Drama Leaves

måndag 1 november 2010

Trädgårdssöndag och "Fula ord"

Min trädgårdslust har gått i vintervila och jag är inte särskilt intresserad av vad som händer där ute just nu. Detta till trots bultade jag på mig och gick ut igår. Utanför ytterdörren har Klockbusken ännu en del av de vackert höstfärgade löven kvar. Annars känner jag mig i år ganska lurad på den färgexplusion vi brukar ha eftersom flertalet av våra strategiskt planterade växter (planterade så att man ska kunna se färgprakten inifrån huset) inte fått någon höstfärg alls utan bara tappat alla blad alldeles för tidigt.

Mossa är ju vackert... men våra gamla (fula) sjöstensplattor är såphala med sin mossbeläggning! Jag skyfflade och sopade med piasava-kvasten så gott det gick men de är fortfarande ganska mossiga om än inte lika gröna som på bilderna. Har du något tips om hur man befriar plattorna från mossa? Jag funderade lite på om salt tar död på mossa? Men helst vill jag ju inte salta i trädgården...

Rensade bort en del vissna perenner på framsidan.

Brudslöjan blommar fortfarande

och snödropparna (de små gröna skotten) är på väg upp samtidigt som Funkiorna har nya skott (de lila skotten) på G.

I brunnsrabatten sitter den röda Japanska lönnens blad kvar på grenarna men är vissna, brukar den se ut så på hösten?

Jag har fått för mig att anledningen till att ett flertal av våra små Japaner dog i våras berodde på förra årets torra höst i kombination med den tjäle vi hade så länge i våras. De såg ut som om de dog pga torka och jag har därför i höst vattnat dem rejält, så som man ofta gör med buxbom, eftersom även denna höst varit ganska torr. Om det sen har någon effekt återstår att se till våren.
En sista ros 'Iceberg' Även brunnsrabatten rensades från vissna perenner. Ni som följt mig här på bloggen under åren vet att till våren kan jag ju inte rensa här eftersom det inte finns någon ledig yta att sätta ner 38:orna på mellan vårlökarna =)
Smällspirean 'Diabolo' framträder fint mot den nu gulnande häcken av Naverlönn
I komposten sprätter koltrasten runt på jakt efter godbitar. Jag gillar verkligen koltrastarna och vi har väldigt gott om sådana i vår trädgård men det är inte utan att man svär en ramsa över dem ibland som t.ex igår när jag upptäckte att de även i år sprätt upp alla mina taklökar som växer invid husväggen på baksidan. Detta gör de varje höst och jag får snällt peta ner de taklökar som inte hunnit dö torkdöden innan jag hittar dem igen.

På tal om taklökar så hamnade de som jag hade planterat i det fina betonghjärtat (det som sprack totalt) inne i växthuset i en murarspann. Där får de stå i vinter för som ni förstår så känns det ganska meningslöst att sätta dem ute så att koltrasten får fler att sprätta runt med.
Inte är de många i år de växter som ska vinterförvaras i växthuset. Ett par krukade buxbomsplantor, två små japanska lönnar, ett lagerträd, ett litet olivträd, ett fikonträd, en liten buske, ett randgräs, en campanula, ett krukat mindre gräs, taklökarna och mitt frösådda Catalpa träd. Resterande växter huserar maken inne i garaget eftersom de inte klarar vintern i växthuset. I vinter finns det alltså gott om plats OM jag skulle få för mig att sitta här med en kopp kaffe en solig vinterdag.
Randgräset är ett rea-fynd jag inte kunde motstå
med en svag röd ton på bladen
namnlapp för minnets skull. Har nu googlat det och blev klok på att det är väldigt invasivt - får alltså, när det är dags att plantera det till våren, planteras i ett bottenlöst kärl!
Snygga tillsammans därinne är lönnen och lagern
Men även Catalpan och lagern gör sig fint tillsammans
Och för skojs skull har jag ritat in årets tillväxt på den lilla Catalpa-stammen. Första året växte det bara ett par cm. I år har tillväxten varit desto bättre, kanske 25-30 cm och fortsätter det växa i den takten så hinner det kanske bli ett träd av det under min livstid ändå. Oavsett vilket så är det otroligt kul att ha lyckats fröså sitt eget träd =)

och som avslutning ett par i mina ögon väldigt "Fula ord" som jag gör allt för att undvika:

 • stress
 • bråttom
 • skynda
 • hinner inte
 • har inte tid
 • måste
 • arg
 • irriterad

Det är alldeles för vanligt att man hör dessa otrevliga ord överallt numera och jag tror att vi mår bättre om vi försöker att inte ens tänka i de banorna. Istället för att sucka över kön i mataffären så se det som ett tillfälle att koppla av en stund, rensa tankarna, tänk på något positivt som hänt under dagen eller över middagen tillsammans med familjen när du kommer hem. Det är små saker som får oss att bli på dåligt humör och ofta väldigt onödiga saker. Jag menar hur lång väntetid är det som vi talar om i kön egentligen?

Jag upplever att stressade människor ofta glömmer saker som de får gå tillbaks efter och om man då istället tar det lite lugnare så kommer man kanske ihåg att få med sig allt från början, spar tid och blir gladare och lugnare.

Genom att tänka positiva tankar så blir både vi och människorna omkring oss gladare och trevligare.

Sprid glädje, inte irritation!

Smile, and the world will smile with you!förresten så har jag fått ett element insatt på toan i affären så nu är det varmt och gott därinne med =)

15 kommentarer:

 1. Du är klok du! Jag känner alltför väl igen de där suckarna och sura minerna i kön. Sitter ju mycket i kassan själv. Men som jag ser det så kan man inte åka till "stora köpcentret" en lönehelg och vänta sig att slippa kassaköerna!
  Vilka härliga höstfärger du har, här är de mesta löven nere, men amerikanska blåbärsbusken gör en glad med sin röda färg!
  Ha en fin vecka. kram Anette

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig i dag med, trädgårdslusten är lika med noll jag borde gå ut och iaf räfsa löven till rabatterna så de gör lite nytta där, men inte idag.
  Fulorden är så tråkiga det är så mycket vi inte kan påverka i vårt liv varför låta det påverka oss?

  Ha det gott i veckan!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja man skall akta sig för alla fula ord.Men ibland går det inte.

  Du har ju riktigt fina höstfärger kvar ännu här är det riktigt avlövat.
  Randgräset kan man bli galen på. Jag tycker att det är riktigt dekorativt men det växer över alla breddar.
  Du måste Ha det under riktig kontroll.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 4. Härlig trädgårds höst du har i din trädgård tycker jag... håller helt och hållet med om att trädgårdsenergin är på noll just nu...
  Har lite mycket på gång just nu, men hör av mig till dig efter den 14/10 då fingrar kan är över...
  Försöker låta bli att stressa, ställer mig i den längsta kön i affären för att koppla av lite :=)
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 5. Jaså det är koltrastarna som sprätter runt i taklöken, jag som anklagade mina hundar för mina taklökar i betongbladet ser för hemska ut...hm får väl be dom om ursäkt då...:o)
  Ja, nu är trädgårdlusten verkligen på sparlåga, men du fick till ett trädgårdsinlägg ändå! jag har gått där ute lite håglöst men hittar ingen inspiration till nåt inlägg...
  Ha det gott o tack för kloka ord på slutet!

  SvaraRadera
 6. Tycker nog allt att du har rätt så mycket kvar att njuta av utomhus, även om lönnarna inte blev så röda som de brukar. Förutom den i växhuset, tycker nog allt den är så röd den bara kan bli.
  Och tack för de där positiva orden....som iochför sig ger mig dåligt samvete som vaknat på helt fel sida:))).

  Det där skåpet är nyinköpt från en dansk webbshop.
  http://www.shop.dk/default.aspx?load=main&data=productlistpaging&key=ISAboligtil&group=ISAbolig&profile=IsabellasShop&curpage=1
  Vet inte om länken fungerar. Skåpet är annars av märket Ib Larsen och därifrån måste du kunna handla direkt som har affär. De har ju hur mycket snyggt som helst, synd att de bara är grossister. Men har en affär här istan som brukar kunna ta hem det jag tjatar efter:)).
  Ha det bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 7. Jag håller med, vi stryker dem fula orden!

  Skönt med värme i lillstugan också! :)

  SvaraRadera
 8. Ja, visst är det så att många träd inte fick samma fina höstfärg som de brukar? Måste bero på tidig frost kanske.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Jag håller verkligen med dig om alla de där fula orden och överhuvudtaget förhållningssättet i livet. Mycket kloka ord du skrivet.
  Helt underbara foton du visat också med härliga färger. Men jag är ingen tyvärr specialist på hur man dödar mossa. Ibland kan jag ta till salt när det växer ogräs mellan plattorna men mossa vet jag inte hur de svarar på sådant. Hoppas du hittar något effektivt för att få bort det.
  Ha en fin vecka!
  Kramar från Marie

  SvaraRadera
 10. Du har mycket höstfint! Men jag känner inte heller mig alls lika trädgårdssugen på hösten, det är nog meningen att vi ska gå i ide då?! Jag tycker trädgården fungerar bra som "antistressmedel". Min trädgård är så liten så arbetet blir aldrig speciellt betungande. Jag försöker alltid bara göra det jag har lust med. Ha det bra! /Kram, Katarina

  SvaraRadera
 11. Ja själen mår bäst av att undvika negativa ting och influenser. Men tyvärr så är man en tidsoptimist. Tycker att dina buskar är vackra i dessa tider, med eller utan löv.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 12. You actually have quite a bit of Autumn colour change, even if it is not as much as in the past.

  I also have to give all of my shrubs and trees a good soaking in late fall, to get them ready to successfully make it through the winter.

  Your greenhouse looks very cozy, and I can see how relaxing it would be to sit and enjoy the winter there. It will be great fun to watch your Catalpa that you grew from seed mature.

  SvaraRadera
 13. Angående dina plattor så är nog högtryckstvätten det som gäller.
  Lena

  SvaraRadera
 14. Har provat järnvitriol mot mossan. O´kay - den blir brun och dör, men den släpper inte taget för det! Den måste borstas bort med stålborste. Eller så kan man köra med en brännare, men det är lite tidsödande - men varmt blir det ju i vinterkylan!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 15. Halka på mossiga plattor kanske inte är så kul.... har tyvärr inget bra tips på hur du får bort mossan, men har sett att det finns medel att köpa mot just mossa på plattor. Trädgårdslusten svikar nu lite grann..... håller med dig där... Men det är ganska väderberoende också kan jag tycka...

  Du har så rätt, så rätt att man bör ägna sin energi till positiva saker och sådant man kan påverka.... istället för sådant man inte kan påverka.... som exempelvis en långsam kö...... Stress och måsten är sällan bra, där får man försöka hitta en balans som passar en och som man mår bra av... Ibland lättare sagt än gjort dock....

  Ha det gott!
  kram Charlotte

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)