Drama Leaves

onsdag 24 februari 2010

Under lysrören - Under the fluorescent tubes

Lite försiktigare än vanligt har jag varit med sådderna i år. Jag är rädd att våren låter vänta på sig och att då stå med massor av växter som behöver få komma ut i växthuset är ju inget bra alternativ. Så jag har bara sått lite grann, än. Och jag inväntar nu mars, då jädrar har jag väntat färdigt =D
This year I'm a bit guarded with the seedlings. Since it's unusually cold this winter, and spring still seems far away, I've desided not to sow as early as I use to do. Even if I have my fluorescent tubes I'm afraid that the plants will grow to big to keep inside before it's warm enoght to move them into the greenhouse. So I've only sown a few seeds. Now I'm waiting for Mars to begin and then I've finished waiting =D

Under lysrören i tvättstugan står sådderna och gottar sig i ljuset! En del har nyss grott men de flesta är redan omskolade.
The seeds that have germinated are standing under the fluorescent tubes sucking light! Some have just sprout and others have already been repotted.

Hittills har det blivit:

So far we have: • 3 Tomatplantor 'Gemini' Tomatoes

 • 3 tomat 'Supersweet 100' Tomatoes • 8 Röda Paprikor, Red

 • 4 Gula Paprikor, Yellow

 • 3 Svarta Paprikor, Black • 5 Physalis

 • 7 Pärlhirs

 • 17 Blodamarant

I pluggboxen (som jag fortfarande inte vet om jag tycker om) har 6 st Rudbeckia 'Cherry Brandy' grott än sålänge.


Inside the sowbox (wich I haven't desided if I like yeat) a few 'Cherry Brandy' have germinated so far.


Det betyder ju att de skulle behöva flytta ner under lysrören medan de övriga sådderna i pluggboxen fortfarande behöver stå kvar i värmen ovanför...
That meens that they would like to be moved under the tubes but the rest of the seeds still needs to stand on the heat...


Hur gör man då?
How am I supposted to manage that?


Idag ska fröna till väderkvarnspalmen i jorden. De skulle blötläggas ett dygn och det får man väl räkna dem som nu när de legat i blöt (bortglömda) i tre dagar.


23 kommentarer:

 1. Härligt att du kommit igång med sådderna. Det är inte så långt kvar nu innan det blir vår på riktigt. Här hos mig har de lovat takdropp. Är så inspirerande att se andras sådder. Känner igen problemet när bara lite grott. Vad gör man med dom andra. Varmt eller kallt?? Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Nej nu får jag åka och köpa så jord idag måste det hända lite här också.
  Tack Gittan för att du fick lite fart på mig.
  Flitens lampa är det som lyser hos dig.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Oj du har kommit igång ser jag.. den där rudbeckian blir jag nyfiken på vad det är för färg.. hmm. Jag är ju lite rudbeckiafreak..=). Pluggbox tycker jag är bra om alla gror som du skriver.. förra året sådde jag flera olika sorter dem och det var ju sådär med olika groddningar och allt, ja du fattar. Har inte sått i mina än men idag.. kanske jag får lite fler frön i jorden.. Ha en bra dag.. Moa

  SvaraRadera
 4. Vad härligt. Jag har tagit det lite lugnt med mina sådder i år. Bara petunior, heliotrop och penséer är sått. Väntar nog också till mars och det är det ju snart ;-)
  I år ska jag inte ha så mycket tomater i växthuset. I år satsar jag på mys därinne. Förra året gick det knappt att komma in! Men först har jag väl ett rejält jobb att rensa allt som har frusit därinne. För det har det nog gjort i denna långvariga vinter.
  Fast idag skiner solen och om man blundar kan man ana att våren är på gång! /Anette

  SvaraRadera
 5. Härligt det ser ut med allt som grott och det du redan omskolat. Inspirerande.....Själv har jag inte sått så mycket än förutom pelargoner och paprikor . Går sakta ,,,,det känns nästan som det kommer att gå dåligt i år. Eller om det är att jag får ha bättre tålamod :) Ha det bra Kram

  SvaraRadera
 6. Ja, jag har inte vågat sätta igång med sådderna alls, för det känns som om det dröjer hur länge som helst innan det är våren och varmt... Men det vet man ju egentligen inget om. Snön kan ju försvinna i samma takt som den kom!

  Lycka till med dina sådder!

  SvaraRadera
 7. Oj vad det växer hos dig. Har eller hade bestämt mig för att inte så något i år men...så hitta jag olika chili som jag fått för ett par år sedan och vips så är dessas fröer i jorden...väntar med spänning på om de tar sig och har man börjat så vill man mera :=))
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 8. Tror det är klokt o avvakta lite med sådderna. Här ligger snön meterdjup o i drivorna ännu högre.... Men det kommer väl en vår i år med ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 9. Oj vad det växer på hos dig, har fått 3 olika tomater, 2 olika gurka och några blomfrön i jorden idag nu väntar jag bara på att det skall gro och att växhuset skall hinna komma fram snart.
  Susanne

  SvaraRadera
 10. Här har inget grott ännu men jag sådde ju häromdagen så det är ju inte så konstigt. I mars vill jag också gärna ha vår!

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej igen!
  Nej de hade ingen jord på Ica.
  Så vet du vad jag gjorde?
  jag tog all gammaljord i krukorna efter julgruppsplanteringaran. Vad tror du om det?
  Den kan ju inte vara så näringsrik?
  Annars brukar jag också så i vanlig jord och du har ju beviset.
  Ha det
  Annika

  SvaraRadera
 12. Gela: Jag brukar starta sådderna i dagarna mellan jul och nyår normalt sett. Men lusten ville inte infinna sig och när sen vintern visade sig bli långvarig så drog jag ut på det för säkerhets skull. Den där pluggboxen blir nog en engångsgrej för min del. Jag sår hellre fröna direkt i krukorna och baar ett par stycken per kruka. Då är det inga problem utan alla kan få stå där de behöver vara för stunden.

  Annika: Det tycker du, jag som är både sent på det och inte alls lika motiverad som jag brukar vara - vintersjuka förmodar jag =)

  Moa: Rudbeckian är en ett-åring och väldigt mörkt röd, en ny sort för i år från Lord Nelson. Jag hoppas att den ska bli en ny favorit här =) Då kanske pluggboxen kommer till användning fler gånger. SOm det ser ut nu kommer jag nog inte att anv. den nåt mer. Jag tycker mest det är omständigt.

  Anette: Tillåt mig att le =D
  Det där känner man ju igen, inte så så mycket i år, satsa på mys... det gjorde jag förra året och det gick då inte mycket bättre än något annat år "asg" Fast vi fick ju lite bättre plats därinne maken och jag om man jämför med året innan, då var det verkligen djungelkänsla. Vill minnas att jag hade lyckats knö in 27 el. 29 hinkar där då, hur nu det gick till? Förra året hade jag bara 12 tror jag men trångt var det likförbaskat. I år får det bli som det blir =) Maken får väl bygga mig ett uterum om han tycker att vi behöver någonstans att sitta "skrattar" Jag har också bara sått väldigt lite än, det kommer betydligt mer!

  Lena: Jag hoppa satt det är tålamodet. Man är nog inte särskilt tålmodig när det gäller sådderna, sen går det plötsligt i ett rasande tempo istället.

  X: Jag har ju inte kört igång i den takt jag brukar utan bromsat lite med tanke på den vinter vi har. Men i nödfall har jag plats med ganska mycket härinne under lysrören, får bara hänga upp några fler lysrör så löser det sig om det behövs.

  Kullervilla: Att inte så något alls, det hade jag aldrig klarat av. Jag måste ju ha gurkor, tomater, physalis, paprikor...ja, du vet själv =) Däremot sår jag väldigt sparsamt med sommarblommor, de lockar mig inte alls på samma sätt längre och dessutom har jag inte plats med några ettåringar i trädgården. Till krukorna föredrar jag faktiskt att köpa färdiga plantor istället.

  Nina: Ja jag tror också det. Det känns åtminstone rätt. Om jag sen får vänta en vecka längre på att kunna plocka en mogen tomat så hellre det än att stå med en farlig massa plantor som måste ut innan temperaturen tillåter det!

  Susanne: Gurkan har jag inte vågat så än. Men de andra borde ju gå bra tycker jag. Dte blev inte PLantagen idag, vi for åt andra hållet istället. Får se om jag kan locka maken åt "rätt håll" imorgon ;P

  Marina: Säg inte det! Jag sådde Blodamaranten i söndags och två dagar senare tittade de första groddarna upp ur jorden. Jag hoppas vi får den efterlängtade "värmen" till helgen. Det töar ganska snabbt bara termometern hittar upp över nollan.

  SvaraRadera
 13. Annika: De behöver ju egentligen bara något fuktigt att gro i! Jag menar när man testar fröns grobarhet då sår man ju på papper och de gror ju där, så varför inte!

  SvaraRadera
 14. Vad långt dina kommit mina tomatfröer kom i jorden i måndags, mina chili för några veckor sedan fast dom har inte velat gro, ja väntar våren på sig så blir det trångt. Jag brukar ju kunna ha mina i ute rummet tidigt men det lär nog dröja det med. ha en go kväll Kram Monica

  SvaraRadera
 15. Ja visst är det en härlig syn när det börjar gro i lådorna. Jag tycker det är vackert och blir på bra humör av att gå och titta till de små odlingarna.
  Gjorde misstaget att så jätteverbena och dubbelpetunia i samma låda! Jätteverbenan som gärna vill stå lite kallare för att gro. Får vänta tills petuniorna är så stora att de kan flyttas och sedan flytta lådan.
  Har provat pluggboxar men gillade dem inte, tyckte det blev trångt och sedan var det svårt att få ut växterna. Men den jag hade var så himla stor, tror de här nya mindre är behändigare.
  //Camilla

  SvaraRadera
 16. Såjorden är redo, men jag avvaktar lite jag med...

  SvaraRadera
 17. ej Gittan.
  vad flitig du är med att så frön. Många matnyttiga ochså.

  Jag väntar nog till i mitten av mars innan blomfröna får komma ner i jorden. För ibland gror de snabbt och då har jag ingen stans att ställa dom.
  jag har också köpt en pluggbox i år så jag får också testa den.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 18. Va?! Ligger lågt?!;-) Jag har inte kommit hälften så långt!;-) Jag är jätte-imponerad! Wao, Gittan!

  SvaraRadera
 19. Hejsan!

  Jag tänker precis som du angående sådder.
  Det måste vara härligt att ha ett bra ställe för sådder där det är svalt - för de behöver ju sval och ljust när de väl kommit upp!Lycka till med dina sådder!/Anja

  SvaraRadera
 20. Good to see life start to shine. Lets hope the plant continue to grow and ready to meet SPRING. ~bangchik

  SvaraRadera
 21. Hejsan Gittan
  Du undrade vad växterna i min header heter och de är, precis som du trodde, treblad.
  Den vita heter stort treblad, Trillium grandiflorum och den röda heter paddtreblad, Trillium sessile.
  Treblad är en surjodsväxt som trivs ihop med t.ex. rododendron. Den skall helst stå i flytande skugga./Mvh, Anja

  SvaraRadera
 22. Oh Gittan, it all looks so good, especially in the greenhouse! I do hope your daylilies germinate someday. It was months and months before the astrantias did so for me, I had totally given up on them, but kept them watered then brought them into the warmer greenhouse. Maybe yours need more warmth too. I love that big bulb poking up in the snowdrops. Well I love the snowdrops too. :-)
  Frances

  SvaraRadera
 23. Monica: När dina väl sätter fat så är de nog snart ikapp =) Jag sår ju ganska tidigt för att få en tidig och lång skördetid.

  Camilla: Jag var faktiskt så "duktig" att jag noga läste på fröpåsaran hur de ville stå för att gro innan jag petade ner fröna i pluggboxen. Men vad hjälper det när vissa gror på ett par dagar medan andra tar betydligt längre tid. Nej, pluggboxen var nog inget för mig men det vet man j inte förrän man provat =)

  Njut i din trädgård: Nu går vi in i Mars och då kommer jag att så allt som finns kvar att peta ner i jorden. Nu måste ju våren vara på väg!

  Gunilla: Jag såg faktiskt mest ätbart numera och en del perenner. Ett-åringarna är jag inte så förtjust i och ärligt talat finns det inte rum för dem i mina planteringar längre.

  Nina: "hahaha" ja för att vara här så ligger jag verkligen lågt. Men nu kommer jag att lägga in högsta växeln, Mars måste ju betyda att våren är i krokarna ;P

  Anja: Ja, min tvättstuga är perfekt för det ändamålet. Men det kräver ju lysrör förståss. Så de är surjordsväxter... undrar om man kan få dem att trivas i styv lerjord - förmodligen inte. Men man kan ju inte ha allt! Bara att inse fakta.

  Frances: I'm going to bring those Daylilies into the laundryroom for some heat as soon as I can. I haven't given them up (yeat) These last days we've had temperatures around 40 degrees and if that continues I'll better get out in the greenhous and remove that cover from the plants. Today I'll go out in hte garden to see if ther's some signs of spring =)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)