Drama Leaves

söndag 21 februari 2010

Känn ni våren? - Can you feel spring?

Idag har vi haft minus igen, ca -7 grader men trots det så kom jag (äntligen) ut i växthuset med perennerna jag sått. Hoppas nu att det gror bra i bytterna också.
Today it's been freezing temperatures again but I did go out into the greenhouse with the perennial sowings. Now I hope that they will germinate well.

Ljungen därute har gett upp och prydnadslåken likaså. Men titta på min "Glück", mitt lyckohjärta...
Some of the plants in there doesn't look any good at all. And take a look at the heart I bought in German last februari! The one that says Glück, that means Luck.


Ingen kul syn men å andra sidan inget som inte går att laga.
Sad to see but I think we can mend it again.

Vi har ju ingen frostvakt i växthuset. Jag har bara satt upp frigolitskivor som väggar på två sidor och lagt ett par lager fiberduk över växterna.
In my greenhouse there's no fan taking care of the plants when it's freezing outside. I've just put some layers of fibre cloth over them as protection and plates of isolation as walls on two sides.

Idag lyfte jag (lite orolig) försiktigt på fiberduken och kikade in. Det ser ju riktigt bra ut! Den en rosen har ju t.o.m bladen kvar! Lagern är grön och grann, buxbomen likaså. Men hur är det med Olivträdet?
Today I was a bit worried about the plants. It's been a long and cold winter and I didn't expect them to be alive. I lifted the cloth and peaket. It looked real good! One of the roses even have the green leafs left! The Lager is green and looks healthy. But the Olive tree, how is it with that one?

Jag stack kameran långt in under fiberduken och vred displayen så att jag kunde se... =)
Since I couldn't see it I put the camera in there and turned the display so that I could see... =)

Dagliljorna jag sådde i somras står på odlingsbädden men jag når inte in dit så, om de har grott? Ingen aning!
The daylilies I did saw last summer stands in there but since I can't reach them I have no idea if the have germinated yeat!

Termometern härinne visar på plusgrader fast det är -7 på utsidan.
The temperature in here is 39 degrees and outside it's freezing today.

Hrm... någon har glömt plocka in de stora zinkkrukorna...
Mhm.. someone has forgotten the large zinkpots outside...
Invid husväggen gjorde jag en trevlig upptäckt. Scillorna är redan långt komna!
Against the wall I found that these Scillas are allready peaking up from the ground!

Men egentligen var det detta jag tittade efter, fåglarna har grävt upp min vårlökar på jakt efter något ätbart.
Actually I was looking for this, the birds have been digging up my springbulbs searching for something to eat.

Julrosen som hade frösått sig mellan gången och husväggen har snöskyffeln mejat ner. Maken såg riktigt ledsen ut när jag visade honom och beklagade att han glömt att den fanns där. Men det hade jag ockås gjort och vem som råkat skyffla bort den spelar ju ingen roll. Den kommer väl förmodligen igen. Till våren ska jag lyfta på plattan och flytta den till en lite bättre plats.
The self sawn Helleboure by the gardenpath looks real sad. The Carpenter said that he was so sorry about having destroyed it when he was shoveling snow, he had forgotten that it was there. But I had also forgotten it and it could have been me shoveling to. It will probably grow back and by springtime I will lift that plate and move the Helleboure to one of the beds instead.


Invid husväggen på framsidan är det fullt av snödroppar på väg upp! Klicka upp bilderna så syns de ännu bättre.
In the bed along the house in the frontyard Snowdrops are on the way up! Click the picture to enlarge and then it's easier to see.

Jag kan inte minnas att man såg dem alls innan snön i december! Och nu är det fullt av dem och de är redan flera cm höga!!!
I can't remeber them showing before the snow arrived in december! And now the bed is full of them and they are more than an inch already!!!
Vackert, eller hur?
Beatiful, isn't it?
Men, vad är detta för stora knoppar mitt ibland snödropparna? Kan det vara Hyacinter?
But what are these large buds in the middle of the snowdrops?
I can feel it coming (in the air).... (Phil Collins)

36 kommentarer:

 1. Oboy, har du verkligen riktiga snödroppar på gång..??? Underbart!

  SvaraRadera
 2. Hej Gittan! Hoppfullt hos dig trots allt med spirande vårlökar :)
  Kan det vara sork som bökat omkring med dina lökar?
  Jag tror det dröjer länge ännu hos mig med denna vinterns otroliga kyla som vi har och tjälen ligger säkert länge i markan efter denna vinter.
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 3. Du måste ha ett bra överhäng på huset som kan ha snöfritt (och alltså snödroppevänligt). Här är det 20 cm snö som minst - och närmare metern där det är som mest. Det lär ta tid innan jag ser några snödroppar...
  Men vilken härlig syn att vänta på! =)

  SvaraRadera
 4. Känner våren när jag tittar på dina ljuvliga snödroppar. Nu har vi kallt igen...inget tö och plask, undrar när det kommer åter.
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 5. Nu blir jag sugen på att gå ut och försöka gräva fram vårlökarna här med för de måste finnas någonstans där under snön.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Ja idag var det kallt.
  Imorgon Skall jag ut och sopa.
  Lyckost dig jag blir galen jag vill Också se mina .. hjälp kan jag gå ut nu med pannlampa?
  Annika

  SvaraRadera
 7. Ser hoppfullt ut! Här finns inte barmark någonstans så jag vet inte hur det står till med snödropar o annat. Det återstår att se. För någon gång töar det väl även om vi just nu har -8.
  Min kål lever faktiskt i Lugnet och den står ändå inte under bubbelplasttältet. Den fick sig en snöboll för någon vecka sedan.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Du måste ha ett långt tak eller väldigt lite snö *ler*. Var ute med tumstocken och mätte upp snödjup i trädgården mellan 50 och 100 cm så det dröjer nog ett bra tag innan jag ser bar jord ute....
  Skippar perennsådden i år, har kört det i många år men ska försöka avhållsamhet *fniss*, får väl se hur det går... Har inget som övervintrar i växthuset mer än vindruvan som är nergrävd i jorden, de känsliga växterna har jag flyttat in i förrådet som har fönster och ca 8-10 plusgrader. När snön töar bort lite ska jag bryta mig in i växthuset och börja vårpyssla men det dröjer nog ett tag!

  SvaraRadera
 9. Va´härligt att det börjat spira. Känns som det kommer att ta väldigt lång tid innan det gör det här hos mig. Och va´mycket härliga växter du har i växthuset. Kram

  SvaraRadera
 10. Hmm, i vilket land bor du egentligen, inte kan det vara Snöland i alla fall ...

  Här har vi nu 19 minusgrader och snö upp till höften på balkongen. Bilarna är täckta med snö så de knappt syns och de har en halvmeter med snö att gräva sig ur innan de når fram till de plogade gatorna, så pojkvännen vände och åkte hem till en bättre parkering hemma på uppfarten. Som tur var blev det en promenad och en kopp te med en vän ikväll.

  Så här tankas våren närmast på Blomsterlandet där jag spanade på frö idag.

  SvaraRadera
 11. Nämen du!! Nu känner man ju vårkänslorna välla fram! Tack för den inspirationen!!;-)
  Men oj,oj,oj... jag har inte fått ner mina perennfröer i jord än!! Måste!!

  SvaraRadera
 12. Snödroppar :) härligt.
  Jag känner inte våren nu när det snöar igen ;(
  Måste vara härligt att ha ett växthus attt hålla vår i ;))

  SvaraRadera
 13. andré: Nej, det hade jag verkligen inte förväntat mig. Gissa om man blev glatt överraskad =D

  Bea: Det är faktiskt Koltrastarna som rotat fram lökarna. Detta är precis vid fönstret i källartrappen och jag har sett hur de gått på där utanför. De började dra i de få blad som stack upp genom snötäcket men verkar inte ha hackat på lökarna. Underligt beteende!

  Helén: Faktiskt inte, snarare tvärtom. Men det har blåst bra på framsidan och snön invid husväggen var därför inte så djup, bara en dm skulle jag tro. När det nu töade i helgen så försvann allt och då visade detta sig =) I resten av trädgården är de tbetydligt mer snö och de snödropparna lär jag nog få vänta på.

  kullervilla: Det ser ju ut att kunna bli plaskväder igen i slutet av veckan - hoppas det!

  Millan: Gräva fram, ja det är ju också ett sätt att skynda på våren "skrattar" Fast jag tror nog att de mår bättre av att få ta sig upp ut snön på egen hand.

  Annika: Är inte det fusk? Men jag skulle inte bli förvånad om jag läser hos dig idag att du varit ute inatt och sopat fram vårblommorna "skrattar" Men bara lugn, de kommer snart även hos dig =)

  Marina: Kålen har kanske dött av uttorkning för jag har ju inte vattnat någonting därinne på hela vintern =( Vi har också ganska mycket snö men det har blåst så pass på fram sidan att den mesta snön invid husväggen flugit iväg. Det behövdes bara lite ett par plusgrader för att ta hand om det tunna täcke som fanns kvar. Men jag hade inte förväntat mig att se mer än möjligtvis små gröna toppar titta upp ur marken. Man kan undra vad som får dem att växa under snön?

  maloppa: Skånsk vinter med mycket blåst är väl det som är orsaken till att snön invid husväggen tunnats ut. I resten av trädgården har vi nog också en halvmeter snö. Maken grävde fram en gång till växthuset åt mig och såg till att dörrengick att öppna, allt för att få mig att gå ut dit och titta till övervintrarna =)

  Lena: Jag hade då inte förväntat mig några vårtecken redan med tanke på vilken vinter vi har!

  Skogstrollet: Skåneland!!! Det bästa av dem alla "skrattar"

  Nina: Ja man måste ju dela med sig av såna saker. Alla är vi lika trötta på vinter och snö och längtan efter våren är nog större än vanligt. Så vad gör man inte för att pigga upp sina vänner =)

  Anncharlotte: Kallt och snöfall även här idag igen. Men nu vet jag ju vad som finns därute och väntar =)

  SvaraRadera
 14. Vaa?
  Kan inte fatta att ni har lite barmark, när vi har så mycket snö här hos mig i Stockholm. Härligt att se att växthuset ändå håller sig såpass mycket varmare än världen utanför:-)

  Ha en go vecka,
  Hillevissan

  SvaraRadera
 15. Hillevissan: Kan trösta dig med att det bara är barmark ett par dm invid husväggen på framsidan. Det blåser b´ra i Skåne och snön närmst huset har blåst bort ganska bra, lite tö på det så blev det barmark. Övriga trädgården ligger fortfarande begravd under några dm vitt!

  SvaraRadera
 16. Your snowdrops are lovely, and lucky you to be enjoying this taste of spring. Here in Vermont, we are still covered by a wintry blanket. Though we received a few inches of fresh snow over the weekend, adding some much needed magic to the landscape. :)

  SvaraRadera
 17. Nej du Gittan......jag känner ingen vår! -22 i morse och hur mycket snö som helst. Jag får väl njuta av dina vårbilder i stället! För här dröjer det väl innan det visar sig några vårtecken!
  Ja, nu är jag också rejält trött på vintern!!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 18. Lisa: We're still covered with loads of snow to. It's just a small area close to the house outerwall that's free from snow.

  Anette: Fy sjutton vad kallt ni har! Vi har fortfarande gott om snö här också men just invid väggen var den bortblåst och lite töväder på det så tittade marken fram. Mer snö föll igår och till det en bitande iskall vind och ett par minus. Idag (just nu) ligger det precis på nollan och jag hoppas det kryper liiite längre upp så att det töar en aning. I lördags när det var fyra plusgrader kändes det riktigt varmt!

  SvaraRadera
 19. Vintern skördar en del offer. Och jag har inte underlättat det för mina zinkkrukor som står kvar därute. Fy om dem har spruckit... vilket dem säkert har.

  Men vad härligt att så mycket mår bra under fiberduken!!! Lyckliga du med ett växthus!

  SvaraRadera
 20. Vad härligt! Är det verkligen sant att våren är på gång hos dig? Helt otroligt!

  SvaraRadera
 21. Jamen!!! Hallå!! Det där e ju fuskigt!! Jag kan inte se en endaste snödroppe nånstans hos mig!! *snyft* Men jag vet att dom är där ute under snön, jag får väl bara ge mig till tåls ett tag till... *suck*
  Kram!

  SvaraRadera
 22. Läckert med alla snödropparna hos dig. Fantastiskt att det ser så bra ut i växthuset utan värme. Frigoliten måste göra susen.
  Eva

  SvaraRadera
 23. njut i din trädgård: De stora zinkkrukorna har jag haft stående ute med små träd planterade där i i flera år utan att de tagit skada. Tyvärr gick det inte lika bra när vi drog upp träden i somras då botten (som syns på bilden) gick av på den ena. Men det går ju att laga =) Zink är ju mycket tåligare än keramik så jag skulle nog tro att dina krukor mår ganska bra ändå, hoppas åtminstone det.

  Jord under naglarna: Ja, litegrann har den kommit våren! Men på väldigt liten och begränsad yta, dock fullt tillräckligt för att göra en glad =D

  Humlan: Du måste ju planera när du planterar förstår du väl "skrattar" Man MÅSTE sätta en del vårlökar där solen värmer som bäst för att få tidig vår. Att sen den där förbaskade blåsten vi haft hjälpt snön blåsa iväg underlättar ju ytterligare. Om det är till någon tröst så är det bara en liten del, t.o.m en VÄLDIGT liten del av min trädgård som är snöfri!

  Eva: Förvånandsvärt skulle jag vilja säga. Inte trodde jag att de växte på under snön! Men en mycket trevlig överraskning =) Det är det även i växthuset, jag ser ju ingen anledning till att investera i en dyr frostvakt när det visar sig fungera bra såhär. Jag bör kanske tillägga att vi isolerade under plattorna i växthuset också. Hur mycket det påverkar har jag förståss ingen aning om. Vi gjorde det för att det verkade vettigt.

  SvaraRadera
 24. Vår...vad är det??? Här är maaaaassor av snö!!! Härligt att se dina bilder!! Då fick man liite hopp om att det kanske kommer en vår...någongång! Ha det bra nu! / Irene

  SvaraRadera
 25. It definitely looks like spring is coming, even through the cold and snow. The squirrels are the ones getting to my bulbs now, they've found almost all the new lilies I planted :(

  Blotanical isn't really working for me either. No pick lists, so for now I'm just visiting from my blog.

  SvaraRadera
 26. Jag har också bortåt metern med snö i trädgården.... men en smal remsa med bar jord runt huset! Ska sätta snödroppar där så fort det går.... Så nästa är var det väl sjutton om vi inte ska kunna tävla om vem som blir först ;-))
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 27. Jaaa, äntligen, visa mer av dem. Det kommer alltså en vår i alla fall;)
  Har bott i skåne under några år, i Arlöv, så jag fick uppleva några tidiga vårar.
  Tror att fåglarna letar mask, och de är så smarta att de vet att maskarna håller sig i närheten av lökar och rötter där jorden är porösare, därför lyfter de upp lökarna. Tror jag, min egen teori så jag har ingen aning om den stämmer:)
  Ha en härlig vecka.
  //Camilla

  SvaraRadera
 28. Har lite svårt att få ihop det. Vi bor också i Skåne, jag har då inte ens sett barmark. Det är orättvist !!!!
  Kram
  Marianne

  SvaraRadera
 29. Men hallå!!! Invid husväggen? Ser det ut så hos dej? Här ser jag inte ens husväggen!! Fasen vad orättvist. /Knatten

  SvaraRadera
 30. Irene: Det ÄR fortfarande masor av snö här också. Det har bara blåst bort invid huset på ena sidan och DÄR är det vårkänsla =)

  Catherine: Those squarrels! It makes me sad to hear about your bulbs. There's not much to do about those animals...

  Nina: det tycker jag absolut att du ska göra, så får vi se vem som vinner "skrattar"

  Camilla: Jag är rädd att de befinner sig under snön idag igen (men jag har inte varit ute och sett efter). Vi fick ytterligare ca fem snö inatt. Men jag lovar visa dem fler gånger.

  mammi: Bor man i ett blåshål så sopar vinden ibland bort snön på en del ställen, som invid husväggen denna gången. Annars har jag ingen barmark jag heller.

  Knatten: Du får skylla på skogen! Här bor jag i ett blåshål och när vinden viner då flyger snön sin kos (på väldigt begränsat område) Hade det blåst från andra hållet hade det sett helt annorlunda ut =P

  SvaraRadera
 31. Hos dig kan man ju i alla fall känna att våren finns där någonstans. Det inger hop. Här är det vitt långt upp mot husväggen.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 32. Hi Gittan! You are having an unusually cold winter, and we - unusually warm and snowless winter. There were several days so warm and sunny, that I did all the garden work typical for March and April. Congratulations on your scillas and snowdrops!

  SvaraRadera
 33. Hej Gittan

  jag undrar i vilken världsdel bor du? Vi har hur mycket snö som helst och inte synd det skymten av någon knoppning här inte.
  helt otroligt att snödropparna kommit upp hos dig.
  Inatt hade vi minus 29 och nu på morgonen är det minus 26. Jag tror jag emigrerar.
  Det enda gröna som jag ser är Praktsalvian som jag skolat om.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 34. Nej, inte känner jag av våren ännu, kanske till helgen, det ska bli mildare då och jag blir väldigt avundsjuk på dig som har vårblommor som börjar titta upp efter husväggen det lär nog dröja innan vi får uppleva det. Hoppas du hittar något roligt på Plantagen, jag sökte stickling på " vit fuchsia" men tyvärr fanns ingen så det blev två rosa/vita iår.
  Ha en fortsatt bra vecka
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 35. Ha, ha, ha,... tack för ett gott skratt med tanke på din komm alldeles nyss!
  Ja, jag är lite elak, men jag kanske lärde mig av dig..hi, hi...för jag var gruvligt nyfiken!!
  Kul med vänner som har humor! Ha en bra dag Gittan!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 36. Birgitta: Ja fast de blev översnöade redan dagen därpå så känns det endå som att våren inte är allt för långt bort.

  Tatyana: That's not fair! I'm so sick and tired of winter by now that I'm thinking of going south next winter (just kidding) But I really hope that spring arrives here soon!

  Gunilla: Ett blåsigt Skåne är vad som behövs och ett litet avbrott från de låga temperaturerna "ler" tillfällig, kortvarig barkmark var vad det handlade om. De blev insnöade igen dagen därpå. Men nu vet jag att de finns därinunder och väntar, precis som jag, på att snön ska smälta bort. Jag skulle också kunna tänka mig att emigrera. Tänka att få bo på en varmare plats hela vintern...

  Susanne: Vita skulle jag också vilja ha. Finns det här så kan jag ju skicka dig en stickling. Bea: Humor är en mycket viktig del av livet =) Jag förstår anl. jag ville gärna suga lite på karamellen innan jag delade med mig av den till resten av världen.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)