Drama Leaves

måndag 4 oktober 2010

This is a tribute - detta är en hyllning

Detta är en hyllning till en buske som jag tycker näms alldeles för sällan - Caryopteris x clandonensis, Skäggbuske på ren svenska. Klicka upp bilderna så ser ni bättre hur fin den är!
This is a tribute to a shrub that I think we seldom mention - Caryopteris x clandonensis, or as we call it in Sweden Beard bush. Click the pictures to enlarge and you'll see how nice the shrub is!

I brunnsrabatten har vi 'Heavenly Blue' som stått är ett par år nu (den tidigare frös bort) Det är ju förmodligen en av anledningarna till att den inte är så vanlig, det är en lite ömtåligare buske (klicka upp bilden så syns den bättre där bakom den japanska lönnen)
By the well we have 'Heavenlu Blue' who has survived a couple of years now (the one we had before died one winter) That's probably one of the reasons why the Beard bush isn't that usual, it's a bit fragile (click the picture to eblarge and it'll be easier to see it behind the japanese maple)
Jag gillar dess blå färg
I like its blue colour
gentemot de silvergröna bladen
against its silvergreen foliage
Formen på blommorna
The shape of the flowers
och den är dessutom (tycker jag)ruskigt snygg tillsammans med den vita rosen 'Iceberg'
and it's relly good looking against the white 'Iceberg' rose

På andra sidan växthuset, i makens "potatisland" finns det en Skäggbuske till (i reserv "ler") Den är gulare i bladen än 'Heavenly Blue' men något sortnamn har jag inte på den. Den är köpt som höstfägring vilket i mina trakter ofta är ett samlingsnamn för perenner som passar bra i höstens krukplanteringar.
On the other side of our greenhouse, in the Carpenters "potatoe bed", I have another Caryopteris (just in case "lol") This one is more yellow in the foliage than 'Heavenly Blue' but I haven't got any name on it since it's bought as Autumn-beuty that meens perennials that fits well in the pots in fall.

I den upphöjda rabatten finns ett exemplar till av den gulbladiga.
In the Raised bed there's also a yellow foliaged one.

Den är så fin tillsammans med Lungörten 'Mrs. Moon' och Alunrot i blandade färger.
It looks good along with Pulmonaria saccharata 'Mrs. Moon' and all the different colours of Heuchera.

Sett från andra hållet är det lika vackert med den Kaukasiska förgätmigejen 'Jack Frost', den röda Kärleksörten 'Postmans pride' och Japanskt blodgräs 'Red Baron'
On the other side it's looks nice against the Brunnera macrophylla 'Jack Frost', the red Sedum 'Postmans pride' and the japanese bloodgrass, Imperata cylindrica 'Red Baron'
Med detta önskar jag er en fortsatt fin kväll

17 kommentarer:

 1. Jag älskar verkligen de blå blommorna. Det bästa jag vet är blått bland dom. Fina bilder du har tagit av dina vackra blommor.
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 2. Det var en fin hyllning, som gjorde att jag blev sugen på en sådan skäggbuske!

  SvaraRadera
 3. Ja, den var verkligen underbart fin, den busken! Återigen får jag krypa till korset och erkänna att jag inte kände till dess existens... Men nu gör jag! Tack, snälla!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Den är synnerligen vacker där i din rabatt och så fin från båda hållen. Förstår att du gillar den mycket!! Det är ju suveränt när man hittar favoritväxter så där som blir fina i rabatten..... Har hört lite om skäggbusken på en del bloggar nu (bara superlativer..) men har inga egna erfarenheter av den och är för övrigt dåligt bekant med den....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blå färg...och postmannen är super...

  SvaraRadera
 6. Din 'Heavenly Blue' är verkligen fin. Men, är den knappt härdig hos dig är det nog inte att tänka på för mitt klimat. Får njuta av dina bilder i stället!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Skäggbusken var med i växthusets höstrea men det blev bara en Katsura för mig tycket då att den var för blå. Men när jag ser dina bilder ser jag att tillsammans med det andra dämpas det blåa och genast så ångrar jag mig för visst är den vacker.

  Ha det gott!
  kram

  SvaraRadera
 8. Skäggbusken är snygg, men den dåliga härdigheten inte något för oss vanliga dödliga.
  Favoriten för mig idag som du visar är den Kaukasiska förgätmigejen. De där bladen ..........kan inte se mig nog på dem. Gillar lungörten också, ..det är väl något med varianten grön/vit som tilltalar mig:)
  Ha det gott!
  Camilla

  SvaraRadera
 9. I just added 'Summer Sorbet' to the garden~it's a lovely little caryopteris and should survive our summers if it makes it through the wet winters! gail

  SvaraRadera
 10. Det kanske vore något att införskaffa! Fast jag skulle ju inte ha fler plantor...just nu... Fin är den i alla fall!

  Känner igen det där med brist på inspiration att blogga. Verkar som fler är i den svackan just nu. Jag gillar i alla fall dina inlägg och hoppas du hittar inspirationen att blogga. Inte så kostight om du har lite annat att tänka på med ny butik och allt runtomkring det!

  kram louise

  SvaraRadera
 11. Hade jag haft trädgård hade jag införskaffat mig en skäggbuske. Härlig blå färg..
  Det var kul att hälsa på dig i butiken.
  Tänkte ta med mig en väninna nästa gång..
  Jag är supernöjd med det jag köpte!
  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 12. Säggbusken är vacker, men jag undrar hur härdig är den?
  ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Vilken fin skäggbuske du har!!!
  Hoppas att min klarar vintern.
  Annika

  SvaraRadera
 14. Hej Gittan! Jo, nog såg jag en tok som stod och vinkade, men jag visste inte om det var du eller Helen J ;-D Det var reportage i lokaltidningen idag och man såg många inspirerande bilder!
  Tack för din långa "kökskommentar". Jag det finns mycket att fundera på. Luckorna lämnas in hos en lackerare som maken har kontakt med via sitt jobb, om vi nu väljer att måla om dom. Jag är väl mest tveksam för att det lättare blir märken efter hundklor på målade luckor. Inte för att de brukar riva på luckorna men "om utifall att"...

  Ha det så gott! /kram Anette

  SvaraRadera
 15. Vilken fin växt jag läste först Skäggbuske och då trodde jag det var en buske. Men den är ju otroligt fin som en kraftväxande perenn.
  En sådan skulle jag gärna vilja ha men vad jag förstår så är den ömtålig och troligtvis inte härdig hos mig.

  Du har så fint i dina rabatter.

  Ha en riktigt trevlig helg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 16. Aha - det är den busken som är skäggbusken! Har i grannskapet ett en vacker buske med en härlig blå färg och så tittar jag in till dig och så berättar du om den! Kul :) Ja, det skulle jag mycket väl kunna tänka mig i min skogsbacke där jag har alldeles förlite med blått, bara den är härdig hos mig?

  Bloggtorka... ja, den dyker upp då och då men då brukar jag tänka att bloggen är mig dagbok, och att jag skriver för mig själv, för att minnas och att det är roligt :) då kommer lusten tillbaka.

  Ha en skön helg, kram ♥

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)