Drama Leaves

tisdag 20 april 2010

Trädgårdsvandring - Garden tour

Klematisarna börjar spira så smått, här är det 'Jackmanii'
All my Clematises are leafing out now, here it's 'Jackmanii'

De tidiga Tulpanerna längs med uppfarten missade snödroppsblomningen i år, men det är vackert ändå.
The early Tulips along the driveway missed the Snowdrops this year but it looks nice anyway.

Påskliljorna trivs dåligt i min trädgård, de få som återkommer är mycket uppskattade.
Daffodils doesn't seem to like my garden very well. The few of them that keeps comming back are therefore very appriciated.

Här växer det Vintergröna som marktäckare (inget bra val under Thujorna och ska därför flyttas) som också slagit ut
Here I have Vinca ment to cover the soil (not a good choise under the large Thujas and they will be moved) also in bloom.

Innanför grinden (i Entré-rabatten) ser det ut såhär
In the Entré-bed it looksl ike this

Där har den Kaukasiska Förgätmigejen även börjat blomma så smått
Brunnera macrophylla has also started to bloom.
En av mina favorit Narcisser, jag tror att det är 'Ice Follies'
One of my favoruite Narcisses, I think it's 'Ice Follies'

Och de små Tete a teteerna verkar klara sig bättre. De återkommer troget år efter år
The small Tete a tetets seems to make it better here. The keep comming back every year.
Aklejorna med sitt härliga bladutspring
Colombines
Lupinerna verkar inte heller trivas värst bra, kan det vara för torrt för dem under Apeln?
Lupinus doesn't seem to like it much here eather. Could it depend on the very dry soil under the Crab appel tree?
Då trivs Jättedaggkåpan desto bättre där.
But Alchemilla mollis likes it here!
De har spridit sig ganska bra tycker jag
The are spreading quite nice I think

I Brunnsrabatten har Krokusen blommat över
In the Well bed the Crokus bloom are over

Bergenian med sina (ovälkomna) hiskeligt rosa blommor på väg. Dom klipper jag bort så snart stänglarna blivit lite längre. Jag har Bergenian enbart för de vintergröna bladen och den vackra höstfärgen på desamma. Vi köpte ett par vitblommande Bergenior förra året och kommer förmodligen att ersätta de rosa med vita istället.
Bergenia with it's (awful) pinkish flowers on theire way. I'll soon cut the flowers of. There's only one reason for me to plant Bergenia and that's the wintergreen foliage and the pretty foliage colour in fall. Last summe we bought a couple of Bergenias with white flowers 'Bressingham White' and I'll probably will replace the pink ones with white ones instead.

Ramsen växer i raketfart!
Solomons Seal is growing like crazy!

Och Sockblommorna står i knopp. Tackar (vem det nu var?) för tipset om att klippa ner bladen för att blomingen bättre ska komma till sin rätt - det känns helrätt!
And the Epimediums buds are ready to burst.

Under Ullungrönnen är det massor av Tulpaner, Narcisser och Allium på G.
Under the Sorbus tree ther's a lot of Tulips, Narcissus and Allium on the way up.

Likaså i den upphöjda rabatten.
And it's the same in the raised bed.

En favorit i repris - jag gillar skarpt kombinationen av just den Pensén ihop med de röda Bellisen. Pensén kommer jag att plantera i den upphöjda rabatten när växterna i krukan ska bytas ut. Där kan den sen få fröa av sig bäst den vill =)

Avslutningsvis så har min snälle make letat fram det gamla Kockums fatet/skålen. I det ska jag sätta rädisor inne i växthuset.
Någon som vet vad fatet egentligen är till? Mormor hade flera olika storlekar där ett av de mindre användes för att göra senap i.


Min väldigt onda kropp är bättre igen. Det var den faktiskt redan igår även om den inte ville ställa upp på något trädgårdsrelaterat (förutom fotografering då)
Jag förstår fortfarande inte hur jag lyckades få så ont i vänsterhalvan när jag spelar med höger hand.. jaja, skit samma, bara den är redo för en ny fight på söndag. Veckans träningspass hoppar jag däremot över. Jag tror att vila är den bästa medicinen. Det är inte lätt när man spelar kval för högre divitioner =)

Idag blir det nog lite trädgårdsarbete trots att vänsterarmen fortfarande behöver vila. Jag får göra det jag kan och resten får försöka vänta "mutter, mutter"
Ha en bra dag därute


18 kommentarer:

 1. Oj så mycket fint du har på gång. Jätte kul att titta på och följa om du visar den fortsatta utvecklingen :) :)Ha en bra trädgårdsdag och var försiktig med kroppen.... Kram

  SvaraRadera
 2. Vad mycket du har att visa. Här händer inte riktigt så mycket. Idag ville jag vara ute lite i trädgården när jag har två sjuka barn i huset men det är så jäkla kallt att jag inte klarar av att gå ut ens=).
  Den där skålen tror jag väl dom använde att tvätta sej i eller är jag alldeles ute i kanten o cyklar. Sen finns det ju såna pottor med, vilket jag har en. /Knatten

  SvaraRadera
 3. Verkligen tjusiga vyer och bilder! Klematisen hos mig har också börjat spira och vintergrönan blommar. När det gäller lupiner och jättedaggkåpa verkar förhållandena vara omvända: hos oss trivs lupinerna men inte jättedaggkåporna...

  SvaraRadera
 4. Spring is definitely making its presence known in your garden dear Gittan! It all is wonderful. Seeing the foliage is a glad sight. Kram,
  Frances

  SvaraRadera
 5. Ja då har du bättre väder än mig idag för jag tänker inte alls gå ut om inte solen får för sig att värma upp oss förstås.
  Jag fick Jätterams förra året som jag satte på hösten men den visar sig inte alls så den tog sig inte där. Eller det är skillnad på jätterams och rams?
  Ha det gott idag!

  SvaraRadera
 6. Jag uppskattar också bergenian för de härliga bladens skull och står faktiskt ut med blommorna också...även om de är väldigt rosa ;)

  SvaraRadera
 7. Du ser ut att ha riktigt bra väder!

  Kan också konstatera, igen, att det är ett avlångt land vi lever i. :)

  SvaraRadera
 8. Nog är det mycket tidigare där nere i Skåneland! Lite avis, faktiskt.
  Men, Gittan - ändra genast tillbaks bakgrunden till vitt, det ser så dystert ut med svart! Och hör sen!! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 9. Så mycket fint som är på gång hos dig! Vad jag log om ditt stycke om Bergenian. Håller med om vartenda ord. Härligt att höra att det finns fler som klipper av blomstänglar för man inte tycker om blommorna. Men vitblommande Bergenia är jättefin.

  Bellisen och pensén ihop är jättefin!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 10. Lena: Det lär nog bli en fortsättning, jag har en tendens att "tjata" samma om och om igen tror jag visst "fniss"

  Knatten: Bara lugn det kommer att hända massor hos dig med så småningom. Det finns en massa olika emaljerade Kockums saker. Jag har en mindre mjölkkanna och en kopp också.

  andré: Nu tycker mna att allt är underbart och njuter av varje grönt strå som visar sig!

  Frances: Yes, finaly!!! And I think that you know how much I enjoy it all =)

  Millan: Nä, vädret var inte så värst lockande. Jag gjorde inte mycket ute idag heller men desto mer härinne (och välbehövligt) Storrams, Jätterams eller bara Rams det är alla samma sort. Men om din inte visar sig så får jag skicka med Mrina såpass mycket när hon kommer hit att hon kan dela med sig till dig också =D

  AnnCharlotte: Jag tycker blommorna har en fruktansvärd färg! Inte nog med att rosa överlag är fult till mitt hus, Bergenians färg är "urk"

  Jord under naglarna: Alldeles för långt många gånger =)

  Ruben: Man måste planera var man bosätter sig förstår du väl! Ang. färgen så finns det inte en chans att jag byter till vitt. Alla bilder gör sig så otroligt mycket bättre mot en svart bakgrund + att den är ganska fräck med sitt rutmönster. Du får försöka stå ut med den "hihihi"

  Charlotte: Jag är faktiskt mer förtjust i olika bladfärger och former än blommor. Här är det inte bara Bergenian som får blommorna bortklippta Daggkåpan får samma behandling eftersom både maken och jag tycker att blommorna ser ut som dill. Men det är väl så man ska göra i sin trädgård, behålla det man gillar och ta bort det man inte tycker om.

  SvaraRadera
 11. Här har bergenian hamnat i en tvättgryta av zink. Gillar den ( bergenian )för den har en överlevnadsförmåga som överträffar det mesta.
  Vintergrönan som jag har under häckbuskarna har jag grävt bort i massor för att kunna plantera blåsippor. De trivs gott under de lövfällande buskarna.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Så bra att kroppen börjat återta sin forna "vitalitet"!;-)
  Härliga vårblommebilder!

  SvaraRadera
 13. Så fint det ser ut i dina rabatter.
  Att du klipper bort bergenians blommor?
  Jag tycker om de, men kanske passar rosa inte in i bilden av andra färgkombinationer...
  Hos mig sammanfaller bergeniablommningen med mitt stora japanska körsbärsträd och det gillar jag. Ha en fin dag.
  Petra B.

  SvaraRadera
 14. Hej Gittan
  Blir alltid lika glad när jag tittar in till dig och din underbara trädgård. Tråkigt att du inte känner dig riktigt i form, men har en känsla av att du klarar tävlingen till helgen riktigt bra :=)) Hoppas vi kan få till det så att jag får se din trädgård live...
  Låter spännande med marknad och alla din växter. Du måste tala om när och var den är:=))
  Tack för hjälpen, det är säkert en Tibast som vi såg på vår promenad. Ett litet skott fick följa med hem.Skall nu ut i trädgården som jag inte sett på snart en vecka har säkert hänt en massa där...
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 15. Ojojoj, vad våren är långt gången hos dig... Här snöar det idag och då tycker ju jag att jag inte bor långt norrut :(
  Inte blir det någotträdgårdsarbete idag inte..
  Kram
  /Cyrene

  SvaraRadera
 16. Vilket inlägg!!! Bättre än trädgårdstidningarna som ligger överallt! Jag är inte alls särskilt förtjust i den rosa färgen på bergenian och förstår dig till fullo. Vit!!! Måste jag kika närmre på!

  SvaraRadera
 17. We seem to have a lot of the same plants :) The tete-a-tetes really do multiply and I just love them.
  Lupines don't seem to last too long for me. Maybe bloom a couple of summers and then if I'm lucky they reseed and leave me a couple of babies.

  SvaraRadera
 18. Your yellow daffodils look good with the blue Chionodoxa behind. It makes a nice spring combination. My Solomon's Seal are just poking a tiny tip up, but they do start growing quickly once they are up. You should have lots of flowers on your Epimediums.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)