Drama Leaves

söndag 16 maj 2010

Mitt hus är inte längre randigt! - My house have lost it's stripes!

Någon gång under 70-talet satte husets förra ägare upp ribbor på höjden som klätterstöd åt växterna längs hela vårt hus. Dessa ribbor målades "så passande" bruna, så de syntes minsann ordentligt.

På husets baksida klättrade tre enorma klätterrosor ända upp till taket. Ni förstår ribborna satt på HELA husets höjd - ända upp till takfoten!

På framsidan var det bara halva huset som förärades dessa "skönheter" Där klättrade det en enorm Jackmanii Clematis. Som stöd mellan ribborna satt gröna linor av metall.

Idag har de sista ribborna äntligen tagits ner av maken och jag hoppas att ränderna snart är ett (dåligt) minne blott! För vårt hus som är högt även utan ränder, blev ännu högre med dem.
Och hur sjutton kunde man komma på tanken att måla dem bruna? Jag kan säga att under de snart 18 år som vi bott här har vi aldrig målat ribborna men virket var i väldigt gott skick, inte den minsta rötskada där inte (på väggen mellan huset och garaget sitter ribborna däremot kvar, jag har inte hjärta att klippa bort min 'Rouge Cardinal' - den har redan stora blomknoppar)

Idag har jag (med en ängels tålamod) stått inne i växthuset och skruvat ihop klätterstöden jag "fyndade" för ett par år sedan. Då när jag förstod vilket "fynd" det var, bestående av 29 delar som skulle skruvas ihop la jag tillbaks hela rasket i kartongen och där har de legat tills idag.

'Piilu' (som ju ska flyttat ner i den upphöjda rabatten) får stå kvar här i sommar eftersom den 'Jackmanii' som också växer här var i behov av en rejäl frisering (typ marknivå)

Eftersom jag hade "fyndat" två klätterstöd så satte jag ihop båda. Lika bra att använda dem så länge de håller ihop (tveksamt med livslängden) Det andra placerades bakom garaget där den röda Klematisen 'Rebecca' planterades i höstas.

Tittar man noga (eller klickar upp bilden) så ser man att den är strategiskt placerad för att dölja ännu ett "snyggt" murningsarbete (inte vi!)

Men med lite tur så har 'Rebecca' snart trollat bort den lilla skarven och 'Osakazuki' lönnen (till vänster) den stora.

Inne i växthuset ställde jag i ordning lite mys! Med det vårväder vi har så lär det väl bli en och annan kopp kaffe härinne.

När jag klippte ner 'Jackmannii' så blev det ett par sticklingar över. Likaså med 'Piilu' fast där var det jag som var klumpig och råkade bryta av några grenar.
Det fick mig att tänka på att det nyligen stod i en av trädgårdstidningarna att det var enkelt att göra egna plantor av sticklingar. Jag är ju en så'n som måste prova om jag kan =)

Ner i källaren på jakt efter lämpliga kärl och hittade till min glädje farmors gamla saftflaskor. Som saftflaskor har de gjort sitt, men som vaser är de ju jättefina! Så nu har jag något som minner mig om både farmor och mormor härinne - det känns gott!

Med sitt tjocka, munblåsta glas.. två blå.. och en grön..

Är det inte vackert?


Jag måste erkänna att jag inte gillar söndagar! Det har jag nog aldrig gjort.

 • Som barn var söndagar ganska trista, det hände liksom inget.
 • När man blev tonåring innebar de att man var tvungen att kliva ur sängen i vettig tid, oavsett hur sent man kommit i säng, eftersom söndagsmiddagen serverades kl.12
 • Som vuxen, måste man komma i säng i vettig tid eftersom det (för de flesta) är arbetsdag dagen därpå.
 • Man umgås sällan med någon när det är söndag.
 • Söndagen känns som en lite "meningslös" dag.
 • Söndagen betyder att helgen är slut.

Hur ser du på söndagarna?

Nu ska jag ta en kopp kaffe med maken och se om det finns något sevärt på dumburken.

Ha en fortsatt skön kväll!

10 kommentarer:

 1. Så synd att du inte kom till Hedentorp, för då kanske vi hade träffats!!!! Alltid kul att träffa bloggare i verkligheten. Håller med dig om söndagar. Dom är bra till kl 18.00...då börjar nedräkningen. Men som tur är så går veckorna rätt fort...så blir det helg igen.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 2. Håller med, söndagarna är trista på nått sätt. Vi brukar drabbas av söndagssjukan här hemma. Man blir lite irriterad och rastlös. Antlagligen för att det är skol- och arbetsdag dagen efter.
  Håller också med om att klematisen i flaskorna blev riktigt snygga.
  Ja, som du ser var jag en riktig ja-sägare idag.:)
  Ha det bra i veckan.
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Det är roligt att vara inne hos dig för det finns alltid mycket bilder och det gillar jag! Randigt hus låter inte så kul och det verkar ju som du har fått vänta några år på att bli av med ränderna...

  Lycka till med klematisförökningen. Vet att min mamma brukar ta sticklingar av klematis och bara stoppa rakt ner i jorden utan rötter. Det verkar funka det också! För övrigt är jag ingen söndagsmänniska!!

  kram louise

  SvaraRadera
 4. Flaskorna med klematis-sticklingarna blev bara såå fina. Gamla flaskor är verkligen vackra, och med skir klematis slingrande blev det en fullträff! Visst är det 'kul'.... med sådana där 'tusenbitars-skuvaihop-pryttlar'. Jag förstår att ställningarna legat i sina kartonger :-) Helt otroligt att du fick ihop dem...... Jag går emot strömmen ovan och säger att jag gillar söndagar, just för att det är en ledig dag (för de allra flesta, och för mig). Däremot, när jag fortfarande jobbade som lärare (är utbildad SO-lärare och jobbade på högstadiet, det var dock ca 10 år sedan jag slutade...), infann sig en söndagsångest. Mängden av planeringar och annat förberedande jobb började redan på helgen för att kunna klara veckan som kom. Men det var då - nu är söndagar en skön dag bara....

  Det är mitt hus man skymtar på bilderna. I dag har det varit kanske 17° och lite molnigt....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hej, tack för mejlet. Ja du man kan fråga sig varför ribborna just skulle vara bruna, kanske ville han skapa ett "Hummle-hus" hehe, men ni lyckades få bort de. Tyvärr kom vi inte heller till hedentorps, ösregnet och migrän hela dagen, då blev det bara lite inomhuspyssel.
  Vi ses nog nån annan gång, kanske kommer du hit den 8:e augusti för att då är vår trädgården med i Gunnel Carlsons 1000 Trädgårdar. Kram Petra B.

  SvaraRadera
 6. Nog ska väl dina sticklinar ta sig! Det ska bli spännande att följa. Efter en sådan "produktiv" dag, är det välförtjänt med en god kopp kaffe. Hoppas det fanns något på dumburken. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 7. Carina: Om du visste hur jag retar mig på att jag inte åkte! Hade jag bara visst att det fanns en plats inomhus... Så ser det inte ut på de plantsskolor jag har besökt hitills. Men det kommer förhoppningsvis fler tillfällen. Jag håller på att bearbeta maken att vi ska "hälsa på" hos er den 4 juli =)

  Camilla: Där satte dyu tummen mitt på, rastlösa och smått irriterad just så ser söndagarna ut för mig.

  Louise: Tack, det var precis vad jag behövde få höra. Jag "våndas" inför varje inlägg med att reducera bildernas antal så att inte mina läsare ska tröttna på mig =) Jag förstår egentligen inte varför maken inte plockat ner ribborna för länge sedan... Rosorna försvann för många år sen och klematisen kunde vi ju hitta något annat stöd för. Att jag inte skruvat ner dem beror på min höjdskräck! Jag klarar inte två kliv upp på stegen (och jag som lovat måla fönsterna i vår - hjälp!)

  Charlotte: Har man mitt tålamod med pilleriarbete så är risken ganska stor att sakerna aldrig blir ihopskruvade - detta var en pärs som hette duga! Men nu är det gjort =) Tänk jag har också varit inne och nosat på läraryrket. Hoppade av utbildningen (till Ma-lärare på gymnasienivå) eftersom den var så kopiöst dålig. 17 grader...låter som en dröm

  Petra: Han matchade förmodligen dem med fönsterna men f-n vad det såg ut! Jag hoppas vi ses innan dess. Den 8:e augusti borde mna samla alla vackra trädgårdar inom ett visst område "hahaha" för hur sjutton ska mna hinna se alla man vill när de är utspridda på det sättet?

  SvaraRadera
 8. Ruben: Nej, dumburken var inte mycket att hurra för (som vanligt då) Grattis på namnsdagen förresten!

  SvaraRadera
 9. Jag har oxå försökt med klematissticklingar men funkade ej!!! Hoppas ditt funkar så får du berätta hur man gör.
  Söndagar är för mej dagen innan måndag o massor av arbetsdagar framför mej. Inte jättekul. Fast idag är jag hemma med en sjuk unge o då känns det lite som att jag gärna hade jobbat iallafall. Hur är det med din förkylning förresten? Min hänger fortfarande i. Undrar om det nånsin släpper. /Knatten

  SvaraRadera
 10. Knatten: En svag näringslösning i flaskorna skulle visst göra susen, sen ska de ju planteras i krukor med plastpåse över och så vidare. Vi får väl se om det blir nåt i slutändan. Förkylningen jodå, den hänger med än =§ Men när man inte är sjuk så ofta ska man väl dras med det lite...

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)