Drama Leaves

fredag 7 maj 2010

En lång trädgårdsvandring - A long garden tour!

Känsliga läsare/tittare varnas redan här för att inlägget är långt och bilderna många!

På framsidan har planteringen fått nya Narcisser
Kejsarkronan och den ensamma doftande 'Resurvus' som stått här i alla år blommar.

Vår "oljeplanta" Klematis 'Piilu' som första vintern ofrivilligt vattnades med diesel och som vi trodde dog av den behandlingen. Det visade sig vara tvärtom, 'Piilu' är den frodigaste av trädgårdens Klematisar! (en liten förklaring är nog på sin plats. Den hösten skulle vi byta ut oljepannan och fick fylla på oljetanken manuellt eftersom man inte får beställa hem så lite olja som vi behövde. Trots makens försiktighet och en rejäl tratt spilldes det ut en del. 'Piilu' som planterats för att döjla de fula rören som gick in i väggen stod ju perfekt placerad och fick ta hela smällen. Men vårt ihärdiga vattnande efter spillet gjorde förmodligen att den överlevde)

Runt 'Piilu' växer Funkior i olika varianter. Det ser så läckert ut när de tittar upp.

Innanför grinden blommar Förgätmigej omgiven av en mängd Allium i knopp!

Både Apeln och Naverlönnshäcken har lövat ut ganska bra redan.

Under Apeln (Crab appel tree) fick jag syn på ett av makens inköp på Horsabäck perenner i somras. Jag tror att detta är Vaxklocka Kirengeshomna Palmata. Visst ser det ut att vara en manligt vald växt!

Lungörten 'Mrs Moon'

med sina flerfärgade blommor.

Jag gillar att titta upp genom trädkronan...

När man kikar lite närmre så ser man att blomningen inte är allt för avlägsen.

Katsuran är vacker oavsett årstiden

Brunnsrabatten just nu

här med Rams (Solomon's Seal) i bakgrunden och med röd Sockblomma (Epimedium rubrum)framför (klicka gärna upp bilderna!)

Rabarberna 'Elmsblitz' är redan gigantiskt stora!

Den högra plantan knoppar sig

och den vänstra som snart går i blom!

Ullunglönnen och Klotlönnen har lövat ut.

Under Rönnen (sorbus) är den vita planteringen full av vårlökar. Narcisserna blommar, Tulpanerna står i knopp och Alliumen likaså (Alliumen är lila, tänkta att dansa ovanför den vita underplanteringen)

'Jack Frost' blommar i den upphöjda rabatten

Ginkon överlevde vintern trots den omilda behandling den fick förra våren. Då grävdes den upp och fick bo i en stor murarbalja tills muren var färdig och den kunde planteras tillbaks.

Pestemon 'Huskers Red' har också härlig färg

Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla

och den minsta Strutbräken, Matteuccia struthiopteris jag någonsin sett!

Den del i muren som bjuder på mest färg just nu. Lägg märke till att Avenbokshäcken inte slagit ut än.

Under Valnötsträdet är det ganska tomt! Här brukar Funkiorna sticka upp ur jorden ganska tidigt men än syns det inte ett spår!

Daggkåporna (Lady's mantle) är desto fler

och det vita Löjtnantshjärtat lyser så vackert i solen

det röda har redan knoppar


Bakom garaget där det tills i fjor stod en Rönnsumak utökade jag ju planteringen när sumaken grävdes bort och ersattes med en Japansk lönn 'Osakazuki'. Jag har funderingar på att flytta hit Hasselört som marktäckare, det skulle nog passa!
Det var hela rundvandringen för denna gången =)
Förra helgen när vi besökte Flyinge Plantshop köpte jag några växter jag glömde lägga in. Ett par dubbla Campanulor, jag kunde bara inte motstå dem!

Och en blå Praktklocka som ska planteras i muren jämte den vita vi redan har. Jag har förvisso frösått blå Praktklocka i vår men det syns inget i krukorna än så "tålmodig" som jag är ...

Sen tyckte jag synd om mig som har inflammation i visdomstanden så efter tandläkarbesöket svängde jag inom Netto och köpte ett citronträd för 159kr =)
Klickar man upp bilden här ovan så ser man hur vackert mörkröda de nya bladen är!
Jag hittade dessutom en planta som har knoppar - det ser ju lovande ut!
Nä, nu ska det städas här hemma. Det är ju perfekt väder med tanke på det regn och rusk som råder idag. Hoppas helgen bjuder på lite bättre trädgårdsväder.
Ha det gott (ni som ev. orkade ända hit!)

25 kommentarer:

 1. Mmm, det växer bra ser jag!

  Här är det blåsigt, kallt och trist. Jag som slutat tidigt idag och mer än gärna tillbringat några timmar utmhus. Får väl roa mig i LUgnet ett tag. Där blåser det itne i alla fall.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. En härlig rundvandring...så mycket vackert att titta på, vaxklockan ser spännande ut...
  Gillar Horsabäcks plantskola, man hittar alltid något roligt där.
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 3. Men där är den ju!!! Min lilla resenär! Sköt om den väl. Trevlig helg! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Tack för rundvandringen och jag förundras över den frodiga grönska som ni redan har! Här dröjer det ett tag innan vi är där, lite senare är det trots allt i år.
  Solen skiner och det är ett otroligt fint vårväder, men tyvärr har jag drabbats av en dunderförkylning mitt i den brådaste tiden för trädgårdsjobb, men vad kan man - inget!
  Trevlig helg!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 5. Härligt med många bilder och vackra växter. Praktklockan såg riktigt fin ut. Angående din fråga om kontantinsats så beror det lite på vilken bank man har. Om man har en bostad själv att sälja så kan banken låna ut till handpenningen tillfälligt. SBAB är den bank som kräver minst kontant vad jag vet (5%). Kram Camilla

  SvaraRadera
 6. Vilken breddgrad bor du vid ???????????
  I dag har det inte gott att vara ute, så jag får kolla i morgon. Bitande nordanvind och 6-8 gr. Men smultronen blommar i alla fall
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det är roligt att få "gå med" på rundvandring i andras trädgårdar! Nu behövs det bara lite värme så allt får lite mer fart. Här är det iskallt och blåsigt och helgen ser inte bättre ut.

  Louise

  SvaraRadera
 8. Det är tur att du varnar känsliga tittare:-) Inte skulle man vilja komma in helt oförberedd på en sådan sköngrön och fullödig rundtur:-))

  Ha en go helg! Sitter och undrar om jag ska bli sjuk - lite sträv i halsen... Men det ska ju ändå regna..

  SvaraRadera
 9. Marina: Idag var det verkligen inget skönt väder. Jag stack bara ut näsan för att hämta in posten, allt annat får vänta.

  Kullervilla: Vaxklockan är fin men den räknas oftast so mett-åtring eftersom den brukar ruttna bort under vintern. Min vita har stått i flera år där det tidigare låg plattor och foirtfarande är ganska sandigt och torrt. Det årstår att se om den tittar upp i år eftersom vi flyttade den till den upphöjda rabatten i somras. det var vårt första besök på Horsabäck men det lär absolut bli fler gånger =)

  Ruben: Jag tänkte att du kanske ville se hur det gått =) Du kan tro att jag skämmer bort den för att den ska trivas, pratar snällt med den och klappar den lite försiktigt... Eftersom jag hade ett par frön kvar provade jag att så dem i år men det verkar inte som om de vill sig. Jag har väl inte "den rätta knycken"

  Bea: Det gär faktiskt jag också. Det känns otroligt att allt redan är så pass utslaget när vi nyss hade vinter och snö.

  Camilla: Den är jättefin, du ska få se när de blommar sen. Det var vår ena dotter jag tänkte på men hon tyckte att en tvåa var för liten om de skulle köpa lägenhet.

  mammi: Idag känns det som om det vore Nordpolen, jädrar vad kallt det är!

  Louise: Det tycker jag också. Men det blev väldigt många bilder idag. Jag kan aldrig dela upp ett inlägg för till nästa gång har jag något nytt jag vill dela med mig av istället =P

  SvaraRadera
 10. Såå mycket som kommit upp hos dig! Du har det verkligen jättefint och så många rabatter.... Tack för rundvandringen! Själv har jag inte alls så många rabatter, men det tänker jag åtgärda...förhoppningsvis redan i år. Planerna är redan klara.... Hur stor är din trädgård förresten? Den känns 'stor'...

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Grattis till det fina citron trädet, det var ju super billigt.

  SvaraRadera
 12. Då kom det något gott utav tandvärken ;))
  Oj så mycket du har i din trädgård. Kul att se.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 13. Gitan, you have so many lovely blooms to show us today. I like to look at your green babies. Your photography skill is superb. Spring is so beautiful, fresh and happy. In the first picture, I saw some fans on the window. In the villages, we still use these traditional fans here during the hot weather. I have some at home too. Happy Weekend :)

  SvaraRadera
 14. I really appreciate the blue flowers of Brunnera and Pulmonaria. Mine were just opening their buds, when we got a deep snowfall, earlier this week. They were suspended under the snow, but now it is melting, and I hope they continue opening.

  Ferns always look so interesting when they first emerge, so tightly curled. It's a good thing that Matteuccia grows so quickly once it is up.

  SvaraRadera
 15. Det märks allt att du bor mer söderut än oss för så långt gånget är det inte här hos oss, men jag tror att vi behöver regn för att växtligheten kommer igång.

  Fick lite växttips när jag "vandrar" runt i din trädgård, jag skall ta en tur till Liseberg idag och tänkte bl a hålla utkik efter skuggväxter och gräs, kanske en Trillium om de inte är för dyra. Hasselört också :)

  Tänkte i helgen göra iordning ett litet paket till dig med små Tibastbebisar så jag behöver din adress.

  Ha en skön helg ♥, kramar :)

  SvaraRadera
 16. Här växer det så det knakar, ser jag:)Härligt!

  Ha en fin helg

  Rebecca

  SvaraRadera
 17. Hillevissan: Man vill ju inte att folk ska storkna "hahaha" Hoppas du klarar dig, ibland blir det ju bara en föraning =) Själv har jag dottern liggande idag och fik då hela dagen ledigt. Hrm... önskar att det slutade regna så att jag kunde få fixat mina klätterstöd nån gång.

  Charlotte: Det gick otroligt snabbt när det väl satte igång. Men de gör ganska stor skillnad de 90 mil som skiljer oss åt. Tomten är på drygt 800 kvm och det mesta av trädgården finns bakom huset. Jag hade önskat att den vore det dubbla =P

  Lena: Visst var det! Och då är det ju dumt att inte passa på eller hur =)

  Anncharlotte: Visst gjorde det. Men jag hade iofs gärna sluppit den, citrusträdet kunde jag ju köpt ändå =)

  Autumn Belle: Thank you. You are so right spring is really fresh and beautiful.

  Nothern Shade: I also appreciate those blue flowers. I hope yours continue opening. So you've got snow this week, isn't that rare this time of year?

  Lotta: Jag skickade med dottern lite regn upp till er =) Som du ser på bilderna så har jag fått tillräckligt "skrattar" Jag är ganska säker på att du kommer hem med något nytt i växtväg idag, konstigt vore det väl annars =) Mailade dig omgående, har tänkt på det i veckan men det har bara inte blivit av / kram

  SvaraRadera
 18. Jag håller absolut med om att en varning är befogad, men inte på det viset du tror.
  Som norrlänning med ingen grönska överhuvudtaget ännu så är det bara avundsjukan som växer när man ser sånt här... :)

  Underbart, härligt! Tack för rundvandringen!

  Jag kan i alla fall skryta med sol och värme idag! Må så gott!

  SvaraRadera
 19. Vad långt våren kommit hos dig! Här har vi så kallt att den har stannat av. Just nu längtar jag efter riktig vårvärme.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 20. Gittan.., it is nice to see flowers coming from every corner of the garden. So Spring really make itself visible!
  Cheers, have a great weekend.
  ~bangchik

  SvaraRadera
 21. Ja, jag orkade hela vägen genom dina livsbejakande och prunkande bilder! Fint!
  Fest igår! Fast det hindrar inte mig ifrån att säga!
  Gratttis på Europadagen till mina bloggvänner både i Sverige och ute i Europa!
  Visst blir det ovanligt kort för att vara ifrån mig, nästan lite som massutskick av julkort, fast är det inte tanken som räknas?

  Här är en länk, skruva på högtalarna och spela högt, nästa år kanske det inte finns något Europasamarbete, njut för stunden och ha en fin Söndag!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!
  Länk nedan:

  http://www.youtube.com/watch?v=fX-icW7sctc

  SvaraRadera
 22. Det var en (ännu en!;-)...) intressant rundvandring i din/er trädgård! Härliga bilder!
  Tihi. Jasså?! Klematis ska vattnas med olja för fint frodande?!;-)

  SvaraRadera
 23. Måste säga att där fyndade du verkligen med citronträdet. De brukar ju kosta en förmögenhet. Tänker inte rabbla varenda växt jag gillade i detta inlägg:) men måste nämna den Kaukasiska förgätmigejen, älskar dessa blad.
  Känner bara att; Varför bor man inte i Skåne???
  Du har det ju bara så himla grööönt och vackert.
  Ha en härlig vecka!
  Camilla

  SvaraRadera
 24. Så fint det blivit i dina rabatter! Många växter som jag gärna sett i mina ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 25. Kul att se din fina trädgård som du verkligen har full koll på. Fyndade själv ett likadant citronträd häromdagen!
  Allers Trädgård/Stina

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)