Drama Leaves

onsdag 5 maj 2010

I lördags på plantskolan - Last Saturday at the nursery

I lördags medan yngsta dottern och vår utbytesstudent fortfarande sov så gott passade maken och jag på att smita iväg en stund för att köra till ett av våra favoritställen - Flyinge Plantshop.

Det var mer än vi som var köpsugna, parkeringen var överfull med bilar! Kallt och rått var det, och blåste gjorde det, men när man ska köpa växter så står man ut med det mesta =)

Maken hittade något han tyckte om och som vanligt när han gör det så vill jag inte lägga mig i hans växtval, det är ju faktiskt inte bara min trädgård. MEN han envisas med att bara köpa gula växter... jag känner att vi nog inte behöver fler gula blommor här hemma även om "de lyser upp så fint" (som han uttrycker det) Han blev först lite förvånad, men insåg sedan att jag hade rätt (precis som jag faller för de mörkt röda i både blommor och blad) Han insåg också att variation behövs och tog samma växt men i orange istället (som ju är en typ av gult det också) Med tanke på att jag har funderingar om en aprikos/orange plantering innanför grinden så passade det riktigt bra. Återstår att se om han godkänner mitt val av plats eller om han har något annat i tankarna, för som sagt det är inte bara min trädgård!
Den egentliga anledningen till att vi körde till Flyinge var att vi förlorat en del växter i vinter och behövde köpa nya.
De tre Hornviolerna 'Rebecca Cawthorne' som trivts så bra och växt sig så stora och fina är puts väck! Det är lite underligt eftersom både den vanliga blå/lila Viola cornutan och svarta 'Molly Sanders' står planterade intill 'Rebecca' och de är hur frodiga som helst!

Tre nya plantor fick det bli och nu ska de och de vanliga blå/lila och svarta Molly få flytta upp i muren som en del av kantväxterna där. Violerna tillhör makens få utvalda växter och därför tycker jag att det är extra viktigt att vi ersätter de som gick förlorade. Jag vill att han ska känna sig delaktig i trädgården även om det är jag som köper det mesta och som mestadels sköter om den (just nu, ska tilläggas för han har intresset men inte tiden)

Vi hade även planerat att köpa ett par marktäckare till den vitblommande planteringen under Ullungrönnen.

Revsugan är ny för oss men jag tror att den kommer att passa fint där. Det fick bli två plantor av den rödbruna och fyra plantor av den variegerade.

Vi saknar dessutom fyra av de fina Heucherna (Alunrot) i den upphöjda rabatten men där är det inte lika enkelt att hitta rätt sorter. Dessutom så finns det fortfarande en chans att de tittar upp, en av dem överraskade nämligen mig häromdagen.
Imorse skjutsade jag vår yngsta dotter och vår utbytesstudent till Tågstationen i Lund. Idag var det dags för Neus att resa hem till Mallorca igen och det blev ett tårfyllt avsked. Den ynka vecka vi fått ha henne här har varit både intensiv och jättekul. Vi har fått tala långsam engelska, hålla oss till enkla fraser (spanjorerna lär sig nog inte engelska så tidigt som vi gör) och hoppa över alla sammansatta ord - men det har varit så intressant och lärorikt för oss alla. Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaks och hälsar på någon gång!


Här är hon på "sitt rum" tillsamman med sin bästa vän Martha. En natt hade vi tre spanjorskor här =)
Där efter var det tid för mitt tandläkarbesök. Tanden är inflammerad (och sprucken) så jag fick en penicillinkur och i juni blir det utdragning/operation (det har jag väntat på i 20 år eftersom den tanden ständigt varit till besvär)
Nu tror jag att jag ska gå ut en sväng och se om jag hittar någon trevlig sysselsättning i min trädgård =)

20 kommentarer:

 1. Burgundy glow.. är jätteläcker den skulle jag vilja ha. Hade revsuga för ett par pr sedan o de växte sig fina i tulpanlandet lite i halvskugga. SÅ ville jag flytta dem till en mer solig plats, stekhet på sommaren och si de gillade de inte och försvann i rask takt allihopa, ja kanske till någon granne vad vet jag de skrev inte ens ett avskedsbrev...*fniss*. På tal om avsked harjag också en hel del växter som är puts väck i vår.. t o m gräslökstorvan är helt borta. Så några turer till plantskolan får de bli, pust hur ska jag orka.. *blink blink*. ha en härlig dag i trädgården nu ska jag åka hem och försöka hitta något trevligt att göra jag med.. Monica

  SvaraRadera
 2. Härliga plantor du köppt. Bra att få maken med i trädgårdslivet. Känner att min kära make blir lite överkörd när det gäller trädgården här hemma.
  Men han säger alltid det där sköter du så bra så det får du fria händer med...
  Ja ja. Skönt att du får bort tanden så småning om. Det kan vara ett elände ibland. Men visst är det härligt nu när våren kommit. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 3. Ja, hos oss har också en del växter "försvunnit" under vintern verkar det som... Den kinesiska smörbollen har jag inte letat efter, men ska göra det när jag kommer hem. Hoppas den är kvar. (Tillsammans med rödbladig ricin var den finfin!).

  SvaraRadera
 4. Ja, det är väl både för och nackdelar med att man är fler än en i familjen som har trädgårdsintresset. Min har det inte...han sa i förra veckan att "nu har rosorna musöron så nu kan du klippa ned dem"...nånstans hade han ju snappat upp att musöron och rosklippning hör ihop..:o)
  SKulle gärna önska att han åtminstone ville klippa gräset, men nej, fast å andra sidan har jag ju full frihet att bestämma vad jag skall ha för växter etc.

  SvaraRadera
 5. Moa: Jag satte 'Burgundy Glow' i en av blomlåderna i vinter i tron att den skulle klara en skånsk vinter "hihihi" och kunna flyttas ner i någon plantering senare. Det hade den nog gjort om vintern varit normal...

  Gela: Maken odlar egentligen ett helt annat intresse men han tycker om växter så varför ska han inte få vara med på ett hörn?! Det är ju trots allt vår trädgård även om jag får göra som jag vill och sköter det mesta.

  andré: Vi är nog lite bortskända här nere, inte tittar jag på vilken zon en växt klarar när jag köper den - här överlever ju allt (och lite till) Fast jag tror nog att de flesta försvunna växter dött av fukten när snön smälte för jädrar vad blött det var då! Tackar för tipset om samplantering, jag har en rödbladig Perukbuske där framme som den ju borde vara lika snygg ihop med då =) Hoppas din planta visar sig.

  Rosor och ruiner: Min man har väl inte direkt någon koll på när,var,hur eller varför men han gillar att ta del av trägården när han har tid och lust. Vi kör ganska ofta till plantskolor långväga tillsammans (oftast på hans förslag) och samtidigt så passar vi på att besöka ställen som odlar hans intresse. På så sätt tillgodogör vi bådas intresse och vi gör något trevligt tillsammans. Jag skulle önska att han kunde klippa gräset men gör han det så är sannolikheten stor att han dör, där kan vi tala om allergi! Oerhört synd eftersom han tycker att det är skoj att klippa gräset?! Han kan ju inte vara riktigt som man ska "skrattar" Jag har väl aldrig tyckt att det är kul att klippa gräs - nödvändigt ont, dte är vad det är. Jag får fortsätta gräva bort gräsmattan bit för bit istället så det blir mindre att klippa =)

  SvaraRadera
 6. På plats var det inte bara en röd boll, tror det var 8 sammanlagt lite här och var. och när man väl går runt i konstparken så var det inte så märkligt ändå, för där dök upp massa märkliga saker lite här och där. Tyvärr hade jag inte tid att gå runt med kameran så mycket. Men det får nog bli ett besök till sommaren då även det vi planterat vuxit till sig lite!

  Jag var själv i Flyinge förra söndagen så nu är min balkong full med härliga kryddörter! =)

  /Caroline

  SvaraRadera
 7. Jadu, ibland är det tur att man har övertalningsförmåga:) Men den gula smörbollen är en av få gula växter jag har i trädgården, tycker den passar vid dammen. (Jag säger alltid att jag inte har gula blommor, sedan när jag tänker efter är de faktiskt en hel del:))
  Och visst får man anpassa sitt växtval ibland, speciellt efter barnen. När sonen höjer fingret och pekar på den lilla krypande orange rosen som inte alls passar hemma, så sväller hjärtat ut och man får liksom för sig att, kanske bor det en liten trädgårdsmästare i honom, och så köper man hem rosen.
  Den spräckliga Rebecca har jag också haft problem med, har nästan inga kvar. Får väl köpa på mig några fler och kanske vintertäcka.
  Revsugan kommer säkert bli kanon under ullungrönnen, ...när jag tänker efter har jag ju också revsuga sittande under min ullungrönn:)
  Det är så trist med allt som frysit bort under vintern, trots snön som skyddande täcke tycks det vara en hel del.....

  SvaraRadera
 8. Här är det bara jag som fixar trädgården, förutom gräsklippningen på de stora ytorna. Då kör han med åkklipparen, för det är väl tufft. Nej jag ljuger lite grann. Av praktiska själ kan han inte göra trädgårdsjobbet, så är det bara.
  Ha det så bra
  Kram

  SvaraRadera
 9. Men Gittan! Då var ni ju praktiskt taget hemma hos oss! Vi bor ju i Slogstorp, bara några minuters resa från Flyinge, smågrabbarna går på dagis där så jag försöker motstå frestelsen att inte köra in på plantshopen var o varannan dag. Jobbade där för några år sedan och när jag kommer dit fastnar jag alltid lite för länge för det är så himla trevliga arbetskamrater där och så handlar jag på tok för mycket... Nästa gång ni är i krokarna får ni gärna titta förbi :-)
  Och det där med gula och orange blommor känner jag igen, min mamma har samma problem med min far. Han älskar allt gult och orange...märkligt undrar varför det är så.

  Ha det bäst! Alltid roligt att läsa dina inlägg :-)

  Kramar Mia (fd hallonmasken)

  SvaraRadera
 10. Ja, visst är det många växter som gått ut i vinter! Även sådana jag aldrig trodde skulle gå bort. Ogräset kunde väl gått hädan istället!

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Men .... Nog är det väl mest DIN trädgård?? Tycker nästan du dementerar detta lite för ivrigt för att det ska vara trovärdigt! ;-)
  Här råder det delade meningar om revsugan. Men min fru har gett den en fristad på naturtomten, där den håller sig i schack! Men in i MINA rabatter kommer den inte!!
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 12. Oj, vad generös du är och låter din make vara med och bestämma växter i trädgården :-) Nämen allvarligt så är det ju jättekul om ens respektive också är med på ett hörn och känner sig delaktig, åtminstone i stora drag :-) Färgval och så tror jag inte att jag skulle släppa in min i :-) Men, det skulle han inte vara intresserad av heller... Nåja, kul att shoppa växter, även om man naturligtvis vill att de man har ska överleva. Revsugan är en fin marktäckare... Har också den röda varianten. Men man bör nog tänka efter var man sätter den - så att det är ok att den sprider sig. Tycker dock att den är lätt att hålla efter. Tar plantor av den konstant - perfekt!

  Hoppas att du får slippa värk i alla fall - vad det dröjde med utdragningen.....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 13. Jag planterade sex revsugor förra våren och nu efter vintern är där tre kvar...varav en som spridit sig lite...förmodligen för att det är för soligt just där...
  Fina är de tycker jag iallafall.

  SvaraRadera
 14. Alltid kul med plantskolebesök.
  Och visst hittar man alltid växter man bara måste ha. Nu är det den bästa tiden, man vill inte gå in på kvällarna. Kram, Petra B.

  SvaraRadera
 15. Caroline: Flyinge är en av guldgruvorna med bra utbud och kvalitet, kunnig personal och hyfsade priser. Dit kör jag oftast numera. Jag har bytt favorit efter att ha arbetet på den förra och insett att där vill man inte köpa sina växter!

  Camilla: banrnes val är ju alltid svåra att motstå precis som du säger =) Jag tror faktiskt inte att växterna frusit bort här, jag tror mer på att de ruttnat eftersom tjälen var svår och marken flöt en lång tid när snön väl försvann så snabbt. Oavsett vilket så känns det trist men är ju å andra sidan lätt att åtgärda.

  mammi: Jag trivs ganska bra med att få göra det mesta för egen maskin =) Men vad jag hade önskat att jag slapp klippa gräset!

  Mia: Man ahndlar väl alltid lite för mycket =) Jag har också en f.d arbetskamrat som numera jobbar i Flyinge men han började där i fjor. Kanske jag tar dig på orden, skulle vaar jättteskoj att få se dig och din trädgård IRL. Flyinge får ett nytt besök av mig bästa vecka tror jag för jag behöver kolla upp ett par saker där... och så slinker det väl med några plantor. Det är ju "pinsamt" att passera kassan på plantskolan utan att köpa något, det vill man ju inte utsätta sig för "asg"

  Marina: Jag kan bara hålla med, växter som jag trodde var säkra kort är bara puts väck! Det känns lite snopet!

  Ruben: Det är väl självklart att det är MEST MIN men han får ju vara med på ett hörn "tsss" Jag har förstått att revsugan sprider sig friskt, just därför hamnar den under rönnen där den begränsas av muren åt ena hållet, en rad plattor åt andra hållet och gräsmatta åt tredje hållet. Vill den rymma så får den ta vägen genom häcken in till grannen och hans trädgårdsland. Där lär den med största säkerhet råka ut för hans giftspruta isf. Hur sjutton kan man anv. sig av giftspruta - i trädgårdslandet av alla ställen!!!!

  Charlotte: Oftast planerar jag de större trädgårdsinköpen som träd och buskar, visar maken vad jag tänkt mig men han säger ALDRIG nej till något. Men jag tycker att det känns roligare att göra så än att kanske plantera något som han inte alls tycker om. Revsugan får en begränsad yta (se svaret till Ruben ovan)

  Anncharlotte: Jag gillar den och eftersom den inte kommer att kunna sprida sig fritt så lär vi nog komma överens =)

  Petra: Att handla växter är inte alls svårt =) Värre är det att finna rum för dem när de väl är hemkomna. Jag tror att vi måste göra något åt den stora gräsmattan i år (igen)

  SvaraRadera
 16. Det är väl det roligaste som finns att åka till planskolan för man har alltid något kul med sig hem.
  Åker man för att köpa kläder så är det svårare att hitta något kul eller hur?
  Annika

  SvaraRadera
 17. Annika: Kläder är det värsta som finns, jag avskyr att handla kläder - ett nödvändigt ont! Jag skulel kanske öppna en klädesbutik? Nä, jag skulle inte tro det "skrattar" Men butik verkar det bli =)

  SvaraRadera
 18. Roligt roligt med plantskolor o blomshopping. Tänkte jag skulle slösa mina pengar på lördag men jag har visst blivit sjuk så jag får väl vänta en vecka till. /Knatten

  SvaraRadera
 19. Fina plantval! Jag är inte heller så gul av mig i rabatterna, och kanske inte orange heller men ibland får man gå utanför sina invanda mönster om vad man tror ska passa. Jag försöker avhålla mig från fler plantskolebesök innan det redan inghandlade har kommit i jorden, svååååårt....

  Kram louise

  SvaraRadera
 20. Visst hittar man alltid nåt trevligt att göra i trädgården men just idag känns det inget kul alls att gå ut i detta väder.
  Har med upptäckt att det är mycket som gått hädan i vinter främst det jag satte sent i somras/höstas, håller med på att fylla på så smått.
  Ha det gott i helgen, vi hoppas på sol och trädgårdsväder igen.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)