Drama Leaves

onsdag 18 november 2009

Vi tar det från början - Let's go back to where we started from

Vi flyttade in i huset i slutet av sommaren 1992. Yngsta dottern var nyfödd, knappt fyra månader gammal. Trädgården bestod då till största delen av vintergröna växter (tänk en 40 meter lång rabatt med enbart vintergröna växter) och mycket av det var alldeles för stort. Intresset för trädgård fanns definitivt inte hos mig och min man fick sköta all ogräsrensning på egen hand. Klippning av gräsmattan var jag ju tvungen att ta eftersom han är superallergisk mot gräs. Men mer än så gjorde vi inte i trädgården på den tiden. Jo, vi försökte odla i det så kallade trädgårdslandet men jorden där var så dålig att de enda skördar som var till något var rabarber och jordgubbarna som vi plockade i mängder, ca 100 liter/säsong.

Detta var min utsikt från köksfönstret vilket för övrigt är det enda fönster som vätter mot trädgården.


Under det blommande Körsbärsträdet sitter vår yngsta dotter och leker utanför lekstugan ("uterummet" är det som skymtas i högra kanten)

Som ni förstår vad det inte riktigt den trädgårdsutsikt man önskade sig, en tegelbyggnad! Detta "uterum" var heller inget vidare trevligt att sitta i. Där inifrån kunde man inte heller se ut i trädgården eftersom fönsterna satt för högt upp. Det var inte ofta vi satt här ute. Ärligt talat så användes trädgården mest som lekplats åt våra barn och deras vänner.


Som sagt, utsikten från köket

Midsommar ett par år senare. Lekstugan har flyttat in till grannen och växthuset på bilden har börjat ruttna (förmodligen målat med plastfärg som så mycket annat) och Körsbärsträdet (som ni ser har det inga blad) har dött.

Så kom då äntligen hösten 2001. Dagen efter min födelsedag, den 23 september, kom (mini)grävaren som skulle hjälpa oss att gräva ner jordvärmeslangen (vi värmer upp vårt hus med den värme som finns i jorden) och dra upp rötterna efter alla växter vi sågat ner. Vi skövlade allt i trädgården förutom Valnötsträdet bakom garaget och den gamla Apeln (husets vårdträd) vid ytterdörren.

Här bilar min man ner den bortre väggen och grunden som gick 1.20 meter ner i marken. Sen la vi slang rakt igenom "uterummet". Resten av byggnaden fick stå kvar för att rivas senare.

Påskhelgen 2002. En helg som gick i stenens tecken.
När våren kom (2002)var det dags att försöka få till en trädgård igen. Grävaren hade jämnat av hela baksidan åt oss med maskinen innan han lämnade oss på hösten. Nu körde vi (läs mim man) med jordfräs fram och tillbaks, kors och tvärs, samtidigt som vi plockade sten. Och sten är det gott om i vår trädgård! Vi betalade barnen för att plocka sten och de tjänade många hundralappar var! Brunnen syns i skuggan i bilden framkant.

Sten...

och åter sten...

ännu mer sten...
Vi funderade på att rulla ut färdig gräsmatta men kom fram till att det skulle bli oerhört dyrt och att vi inte kunde anv ända den förrän sommar efter ändå. Vi beslutade då oss för att de pengarna vi sparade på gräset kunde användas till så många fler andra växter istället. Därför köpte vi gräsfrön och fiberduk till hela baksidan och den 9 maj sådde vi gräsmatta.
"Uterummet" stod fortfarande kvar. Nu prioriterade vi helt andra saker och den fortsatta rivningen fick vänta.
Redan i Mars hade vi varit upp i Båstad på Willab och beställt ett nytt växthus. Den 10:e maj var vi uppe och hämtade det. Den 19:e maj började vi bygga och det placerades på samma plats som det förra stod på.
Runt brunnen gjordes den första planteringen. Till vänster om brunnen sattes en Katsura, en Blodhägg, en röd Japansk lönn och Funkior runt om brunnen. Här ser ni att fiberduken tagits av och gräset har kommit igång riktigt bra. Fiberduken låg bara på i 10 dagar.
som synes ännu fler stenhögar...
Grannen som också hade ett större projekt i sin trädgård valde att köpa färdigt gräs att rulla ut. Men vårt sådda gräs tog sig snabbare och blev fint mycket fortare än deras. Vi kunde dessutom använda vår gräsmatta redan efter midsommar, grannen fick snällt vänta till hösten.

Två år senare (2004) hade växligheten tagit sig lite. Jag hade kompleterat planteringen med en del perenner och buskar (en Forsythia till vänster om minstingen) Dessutom planterade vi ett Körsbärsträd här hösten 2002 (till höger om vår yngsta dotter)

Sen hände något! Trädgården kändes alldeles för öppen och platt. Växhuset som hamnat där det gamla stått utan att vi tänkt efter flyttades tidigt på våren 2004.

Körsbärsträdet fick vi ju flytta för att kunna ha växthuset här.
Ännu fler växter hade kommit på plats i Brunnsrabatten.

22:a maj 2004 fick vi äntligen en dörr direkt ut från köket!

Och i Juli 2005 rev vi så äntligen resterna av det f.d "uterummet".
Trädgården växer fram så sakteligen, men det händer något varje år. Några fler träd har vi planterat. På bilden ovan syns ett äppelträd till vänster om "uterummet" och tittar man igenom det så ser man körsbärsträdet på sin nya plats längst ner i trädgåden, till vänster i "hålet" och ytterligare ett äppelträd till höger i "hålet".
Två trädgårdsnoviser som inte visste mycket om varken plantering, växter och framförallt inget om trädgårdsplanering.
Vi skyndar långsamt och känner oss för. Under resans gång har trädgården blivit mitt största intresse och jag har läst kilometervis med litteratur.
Massor av växter har blivit flyttade från den plats de först blev planterade på. En del har vi tagit bort helt och hållet men framförallt har det (och är fortfarande) varit så otroligt skoj och vi ser redan fram emot att få förverkliga nästa års planer.
Gräsmattan den blir mindre och mindre för varje år som går - precis så som det ska vara =)

(alla bilder i inlägget är avfotograferade från vanliga gamla papperskopior, därav den dåliga kvaliteten)

17 kommentarer:

 1. Hi Gittan, I loved seeing the history of your garden. It has really come a long way, with the plantings looking more mature with each passing year. How nice to finally get that building out of the way so you can view the garden from inside the house. Very important! :-)
  Kram, Frances

  SvaraRadera
 2. Jisses vilken resa, kul att se alla förändringar och arbete ni har har gjort hoppas bara ni inte är färdiga nu utan fortsätter.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tänk så lustigt det kan vara, att intresset kan gå från noll till 100! ;) Vilken tur, för trädgård är verkligen terapi. Din yngsta dotter och min son är födda samma år, men min är född i december, stackarn ;)
  På tal om att regeringen tror att hungriga vargar jagar bättre, så är det väl tur att vi alltid är hungriga på att jaga växter ;)
  (håller tummarna för dig och jobb)
  Kram
  /Cyrene

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att läsa, tack för att du delar med dig! Och jag tyckte kvaliteten på bilderna var bra ändå, trodde inte man kunde göra så. Jag var också ointresserad av trägdård när vi flyttade hit, tur att man kan ändra sig..=)
  Så hela uterummet är borta nu då? Och va bra att ni fick en dörr ut direkt till trädgården! Trist annars att inte kunna se ut på er fina trädgård.
  Ja, visst är det ett flyttande med växter hela tiden, men det är ju det som är kul. Tråkigt vore det nog om man hade en färdig plan från början.

  SvaraRadera
 5. Vilken smart ide att fota från början så att ni ser hur det har sett ut.
  Verkligen vilken förrändring det har blivit.

  Ha en fortsatt bra dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att få följa med på eran trädårdsresa!
  Inser också att allt inte kan hända över en natt eller över en sommar och det kan vara bra för mig att ha i åtanke när orken tryter eller när plantor växer i normal takt istället för i racertakt. ;)

  SvaraRadera
 7. Både kul och jätteintressant att läsa om trädgårdens alla öden och äventyr! Men, att först så gräsmatta - och sen ta bort den, det verkar litet ologiskt på något sätt! ;-) (Skojar) Men ett är då säkert; en driftig kvinna kräver en händig man!!! ;-)
  Tycker bilderna blev bra för att vara fotade från papperskopior!
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 8. Jag säger bara. Tack för titten. Det var jätteintressant läsning.Anita

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig resa i din trädgård…fångar en verkligen.Där har det hänt en massa positivt…vilken skillnad.
  Roligt med gamla kort, när tid gives skall jag leta bland våra :=)
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 10. Oj så mycket ni hunnit göra. Alla borde föreviga sådär. Det händer ju en hel del även om man inte tror det. Kram i stormen!

  SvaraRadera
 11. Tack för titten, Roligt att se förändringar. Önskar jag varit lika smart och fotat från början. Men men..
  Ha det bra / Ylva

  SvaraRadera
 12. Jätteroligt Gittan att läsa er historia om trädgård, jobb och hus :) Så er trädgård kom också till efter en rejäl grävning - samma här :)

  Förresten så finns det ett vandrarhem i Kungälv så "lång väg" är ingen ursäkt att inte gå på kurs hos Linda :)

  Hoppas ni inte blåst bort, kramen 8`)

  SvaraRadera
 13. I loved seeing all the befores and how your garden first started. It must be fun to look back and see all the changes you made. I really like your greenhouse, wish I could find a spot for one!

  SvaraRadera
 14. Kul att se/läsa hela historien! Så otroligt mycket ni har fått gjort. Jag har alltid ställt mig lite frågande till hur ni kunde plocka bort ett uterum (du har ju nämnt det tidigare), men nu förstår jag äntligen varför ni gjorde det.

  SvaraRadera
 15. Vad kul att läsa om hur trädgården "kom till" och hur intresset för den växte fram.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 16. Frances: Very important indeed! The view from my window before the mak-over where as in the fourth picture. If I wanted to see anything else I had to put my nose to the glass and peak to the left, then I could see what I show in the first picture. I only wish we had more before pictures... But since we didn't have much interest in the garden back then...

  Millan: Färdig blir man väl aldrig med en trädgård "ler" Här planeras ännu en (mindre)upphöjd rabatt, pergola, trädäck, plattsättning vid växthuset, nya gångar osv. Sen efter det har jag planer för framsidan. Tills dess har jag förhopningsvis fått maken att inse att de fem giganstiska tujor vi har där måste tas bort ;-)

  Cyrene: Det gick verkligen från noll till hundra! Jag kände mig tvungen att läsa på lite grann och köpte min första trädgårdstidning. I den fanns det massor av fina växter och planteringar som lockade. Sen var jag fast!

  Hedera Helix: Ja det är helt borta och det är underbart! Dörren ut från köket var vi verkligen i behov av. Tänk att varje gång vi gick ut (innan den fanns) var vi tvugna att låsa ytterdörren (den syns ju inte från baksidan) och varje gång något barn var kissnödig fick man snällt följa med och se till att det blev låst igen. Väldigt omständigt!

  Gunilla. Jag önskar bara attvi haft fler före bilder och att vi fotograferat även under grävandets gång. Det var minsann ett äventyr! När man var mitt uppe i det och hade ca 5-600 kvm uppgrävd yta vilken dessutom var så lerig och geggig att man kunde undra om det verkligen skulle kunna se ut som en trädgård igen. Det spöregnade i stort sett hela tiden vi höll på den hösten. Fårorna var ju 90 cm djupa och det hände att man halkade i =)

  Jord under naglarna: Nä, det händer då verkligen inte över en natt. Om du visste hur många gånger jag tittat på andra hus under resans gång här =) Nu har jag dock bestämt mig för att vi ska stanna (det låter som om jag var ensam om beslutet"skrattar") Men så är vi ju också nästan helt färdiga med totalrenoveringen avinsidan av huset.

  Ruben: Jag kan lova att det är mycket roligare att ta bort gräsmatta! Jag har ju lyckats minska den riktigt rejält i sommar =) Dels murrabatten med sina ca 70kvm, sen utvidgade jag ju både Rönnrabatten och den bakom garaget där Rönnsumaken stod. Till våren ska jag dessutom bredda Valnötsrabatten, men bara lite grann. Sen vill ju maken gräva en stor damm och det kan man ju inte säga nej till. Min förhoppning är att snart kunna sälja motorgräsklipparen och plocka fram min älskade handjagare igen. Ljudet av en "riktig" gräsklippare, det är sommar det ;-P

  Ormbunke: Det är skoj att titta tillbaka tycker jag. Har man det dessutom i bloggen så är det ännu lättare.

  Kullervilla: Jag har kommit in i rensartagen här hemma. Det är en bieffekt av den rensning vi gjort av mitt föräldrahem. Här ska snart bara finnas saker som vi anv. och behöver (och några som är bra att ha) Då hamnade jag bland fotona och det är så många som fortfarande inte kommit ini album. Det ska vara åtgärdat innan jul hoppas jag. Hoppas du visar lite kul bilder från er trädgård också =)

  Marina: Åja, du/ni har nog gjort ännu mer! Jag minns fotona vi tittade på från när ni köpte huset =) Men visst händer det mer än man tror.

  Ylva: Jag önskar vi haft fler före bilder! Men sen har jag varit ganska flitig med kameran Det är ju aldrig försent att börja =) Förändringarna sker ju mest hela tiden.

  Lotta: Ja, här grävdes det upp 90 cm djupa spår på de 5-600 kvm vi har bakom huset. Gissa om det var som en stor, ojämn leråker den hösten! Jag önskar vi hade tagit något foto på det =)

  Catherine: It's fun to look back and then I realise how much we have done. I hope you'll find a spot for a greenhouse. It brings so much joy to the garden.

  SvaraRadera
 17. andré: Det blev ganska klart kan jag tänka mig =) Inte ville man varken se det eller sitta i det som det var byggt. Men ett uterum av helt annan karaktär står ganska högt upp på vår göra-lista nu. Men först måste vi få bytt taket (kommunen har ställt till det för oss där) vilket ju skulle ha varit gjort i september.

  Vittran: Tänk om jag inte fått fart på intresset. Då hade vi bara haft en stor gräsmatta därute "hu"

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)