Drama Leaves

onsdag 11 november 2009

Rastlös (tips för kök på liten yta)

Vad gör man när man är rastlös... och inte har ro att "njuta" av den lediga tiden?

Jo, man kan städa köksskåpen och sortera bort allt som man aldrig använder!

Så gissa vad jag har gjort idag? =)

Sockellådor är perfekt förvaring i det lilla köket. En låda blev tom =)

Matrumsbordet är nu fullt med saker som inte får bo här längre. Vad jag ska göra med dem vet jag inte riktigt men tjejerna får väl kika igenom och se om de vill ha något. Där finns allt ifrån skärbrädor till bakformar och snapsglas.

Dom syns nästan inte när de är stängda men sväljer ganska många saker (och ser bara ut som en vanlig sockel)

För det är ju bara att inse att vi behöver inte 35 snapsglas!

Ser ni... jag fick den översta hyllan över! =)

Det får allt räcka med de 17 som har varit min mormor och morfars + de 8 Lasse Åberg vi köpt själv.

Såna här väggskåp är också perfekta! De får plats även på de väggar där man egentligen inte har plats för några skåp. Tänk bara på att husets längsta person gärna bör kunna gå under för att undvika huvudskador! Ser ni hur mycket plats jag fick över här med =D

Inte behöver vi 34 vinglas heller!

I ett kök som saknar beslysning (om man bortser från lampan över köksbordet) kan man lösa det såhär, med spottar i en baldakin över skåpen. Vi valde att sätta spottar under skåpen också istället för lysrörsarmatur.

Där får det räcka med de 14 som kommer fråm mormor och de 5 (Sandra vi måste göra ett byte så att de blir 8) som är mina favoriter (och de 6 som är egen design)

Inte är det någon mening att ha de 12 cognacskupor som står här och som vi ALDRIG använt!

Och hur ofta anv. vi 12 champagneglas? Det räcker länge med 6st av dem. Ni ser mönstret va? Sen har man ju då alla de andra sakerna. Kakformar (i mängder) tallrikar av alla de slag och Tupperware-saker som "är bra att ha" Som sagt mycket av det som fanns i skåpen använder vi aldrig.

En del är här pga. en arbetsskada "asg" Jag jobbade nämligen under ett flertal år med att sälja bland annat glas och porslin.... Mer än så behöver jag väl inte säga =)

Snart är de ett minne blott =)

Om man byter ut den totalt meningslösa kryddhyllan över spisen mot ett skåp... bättre även för kryddorna.

Och när det har blivit "ordning på torpet" då kan vi förhoppningsvis slänga ut den sista sektionen (vitrindelen) av vår gamla bokhylla i vardagsrummet - JUBEL och visslingar!!!

Men nu hör det ju till saken att vi har ett väldigt litet kök. Och ett litet kök bjuder inte på en massa förvaringsutrymmen.

Men när vi gjorde om köket (provisoriskt) för ett par år sedan (enl. bilderna ovan) så såg vi till att utnyttja ytorna maximalt! Det är fortfarande trångt men ack så mycket bättre än innan.

Nu har jag hunnit fylla på de tomma ytorna med saker från bokhyllan och faktum är att jag kanske lyckas tömma den helt och hållet. Men det krävs nog en dags arbete till. Jag lär få städa i det gamla skåpet/skänken och i matkällaren för att få in allt, men det gör jag så gärna om jag bara kan få slänga den sista sektionen sen!

Sen kan jag möblera om i matrummet - tjoho!
Och du Nathalie förvänta dig inte att du ska hitta något i köket när du kommer hem "LOL"

13 kommentarer:

 1. Nu fick jag bra tips! Tack för deom!!;-)
  Vårt kök är också litet (1960-talet gjorde man dem ju så....). Sockellådor! Perfekt! Färdiga eller egentillverkade?

  SvaraRadera
 2. Jösses, vilken storstädning du har gjort. Här hemma väntar jag på tid, inspiration och motivation till ett sådant ryck. Problemet är väl att jag har synliga ytor som borde städas av dessförinnan. Mitt hem har blivit väldigt eftersatt när jag bott den trötta delen på veckorna hemma och den pigga delen dvs helgerna hos pojkvännen, så det var helt underbart att ha en helg hemma (den som var). En liiiten bit på vägen har jag kommit i alla fall. Dessutom tycker jag att det är inspirerande att se de ytor som verkligen blivit fina. De kan jag gå och beundra bara för sakens skull och då behöver det inte vara märkvärdigare än en byrålåda som är torkad och snyggt sorterad. Det är nog tur att trädgården vilar på vintern ...

  SvaraRadera
 3. Hej
  visst är det härligt när man får rensa, det blir så mycket lättare att andas - känns det som. Fint ljus ni har över skåpen :)
  allt gott till dig/Catthie

  SvaraRadera
 4. Jaså du är också i röjartagen ser jag - visst är det rätt roligt när man kommer igång? Och så känner man sig så nöjd efteråt också. Det ligger nog lite i det där som Feng Shui förespråkar, rensa i röran så mår man bättre =)

  SvaraRadera
 5. You have such a beautiful home! It does feel good to clean out cupboards and get rid of things. I love when I end up with an empty shelf :)

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Jag har haft "turen" att flytta från ett stort hus till mindre, innan vi flyttade hit. Så det blev rensning ordentligt från ett lantkök till ett litet på typ 5 skåp i kök. Skönt att slippa en massa som man bara har ståendes och att få göra lite nytt i rummet sporrar ju. En del tuppevaregrejerman köpt igenom åren har man ju haft och har användning för, men de mesta stod ju bara i högar i skåp. Ska också sätta runda lampor under köksskåpen och slippa de gamla rörlamporna och vad smart med golvförvaringen. Ha det gott, Karina.

  http://karinasblogg.lekame.com

  SvaraRadera
 7. Men så mycket du har i dina skåp - och jag som trodde, att det endast var blomster som du inte kunde motstå!! /Ruben

  SvaraRadera
 8. Anita: Man gör så gott man kan.

  Nina: Jag svarade hos dig för enkelhetens skull.

  Skogstrollet: Man får ta itu med det när tid och framförallt lust infinner sig =)

  catthi: Framförallt lättare att leva med =)

  Hedera helix: Jag har fått "blodad tand" av allt rensande i mitt föräldrahem. Insåg att vi har lika många onödiga saker som det fanns där och vad ska vi med allt till! Kanske slipper våra barn känna så den dagen vi är borta.

  Catehrine: Thank you, you're so kind! Sorry to say that those empty shelfs wont last for long. I have a cupboard in our diningroom that I want to get rid of and all the things inside that will be moved into the kitchen instead. But it feels great to remove all those things that we never use.

  Karina: Jag ahar aldrig haft speciellt mycket plats i huset men med en tre sektioners bokhylla så lyckades man knö in ganska många saker ändå. De Tupperware saker jag köpt anv. jag de flesta av men sen får man ju så "fina värdinnegåvor" och dom bara står här! Senaste gåvan är en sån där dyr sak man kan laga mat i både i micron och i ugnen, men jag har aldrig anv. den och den har säkert stått här i tre år. Nu åkte den ut!

  Ruben: Man behöver inte alltid köpa för att få många saker. Bodelnign hos mormor resulterade i en hel del saker (jag har svårt för att kassera fina saker) Dessförinnan rensade mina föräldrar när de skulle flytta från huset till radhus och då plockade vi där. Sen har man ju presenter både från arbetsgivare och släkt och vänner under årens lopp. När jag var yngre hade jag inte hjärta att säga att jag inte tyckte om det jag fått. Fick mig att minnas de förbaskade Iitalla-glasen som står i lådan på vinden (mer att rensa) en 15-års present från alla mammas syskon. Och jag tyckte (tycker fortfarande) dom var SÅ fula! Sedan mitt trädgårdsintresse vaknade har jag nog inte köpt mycket förutom växter "asg"

  SvaraRadera
 9. Vilket fint kök du har!!!
  Fiffig är minsann du också må jag säga.
  Tror att om man märker rören och spar på ritningen att det går att sätta upp igen.
  Annnars får du göra en egen lösning...
  Ha det gott
  Annika
  ps jag har nog glömt att svara dig var man kan köpa hebe. Tror faktiskt på blomsterlandet.

  SvaraRadera
 10. Men kan inte du och jag dela lite på tid och energi? Att vara arbetslös är ju inte kul alls, det vet jag ju, men det är inte kul att jobba fem dagar i veckan heller med ett jobb där man ger o ger o ger...... Kan vi dela??? Kramar!

  SvaraRadera
 11. Annika: Det får nog bli en egen lösning. Det räcker ju egentligen att man har något att hänga bubbelplasten på. Rgelar finns det gott om i snickarns förråd och med skruvdragarns hjälp kan jag nog få till det på egen hand(om jag vill)

  Marina: Det hade jag SÅ gärna gjort!!! En halvtid (fast då blir lönen så liten) hade räckt tidsmässigt. Då had mna hunnit både jobba och ta hand om all marktjänst vilket nästan är ett krav när man har en man som jobbar som min. Jag har faktiskt sökt ett par tjänster denna veckan, så håll tummarna!

  SvaraRadera
 12. Men mamma, haha jag letar tills jag finner, och är du borta en dag, så kanske det är du som inget hittar sen;)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)