Drama Leaves

tisdag 24 november 2009

Våren är på väg! - Spring is on its way!

Jag tyckte att himlen såg så lovande ut i morse.
I thought the sky looked hopefull this morning.Och jag fick rätt. Vackert väder idag med!
And I was right. We had another beautiful day!


Helgen som gick bjöd ju på två vackra dagar, fredag och lördag (söndagen pratar vi inte om) På lördag fick jag äntligen tummarna loss och flyttade in allt som skulle in.
Last weekend did offer two lovely days, friday and satirday (we don't even mention sunday) Now I've moved everything inside that's supposed to be put inside during the winter.

I växthuset trallar växterna: Ju fler vi e´tillsammans, ju gladare vi bli =) där de står tätt tillsammans, omringade av tjocka frigolitskivor. När (om) frosten gör sig påmind så lägger jag ett tjockt lager fiberduk över. Det bör räcka som skydd.

Inside our greenhouse the plants are singing: the more we are together the happier we'll be =) where they are standing tight together, surrounded by thick isolation boards. IWhen (if) Mr. Frost comes around I'll put a few layers of fiber cloth over them. It should be enoght to protect them.

I år blev det trängre än någonsin därinne trots att plantorna var betydligt färre. Jag vet inte varför, men jag fick inte ihop det bättre än så. Plats för vars en stol är det förståss. För en solig vinterdag vill man ju ha möjligheten att sitta här med sin kaffekopp och njuta.
This year it's less spce left than ever before. I don't know why, but I didn't manage to get it any better even if the pots are less numerous than before. Of course, ther's still room for our chairs. We do enjoy the opportunity to sit out there a sunny winterday with a cup of coffee.

Minns ni slangen jag köpte? Tanken med den är att den ska avleda vattnet från växthuset nu när vattentunnorna plockats in. Plattorna innanför dörren brukar vara blöta (se bilden ovan)hela vintern och framåt vårkanten har de fått en otrevlig grön (patina) färg.

Do you remeber the hose I bought? I hope that it will lead the water away from the greenhouse now when the barrels have been brought inside.

Sen kunde jag inte motstå att rensa i planteringarna lite grann =P Och då hittade jag de första vårtecknet! Det bör vara Krokus?
Then I couldn't resist to clean out a few beds =P And then I found the first sign of spring! I believe these are Crocus?

Hela Brunnsrabatten rensades från årets nervissnade rester. Jodå, jag är mkt väl medveten om att det är bra att låta det ligga till våren. MEN då trampar jag sönder alla vårlökarna när jag kliver runt här och det vill jag inte göra fler gånger! Här är det nämligen tätt med vårlökar som tittar fram så smått inom kort.
I cleaned up the whole Well-bed. Yes, I know it's much better to do that in spring. BUT then I step on all those tiny ones who's in a hurry to get up from the ground, and I don't want to do that again!

Muren får vara orörd och Rönnrabatten också. Jag tycker det ser ganska trevligt ut när man tittar ut i trädgården och ser dels det grå gräset vaja i vinden men även färgerna på de vissna Astilbena och de (fortfarande) gröna Ormbunkarna. De ackompangeras dessutom av de röda stjälkarna rönnbären suttit på.
I wont touch the Walled bed or the Sorbus bed. I think it looks nice with the grass swinging in the wind. And I also like the colours of the Astilbe and the (still green)Fern. If you look real close you can see the red stalkes from the berries at the Sorbus tree.

I korgen på kökstrappen blir murgrönan bara vackrare och vackrare! Jag tror att den ska få flytta till en portal innanför grinden nästa år.
In the basket by the kitchen stairway the ivy turns prettier every day! I think that I'll plant it by a portal by the gate next year.


Pssst... tomten, jag önskar mig nya gångar
Pssst... Sante I wish for new paths


Den smala remsan på framsidan fick en grovrensning så att man blir lite gladare när man går till och från bilen.
I cleaned up this tiny bed to. I makes us happier when we pass by walking to our cars.
Längs med uppfarten såg jag att jorden spruckit upp på flera ställen. Det är snödropparna som är på väg här med.
Along the drive way I saw that the soil had cracks in it in several places. That's the bulbs on there way up here to.

När jag rensade längs med huset så visade det sig vara gott om snödroppar på gång där.

Somliga verkar ha haft lite för bråttom! Men det beror nog på att det är för trångt här. De förökar sig ganska rejält och jag tror att alla lökarna här skulle behöva plockas upp och flyttas isär. Det gjorde jag ett av de första åren vi bodde här så det kunde ju vara tid igen =) Men de lökarna som krupit upp nu ska jag passa på att flytta ner i den upphöjda rabatten tänkte jag.


Nu får jag återgå till mina studier. Håll tummarna, för minstingen har sms:at mig sedan lunch, hon misstänker att hon har fått blindtarmsinflammation =(
Det hoppas jag verkligen inte!


Dagens Ros går till personalen på Ica Supermarket här i byn! Idag när jag var och handlade hörde jag hur de stoppade ett flertal ungdomar från att köpa läsk i glasflaska.

De har satt en egen 18-års gräns för det. Nu undrar ni säkert varför?

Jo, de går hit från högstadieskolan strax intill och köper sin "lunch" bestående av en fralla eller två och en flaska läsk (istället för att äta i matsalen). När flaskan är urdrucken så krossar man den på vägen tillbaka till skolan. Ett stort problem!

De passerar nämligen parkeringen till Komvux och skolgården till en lågstadieskola. Ni kan säkert föreställa er hur det sett ut där!

De stackars eleverna och lärarna på lågstadieskolan har vid ett flertal tillfällen städat skolgården för att slippa skada sig. Bara för att upptäcka redan nästa dag att det var helt meningslöst arbete. När jag läste på Komvux hojtade jag vid ett par tillfället till "ligistern" men de struntade fullkomligt i mig. Nu får personalen i affären ta "skiten" av ungdomarna för ni ska veta att det var ett jäkla liv på dem eftersom de inte fick handla.

20 kommentarer:

 1. Du är verkligen engagerad i trädgård trots sen höst :) Välstädat i v-huset!
  och att vårens blomämne pickar upp ur jorden bådar ju gott i alla fall, hmm..det är bara 4,5 månad tills dess ;)
  Men hur i all sin dar får ungdomar bete sig? En stilla undran bara?? Det finns så det räcker här uppe också när (några) ungdomar går på frikvart till närmaste affär för att plocka sönder saker i affären osv. Nu måste man särskilja på att det finns faktiskt duktiga och skötsamma elever också!!
  Kram / bea

  SvaraRadera
 2. Ja solen har verkligen varit underbar idag och jag passade på att njuta i massor...man vet ju aldrig då den visar sej nästa gång.

  Vilken trevlig sång du möts av då du kommer in i ditt växthus.....


  Ha en fortsatt bra vecka

  SvaraRadera
 3. Hej Gittan! Precis samma tanke slog mig i förmiddags när jag var ute med. Om man blundande så kändes och lät det som vår. Solen värmde och fåglarna kvittrade! Men några vårlökar har jag inte sett ännu.
  Ungar! Varför ska det hålla på.......krossa flaskor sådär. Så himla onödigt. Har ju lite svårt för krossat glas...och det är extra läskigt när man har hund. Bra ICA!
  Här är det förbud mot RedBull som gäller och jag har sett några gånger att de verkligen kollar ungarna. Bra! Nu skulle det ju komma nån ny energidryck. Fy, så mycket "skit" det finns. Hoppas hon inte får blindtarmsinflammation dottern. Kram Anette

  SvaraRadera
 4. hejsan
  så fint du har städat i trädgården och växthuset.
  Verkligen tråkigt när ungdomarna förstör för andra, bra av ICA personalen att ta itu med problemet en fin gest med dagens ros...
  kramar Catthie

  SvaraRadera
 5. Vad härligt med lite solbilder, här har det ösregnat nästan hela dagen.
  Vi har tyvärr samma problem med ungdomar som slänger glasflaskor, så vi förbjöd ett tag så nu är det bättre, sen får man väl vara en j...a kärring då.
  Hoppas att det inte är blindtarmen hos dottern
  Kram Ylva

  SvaraRadera
 6. Men hördu, din trädgård är så himla fin! Jag har ju sett alla dessa bilder du har visat på dina prydliga rabatter, så jag är övertygad om att den är mycket finare än min! Och jag vågar ju (eller så är jag bara dum....)
  Vad gäller gången - du kan ju slå mig en pling när det är dags att fixa den =).
  Solen har varit framme här också, åtminstone delar av dagen,men det har blåst kallt, och jag måste ju plugga ju. Men nog har det kliat i mig att få börja gräva till min mur!
  Kram Helen (hoppas dottern piggar på sig)

  SvaraRadera
 7. Jo det var underbart väder här med i lördags men jag hade fullt upp med annat än trädgården fast jag var ute ändå och fick frisk luft.
  Du får så fint i dina rabatter, det belönar sig säkert till våren.

  SvaraRadera
 8. Du har ju riktigt vårlikt i din trädgård.
  Här är det lika bra att inget tittar upp i rabatterna för det är så grått ock trist.

  Ha det gott
  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 9. Nä nu blommar löken.....- vårtecken i slutet av november! Tiden är ur led...först skall vi väl ha lite snö och kallt...(men bara lite..)
  Vad fint och prydligt du ännu har i trädgården, min trädgårdsenergi är helt på sparlåga just nu, men jag vet att den kommer igen!
  Har jag missat nåt, vad studerar du nu? *nyfiken*
  Tråkigt med ungdomar som håller på så där, bra att Ica tar tag i det!

  SvaraRadera
 10. Hallå fru virvelvind, som du har trollat i trädgården! När kommer du hit för att få ordning i mitt kaos???
  Äver här sticker vissa vårlökar upp sina gröna huvuden....tztztz, alldeles för tidigt, så jag skyfflade över lite jord.
  Ha en fin kväll, KRAM, Petra B.

  SvaraRadera
 11. Så många lökväxter som sticker upp redan! Lovande!

  Här står skotkärran fortfarande kvar där ute och jag är rädd att den blir där ett tag till.

  Så bra att de i affären vågar sätta ner foten.

  Hoppas hoppas att det inte är blindtarmsinfl. hon har.

  Kramar!

  SvaraRadera
 12. Skönt att våren är på gång! :-) Jag köpte nya tulpanlökar i helgen (20:-/pkt, Plantagen) som ännu inte kommit i jord, så nu får det gärna vara milt ett tag till.

  SvaraRadera
 13. Så det finns hopp om en vår efter grårusket.... ska leta runt lite på torsdag... Men idag fotade jag blåklintsknopp, prästkragar, violer o en ensam vallmo som slagit ut.... Känns lite midsommar faktiskt ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 14. Look at all those bulbs coming up. I better quit accidentally digging mine up or I won't have any left for spring. It looks like you've had some great weather to work outside in. I hope you can send some sun here :)

  SvaraRadera
 15. Hej Gittan vilket hoppfullt och vackert inlägg! Men sedan kom jag till slutet fy bubblan man undra var de får allt ifrån, så destruktivt. Jag förstår inte hur de kan sova om nätterna.
  Kram Tyra

  SvaraRadera
 16. Det ser så prydligt och fint överallt, så nu är det bara att vänta på våren. Den riktiga våren, alltså! Hoppas inte dina tidiga groddar är ute i ogjort väder bara!!! /Ruben

  SvaraRadera
 17. Det var ett bra initiativ av icahandlaren.
  Flitig du har varit med bilder idag och kul och se att du har två stolar i växthuset som bara står och väntar på en solig och varm dag.
  Du är en riktigk trädgårdsälskare i högsta grad.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 18. Gittan, du har rätt! Det är aldrig för tidigt för vårkänslor!!! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 19. Bea: Tvätten av växthuset får vänta till våren men resten är avklarat =) Snödropprna brukar ju vara tidiga här men inte i den rabatten.

  Livsnjutaren: Ja, vi måste verkligen passa på när den väl tittar fram!

  Anette: Det finns verkligen mycket sk-t. Och det är inte lätt alla gånger att vara förälder.

  catthie: Det var dom väl värda! Hoppas bara att Coop gör likadant.

  Ylva: Man kan undra var det roliga i att krossa flaskor finns! Det är ju definitivt inget kul att få punka på moppen eller cykeln, tänker de inte på det?

  Helen: Ja, du envisas med att säga det =) men när det kommer någon hit så förvandlas den förstår du "skrattar" Gångarna får du gärna ta hand om ifall maken inte tvunget vill själv (eller jag gått utbildningen)

  Millan: Jag längtar redan efter vårblommorna! Hoppas vi får en varm vinter och en tidig vår.

  gunilla: Men det piggar upp ganska rejält bara att veta attde ligger i startgroparna.

  Hedera helix: Snö och kall vill INTE jag ha! Jag är ingen vintermänniska.

  Petra: Vissla så kommer jag "skrattar" Jag är ju sysslolös fortfarande =) Men gömde du dem igen "asg" Jag som nästan gråter när jag ska lägga kompost på dem på våren.

  Marina: Vissa saker har en tednens att bli stående ute. Jag har en stor kruka fylld med plastkrukor som jag bara måste få in så den inte fryser sönder. Men jag ser den inte när jag är ute!

  andré: För min del så får vintern gärna vara såhär. Locka mig nu inte att köpa fler lökar hördudu ;P

  Nina: Rena rama sommarängen hos dig då =)

  Catherine: Just put them down again. That's how I use to do. Digging up bulbs is a problame for every gardener I believe.

  Tyra: Visst inger det hopp!

  Ruben: Prydligt och prydligt... vet inte det jag. Men de är ena riktiga tuffingar som klarar både frost och snö om det skulle bli så illa.

  Annika: Visst var det ett bra alternativ, hoppas bara att Coopgör likadant annars flyttas bara problemet åt andra hållet. Självklart måste man kunna sitta där och njuta =) Och en trädgårdsälskare kan jag stå ut med att vara, tar det som en stor komplimang =)

  SvaraRadera
 20. Hi Gittan, while it still looks like winter has not yet visited you, the bulbs of spring speak otherwise! Are you having warmer than usual weather? Your greenhouse looks like a wonderful place for a warm beverage, surrounded by living happy plants. :-)

  Frances

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)