Drama Leaves

fredag 20 november 2009

Åsså lite trädgård - And some gardening

Vilket underbart väder vi fick idag! Strålande sol från en blekblå himmel, vindstilla och 11 grader varmt, mmm...
What a wonderful weather we have had today! The sun was shining from a clear blue sky, no wind and about 52 degrees, mmm...

Mina känslor för Apeln, som ju är husets vårdträd och som har stått här sedan det byggdes i mitten av 50-talet, är blandade. En sorts hat-kärlek skulle man väl kunna säga. Det är underbart vackert på våren när det blommar och ger gången där inunder en härlig lummig känsla MEN... Sen dröser det ju blomblad i mängder och när man hunnit hämta sig från det (dvs. städat bort dem) då börjar löven falla. Som om det inte vore tillräckligt så faller till slut frukterna till marken. OM jag inte fått en till dörr ut från huset (köksdörren) så hade nog Apeln varit borta för länge sedan. Ni kan säkert föreställa er hur det såg ut i min hall med trädet precis utanför dörren. Och varje gång ytterdörren öppnades så for de vidare in i huset.

My feelings for the old tree right outside the frontdoor is mixed. It's a kind of hate-love. It's just so beautiful in spring when it blooms. Then the flowers starts to fall and just as you have catched your breath (meaning cleaned them up) the leafes startes to fall. And as if it wasn't enought the fruits fall at last. IF i haden't had that kitchen door the tree would have been gone a long time ago. I think you can amagine how it looked in the hallway before with the tree standing just outside that door. Everytime the door opened the leafes blowed further inside the house.

Bären får vi fortfarande dras med eftersom de fastnar under skorna.
We stil have to deal with those berries since the get stuck under the shoes.

Idag såg gången ut såhär! Och det är fortfarande mycket bär kvar på trädet.
Today the path looked like this! And ther's still a lot of fruit left on the tree.


Mossa är ju omtyckt av de flesta, eller hur?

Most people likes moss, don't they?
En av Änglatrumpeterna är i år alldeles vilsen! Den har inte blommat alls i sommar men nu så... Dom står fortfarande ute under taket, eller i förrådet som vi inte byggt än, om ni tycker det låter bättre.
One of the Angels have lost it's bearings this year! During the hole summer there haven't been any flowers, but now... They are still standing outside under the roof, or if you like it better, in the storage that haven't been built yeat "lol"

Söt men utan doft.
Cute but there's no scent

Törnrosas kjortel kämpar också på. Jag skulle kanske plocka några frön med tanke på nästa års sådd.
Thornroses skirt is still keeping up. Maby I should pick some seeds for next year.


Den vita Änglatrumpeten blommar också rikligt fortfarande. Jag undrar om de inte trivs i detta lite svalare väder?
Idag passade jag på att räfsa bort alla löv från Valnötsträdet. Många av löven har jag kört över med gräsklipparen för länge sedan men ganska många ligger kvar i planteringen under trädet. Det är ju löven som avger ett gift som en del växter inte riktigt klarar av. Därför komposterar jag inte löven utan de får åka iväg till sopstationen.
Today I finaly raked away all those Walnut tree leafes. I've already cut a lot of them into micro pices with the moulder but there were quite a lot left in the bed under the tree.

Trädgårdsmöblerna är nu inburna i växthuset, buxbomskloten i kruka är genomvattnade och alla tomma krukor satte jag in. Jisses vad jag är sent på det i år!
I've now moved the garden funiture inside the greenhouse along with all the empty pots. I'm so late (lazy)this year!
I växthuset blommar Blomsterlönnen om än sparsamt.
Inside the greenhouse the Flowermaple (my own translation) is still in bloom even if there's only a few flowers.
Paprikorna har inte heller gett upp. Men idag komposterade jag dem ändå. Det blir så fuktigt där inne nu och bladen möglar så lätt.
Även chokladblomman kämpar på eller jag ska nog säga kämpade på. Nu klippte jag ner dem just för mögelrisken.
The chocolate flower also looked rather good. But since it's so moist in there this time of year the leafes easely beginnes to mould and I don't want that to happen. So I cut them down and the paprika ended at the compost bin by the same reason.

Jag hittade ytterligare en gammal bild där man skymtar lite av trädgården, den får avsluta dagens inlägg. För att ni ska förstå hur stora de vintergröna växterna var så har jag gjort en ring runt brunnen (den ser väldigt liten ut!) Både granen t.h. om brunnen och enen (bakom dottern)var minst sex meter höga. Dom fällde maken och jag, han sågade och jag drog. Buxbomen som skymtas längst bort till vänster var en ca 6-7 meter lång "häck" på ca 1x1 meter. Dottern hon var nog ungefär 4 år =)
I found another old picture where you can see a bit of the old garden. I think you're abel to get a vision of the size of the vintergreen plants we had back then. The red ring (marked by me) is the well we still have and it lookes kind of small I think.The trees around the well where at least six meters high. We took them down by ourselfes me and the carpenter. He used the chainsaw and I pulled with a rope. Our youngest doughter was about four years old in this picture.

Jag önskar er alla en skön helg. Själv ska jag ha visning av föräldrahemmet på söndag (håll tummarna) men lördagen hoppas jag få tillbringa i trädgården.

15 kommentarer:

 1. Jag tycker det låter som ditt äppelträd är helt underbart... Inte sopar du väl upp blombladen, hos mig försvinner de av sig själv efter ett par veckor?!
  Kul med så mycket som blommar fortfarande.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Usch ja, den här regeringen borde skrotas eller åtminstone leva på a-kassan i 6 månader så de vet vad de sysslar med. Med deras idiotiska deltidsregel så hindrar de ju människor från att ta de deltidsjobb alternativt springvik de annars skulle kunnat fått. Nu lyckas ju inte ens skolor och förskolor sätta in vikarier för de arbetslösa kan inte ta jobb om några enstaka dagar per vecka. Måste man studera eller redan ha ett jobb för att kunna jobba? Det är helsjukt tycker jag. Att många dessutom hamnar hos soc är ju rent av kränkande.

  För egen del lever jag på ett sätt i skyddad verkstad med en arbetspraktik, men ska ju ändå söka jobb för fullt. Visst jag får ta tid till det från mina 40 timmar, men det känns inte jättebra när vi inte får in vikarie eller vi klarar verksamheten tack vare att jag är där.

  Vad fick du för krav?

  SvaraRadera
 3. I see lots of pretty flowers! It's funny how some of them seem to get mixed up about when to bloom. I know how some trees can be so pretty, but such a mess too. I feel that way about our pine tree too.

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt inlägg. Kan förstå dina tankar om alla blommor och blad som traskas in i huset från apeln. Inte lätt men vackert ändå.
  Den där röda Änglatrumpeten, VILL HA EN STICKLING !!!!! Jag som redan har massor av änglar, men denna sorten fattas.
  Ha en trevlig helg, Kram
  Petra

  SvaraRadera
 5. Hallå Gittan, vad bra att du nämnde att det var löven som var giftiga. Vi har nyss planterat ett valnötsträd men det har ju inte ännu fått chans att lövfälla något hos oss ännu.

  Vet du hur snabbt ett valnötsträd växer ungefär?

  Marit

  SvaraRadera
 6. Eva: Visst sopar jag, både gången och trapporna. Det är jag tvungen till om jag inte vill ha in dem. Vi har källartrappen under entrétrappen och där ligger de oftast i drivor (maken går den vägen till och från jobbet)

  Skogstrollet: Ja, de borde verkligen få prova på hur det är! Men det löser sifg ska du se, jag har en plan =)

  Catherine: I thought that everything had bee giving up for this year. Guess how happy I was when I saw those flowers =)

  Petra: Det är samma visa med Valnötsträdet. Förbannar bladen(geggan) som jag måste räfsa upp varje höst men när bladen springer ut om våren är det det vackraste träd jag vet =)

  Marit: Det växer saaaakkttaaaa =) Vårt stod här när vi flyttade in -92 och var kanske 1,5 m då. Nu gissar jag på en höjd av 4-5 meter kanske. Du får räkna med att det tar lite tid innan det ger någon frukt, men det är det värt. Om du skulle vilja anv. dig av bladen som gödning så är det inte omöjligt. Men då måste du kompostera dem för sig själv och låta dem ligga minst ett år gärna ännu längre så minskar halten av det giftiga ämnet (som jag tappat namnet på). Jag tycker att det är enklare att köra bort löven till återvinningen isstället. MEN man ska helst inte vänta så länge som jag gjort i år, det blir bara en äcklig klegga av bladen då speciellt om det dessutom regnat (som nu) Lyck till med ditt träd!

  SvaraRadera
 7. Tänk vad jag lär mig hos dig :) Hade ingen aaning om att bladen var gifitga, å andra sidan är mitt träd bara 30 cm så det blir nog inte så värst många blad på det men för framtiden.... :)

  Jag hade ju klätt plastrutorna i mitt vinkast med bubbelplast men så började mina överlevare att få mögliga blad, risken är ju stor när det är ett litet växthus och igen cirkulation på luften den här årstiden. Så i dag har jag tagit bort plasten och byggt ett tält över dem istället, luftigt och mindre instängt. Jag har dessutom muttrat om "frostvakt" i ett par veckors tid och idag när maken for iväg på schoppingtur, så hade han med sig en liten frostvakt hem till mig! Ingen avancerad men den kommer att hålla kylan borta i alla fall. Har nu ställt ut både Olivträd och citrusträd och skulle det bli -10, får jag hämta in dem.

  Mossan på gången kan du kanske få bort med högtryckstvätten? Fast det ser mjukt ut med en grön matta :)

  Ha en fortsatt skön helg :)

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Oj ja, det är ju ett dilemma med vårdträd...de ska ju älskas och vårdas ömt i generationer, eller? ;o)
  Härligt med alla växter som blommar än, vackra änglar du har!
  Kul att du såg min skylt, tur att du inte ändrade dig och ville shoppa. Jag har nämligen stängt butiken för året, men du är så hjärtligt välkommen till våren! :o)
  Ha en riktigt go söndag,
  Lydia

  SvaraRadera
 9. Lotta: Det är ju det som är det fina med bloggarna! Vi delar med oss av våra kunskaper ofta just av den anledningen att lära varann eller hur =)

  Lydia: Förr var jag galen på alla blommor och blad som fanns mest i hela huset. Numera har jag lite mer överseende med dem och har insett vilken ortolig tillgång trädet är för både vårt hus och vår trädgård. Det beror nog till stor del på att mitt trädgårdsintresse väckts till liv.

  SvaraRadera
 10. Vad mycket du har i din trädgård som fortfarande kämpar på trots att det är så sent på året. Hos mig har allt gett upp. Dammen har olika djup, men det djupaste är ca 1 meter. Vi hade velat att det skulle vara ett par decimeter till i djup, men det gick inte att gräva ner mer, det låg stora stenbumlingar i vägen. Det här är ju första vintern, så vi håller tummarna att det inte bottenfryser. Vad kul att ni också vill göra damm. Ser fram emot att se det.

  SvaraRadera
 11. Hi Gittan, your weather is warmer than ours! Amazing and I am happy for you. The flowering maple is an Abutilon of some sort, a lovely color too. Love your angels blooming, so unusual! You have made your garden into such an enjoyable space, and my goodness, your grass is still so green. :-)
  Kram,
  Frances

  SvaraRadera
 12. Bland blommorna: Det är inte helt ovanligt med blommande blommor här trots den sena årstiden. Vi får ju sällan nollgradigt innan nyår (på gott och ont) Damm ska det absolut bli. När är en helt annan fråga. Det är så mycket runtomkring som bör göras först. Dock ska vi se till att få våran gjutna damm på plats i murrabatten till våren. Sen får vi undersöka hur det fungerar att gräva damm när man har jordvärme. Kabeln till den ligger på 90 cm djup så frågan är hur pass djupt vi kan gräva. I "värsta fall" får vi höja upp dammområdet , men det löser sig nog det med.

  Frances: Hi, the temperatures aren't that unusual here. It's kind of normal, maby a couple of degrees above normal, but we almost never have frost before christmas. I didn't get what you ment about that the grass is still so green. Isn't yours?

  SvaraRadera
 13. Hejsan!
  Vilken färg din lilla änglatrumpet hade, o så mycket som fortfarande blommar.
  Går o väntar på att solen ska titta fram så jag kan gå ut o ta lite fina bilder men jag får vänta förgäves.
  Camilla

  SvaraRadera
 14. Det man inte har, saknar man och kanske är det tvärtom många ggr, med tanke på din Apel. Förstår att den kan skräpa ordentligt, men ibland får man ta medaljens baksida ;)
  Är det lilla Malva som kämpar med en blomning i det så ofantligt gråa väder!?
  Jag får nog ge mig, att finna ngt älskvärt i rabatterna mera i år är omöjligt och håller mig till gran- och tallris ett tag framöver :))
  Men det är ett alldeles ovanligt väder vi har jämfört med tidigare år, varmt och regnigt och inga isar ännu.
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 15. camilla: Solen kom faktiskt fram här idag med. Riktigt skönt och man får minsann passa på att njuta så de dagarna.

  Bea: Jodå, visst är det en Malva, men inte den jag fick av dig. "Din" Malva hon står i matrumsfönstret och bara växer och växer. Några knoppar hade hon men så kom solen och överraskade en dag då jag inte var hemma. Torka = knoppfall. Men till sommaren ska vi se att hon blommar minst lika vackert =)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)