Drama Leaves

söndag 12 september 2010

JAG ÄLSKAR MITT UNDERBART, VACKRA SKÅNE!

Med närheten till havet och åkrarna, bokskogarna, sjöarna och åsarna. Kullarna och slätterna de gröna vintrarna och de blåsiga höstarna... de tidiga vårarna och de långa somrarna. Aldrig i livet att jag skulle få för mig att lämna Skåne för att flytta till någon annan del av vårt (iofs vackra) land! Ska jag flytta då lämnar jag landet och drar söderut dit vintern inte finner någon väg och tillbringar vintern där och sommaren här - vilken drömtillvaro vore inte det!

Idag har vi varit på Österlen maken och jag. Tog vägen tvärs över landskapet till Kivik där vi intog lunchen på ett litet mysigt café. Sen for vi vidare mot Simrishamn och de mysiga smågatorna med de vackra små husen. Vidare ut på landsvägen utan något egentligt mål

en dörr märkt av tidens tand i byggnaden från 1499. Undrar just hur många händer som format den dörrens kant...
höga trappsteg prydda med lyktor som gav ett väldigt mysigt sken därinne ("spöket" längst upp är min äkta hälft)


I Frurummet som är det mest dekorerade rummet finns en vacker protal fraktad från Gotland på 1400-talet


inte mycket till ljusinsläpp men bilderna blev ganska ok trots att jag vägrar anv. blixten

Var vi hamnde? Jo, på en plats som vi stannat på vid ett flertal tillfällen genom åren, men vi har alltid lyckats komma precis när de skulle stänga för dagen

(Texten nedan är lånad från Riksatikvarieämbetets hemsida http://www.raa.se/cms/extern/se_och_besoka/glimmingehus.html )

Glimmingehus - medeltidsborgen
Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Ett ståtligt bygge som påbörjades 1499 på uppdrag av Jens Holgersen Ulfstand. Här kan du följa med på en guidad visning genom borgen, ta del av medeltida sysslor, slå dig till ro i örtagården eller avnjuta restaurangens medeltidstallrik.
När Glimmingehus uppfördes skulle borgen i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Skåne tillhörde då Danmark.
Fynd från arkeologiska utgrävningar visar att Glimmingehus hushåll var mycket exklusivt. Här fanns flera av de allra dyraste föremål som fanns att köpa i Europa vid 1500-talets början, bland annat venetianska glas, motivpressat glas från Rhenområdet och spansk keramik.
I dag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett centrum för medeltidsintresserade från hela Norden, liksom ett spännande utflyktsmål. Ny arkeologisk och byggnadshistorisk forskning har hjälpt till att ge en bild av hur borgen en gång byggdes och användes.
Efter en god middag, kom vi nöjda och glada hem för en dryg timme sedan. Bilen var full av äppellådor - tolv stycken lyckades vi klämma in i min lilla bil "ASG" När maken insåg att jag skulle ha mer än ett par stycken förstod han ju att vi skulle tagit picup-en istället. Men den är ju full av ko-på-påse "hahaha"

Jag som hade trott att jag utan problem skulle få in tio lådor i bagaget kunde nästan inte hålla mig för skratt när vi baxat in sex lådor där och undrade om vi skulle kunna stänga luckan. De resterande sex lådorna lyckades vi klämma in i baksätet efter en del meck =P

Lådorna står nu i tryggt förvar i butiken där jag ska leka med dem imorgon =) Vi har fått nya ideér för butikens inredning, det är lite kallt och stelt med vita väggar och vita hyllor - måste åtgärdas och vi (läs maken fick en snilleblixt) har nog kommit på hur =)

(att det saknas bilder från bilturen beror på att jag satt vid ratten)
Ha en fortsatt fin kvällFörresten, vi har beslutat att flytta öppningsdagen. Lördagen den 25:e kl. 10.00 DÅ öppnar butiken oavsett om det fortfarande fattas varor!

13 kommentarer:

 1. Visst är Skåne härlig. Men lite kuperad landskap är inte heller fel....
  Kan tro att ni hade en fin dag på Österlen, själv har jag grävt i trädgården nästan hela dagen. Trevlig kväll, Petra

  SvaraRadera
 2. Jag undrade just om du öppnat eller inte! Men vilken tur att du fick tag i lådor som du ville. Glimmingehus är fint, där har jag faktiskt varit, jag och maken gjorden en tur i SKåne för 100 år sen typ...nej men innan barnen, vi åkte runt och tittade på slott och bodde på Bo på Lantgård, det var en jättemysig resa som måste göras om nång gång. Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Va kul at ni hittade lådor idag!
  Glimmingehus gillar vi också men nu är det några år sedan vi var där.

  Vi byggde inte in vår spruckna stentrappa - vi knackade/slog sönder den. Under trappan går källartrappan. Ska se om jag kommer ihåg att ta lite mer bilder från fler håll och skicka till dig.
  Vet itne om de gör reklam för Zumba men det kna nog vara så. Det är svårt i början men kul och svettigt. Jag måste röra mig för ryggen och höfterna.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också (och saknar) ditt vackra Skåne. En gång i framtiden hoppas jag kunna flytta ner till Österlen, Sveriges pärla. Har varit dålig med bloggandet ett tag och även missat att du ska öppna butik. Vad spännande det låter, önskar dig riktigt lycka till. Ha det bra.// Peter

  SvaraRadera
 5. Nej man kan ju inte fota och köra samtidigt...
  Älskar den gamla borgen.
  förstår att ni haft en trevlig tripp och jag håller med dig till 110% när det gäller skåneland.
  Ha det så kul imorgon när du skall leka.
  Annika

  SvaraRadera
 6. Ja Skåneland är så underbart...
  Kivik har alltid lådor :=))) skall bli spännande att se vad ni skapar av dem. Snyggt att sätta på väggarna...
  Kan inte komma den dagen du öppnar, har bokat annat just den dagen :=(( Men kommer så fort vi kan...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 7. Det gäller att vara envis...apropå lådorna alltså.

  SvaraRadera
 8. Skåne är sååå fint... Om jag skulle flytta från Sundsvall skulle det bli till skåne, helt klart..... Härligt med utflykter..... Jamen det låter ju bra att ni flyttat på öppningsdagen.... så att ni hinner med..... Grattis till lådorna... Känns som att det passar att säga: ÄNTLIGEN!!! ;-) eller hur!!!

  Lycka till med allt!
  Kram Charlotte (mitt i natten...)

  SvaraRadera
 9. Visst bor vi vackert och jag vill inte heller byta ut mitt Skåne mot något annat.
  Kul med lådorna förstår att det inte var enkelt att få in dom i bilen.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Jag älskar Skåne, men då ska den vara i flytande form!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. nämen tänk att ni var så nära, ni kunde ju ha sett oss leka på allmänna ytor!
  Kul att ni fick tag på lådor, blir nog fint!
  Jag håller med dig om Skåne, det ÄR underbart!
  Jag önskar bara att vi hade nära och kära närmare!
  Ha det bra och jobba inte ihjäl dig innan öppnandet!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Visst är Skåne vackert, vi har tillbringat några semestrar där och även besökt Glimmingehus.

  Ni får kanske investera i en firmabil modell större.:o) Men tur att det ordnade sig annars hade ni kanske fått öppna lådorna för att få med alla varor.

  Vad spännande nu när öppningsdagen närmar sig.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 13. Glimmingehus har jag inte varit sen jag gick i skolan och det är ju, faktiskt, några år sen nu.. Skulle kanske ta mig dit någon gång?

  Kram!!

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)