Drama Leaves

tisdag 7 juni 2011

Var ska jag börja??? (äntligen går det att publicera igen!)

Jo, jag ska börja med trädgårdens skamfläck...

Detta är den del av trädgården som jag brukar kalla för "makens potatisland" Han ville under ett flertal år plantera potatis här men eftersom det drog ut på tiden så övertog hans kära hustru ytan för förvaring av perenner till framtida planteringar (t.ex till den upphöjda rabatten) Förra året tömde jag den sånär som på tre växter (de ska planteras invid dammen i sommar)
Detta är verkligen trädgården fulhörn - värre kan det väl knappast bli? Gräs och ogräs i mängder har invaderat den nakna jorden.

Jag insåg ganska snart hur snabbt naturen tar över markområden som vi människor inte brukar. Bar jord är inte bar länge kan jag lova!

Idag har kära maken tagit itu med "eländet" därute. Han har grävt upp och kört bort säckvis med ogräs, kört med jordfräs åtskillliga gånger över den (nu)tomma ytan

och ikväll möttes jag av denna syn =) Vilken skillnad!

Imorgon ska potatisen i jorden (en aning sent men det är en sen sort så det ska nog gå bra ändå)

Vad har då jag hittat på när han gjort sitt? Jo, jag har inspekterat ägorna... Konstaterat att något äter upp bladen på mitt Flädieäppelträd - VEM/VAD??? Här syns nämligen inte till någon!


Sen upptäckte jag att vi fått larver i en annan del av trädet (har haft det i det andra äppelträdet någon gång tidigare) och gjorde som jag brukar, klippte bort skadjuren tillsammans med de angripna delarna , stoppade alltsammans i en plastpåse, knöt igen ordentligt och kastade den i soptunnan. Någon som vet vad det är för larver och vad man bör göra åt dem?

Sen har jag "inspektera ägorna" Funderat över VAR jag ska plantera t.ex de snygga Alunrotsplantorna jag köpte i fjor

Förundrats över Riddarsporren 'Galahad' (min egen frösådda) en mycket låååååång och ståtlig man

som i år sträcker sig gott och väl två meter upp i skyn... (stolparna är 1.8m)

Glatt mig åt att den gula Alunroten 'Lime Ricky' trots allt överlevt vintern, (pytte)"liten men naggande god"

Hans grannar är betydligt större och favoriten i denhär delen av muren är den (i rätt ljus) svarta Alunroten 'Licorice'

Den japanska buskroslingen är illa åtgången av vintern MEN den skjuter trots det nya vackra blad - allt rött är nytt

I murens nordvästra hörn har Klematisen 'Nelly Moser' slagit ut den första blomman för i år

Och i krukan har min frösådda Catalpa repat sig efter nedfrysningen den med - många växter är nog tuffare än vi tror!


På kökstrappen har det i år blivit en liten kryddodling med Oregano, Ananassalvia, Citrontimjan och Chokladmynta. Basilikan får stå kvar inne i växthuset - om jag sen kommer anv. mig av dem i matlagningen återstår att se. Färska kryddor är nytt för mig om vi bortser från gräslök, persilja och dill


Penseérna klipptes ner och sattes i vas lite varstans i huset (hoppas,hoppas att N inte reagerar på doften!)

Det lilla fänrikshjärtat blommar så fint på Astrids grav...

Aklejor av denhär sorten har jag kommit fram till att jag gillar bäst - ska se till att skaffa fler!

Jag gläds också åt att ett par av mina frösådda Stjärnflockor 'Star of Royal' klarat vintern - det är första året den blommar

Klockbusken blommar minst sagt sparsamt. Denna buske brukar vara översållad med blommor - i år har den TVÅ blomklasar

Funderar på om ett par av buxbumen på "lekplatsen" ska få nytt utseende/form... Klot har jag fått dille på... det kan vara någon bloggerskas underbara trädgård som inspirerat "ler

Sen har vi då dom där snygga lökarna (tappade namnet alldeles..) som varje år lägger sig platt

mot marken. Blommorna är för tunga för att den tunna stängelen ska orka hålla dem uppe... Och vem ser dem när de ligger på marken och trycker? Jag vill minnas att jag grävde bort några förra året och nu funderar jag på om resterande lökar ska få gå samma öde till mötes...

Stjärnflockan 'Rubra' i Brunnsrabatten har slagit ut

Jag är såld på stjärnflockans vackra blommor!

När jag inspekterat färdigt kom jag igång med att plantera. I den något trista (vita)Rönnrabatten satte jag den vita Höstanemonen, Anemona x hybrida 'Whirlwind' som får vita halvdubbla blommor.

I den upphöjda rabatten sattes fyra Stjärnflockor 'Shaggy' cremevit med limegrön kant

I denna del av planteringen liknar det mest sillsallad just nu. Avsaknaden av den blå Fjärilsbusken (som stod där en av de blå stormhttarna lagt sig) Hibiscusen 'Red Heart' miti ibland det röda Japanska blodgräset och en halvt nedfrusen Skäggbuske är orsaken till denna "röra" Buskarna behövs för att styra upp planteringen och efter veckans studentfest kommer jag att skaffa nya plantor till denna delen samt ta itu med den tråkiga Rönnrabatten. Där behöver det hända lite mer!


Nu kallar trädgården på mig! Vem kan låta bli att vistas ute när det är så himla vackert väder?

Jo, förresten... jag hade ju ett gäng Fuchior som behövde planteras i krukor och en del annat "smått och gott" i växtväg.. men var sjutton har alla krukor tagit vägen? Jag har en ganska rejäl samling med utekrukor i alla tänkbara storlekar och i år har jag ju inte anv. dom... eller???

Det blev till att ta en runda kring ägorna och räkna in de krukor jag anv. mig av i år och det var nästan 50 stycken!!! Vad sjutton har jag planterat i dem? Jag har ju dragit ner enormt på krukplanteringarna de senaste åren!

Kvar att anv. finns i dagläget 4 stora, fyrkantiga svarta krukor (de som änglatrumpeterna stått i tidigare) samt 4 större runda krukor...

Jag behöver nog köpa fler =)

Inne i växthuset är det "lika illa" Enda skillnaden är att det finns tomma hinkar kvar... men inte är de många "hihihi" Jag har i år lyckats klämma in 22 hinkar "ler stort" 3 gurkplantor, 3 paprikaplantor, 3 physalisplantor och resten tomater... dvs. 13 st. Nu var jag allt bra duktig!


Pssst.... är det någon som vet hur man tar bort den senaste versionen av Internet Explorer 9 från sin dator och får tillbaks den gamla versionen??? 9:an gillar jag inte alls! Dessutom försvann fältet med favoriter och påsåsätt tappade jag bort ett flertal av mina favoritbloggar...

11 kommentarer:

 1. Oj oj.. det va lite fullt i växthuset minsann! Men jag e impad av att du har några spannar över! Börjar du ligga av dig?? ;)

  Min Nelly Moser har oxå slagit ut, även Warsawska Nike har slagit ut ett par blommor. Det händer nåt varje dag nu, man hinner knappt med men underbart är det!

  Varm (faktiskt lite bokstavligen talat, det är kvavt idag!) Kram!

  Veronica

  SvaraRadera
 2. Veronica: Japp! Jag hinner inte fylla alla hinkar i år så jag spar några (mindre att diska till hösten dessutom) Kan det bero på åldern???

  SvaraRadera
 3. Honungslök heter de...de som lägger sig ner.
  Jag har tre men de står upp. de växer genom en murgrönebädd...kanske de har lite stöd av den...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 4. Det var en rejäl rundvandring, imponerande
  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
 5. oj vilket inlägg! Så mycket växter, har glömt vad jag skulle kommentera...men den där Licorice måste jag hålla utkik efter - vill ha! (bara namnet gör ju att man vill ha den!)
  Jag har också stöd för mina honungslök eller vad de nu heter, jag har dem vid ormbunkar som håller upp dem, funkar rätt bra, än så länge skall jag väl tillägga, vi har en valp som har fått ner lite av varje *grr*

  SvaraRadera
 6. Hej,oj vilken härlig blogg jag hittade. Kommer gärna tillbaka. Så jag lägger mig som följare.Här har du också en trädgårds älskare. Jag tog en runda med kameran imorse.Mitt stora projekt i år är helt ny köksträdgård. Titta gärna förbi.Kram.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Här händer saker, potatislandet får sig en omgång och en massa fina växter på G, men förstås, lusar är inget trevligt i trädgården.

  Till skillnad från tidigare år har vi (läs maken) tre (!) potatisland i år! Månne vi får fylld vår jordkällare med potatis i år eller blir det mögelangrepp på alla odlingarna som brukligt!? Vi får se.

  Med tanke på Facebook...jag är inte med i det forumet.

  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 8. AnnCharlotte: Visst gör dom det! Minnet sviker en totalt ibland och lökväxterna finns inte med i min "minnesbok"

  Mammi: Det är väl sällan eller aldrig som jag har korta inlägg "skrattar" Det står t.o.m i min profil =)

  Rosor och ruiner: De tfinns så otroligt många fina alunrotssorter! Jag köper alla jag kommer över som jag inte redan har =)

  Livsnjutaren: Välkommen hit! En ny köksträdgård låter spännande.

  Bea: Tre potatisland! Ni måste gilla potatis =)

  SvaraRadera
 9. kul att få titta runt hos dig, det vart ett tag sedan jag var inne. Mina fjärilsbuskar frös bort och fler a små plantor av perenner.

  Härligt med potatislandet du menar att det inte är försent för potatis jag ska nog med köpa några och peta ner i mitt land..
  Ha det gott kram Monica

  SvaraRadera
 10. Det var en trevlig rundvandring hos dig ikväll :) Så fint ni har det! Ordning och reda (undantag potatislandet :) fast nu ser det betydligt finar ut efter stor insats. Jag satte en tidig potatis, Rocky, och nu har jag sett den första blomman - är det då det kan vara dags för skörd?

  Nästan skönt med en kall kväll så jag kan sitta inne och läsa i kapp mig, det är ju den där berömda tiden du vet, som fattas mig om vardagarna.

  I förrgår plockade jag larver från vårt lilla äppelträd - äckligt tycker jag! Råkade slita av några vattskott och hoppas inte trädet tar skada av det.

  Honungslök har jag med och även här lägger sig bladen ned, funderade just idag på att klippa av några av dem och låta blomman vara kvar, för den är ju lite kul :)

  Ha en skön helg, kram :)

  SvaraRadera
 11. Trist med spinnarlarverna på äppleträdet. Överhuvud taget tycker jag att det är väldigt många som knaprar och gnager på det gröna i år. En av våra snöbollsbuskar är helperforerad i bladen och nävornas bladverk ser ut som vackra spetsarbeten. Inte så kul...
  Potatislandet blev ju tjusigt värre och det är inte så dumt med färskpotatis under sensommaren!
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)