Drama Leaves

fredag 17 juni 2011

Lyckopiller

Jag hittade en så snygg bild på 'Iceberg' bland fotona... Visst hade den gjort sig fint nere i den vita Rönnrabatten?

Även Entrérabatten behöver en uppstrukturering. Här gjorde jag om för ett par år sedan, då hade vi egentligen en väldigt snygg plantering MEN ett flertal av de växter som planterats här klarade dåligt av torkan och jag fick vattna förjämnan. Daggfunkiorna som stod här blev dessutom brända av solen. Dessa ersattes av den soltåligare, gulbladig Funkian 'Sum and Substance' som klarar sig betydligt mycket bättre här. Men resten... det ser ju mest ut som "sillsallad" här med! Jaja, det får jag klura lite på...

Under tiden hinner kanske denna lilla frösådda planta jag hittade i planteringen under Apeln hunnit växa till sig =) Ser ni vad det är?


En liten Katsura! Cercidiphyllum japonicum, den har frösått sig själv och jag ska (försöka) låta den stå på tillväxt innan jag gräver upp och krukar eller flyttar den till en lämpligare plats - sådana upptäckter gör mig lycklig =P

Som om inte det vore nog så hittade jag massor av små bebisar i Lönnrabatten bakom garaget. Är det inte Hasselört? Det är väl kanske ingen väldssensation? eftersom det växer Hasselört i planteringen men för mig är det ett lyckopiller!
Sen kan jag inte låta bli utan bjuder på en bild på en av mina Pärlhirsplantor, i år blev det en lyckad sådd (förra året tog jag död på dem allihopa - ups!) och de pryder krukorna lite varstans i trädgården


Ännu ett lyckopiller är Pestemonen 'Huskers red' som knoppas så vackert


Jag som älskar kontraster tycker att knopparnas kontrast gentemot stjälkarna är en underbar syn. Jag kan titta på dem lääääääääääääääääänge


I den upphöjda rabatten njuter jag av Klematisen 'Warszawska Nike' (den är det ju t.o.m svårt att stava till)


Bakom Bambun (i samma plantering) står en liten Klematis som det är synd om. Den får inget ljus och är en ynklig syn. Därför har jag beslutat att flytta den snarast och tanken är att den ska få pryda den sista lediga stolpen i planteringen. Klematisen heter 'King Fischer' och är en riktigt blå skönhet (tyvärr har jag ingen bild) Här bakom den vita Riddarsporren 'Galahad' tror jag den skulle vara snygg


På brunnen i Brunnsrabatten lyser årets Canna som ett stoppljus (maken köper en Canna till mig varje vår)


Sista lyckopillret för idag blir min frösådda Katalpa. Fröet som grodde mot alla förväntningar och som överlevt två vintrar i kallväxthuset.


När det grott undrade jag om jag skulle hinna se den lilla plantan växa upp och bli ett träd under min livstid? Och faktum är att det är nog möjligt! För den växer minsann på ganska bra!


Den nedre blå markeringen visar uppnått höjd efter första vintern, nästa markering uppnådd höjd efter den senaste vintern och som ni ser så har han dragit iväg ganska rejält redan


Snygg är den dessutom med sina blad som först är mörka för att sedan övergå till ljusa, nästan gulgröna


Inte allt förlångt inlägg idag heller väl?Kram gittan

8 kommentarer:

 1. MMMMM nu du njöt jag var inte alls ett för långt inlägg, nu hann jag ju sticka lite på min disktrasa under tiden jag läste.
  Härligt nu när det regnar och jag hinner surfa runt lite bland olika bloggar så härligt att se din odlarglädje känner igen den. Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Ser ju helt underbart ut hos dig. Någon sillsallad ser jag inte alls :)
  Och dessa småplantor som frösått sig....visst känner man sig rik på något lustigt sätt när man upptäcker dem? Katsura som luktar så underbart på hösten kan jag inte alls ha här i min sandgrop jag bor i och Katalpan skulle inte överleva en vinter....din lyckost som kan ha de där i trädgården..
  Ha det bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Åh så mycket fint, du måste vara väldigt nöjd med dina rabatter! Jag gillar speciellt den som var fjärde från slutet, den ser superfräsch ut!
  Trevlig helg!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Vita rosor är så vackra tycker jag.

  SÅ kul med lilla katsurabebisen. Då får man kanske hålla lite koll här också.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Självsådder är verkligen glada överraskningar...och specillt när det är såna godbitar som en katsura eller hasselört :)
  ha det bra ;)

  SvaraRadera
 6. Du är rolig du... sillsallad haha... Men jag gillar sillsallad :-))))

  Självsådda plantor är toppen. DET är fina överraskningar, speciellt om man hittar såna lyxiga som dina..... Vad mycket läckert du har hos dig!!! Har också en liknande panstemon som jag köpte förra året (kanske samma... minnns inte).

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Ljuvlig är tiden nu och så även alla vackra trädgårdar! Du borde ha öppen trädgård så fler kunde njuta av din :)
  Ser dina Hirs och kom på att mina står bortglömda..... borde kruka upp dem så de får ny jord att växa till sig i - får bli trädgårdsdag idag tror jag visst :)
  Ha en skön helg, ♥

  SvaraRadera
 8. Gela: Jag fick mig dagens skratt när jag läste att du SLICKADE på din disktrasa - kanske dags att köpa nya glasögon???

  Camilla: Jag ser MASSOR av sillsallad! Men så är det ju skillnad på vad man ser i sitt eget och andras "ler" Så synd att du inte kan ha en Katsura, den tillför verkligen mycket. Catalpan har jag fortfarnade i kruka, är lite för feg för att plantera ut det enda träd jag lyckats dra upp på egen hand innan det vuxit till sig och "kan stå på egna ben"

  Katarina: Jag är väl ganska nöjd med de flesta men sen finns det ju alltid saker som kab göras en aning bättre för att man ska känna sig helt nöjd. Den bild du gillade bäst visar en del av den upphöjda rabatten.

  Marina: I dagsläget är det min enda ros. Den blå frös bort i vinter och står kvar med sina livlösa grenar i krukan... Jätteskoj med Katsurabebisen! Den har grott flera meter från moderträdet och hade jag inte letat efter mina frösådda stjärnflockor när jag rensade ogräs så hade jag med största sannolikhet rensat bort den utan att ens se vad det vad.

  AnnCharlotte: Visst gör självsådderna en extra lycklig!

  Charlotte: Njae... sillsallad är inget för mig "skrattar" Så kul att du gillar mina planteringar men än finns det massor att göra i vår relativt unga trädgård. Pestemonen kommer från en bloggvän =)

  Lotta:Öppen trädgård skulle jag nog aldrig våga mig på! Min trädgård har inte tillräckligt mycket att se och dessutom så förfulas allt vackert i mina ögon när någon trädgårdsintresserad kliver innanför grinden - jag vet det är urdumt men så funkar jag =§

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)