Drama Leaves

torsdag 31 mars 2011

Vilka valmöjligheter!?

Läste i tidningen förra veckan att Skåne Plantor i Staffanstorp köpts av Plantagen = ett gardencenter mindre.

Läste i tidningen idag att även Växtkraft i Åkarp köpts av Plantagen = ett gardencenter mindre.

För ett par år sedan köpte Plantagen Petab(?) i Rydebäck = ett gardencenter mindre.

Som om detta inte räcker så finns Plantagen även på Nova Lund området.

Vad händer med mångfalden? Och valmöljigheterna?

Hur kul är det på en skala att besöka olika Plantagenbutiker?

För min del innebär Plantagens upphandling av dessa att jag inte har samma valmöjligheter när jag vill åka till något större ställe.

Tidigare körde jag gärna inom Petab när jag hade vägarna förbi eller till Åkarp för att utbudet var stort och bra. Skåne Plantor har jag varit storkund hos tills jag jobbade där - sen slutade jag vara kund (av skäl vi inte ska gå in på)

Plantagen är inte min grej. Visst händer det att jag svänger inom när jag varit i Lund men det är ytterst sällan jag köper något - deras butiker tilltalar inte mig!

Så nu lär det bli de små, mysigare Plantskolorna som vinner mig som kund (även om jag får åka lite längre)

Det jag klommer sakna mest är nog möjligheten att kunna köpa både växter för ute- och innemiljön på ett och samma ställe.

Tips på bra/trevliga plantskolor i Lundtrakten (enl. mig då) är:

*Flyinge Plantshop
*Flädie Plantskola
*Lödde Plantskola (det blev en kort lista...)

Har du några tips på trevliga plantskolor i mina trakter så dela gärna med dig! Ha en bra dag / Kram gittan

16 kommentarer:

 1. Det är för sorgligt att små välsorterade plantskolor försvinner. Vi har ett Plantagen här, skulle inte förvåna mig om det var ett av Sveriges största, men sortimentet är miserabelt, och inte bryr det sig om de latinska namnet alla gånger heller. Fortsätter det så här, kan vi snart bara köpa blomma röd, blomma gul o.s.v.
  Ha det gott - och gynna de små!!!!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. I Malmö finns Paletten som har mycket roligt och de har enormt mycket sommarblommor som de odlar själv.
  I Limhamn nära mig, finns Limhamns trädgårdshandel som har mycket och bra men de är dyra...
  Ska jag ha mycket, eller träd eller buskar åker jag till Flyinge....Det är min favoritplantskola.
  Jag är heller inte glad för plantagen men handlar där ibland (men då måste man veta vad man ska ha).
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 3. Jag är nog inte så knusslig som dig, för jag är nog inne på Plantagen titt som tätt:)
  Finns inte så gott om välsorterade plantskolor här i närheten, om man inte vill åka flera mil. Men Plantagen har, konstigt nog blivit betydligt bättre än de var för några år sedan och har ett riktigt skapligt sortiment här. Kanske inte något för finsmakaren, men vanliga vår och sommarblommor har de gott av.
  Kommer ihåg en plantskola inne i Lomma som vi var mycket i och hade praktik och sedan kommer jag ihåg ett bageri, Frazetti, tror jag det hette i närheten av Burlöv Center. De fick sig ett besök på fredagarna. Kanske inte det tipset du ville ha, men det var det enda jag hadde :)
  Ha det toppen!!
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Ja, det är ledsamt! Jag besökte Åkarp för första gången för en månad sedan. Blev jätteförtjust, så mycket fint, och så trevlig personal.
  Det är tråkigt att de gått i konkurs!!
  Petab lämnade också mycket saknad efter sig..
  Flädie plantskola har jag aldrig besökt innan men nu blir det dags..
  Lödde Plantskola och Flyinge Plantshop, är riktiga oaser. Helt klart kommer jag att gynna dem..
  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 5. Nej så tråkigt!! Jag gillar inte Plantagen alls, de har tråkiga och dåliga växter tycker jag. Mycket är visset där och dåligt skött.
  Men Plantagen ligger ju på Burlöv Center också, ja de ska väl ta över så det inte finns någon konkurens alls :(
  Flyinge och Lödde plantskola gillar jag också, sen bor jag nära Blomsterlandet och där gör jag en hel del inköp, de har trevlig personal också...

  SvaraRadera
 6. Jag är nog dessvärre ganska ensidig i mitt val av plantskolor och har mina 'hovleverantörer' i Flyinge, Löddeköpinge och Helsingborg. Därutöver finns säkert många trevliga och personliga plantskolor inom rimligt avstånd. Och rimligt avstånd beror helt på hur sugen man är på speciella plantor. Jag kan tänka mig att åka sisådär tio mil om det är något alldeles speciellt..
  Tack för att vi fick titta in i butiken i går, du kanske vill läsa:
  http://skogseva.blogspot.com/
  Hälsningar från
  Eva

  SvaraRadera
 7. Håller med dig, man blir ledsen. Jag är glad att ha Rosenhags planskola bara några kilometer från mig. De har ett stort utbud och bra plantor. Har tidigare kört till Ystad oeelr Skåne Plantor. Ska jag vara ärlig så kan jag inte uttala mig om plantagen då jag aldrig har handlat där, har liksom inte tilltalat mig. Du har ju Dalby frukt också som ligger nära Lund.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 8. Tyvärr, inga tips där du bor men här finns många fina handelsträdgårdar att besöka med bra urval och kvalité, fast vi har allt både Plantagen, Blomsterlandet, Bauhaus m.m. men skall jag ha något speciellt, så blir det en äkta handelsträdgård, favoriten är Mölnlycke - om du nu åker åt vårt håll någon gång :) Derome i Halland är toppen.
  Men det är trist som du skriver, att alla mindre blir en större kedja med samma utbud, så då är det viktigt att gynna de mindre företagen.
  Tack för din hälsning hos mig, kram ♥

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Samma trista scenarier här hos mig, den du nämner har gjort mig sååå besviken över urvalet, skötseln, mångfalden och inte det minsta trevligt ställe att handla växter på och jag precis likt många andra trodde det skulle bli en fin affär.
  Däremot klämde de ut den omtyckta plantgården som fick ge vika.
  Historien verkar upprepas från plats till plats :(
  Ha en skön helg! /Bea

  SvaraRadera
 10. Ja tyvärr är de så som du säger. Jag har ju en plantskola ute vid mig, superfina perenner o urtrevliga ägare; Mellanmossens perenner. ENda minuset e att dom inte har rosor! ;) Men det kan jag ju i o för sig handla inne i stan på Flora LInnea som e speciallister på just rosor. Plantagen e väl ok om man ska ha lite jord o så men ingen affär jag springer ner dörrarna på! Lödde plantskola har jag aldrig varit på, trots jag har en bror som bor där.. Skandal! Ska verkligen försöka ändra på det i år!

  Ha en go lördagskväll! Kram!

  SvaraRadera
 11. Visst är det trist när små mysiga plantskolor försvinner man känner sig inte riktigt bekväm med stora jättar.

  Här får jag åka sex mil för att köpa växter och då finns det Blomsterlandet och Plantagen om jag åker norrut.
  Söderut sex mil så har vi två stycken riktigt fina plantskolor som är privatägda och där finns inte Plantagen. Så där känns det mera familjärt.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. Tråkigt.....
  Men bra tips du ger på plantskolor!;-)
  Skåne är fylld av gömda smultronställen!

  SvaraRadera
 13. Visst är det sorgligt att de fina plantskolorna försvinner, men de har ingen möjlighet att konkurrera - antar jag - när det gäller priser. Ändå tycker jag att Plantagen är oförskämt dyr för att vara så mäktig kedja. De borde verkligen kunna pressa priserna med de enorma lager de har.
  Att få ha de mindre plantskolorna som ännu finns måste folk förstå att de kan inte leva på empati - man måste helt enkelt handla där!/Anja

  SvaraRadera
 14. Jag håller helt med, det är verkligen urtrist med Plantagen överallt! Jag saknar Lunds Plantskola som fanns här för några år sedan, men den lades ner tyvärr. Det finns ju en del specialplantskolor som Borealis i Alnarp. Annars gillar jag Åbergs i Ystad, men det är ju tyvärr lite långt.
  Ha det bra!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 15. Å nej! Inte Skåne Plantor också :( Jag läste om Åkarp förra veckan och åkte dit för att se om jag kunde göra några fynd men vi kom för sent, nästan allt va sålt.

  Shit va trist! Skåne Plantor och Åkarp va mina favoriter, dessutom har vi nära till Åkarp.
  Jag håller med dig, jag gillar inte Plantagen och inte Blomsterlandet heller för den delen, fast det e bättre, dålig kvalitet, dåligt utbud och dyrt. Blä! Då får det bli Flyinge och Lödde för hela slanten då.

  SvaraRadera
 16. Jag hör också till skaran som inte är vidare glad i att P har tagit över två av de ställen som hade något att komma med här i trakterna. Såpass att jag har funderingar på att starta upp något eget, men vi får se hur det går med de planerna. Tänkte bara tipsa om Tirups Örtagård! Även om de har fokus på krydd- och medicinalväxter så har de ju annat också. Om inte annat är det mysigt att åka dit och ta en fika, vandra i örtagården och se om man inte hittar något spännande i butiksdelen i form av gott te, marmelad osv.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)