Drama Leaves

torsdag 24 mars 2011

Många... ger mer

Ett oönskat vårtecken är den första myran som tittat fram ute i växthuset. Ni som följt min blogg en längre tid vet att myrorna underminerar hela plattsättningen därinne och efter att ha lagt om den ytterligare en gång har vi kapitulerat! Detta innebär att jag inte kommer att beklaga mig mer ang. denna "ohyra" (det finns trädgårdsvänner därute som har betydligt större problem än fjuttiga små myror) Men har ni tips på hur vi får bort dem så tas de tacksamt emot!

Utanför växthuset växer en fem meter lång Lavendelhäck vilken i dagsläget ser för dj-ig ut! All snö har tyngt ner den och eftersom jag inte klippte den förra våren så har den nu lagt sig åt både höger och vänster och ... lite till...


I Brunnsrabatten (vilken lavendelhäcken är en del av) skjuter det upp lovande mängder gröna och röda skott

I den smala remsan längs med husets baksida är det ganska välfyllt "ler"

På framsidan mellan de gigantiska Tujorna är marken fylld av gula Vintergäck

Fast ärligt talat så vill jag minnas att de varit betydligt fler...

Längs med husets framsida stoltserar Snödropparna

Med inslag av en och annan Krokus

Precis såhär såg det ut när vi flyttade hit för 18 år sedan, med snödroppar längs med halva rabatten. Den första våren grävde jag upp varenda lök för att sedan återplantera dem den hösten jämt fördelade över HELA rabatten! Anledningen till att det ser ut på samma sätt igen är att växterna i den södra änden bytts ut ett flertal gånger eftersom jag inte varit helt nöjd med planteringen. Och jag ser tydligt i resten av trädgården att jag lyckats flytta med mig en hel del lökar när jag flyttat växter... Det blir till att dela några tuvor att flytta söderut när de blommat över

I den södra änden är Kejsarkronorna på god väg

Och så då min favoritremsa. Att kalla den för rabatt är väl att ta i en aning men på våren är det åtminstone en plantering... fylld av snödroppar! När då inte makens "monster" står parkerad här så ser man hela härligheten ifrån köksfönstret - gillas!

Här fanns inte en snödroppe när vi flyttade hit utan de flyttades hit i samma veva som jag delade dem jag har framför huset
Har man sen tumme med vädergudarna så händer det att de tidiga röda Tulpanerna blommar samtidigt som Snödropparna och då är det som att ha en planterad brudbukett framför sig. I år kanske, kanske... om inte värmen kommer allt för snabbt nu så finns en liiiiten chans att tulpanerna hinner ikapp...

Vad jag då menar med att många ger mer är att vårlökar i mängder på en och samma plats ger en maffig masseffekt - gillas!
Dessutom förökar de sig friskt och ju fler man har desto fler får man =)
Nästa gång tar vi en titt på muren el. som jag kallar den Den upphöjda rabatten.
Kram gittan

12 kommentarer:

 1. Hej Gittan!
  Underbara vår med fantastiska lök- och vårrabatter och jag gillar dina snödroppar, det har jag skrivit många ggr förr :)

  Jag skall inte klaga, men jag traskar på i gummistövlar, vadderade byxor och vantar på händerna i minst 50 cm snö på sina ställen ;)
  Men..det kommer vår till mig med!!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. Så mycket vår på en gång, härligt när marken sjuder av blommor. förstår att du tycker om din" snödropps-gång"
  jag får nog titta bort till dig någon dag när jag ska ut på utflykt, måste ju se din butik.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 3. Va fina dina vårrabatter är. Det är så härligt att se den massverkan som du åstadkommit.
  Sköna gröna VÅR- nu är den verkligen på G.
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 4. Bea: Jag hoppas den inte dröjer allt för länge hos dig.

  Möllebacken: Våren är den bästa tiden. Man njuter så oerhört av allt grönt som spirar och det är den tiden på året det blommar som mest i min annars ganska gröna trädgård. Du är välkommen till butiken när du har vägarna förbi.

  Ninne: Visst är det vackert med många!

  SvaraRadera
 5. Vilken glädjekick man får av dina vårliga bilder.
  Ang myrorna - du har säkert provat redan myrdosorna? Man får vara ihärdig med dem och sätta ut flera gånger men efter en månad skall de normalt ha försvunnit - men vem vet? /Anja

  SvaraRadera
 6. Anja: Vi har provat myrdosor en hel sommar utan resultat, kanel fungerade en kort tid, FUN-light saft, flera liter kokande vatten har hällts ner i hålen tills det "runnit över" men hjälper det? Inte det minsta! De gör bara en ny uppgång och slutligen rasar plattorna ner en bit när ingen sand finns kvar - hoppsan! Det känns som om de vunnit myrornas krig... Nästa steg är att ev. mura fast palttorna i betong, det borde väl stoppa dem från att underminera åtminstone..

  SvaraRadera
 7. Varje vår tänker jag att jag måste ha fler vårblommor och i år hittade jag flera påsar med lökar som jag glömde sätta i jorden i höstas. De är så fina snödropparna.
  Jag håller på dig i myrornas krig och hoppas de tar till reträtt.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Härlig masseffekt, sååå trevligt att se!
  Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 9. Jag har för mig att myror inte gillar persilja...att vi la det inne när jag var liten när myrorna hittade in om somrarna...
  fast det var nog inte så många myror i en lägenhet....och de undermineade defenitivt inte golvet. Då hade jag haft starkare minnen ;)
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 10. Exciting! Love the border of snowdrops along the driveway! Happy spring to you Gittan!

  SvaraRadera
 11. Var glad att du bara har myrorna i växthuset. Tog bort(=dödade) några på bänken i köket i går, och de finns nästan i hela huset...inga mängder...men annan och annan möter man på golven.
  Ljuvliga vårbilder från trädgården!
  Camilla

  SvaraRadera
 12. Millan: Jag tycker att du ska prova sätta dem torts allt. Vem vet om de klarar sig även om årstiden är fel. Peta ner dem så fort det går.

  Katarina: Jag älskar vårblommorna, man kan bara inte få förmånga! Masseffekt är alltid snyggt oavsett vad det gälller tycker jag.

  AnnCharlotte: Persilja... kan ju vara värt ett försök. Man blir ju deperat till slut! Och eftersom jag odlar allt i hinkar så tycker ju de små rackarna att det är super att komma upp under hinken, varje hink då... och jag har ju haft närmre 30 hinkar nå´t år. Det bir måååånga myrhål!

  Tatyana: Hi, so nice to see you! I also love that border. Happy spring to you to!

  Camilla: Myror i köket har vi haft - i mängder! De letade sig in via en tegelfog under de klängrosor som fanns på huset förr och kom sedan upp bakom golvlisten i köket. På den tiden fanns det ingen köksdörr ut vilket till en början gjorde oss något förbryllade. Anticimex fixar problemet när man fått in myror i huset, ta hjälp av dom el. något liknande företag. Det brukar ingå i hemförsäkringen...

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)