Drama Leaves

söndag 30 maj 2010

För enklare vinterförvaring

Vilket underligt vårväder vi haft denna helgen!
Igårmorse var jag tvungen att plocka fram den gamla vinterjacka jag använder i trädgården igen. Under den hade jag t-shirt och tjocktröja - och ändå frös jag!!!
Efter lunch kunde jag dock plocka av det ena plagget efter det andra (nej, ingen striptees)och slutligen hade jag shorts och linne - på samma dag...

Som ni vet är jag ingen älskare av Pelargoner - har inte en endaste en. Däremot är jag otroligt förtjust i Fuchior. Jag älskar dem och har de dessutom dubbla kjolar och riktigt stora blommor - då köper jag dem utan att tveka! Tro nu inte att jag har några mängder, vinterförvaringen av Fuchiorna har de senaste två åren gått käpprätt åt pipsvängen så jag har "börjat om" och har köpt fyra nya i vår.
Blackie heter denna skönhet som är betydligt mycket mörkare än min bild visar
Ramsen blommar

och Löjtnantshjärtanen

Igårmorse körde maken och jag till vår lokala bygghandlare för att införskaffa en del material för att kunna färdigställa den upphöjda rabatten =) Sex plintar och sex stolpar (massor av ko-på-påse, ca 35 säckar)
Sen tog maken på sig arbetskläderna och fattade spaden (det var hans tur att gräva nu) Idag till lunch låg dammen på plats =) Inte helt färdigt, men en bra bit på väg!

Under tiden passade jag på att fixa till Änglatrumpeterna för att kunna vinterförvara dem lite lättare framöver. Att hantera fyra stycken så pass stora krukor och ha något ställe där man kan förvara dem frostfritt under vinterhalvåret är inte helt enkelt. Jag har ju dessutom fler växter att vinterförvara =§

Därför tog jag och grävde upp dem ur krukorna, rensade bort alla gamla döda rötter och detta var vad som blev kvar.

lånade lämpliga verktyg av snickaren

och skred till verket

Detta är allt jag kommer behöva vinterförvara i fortsättningen - smidigt va!
Tanken är att plantorna får nya sugrötter som växer ut genom hålen där de har gott om både plats och näring (planterade direkt i ko-gödsel) Till hösten när det är tid att ta in dem skär jag av sugrötterna med en vass kniv runt utsidan av plastkrukans kant. Sen kan jag enkelt plocka upp plastkrukan med plantan och vinterförvara den så. Nästa vår planterar jag dem på nytt i de stora krukorna.

Ha en fin kväll

7 kommentarer:

 1. Hej Gittan!
  Flitig som vanligt och du ligger sannerligen inte på latsidan. Alltid fiffiga lösningar på det mesta :)
  Fuchsior är vackra och jag har faktisk lyckats med den övervintringen och skall så småningom lyfta ut mina ex, men nu börjar de förargliga och årligen återkommande frostnätterna hos mig!! Jag ta en sväng nu innan natten och täcka med fiberduk på sånt som jag avvänjer - vilket jobb, helt frivilligt!
  Trevlig vecka!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 2. Jag skulle också försöka mig på att vinterförvara fuchia nu i vinter, det gick inte bra...jag hade en sån underbar förra året som jag ville ha kvar, men påt igen så att säga..!

  SvaraRadera
 3. Hello,
  Very good idea for the flowerpot.

  SvaraRadera
 4. Jättesmart! Har inte gjort så med så stora växter som Änglatrumpet, men lite mindre dahlior.... Det blir ju lätt hänt rätt mycket som behöver vinterförvaras - så alla knep att minska 'omfånget' är ju super....

  Vad spännande i med dammen - ska den var i själva rabatten?

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Bea: Jag tänker på dig och frostnätterna ibland när jag beklagar mig över vårvädret. Hoppas de inte blir lika tuffa i år som i fjor! Min vinterförvaring blir förhoppningsvis lättre inte enbart pga av minskat omfång på krukorna utan vi hoppas ha fått byggt det isolerade förråd (som jag och allt trädgårdsrelaterat ska få husera i framöver) innan vintern kommer.

  Rosor och ruiner: Ja, inte mycket mer man kan göra även om det känns lite trist. Nästa vår kanske jag t.o.m vågar mig på att köpa några dyrgripar igen =)

  Ellanda: Hi, thanks for stopping by!

  Charlotte: Dahliorna kan du väl bara gräva upp och lägga i en låda med torv över vintern? Visst blir det en hel del växter att vinterförvara! Maken har förbarmat sig över Änglatrumpeterna de senaste åren oc husat dem i gaarget - men det tar otroligt mycket plats när de är såpass stora. Den dammen ska vara i rabatten. Tanken från början var ett mindre vattenblänk... som slutade med en "plastpotta" på tusen liter =) Vi hoppas kunna göra en större damm i marken sen också men vi har ju jordvärme... och vet inte riktigt hur vi ska kunna lösa det på ett bra sätt. Dammen behöver ju ha ett visst djup speciellt om man vill hålla Koi karpar däri.

  SvaraRadera
 6. Smart..å snygg Fuchsia :)
  Håkan

  SvaraRadera
 7. Jag har gjort likadant med några av våra trumpeter, men jag har gjort betydligt större hål i plastkrukan, kanske 5-7 cm i diameter. Det funkar bra.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)