Drama Leaves

onsdag 26 augusti 2009

Igår - Yesterday

Efter en ganska sömnlös, hostig natt gav jag mig ut för att njuta av dagen i trädgården. Lavendeln har ju blommat över och normalt sett klipper jag den tidigt på våren. Men efter tips från andra bloggar bestämde jag mig för att göra det nu. Lavendelhäcken vid Brunnsrabatten, som den såg ut innan friseringen.
After a long night with almost no sleep at all, depending on me coughing all night, I desideed to go out in the garden and enjoy the day. Tha Lavender which I use to cut in late winter I've heard from other bloggers could be cut no and I desided to do that. The Lavendel by the Well bed looked like this before the pruning.


En planta som frösått sig själv för en del år sedan togs bort. Den blev aldrig riktig stadig utan la sig varje år över den lilla gång som leder mellan planteringen och växthuset.
I removed a self sown lavenderplant. It never looked any good. Always falling, laying on the small path between the greenhouse and the bed.


Jag tänker låta Stjärnflockan breda ut sig för att fylla ut tomrummet där istället.
I'm planing to let the Astrantia fill that empty space instead.


Ett par Lavendelkvistar buntades ihop med snöre och fick en plats på badrumsvasken. Ganska sött tyckte jag nog att det blev!
A few lavender twigs where cut and then I put a small rote around them and put them at the bathroom sink. Looks rather nice I think!


Lite skillnad blev det allt! Nu kan man se att det finns en Skäggbuske där.
A bit better! Now We're even abel to see that Caryopteris bush standing there.


Den krukodlade rosen 'Iceberg' får fylla hålet så länge.
I did put the potted rose 'Iceberg' there for now.


Kombinationen blåblommig Skäggbuske, vit Ros och röd Stjärnflocka var riktikt fin.
I liked the combination of blue Caryopteris, white Rose and red Astrantia.

Skäggbuskens blommor och en besökare.
The Caryopteris flower and a visitor.
I den upphöjda rabatten finns ännu en Skäggbuske. Denna har inte alls samma färg på bladverket utan är mycket gulare (det beror inte på uppgrävning och flytt) vilket jag gillar.
In the raised bed we've planted another Caryopteris. but this one hasen't got the same colour of the foliage as the one in the well bed. This has more yellow leafs and I like that.

Blommorna däremot är lika och doften från bladverket likaså. För bladen hos busken sprider en viss arom.
The flowers look similar and the smell from the foliage as well. The foliage from this shrub spreads some aroma.

En annan lyckad kombination tror jag detta kommer att bli, Kärleksörten 'Postmans Pride', Funkian 'August Moon' och det röda Japanska gräset 'Red Baron'.
This, I think, will be a nice looking combination in the raised bed, Sedum 'Postmans Pride', Hosta 'August Moon' and teh Japanses bloodgrass 'Red Baron'.

'Red Baron' är åt andra hållet granne med Hibscusen 'Red Heart' som den matchar perfekt!
The 'Red Baron's neighbour on the other hand is the Hibiscus 'Red Heart' which I think is a perfect match.

I Rönnbärsrabatten har jag i år planterat en del vita Rosenskäror som utfyllnad. Plockar överblommat titt som tätt för att inte få trädgården full av dem nästa sommar (de sprider sig som ogräs!) Ganska fina ihop med Silveraxet som växer där.
In the Sorbus bed I've panted some Crocosmia? this year. I pick overbloomed flower every now and then since I don't want them to fill my garden next year. The spread there seeds a lot! I think that they look good along with the Cimicifugas.

Ett litet break från trädgårdsskrivande. Nathalie (mellandottern) fick äntligen en egen bil igår! Tjoho! Så nu får jag ha min volvo ifred och slipper det evíga tjatandet om ifall jag behöver bilen... =P En vinröd Golf, modell äldre, men väldigt fin, köpte vi åt henne och hoppas de ska ta väl hand om varandra i trafiken!

Something else, not about garden at all. Nathalie (our middle doughter) finaly got her own car yeaterday! So now I'll have my volvo on my own. Tjoho! We bought her a darkred, older Golf, that looks real nice. And now I hoper that they'll take good care of each other in the trafic!
21 kommentarer:

 1. Hej Gittan! Visst blir lavendeln fin när man klipper ned den efter blomning. Det gör jag alltid. Ibland på våren så klipper jag plantan ända ned, så den får "börja om " igen.
  Härliga rödbladiga växter du visar. Jag har en rödbladig kärleksört som heter Jose Aubergine (har jag för mig).
  Kul att du fått tillbaka din bil. Här hålls det på med övningskörning av son nr 2. Det är bara maken som gått "utbildningen" till den sonen, som tur är...........jag har inte riktigt nerver till att sitta bredvid *ler*.

  Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Fina samplanteringar du tipsar om, alltid roligt att få lite nya tips :) Gillar din limefärgade Skäggbuske, det är läckert med lite färg på bladen - och då halkar vi genast in på de mörk/rödbladiga växterna, te x din silverax med vit rosenskära - läckert! Jag har en grön Silverax och den ser lite tråkig ut..... borde ha lite färglatt sällskap, eller - vill jag ha kvar den alls? Det får jag klura på ;) Ha det, kramen 8`)

  SvaraRadera
 3. Anette: Hihi, vi gick kusen för dotter nummer tre under semestern så snart övningskör vi för fulla muggar igen! Men så fort hon fått sitt kort ska hon okcså få en liten bil.

  Lotta: Nej, gör dig inte av med den grönbladiga. ge den ett bättresällskap istället. Klura, klura ,fundera, hrm... kommer inte på något passande sådär på rak arm. Hur står den och var står den? Kanske kan jag ge dig något bra tips om jag vet lite mer om var den befinner sig. Du kan säkert "lyfta" den med mer passande grannar =) Jag har ju en grön jag med men den står lite i skymundan. Det ska naturligtvis åtgärdas (nån gång)

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Så här heter Rudbeckian
  Rudbeckia hirta v. pulcherrima "Cappuccino".
  På Impecta står det att den är ettårig, men jag såg på någon utländsk fröfirma att den skulle vara flerårig. Kanske beror på var man bor?! Du bor ju bra till så den kanske överlever vintern hos dig! /Anette

  SvaraRadera
 5. Hej igen - igen! Eller du kanske menade Coconut Lime...........den är ju flerårig, precis som den snygga rosa som jag har ;-)

  SvaraRadera
 6. Anette: Jag menade 'Cappuccino' glömde att det var en till me di inlägget även om den också var fin. Men nån fin rosa... någon sådan har jag aldrig sett "skrattar"

  SvaraRadera
 7. Vilka fina planteringar du har.
  Skäggbuske tror du att den är härdig i zon 4-5?
  Isåfall skall jag söka på plantskolorna. Den är riktigt fin tycker jag.

  Ha det gott

  gunilla

  SvaraRadera
 8. Ah...då ska jag ta och klippa mina eländiga lavendelplantor nu också..
  Jo..jag har jättekul om dagarna..till o med traktorkörningen är kul ;0)
  Men lite mycket är det..mycket tid går bort i resor...bortåt två timmar om dan..funderar på att börja åka tåg istället så jag kan utnyttja färdtiden till att plugga..
  /Tesa

  SvaraRadera
 9. Så jättefint du har det kring växthuset!!
  Betongplattan jag gjorde använde jag en sådan här gummimatta som man har vid dörren. Den satt fast ganska hårt och jag fick jobba lite med att få loss den, men den gick inte sönder.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. Blev så fint i din rabatt - där också!!
  Fina färgkombinationer!

  SvaraRadera
 11. Skäggbusken är en rolig och vacker växt tycker jag. Får ha den på önskelistan.
  Hoppas nu att din lavendel blir ovanligt fin och att den absolut inte blir sämre för då vet jag inte om jag vågar tipsa fler gånger.
  Ha det gott eller rättare sagt jag ser att du har haft det gott
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 12. Hoppas det går bra för dottern på paddlingen. Jag förstår din oro!
  Jag avundas dig som har tid att vara i trädgården mitt i veckan (men vet att det inte bara är rosenrött att gå hemma!).

  SÅ det blir inget Bäckaskog för dig i år, det var ju synd. Vi får försöka ses en annan gång och byta lite växter. Kram!

  SvaraRadera
 13. Åh, så fint du har det! Härligt växthus och jättesnygga planteringar! Den blå skäggbusken...mums!
  Katarina

  SvaraRadera
 14. Nu har jag tittat mig lite runt i din blogg och finner den trevlig!
  'Red Baron'ser tanig ut hemma hos mig, men din ser kraftig ut.
  Jag tackar också för din kommentar hos mig./Anja

  SvaraRadera
 15. Kul att titta in här!!! jo vitlysingen sprider sig lite, men jag tycker att det är rätt fint med större partier av en växt.Man kan ju alltid ta fram spaden.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 16. Removing the lavender looks nice. I really like Caryopteris but it spreads a lot in my garden. I have to watch it.

  Your gardens are beautiful. Love your greenhouse.

  Nice that you have your car back.

  SvaraRadera
 17. Your gardens look so pretty! It is the Astrantia that I have (called here Masterwort), I commented on it the other day. I hope mine spreads like yours. I love the leaves and the flowers.
  I was just looking at my Caryopteris today and all the bees on it. I love that plant.

  SvaraRadera
 18. Gunilla: Nej, den är ju dåligt härdig även här.

  Tesa: Så du har så pass lång resväg! Då tror jag att du gör rätt i att ta tåget istället. Tiden där är perfekt att sitta och plugga. Det finns ju t.o.m avskilda tysta kupeér på tågen.

  Jord under naglarna: Det var en sån gummimatta jag menade. Det blir riktigt snyggt mönster i plattan av den. Får se när tid och lust finns för att gjuta något här. Just nu har jag fullt upp för att hinna hålla ordning i trädgården som är lite eftersatt pga murbygget.

  Nina: Tack! Ja, det undgår väl ingen att jag gillar att blanda bladfärger och former. Men det kan bli för mycket av det goda också.

  Annika: Jag kommer att prova ta sticklingar från den. Om det fungerar så vet du var du ska leta =) Jag kan aldrig tänka mig att Lavendeln skulle må sämre av att jag följde ditt råd. Skulle så vara fallet får jag väl plantera nya "skrattar"

  Marina: O har kanske någon match här snart? Vi spelar inte alls åt ditt håll i år. Annars har vi varit i kristianstad nån säsong.

  Katarina: Det tar sig, men fortfarande har vi massor att göra. Som t.ex fler sittplatser.

  Anja: Din Red Baron står kanske för torrt? Jag hade en på framsidan men den var verkligen tanig och växte inte alls. Nu fick den flytta till en lite fuktigare plats där jag hoppas den kommer att trivas bättre.

  Carina: Sprider sig lite, det låter ok tycker jag. Det får bli en frösådd nu i höst. Värre är det när växterna är rena rama invasionen som Rosenskärorona lätt blir här.

  flowergardengirl: So they spread in your garden! I don't think that's even possible here since they sometimes have problem surviving the winter. Yes, I love to have my car back =)

  Catherine: This year I've tried to help the Astrantia with the spreading in the raised bed by spreading the seeds for her. I hope that the Caryopteris in my raised bed will make it thrue the winter since they aren't really ment to make it in this zon. I've lost one before.

  SvaraRadera
 19. Jasså...då får jag väl lov att klippa ner min Lavendel och testa om det överlever :)har nämligen aldrig klippt den och kanske det är orsaken att den viker sig varje år.
  Med samma entusiasm hos dig trots att du har flunsa :)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 20. Skäggbusken köpte jag i England förra våren men den klarade inte vintern här hos oss, tyvärr. Just den blå färgen som blommorna hade, hade jag gärna haft var som helst i rabatten.
  Gillar din kombination med blodgräset.
  Lavendeln klippte jag i maj men den behöver klippas igen.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 21. Bea: Det ska du absolut göra! "ler" den är nog inbyggd min entusiasm. Jag har svårt att göra ingenting och när jag tycker att jag gjort väldigt lite tycker oftast andra att jag gjort massor.

  Birgitta: Skäggbusken är ganska känslig och bör planteras i skyddat läge även här hos mig. Den första vi satte frös bort andra vintern. Nu återstår att se om den vi flyttat till den upphöjda rabatten klarar sig eller försvinner. Läget där är mer utsatt än vid växthuset.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)