Drama Leaves

fredag 27 mars 2009

Våren medför en del problem och utgifter

Ja, det låter kanske underligt för en del.

Men jag kom nyss hem efter en promenad till Apoteket där jag hämtat ut mediciner till min yngsta dotter.

Mediciner som hon behöver för att klara av våren och sommaren, utan att må allt för dåligt. Ganska sjuk kommer hon vara ändå - men överlever.

Idag betalade jag nästan 1300 kr och då saknas det två sorter som jag får köpa den kommande veckan.

Till saken hör att vi är ju fler allergiker/astmatiker i familjen, närmare bestämt tre till.

Så länge barnen är minderåriga får man ju räkna ihop barnens kostnader för mediciner för att snabbare komma upp i frikort. Men den dagen de fyller 18 upphör denna "förmån" och över en natt ökas kostnaderna för familjen med 100 %. Borde de inte räknas samman åtminstone tills de slutat gymnasiet? Jag menar de flesta ungdomar går ju i skolan tills det år de fyller 19.

Det blir ju både läkarbesök för två och mediciner för två.

Visst är det rabatterat, och visst kommer vi upp i frikort och därmed har allt "gratis" den tid av perioden som återstår. Men det känns minsann ändå i plånboken när man ska hiva upp ett antal tusenlappar på en och samma gång.

För ett par veckor sedan var det mellantjejen som fick hämtat ut sina "ranson" Hon har ju dessutom även problem med sin hud och måste ha div. salvor året om, livet ut.

Men ska man se det positiva så kommer hon ju upp i frikort snabbare!

Som om det inte räckte med utgifter, så finns det en del saker som är nödvändiga, men som INTE ingår i de rabatterade förmånerna.

Tänk, när jag fick min astma då var det gratis med sån medicin. Inte allt, men inhalatorn kostade inget.

Man undrar ibland hur det är tänkt att folk ska ha råd att hämta ut sina mediciner....

Det handlar ju inte bara om allergiker/astmatiker utan det finns så många människor med andra sjukdomar som måste medicinera hela livet för att överleva .

Jag fick nyligen veta att min ena dotter inte har haft någon astmamedicin på en längre tid.

Anledningen... att det kostar för mycket, så hon tänkte prova och se om hon klarade sig utan!

Det gjorde hon ju, MEN astma är ingen sjukdom som går över.

Du kan må ganska bra, tom. riktigt bra även om du, som hon, inte medicinerar. Men riskerar att bli riktigt dålig i luftvägarna när du blir äldre!

Jag/vi är villiga att göra allt för våra barn för att de ska må bra. Tom. betala ur egen ficka för att ena dottern ska få sprutor för sin allergi och kunna leva ett betydligt enklare,normalare liv. Hur det blir med det återstår att se.

Detta var bara lite funderingar från min sida.

Nu skiner solen åter här utanför.

Hoppas vi får en fin helg!

7 kommentarer:

 1. Fy, vad dyrt! Visst borde det vara gratis eller åtminstone ännu mer rabatterat!
  Det är likadan med glasögon till barn/ungdomar. Vet inte hur mycket vi lagt på glasögon till min J. Han fick glasögon när han var 1,5 år och första gången betalade man bara för bågen, men därefter ändrades rabatterna. Nu är det full pris som gäller...Visst finns det ju billiga bågar, men de ska ju trivas i dom också!
  Trevlig helg! /Anette

  SvaraRadera
 2. Ja, jag instämmer till fullo! Och tänkte precis som Anette här ovan på dilemmat med barn med både allergi och glasögon.. det måste ju kosta skjortan plus mer, det..Suck!
  Ingen hos oss är som tur var allergisk..utom jag..men flytten hit upp till "nordpolen" gav faktiskt min björkpollenallergi skrämselhicka. Här är pollensäsongen så kort (men ganska intensiv!) att jag knappt behövt äta några piller under vårarna..:)
  Hinner bara tänka "Jaha, nu slog björkarna ut.." och så några dagar senare är det redan överblommat..:)
  Ha en riktigt fin helg!!
  /Kirsti

  SvaraRadera
 3. Ta i trä, men jag har klarat mig ifrån allergier. Min hustru däremot får gå till Apoteket och inhandla lämpliga saker! Hoppas iallafall det blir en så behaglig vår som möjligt! Trevlig helg! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Som allergiker förstår jag helt klart dina funderingar. Jag är Så tacksam för varje år våra barn klarar sig utan att allergi nryter ut. Jag var 10 och nu är dom 13 o 15. E har eksem av och till och O har infektions astma men annars har dom klarat sig bra ännu.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Anette: Ja du, glasögon är vi fem i familjen som har, det vill säga ALLA! Tjejerna är ju dessutom lite mer kräsna och vill byta oftare. När de var yngre ändrade ju synen sig titt som tätt dessutom. Det kostar att ligga på topp =P

  Kirsti: Mellandotterns läkare sa på skoj att, med hennes svåra pollenallergi borde vi flytta lååååååångt norröver! Det ligger väl något i det =) jag blev faktiskt bättre när jag fick första barnet, hoppas det blir så för mina tjejer också!

  Ruben: Våren blir säkerligen underbar (utom för minstingen) Hon går gärna i ide under hela gräspollensäsongen dvs. från april till slutet av augusti. Man får vara glad att det inte är värre. Hon kunde ju lika väl varit allergisk mot Björk och Gråbo också, då hade dewt inte varit skoj.

  SvaraRadera
 6. Marina: det är bara vår stora tjej som klarat sig undan allergierna. Glasögon är hennes enda "börda" Men visst är man tacksam så länge de slipper. N har ju väldigt mycket problem, överrörliga leder dvs. de hoppar ur, eksem, allergi, astma och glasögon. Som om det inte räckte har hon blivit laktosintollerant och går just nu igenom en del undersökningar som gastroskopi mm. Ingen ände på sjukvårdsbsöken. Men så finns det ju också en anledning till att hon läser till undersköterska och ev. vidare till barnsjuksköterska. Jösses, det låter värre när man räknar upp allt sådär. Tur att vi har ett gott humör allihopa och mycket humor. Här skrattas ibland hejdlöst åt "eländet"

  SvaraRadera
 7. Usch vad trist med allergierna.
  Kan förstå dina tankar, och det är grymnt hur det slår till i plånboken. Måste kännas som syra pengar. Trevlig söndag, Petra

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)