Drama Leaves

onsdag 7 juli 2010

Tjatig?

Förra året blommade den sparsamt vår 'Rahpsody in Blue' Max 5 blommor fick vi och det var ju lite i snålaste laget. Att det berodde på mig och inte rosen det är jag fullt medveten om - jag kan ju inget om rosor (och är inte intresserad av att lära mig heller) Rosen som jag kånkade genom hela Helsingör på våren -08 efter att maken och jag fastnat för dess härliga "blå" färgen där den stod utanför en av butikerna på gågatan. Vilken tur att vi tog bilen med oss över till Danmark den dagen! Men det var ju för att det var minstingens födelsedag och vi körde Öresundrunt med lite olika stopp längs vägen.

I år bad jag om "expert hjälp" för att få lite fler blommor, gödslade och klippte ner den rejält (jag som friserade så försiktigt förra våren) Och nu får jag verkligen min belöning! Den blommar något helt otroligt och jag njuter i fulla drag. Krukan har jag dock flyttat till en mer skyddad plats i rabatten (mer skyddad för mig då) för att jag ska slippa sitta fast med en tagg harpunerad i magen (läs fläsket) och hota f-nskapet med komposten! (taggiga växter är inte alls min grej!)

Igårkväll var den översållad med utslagna blommor och jag var tvungen att gå ut för att knäppa ännu en (något oskarp) bild. Undrar just hur många blommor den har egentligen? Knoppar finns det fortfarande i mängder och det bådar gott för fortsatt njutning ännu en tid. Till nästa vår ska jag pyssla om den ännu bättre. Då ska den planteras i en större kruka fylld av rosjord av bästa kvalisort.

Även fjorårets nykomling 'Iceberg' blommar rejält. Den har däremot fått en välbehövlig omplantering för bara någon vecka sedan och verkar trivas med tillvaron. Den första bilden är knäppt inifrån växthuset (genom glaset) eftersom blomningen syns bäst därifrån.
Sedd från utsidan ser den ut såhär med Stjärnflocka framför
och Lavendelhäcken skymtande bakom

Nu är det hög tid att pallra sig ut i trädgården för ännu en njutningsfull dag. På schemat för dagen står gräsklippning (trist som attan) och att rensa bort ruccolan. Den gick ju i blom direkt! Och jag gissar att den blir oätlig då, eller har jag fel? Dottern som så snällt bad sin mamma att sätta ruccola i våras har inte ens smakat på den än - för vems skull var det nu jag sådde den...
Sen ska jag rensas lite här och var, klippa bort överblommat, titta till perennerna jag har till försäljning (imorgon kommer ett par hit och köper en del hoppas jag. De ska anlägga en trädgård i sommar) njuta av det vackra vädret, kanske t.o.m leta fram en brasse-stol (det är vad solstol jag har) och plocka dagens skörd av gurkor och jordgubbar. Sen kommer vår stora älskling hem för att äta middag med oss. Och naturligtvis måste man skicka lite nyttigheter med henne hem, eller hur =)
Kameran tar jag med mig ut såklart!


14 kommentarer:

 1. Snyggt. Har också en Rapsodi in blue. Satte den i höstas och har 3 st knoppar. Skall bli spännande att se. Ingen risk att jag blir "harpunerad" i fläsket, för jag är så erbarmligt mager, så det är en omöjlighet. Men det kan bli en långa repa i mitt magra skinn. Alla har vi väl nåt att gnälla om.
  Må så gott i sommarvärmen
  Kram

  SvaraRadera
 2. vackert! mittenbilden är ju magisk!

  SvaraRadera
 3. Otroligt att rosorna blommar så mycket och fint fast de står i kruka. Det trodde jag inte var möjligt. Perfekt att kunna flytta runt de där de passar bäst....

  Nä nu ska jag också ut i det gröna....

  Ha det bra!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 4. Der verker vara ett riktigt ROS ÅR
  Fina exemplar du visar.
  Kram Petra B.
  ( Oj vad jag längtar efter trumpet-sticklingen)

  SvaraRadera
 5. Hello gittan !!!
  I finally made it here to look at your simply GORGEOUS roses !! .. I would love to know what that blue one is ? I'm so glad that is is really blooming for you now because it is so worth that extra work and patience : )
  I use that old trick of a half cup of Epsom salts each month at the base of the rose bush .. I have to say I have been getting amazing blooms even on Morden Sunrise .. it is a strange trick but it works .. I am going to post about it soon too !
  Your garden is full of beautiful plants girl !

  SvaraRadera
 6. Dear Gittan, what a delight the Rhapsody In Blue is, as well as Iceberg! You have done well in taking such good care of them and have been rewarded with abundant blooms! The Astrantia with the Iceberg in the previous post made my heart sing. I hope someday to show photos of the same sort of blooms from the seedlings grown from your seeds despite our conditions being less than perfect here for them. Instead of cool, wet and alkaline, we are hot, dry, acid clay. But as with your roses, extra care can give us the flowers we want!
  Double Kram, or
  Kram Kram, :-)
  Frances

  SvaraRadera
 7. Jag ska också slänga min ruccola precis idag.....hi hi . Såg den har gått i blom. Är inne på samma spår som dig att den måste ju vara oätlig. Har inte ätit nåt sp. av den heller. Så är det....Iceberg och stjärnflockan i ditt förra inlägg föll jag otroligt mycket för. snyggt !! Kram

  SvaraRadera
 8. Kul att rosorna så bra i kruka. Den blå är verkligen läcker.
  Jag börjar upskatta rosor mer och mer allteftersom jag lär mig att hantera dem...och några stycken har hittat hem till mig i år...och jag vill ha fler ;))

  SvaraRadera
 9. Rahpsody in blue planterade vi hos våra vänner när vi hjälpte dom att fixa till trädgården, hoppas den blir lika rikblommande som din. Iceberg är ju bara helt underbar (det börjar bli trångt på vill-halistan nu...) så vit och vacker. Hoppas du haft en bra dag och att du fick (=tog dig) en lång skön stund i brasse-stolen.// Peter

  SvaraRadera
 10. Mammi: Hoppas den blommar för dig snart!

  Lotta: Ibland blir effekten läcker när man fotograferar genom glaset =)

  Charlotte: Krukorna är jättestora vilket förmodligen krävs för att rosorna ska må bra. Jag gillar att kunna flytta runt dem från år till år. MEN under vintern kånkar vi in krukorna i växthuset för de är ju betydligt mer utsatta i kruka och man vill ju inte att de ska frysa ner.

  Petra: Kom och hämta =)

  Hi Joy: I agree, they are gorgeous this year! The blue one is 'Rhapsody in Blue'. I'll keep my eyes open for your post =)

  Frances: I do hope your Astrantias will bring you a lot of joy some day. Mine aren't planted in the perfect place either. It's hot and dry and the clay around the well is hard as concrete in the summer and way to wet at fall. But they seems to like it anyway. I also believe that plants grown from seeds have a better chance to survive in an area where they aren't supposte to grow. I'm looking forward to an Astratia post from Fairegarden / kram

  Lena: Jag smakade på den men tyckte att böaden var lite för grova. Själv är jag inte värst förtjust i ruccola men mellandottern älskar det och det var ju till hennea jag satte den.

  AnnCharlotte: Några fler rosor här lär det inte bli. Jag nöjer mig med de två. Jag är j usom sagt betydligt mer förtjust i vackra bald än blommor och då har ju rosorna inte mycket att komma med.

  Peter: Dendär vill-ha-listan är ett gissel =) Just därför är man tacksam för att gräsmattan fortfarande är alldelse för stor - det finns rum för fler planteringar . Dessvärre tror jag att dendär listan kommer att fyllas på iminst samma takt som vi avverkar den mend et är ju ett kärt "problem"

  SvaraRadera
 11. Heej...jag är sjuk!! Så nu har jag tid att läsa bloggar :0)
  Du kan allt käka ruccolan även om den gått i blom..vi skördar fräscha blad av den ute på koster tills den börjar bli riktigt trist innan vi river upp den..bladen är väl kanske inte så små och mjälla men de smakar bra och fyller ut bättre..
  Rhapsody in blue hade jag också en gång...men...som så mycket annat så dog den här i blötleran..snyft!!

  SvaraRadera
 12. Tesa: Hej din stackare! Tyvärr kom det svaret på frågan lite för sent. Ruccolan ligger fint på tork överst i komposthögen =) Men nu vet jag till nästa gång så det var ju inte så dumt ändå. Kanske blir det till att så en runda ruccola till imorgon då. krya på dig /kram

  SvaraRadera
 13. Hej Gittan
  Ljuvlig bilder du visar, har köpt två Iceberg i år och fått en, alla är i knopp, längtar efter blommor...
  Roligt att läsa att det blir butik till hösten, namn, ja är inte så bra på det men något enkelt måste det vara som sätter sig fast...solrosen hoppade fram bara för nu skall jag ut och vattna solroserna
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 14. Snyggt... skall skaffa mig fler rosor som du vet.
  Tack för alla dina hälsningar det är lite svårt för mig att hinna titta runt just nu.
  Grattis till vinnaren verkar som jag missar det mesta.
  Ha det gott
  annika mitt i natten

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)