Drama Leaves

tisdag 13 juli 2010

Butiksplanerna går framåt

Butiksplanerna går framåt om än inte i den takt jag hade önskat. Att vara arbetslös (som jag är) och vilja göra något åt sin situation är tydligen svårare än jag trodde. Man måste ha klartecken från alla inblandade för att överhuvudtaget våga göra något. Som läget är nu så tillåter min a-kassa enbart att jag registrerar mig för f-skatt och registrerar företaget hos Bolagsverket.

Men hallå! Jag skulle behöva få lov att göra lite mer än så!

Men se det går ju inte för då anses jag ju inte vara arbetslös längre, då är jag ju igång som egen företagare och har inte rätt till någon a-kassa. Då måste jag antingen ha starta-eget-bidrag eller stå på egna ben. MEN... starta-eget-bidraget får man inte lyfta förrän man kör igång på rikitigt och det kan jag ju inte göra nu - ni ser dilemat va?
Moment 22!!!

Att man sen som boende i en annan svensk kommun kan hitta andra vägar att gå det känns verkligen orättvist. Min kurskamrat (från starta-eget kursen) får aktivitetsstöd (utbetalas av försäkringskassan) och får därmed göra alla förberedelser medan jag inte får göra någonting - det känns oerhört orättvist! (jag håller just nu på att kolla upp om detta verkligen är rätt)

Borde inte alla i vårt land ha samma möjligheter?

Men oavsett vilket så har jag köpt på mig lite saker som jag vill ha i butiken. Att köpa saker privat kan ju ingen hindra mig ifrån =P

I fredags var jag på jakt efter en semester-present till maken - en hängmatta på stativ (våra träd är för små för ngn hängmatta) och hamnade på köpcentrat i Lund. Där fanns dessa underbara brickbord i zink och jag kunde bara inte låta bli att köpa dom! Två brickbord, tre rektangulära och tre fyrkantiga zinklådor till "småplock" fick allt följa med mig hem.Jag hittade en del annat som jag också gärna skulle vilja ha men plånboken sa NEJ! Så det får vänta tills lite längre fram i tiden.

En del av er har frågat om jag kommer att erbjuda e-handel också. Inte till en början, men jag har planer på att gå en kurs i näthandel (så att allt går rätt till) och kommer ev. att kunna erbjuda det lite längre fram. Men som sagt, inte som läget är nu. Skulle det var så att någon långväga hittar något på hemsidan som ni hemskt gärna vill köpa så går det nog att lösa på ett eller annat sätt ändå hoppas jag.

Nu är det snart min tur, telefonkön har krympt rejält. Från placering 70.. nånting är jag nere på två.
Vi hörs

sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt... staten och kapitalet dom sitter i samma båt... men det inte dom som ror, som ror så att svetten lackar... (Ebba Grön)

8 kommentarer:

 1. Suck, säger jag bara om denna regerings arbetspolitik. Frågan är om de verkligen vill få ner arbetslösheten med alla sina konstiga regler. Jag menar 75-dagarsregeln bakbinder ju folk som vill arbeta, men inte lyckas få heltid och nu detta med starta eget ... Jag hoppas verkligen att allt löser sig så du får chansen att satsa på något du tror på. Lycka till i köerna.

  Jag får nog roa mig imorgon för att få klarhet i hur jag ska stämpla när jag hade sjukdagar under min 50-procentiga anställning. Tyvärr är ju byråkrati såååå tråkigt.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina saker du har köpt, jag anar att du kommer att få en riktigt mysig butik!
  Konstigt att det itne är samma regler i hela Sverige, det borde det vara tycker man...

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen moment 22 det där! Har n kom pis som var i samma situation som du här om året. Frustrerande!

  Hoppas det kan lösa sig.

  Himla snygga bord!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Förstår att det är jobbigt. När jag blev arbetslös för många år sedan, fick man ingen som helst hjälp, kunde få lån på 50 tusen, men amort. och ränta fick man erlägga. F:a jag jobbade på, 4 män och så jag, skulle säljas till personalen, för en symbolisk summa !!! D.v.s. till de 4 männen (helt lagligt). Om jag säger som så, att jag grät inte när de fick slå igen. De som bestämmer i det här landet har aldrig hört orden: använd sunt förnuft. Kämpa på, det löser sig.
  Lycka till och kram

  SvaraRadera
 5. Det är bara att kämpa på! Jag är säker på att du kommer att lyckas! Vilken fin blogg du har:) Zinkborden var helt underbara!
  Ha det gott,
  Charlotta
  Cesars trädgård

  SvaraRadera
 6. Hej Gittan!
  Du är duktig du som orkar engagera dig på alla områden, ingen skillnad om det är växter till trädgård, eller nya projekt, alltid lika engagerad!! Du kommer att klara ditt nya företagande med glans och det löser dig säkert med de "paragrafiska" frågorna angående a-kassan som dessvärre kan te sig hopplösa.
  Lycka till!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 7. Jag säger som min mamma brukar säga när man hör något sådana "krångelsverige". Fast det är ju lustigt att inte reglarna är lika överallt. Kolla det för säkerhets skull. Dom borde väl vara glada för de blir av med dig;-) Någon som försvinner ut statistiken!! Kram Anette

  SvaraRadera
 8. Skogstrollet: Jag kommer att satsa oavsett hur det går med bidraget. Men det är svårt att sätta igång när man inte får lov att göra något för gör man fel då riskerar man att straffas istället...

  Rosor och ruiner: Jag har en bildi mitt huvud om hur jag vill att det ska se ut i butiken, frågan är "bara" om jag lyckas får till det =) Pratade ju med F-kassan igår och fick besked att alal har rätt till att få aktivitetsstöd medan man gör alla förberedelser för att kunna starta eget. MEN det är arbetsfördemlingen som i mitt fall säger att "det finns inget sådant att erbjuda just nu" Konstigt eftersom det går utmärkt i Malmö!

  Marina: Mycket frustrerande, speciellt när jag vet att det finns ett bidrag att få under tiden och att man då får göra alla förberedelser som behövs.

  Mammi: Jadå, det ordnar sig. Men det gör att jag inte kan öppna som planerat eftersom jag inte får beställa hem några varor, kassasystem osv. förrän jag lyfter det ev. starta-eget-bidrag jag ansökt om. Ska på intrervju för det idag. Men oavsett hur det går så kör jag igång i höst =D Bidraget är ju inga summor att hoppa högt över i dag heller. Man får behålla sin a-kassa (samma summa men annat namn för det) under sex månader och med tanke på vilka enorma summor det handlar om "skratta" i mitt fall som studerat och jobba tom vartannat... Men man tar tacksamt emot all "hjälp" man kan få.

  MadameC: Det blir säkert bra mendet är så irriterande att inte alla får samma hjälp.

  Bea: "ler" jag gör väl sällan något "halvdant" om man säger så.

  Anette: jodå, enl. f-kassan så är det samma för alla. MEN arb.förm. har inte fattat det där. De säger att "de inte kan erbjuda bågot sådant just nu" Men som sagt i Malmö går det att få den hjälp man behöver.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)