Drama Leaves

torsdag 28 juli 2011

Stockholm, Stockholm

stad i välden, Stockholm, Stockholm väldens stad...
... härlig är den...

Japp, maken och jag lämnade skeppet i söndags för ett par dagar på tu man hand i storstaden, Stockholm. Vad är det med denna stad? Jag blir allt mer förtjust för varje gång jag besöker den (som vuxen då) MEN tro inte annat än att mitt hjärta fortfarande brinner som bäst för SKÅNE!
Borta bra.. men hemma bäst!

Trots att dagarna passerar allt för snabbt så tycker jag nog att vi hann med ganska mycket - första gången vi var iväg ensamma på fem år! (allt som allt två gånger sedan min mamma dog -98 så det kunde nog "behövas")

En av platserna som jag hoppades vi skulle hinna besöka var (såklart) Zetas. Vi kom, vi tittade, vi fotade, vi njöt, vi lunchade och vi shoppade!!!

Med hem fanns en del växter som jag aldrig köpt om inte maken varit med...

Ännu en (dyr)lilja för liljebaggarna att äta upp! Färg? Ingen aning, det har jag redan tappat bort "asg"

Alunroten tillhör ju en av mina absoluta favoritväxter och inte lämnar man en plantskola utan Alunrot om det finns några man inte redan har! Och det fanns det ju...


flera stycken dessutom...


men jag tyckte det fick räcka med tre...


Och när jag fotograferade dem här hemma så tror jag faktiskt att den sista 'Cherries Jubilee' är densamma som den namnlösa sort jag har trädgården full av!  Jag ska undersöka saken och hoppas på det bästa =(


Sen kommer vi till dyrgriparna!!!
Trillium, som om jag förstått det rätt ska kunna planteras i norrläge under Valnötsträdet där Funkiorna senare gömmer dem helt, stämmer det??? Jag tar tacksamt emot alla odlingsråd och tips på hur jag bäst placerar/planterar denna dyrgrip!!! (en av dom som jag INTE köpt om maken inte varit med p.g.a priset)


Det är minsann ett dyrt blad detdär!

MEN vad hände här?


MAKEN kom bort till mig och sa:
- Du måste lukta på den gula rosen därborta!


 Och efter att ha luktat... behöver jag säga mer?
Maken gillar rosor (mycket mer än vad jag gör) Och eftersom det inte enbart är min trädgård så anser jag att han måste få ha några rosor i sin trädgård! Ja, så är det!
Så jag sa åt honom: 
- Köp den då!
Men egentligen ville han ju ha en ros med mörkare bladverk...
Där lämnade han mig för en stund... ensam... bland rosorna...


Då fick jag syn på en ros med just mörkt bladverk en bit bort. Kunde den kanske passa ihop med den gula rosen som "doftade så ljuvligt"? Dom kunde ju få bo grannar... kanske på framsidan i entré-rabatten??? (vår trädgård är knappast någon rosenträdgård!) Mellan den röda Perukbusken och Klockbusken??? Om jag gräver upp Buxbomen dvs. flyttar "lekplatsen"...


Den mörkbladiga rosen visade sig vara en buskros  den med. En mörkt röd sådan, borde väl göra sig fint tillsammans med den varmt gula...


Så... nu beskyller maken mig för att ha köpt TVÅ rosor! Medan jag hävdar att rosorna är HANS! Jag kan sköta om dem och han lär höra när jag klipper dem (svär en ramsa vid varje stick som jag gör)
De andra växterna vi köpte tar jag gärna på mig skulden för däremot =)

I bilen på väg därifrån säger han: Sen måste vi ju köpa en ny blå ros (Rhapsody in Blue) eftersom den frös bort!
Mhm... jag undrar bara: och var ska vi ha den då?

 • Hemma igen efter tre härliga dagar i stora staden kan jag bara konstatera att det var tur att vi tog den stora bilen! Vi hamnade ju på fler ställen och där  maken shoppade loss  - hahaha!
 • Stockholmarna kör mycket, mycket lugnare än vad jag vill minnas. Mycket lugnare att köra där (även i rusningstid) än i Göteborg!
 • F-n  vad en rådjursbock som kommer brölande i nattmörkret kan skrämmas!
 • Vi lär definitivt åka till Stockholm och Zetas fler gånger (med den stora bilen)

13 kommentarer:

 1. Åh, vad roligt att åka ut till Zetas! Jag har varken varit där eller på Rosendal...brukar ju vara i Stholm ett par ggr om året, men då med mina systrar som inte är ett dugg trädgårdsintresserade...Vilka vackra alunötter du hittade! Plum Royale måste jag ju bara ha ;o)
  Kul att komma hem och plantera allt nytt (har du nu plats med allt förresten...:o) )

  SvaraRadera
 2. Lycka till med planteringen i dem "upphöjda rabatterna" själv tycker jag inte om strama linjer och inrutade formar som sådana inrutade rabatter. Men visst har dem i huvudstaden samma växter som vi här i SKÅNE! Även dem koka soppan med vatten som vi. Nu ska jag ägna tid åt gästerna som dök upp helt oväntad.
  Ha en fin kväll och annalkande helg, Petra B.

  SvaraRadera
 3. Var har du hittat en sån man? Min bryr sej inte i nacken vad jag köper, står som mest vid sidan om och stampar. så fortsätt du att göra som han säger, köp allt han vill ha bara.
  Trevligt att ni fick komma iväg för er själva. Det behövs ibland. /Knatten

  SvaraRadera
 4. Låter som en härlig tur! Kul att hitta på något på egen hand sådär. Vi är för dåliga på det och i sommar är vi ganska låsta eftersom dottern behöver skjuts titt som tätt (jobb och repetitioner inför en dansuppsättning). Vi bor ju så till att det inte går bussar och vägen saknar totalt vägren. Inte ens en dm finns att cykla på så det utsätter vi inge i familjen för. Vi får ta igen det på annat sätt. Tur på tu man hand alltså.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Roligt med utfärder! Speciellt till fina plantskolor, haha.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 6. Åh, jag hade hoppats på mer miljöbilder från Zetas, det är så roligt att se vad andra ser i en för mig så välbekant miljö. (Jag är där flera gånger per år, trots flertalet mil att åka.)
  Alunroten 'Mint Frost' har jag också köpt på Zetas en gång, då är våra trädgårdar nästan släkt nu. ;)
  /Caroline

  SvaraRadera
 7. Oj, vad du storhandlade. Zetas kunde väl stänga och ta ledigt resten av dagen och ägna sig åt att räkna kassan efter ditt besök!!! Friska skånska pengar är alltid välkomna!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Haha, förstår att ni shoppade loss på Zetas! Nadia Renässans har jag själv i trädgården och den är underbar! Funderar som bäst på att flytta den, då den inte har växt till sig som den ska där den sitter, men blommar lika villigt varje år. Rhapsody in Blue är ju en annan favorit och min har klarat sig i ca 6 år nu. När det gäller Austnirosorna håller ja helt och hållet med din man, de doftar underbart!! Men jag har lite svårt att klara dem i min zon (3 på gränsen till 4).
  När det gäller alunroten så hade du gått bärsärk på Rappnes Ulriksdals slottsträdgård: 39:-/st.... Så många varianter! Bilder kommer snart ;-)
  Sist men inte minst: förstår precis vad du menar med att Stockholm "växer" i takt med ens egen stigande ålder. Blir mer och mer förtjust i staden och stockholmarna har en körstil som behagar, bara blinka så öppnar sig en lucka för dig att "smita" in i! ;-) (nåja, de flesta i alla fall!)
  Kram
  /Cyrene

  SvaraRadera
 9. Rosor och ruiner: Vi funderade på att besöka även Rosendal men det blev så sent den kvällen vi befann oss i närheten. Alunrotssamlingen den växer =) VAR de kommer planteras har jag ingen som helst aning om men jag breddade ju Rönn-rabatten nyligen och (det är nog inte min grej med färgtema i planteringarna) där har det inte hänt mer så...

  Petra: Jag har bara en upphöjd plantering! De andra är helt vanliga planteringar i marknivå.

  Knatten: =) De växer då rakt inte på träd!!! Njae... nu tycker jag det räcker med rosor i min trädgård...

  Marina: Det förstår jag så väl. Jag hade inte heller utsatt någon i familjen för risken att cykla på en sådan väg! Har du inga trilliumtips?

  Anna Vattenkanna: Vi gör alltid något plantskolebesök när vi är ute och far =) Vi försöker tillgodose både mitt och makens fritidsintresse på bästa sätt.

  Caroline: Det blev ett par bilder men dem visar jag kanske en annan dag!

  Ruben: Hahaha, ja det sprang ju iväg en och annan tusing men det var det värt! De går fort när man har roligt =P

  Cyrene: Vår 'Rhapsody in Blue' var krukplanterad och blev kvarglömd ute i vinter så det är inte konstigt att den frös bort. Det får kanske bli en ny ändå... Din bild på Alunrotsfältet var en härlig syn! Jag har ju alla färgerna i mina samling men det finns ju så otroligt många variationer/sorter av dem! Köpte du några?

  SvaraRadera
 10. Liljan är ju en Mekonglilja. Jag köpte en sådan på Botaniskan i Göteborg för en betydligt billigare peng. Den är rosa och fläckig, finns en bild på min blogg då den nyligen blommade. Den verkjar sprida sig ganska bra. Måste va kul att ha en man som delar ens intresse för blommor. Trebladet låter spännande.

  SvaraRadera
 11. Zetas vad härligt - ett ställe som jag länge längtat till!
  Alla växter som är otrevliga och sticks är alltid makens!
  Tycker Eva

  SvaraRadera
 12. Carina: Rosa hoppas jag då verkligen att den inte är!!! Då är den definitivt ett felköp! Maken delar mitt intresse ungefär på samma sätt som jag försöker vara delaktig i hans =)

  Skogseva: Jag har också längtat till Zetas och hade bara min plånbok inte varit tom... då jädrar "hahaha" Ang. växter som stick - kan jag bara hålla med!

  SvaraRadera
 13. Farligt att visa mig fina rosor, vill alltid ha alla jag ser! Zetas har jag aldrig varit på men skulle gärna vilja komma till. Kanske en dag. Känns som du fyller på trädgården flitigt med nya växter! Är det inte fullt snart?!

  kram louise

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)