Drama Leaves

måndag 14 december 2009

Det doftar och smakar jul! It smells and tastes like christmas!

Julens alla dofter sprider sig förföriskt i vårt hem och det är underbart!
There's a scent of Christmas in the house and it smells like heaven!


En eftermiddag förra veckan tog jag itu med att göra julgodis. Jag började med de där vanliga som liksom hör till, knäck
One afternoon last week I desided to make some Christmas candy. I began with butterscotch

och risbräck (det enda yngsta dottern äter av julgodiset)
and chocolate-rice (our yougest doughter won't eat any other candy at Christmas)

Sen tyckte jag att det kunde vara skoj att prova något nytt. Jag hittade ett recept på mintpastiller i gömmorna men eftersom jag inte hade något lämpligt runt mått att ta ut kakor med (inget passande snapsglas) så fick det bli ett litet kakmått i hjärtform. Men jag tycker nog att det ser roligare ut med hjärtan faktiskt. Inget svårt att "baka" Men degen torkade allt för snabbt för mig som inte var beredd på det och jag hade lite problem med hur jag skulle doppa dem i choklad (tips mottages tacksamt för framtida bak) Så, de blev godare än vackra - men vem bryr sig =) Och yngsta dottern gillade dem!
Then I thought that it would be nice to try something new. I found a recipe how to make pastilles with peppermint. Since I couldn't find any suitable form I desided that on of the chapes for making cockies would be nice to use. Actually I think that they look even better heartshaped like this. I had some problem making them since the dough dryed to fast (I didn't expect that) and I couldn't find any smart way to get the chocolate on to them. So they turned out to taste much better then they look - but who cares =) And our youngest doughter likes them to!


Ännu en ny sort; Johannas Praliner (recept i någon tidning förra julen) Mina blev inte riktigt lika snygga som på bilden, men smaken är helt ok så de kommer jag att göra igen. Det är choklad fylld med nutella och nöthack, rostad hasselnöt och choklad som topping. Min topping räckte dåligt eftersom jag fick betydligt fler praliner än det antal som stod angiver i receptet och jag hade inte mer choklad att smälta (därför blev de inte så snygga) En varning, känn inte på Nutellan om ni smälter den! Den är mycket varmare än vanlig smält choklad. Jag fick två brännskadade fingerblommor - ajajaj!
Then a new chocolate cream. Mine doesn't look as nice as the ones in the recipy. But I got more of them then there should be and then the chocolate supposted to be on the top wasn't enought and I didn't have any more to melt. But they taste yummy!

Igår bakade vi (fler)pepparkakor, mjuk pepparkaka och lussebullar såklart och idag har jag kokt Klenor.
Yesterday we made (more) gingerbread biscuites and Luciabread and today I've deep-fried the cookies we call klenor.

En fin gammal plåtburk fylld med Klenor blev det. Mamma hade två såna burkar som hon brukade fylla med pepparkakor. Kan ni tänka er att hon bakade ca 1000 pepparkakor varje jul! (jo, jag skrev rätt antal nollor)
An old tin filled with Klenor. My mum had two cans like that one and every Christmas she filled them with gingerbread biscuites. Can you amagine, she made about thousand gingerbread biscuites every Christmas!

Nu är det bara mandelmusslorna kvar att baka. Degen står i kylen och väntar, men jag är rädd att det inte blir så många kakor av den. Mina formar är nya och oanvända och jag har hört att det inte går att få loss dem från nya formar. Är det någon av er som har något knep? Har dessutom fått höra att man inte ska diska dem med diskmedel utan bara anv. sig av varmt vatten - stämmer det? Som ni säkert förstår så har jag inte bakat musslor på många år och då tillsammans med mamma i hennes gamla formar (som pappa nu hade slängt) och jag minns inte hur vi diskade dem.
En liten fråga till; mina klenor blir mkt goda och degen är inga problem i sig. Men när jag sporrar den så drar den ihop sig som när man släpper ett lite utdraget gummiband. Det kan jag inte minnas att den gjort förr. Men förra året var den likadan. Varför?

Två godissorter till ska jag göra, Rocky Road och Mariannetårta. Men gör man dem för tidigt så hinner de börja smälta innan vi hinner äta upp dem. Det får bli den 23:e när skinkan och gröten står på spisen.
Fler dofter av jul. Den vita Amaryllisen har slagit ut sina första blommor. Sticker man ner nosen i den så doftar det underbart!
More christmas fragrances. The white Amaryllis have opened. If I put my nose into the flower is smells like heaven!
Sen har jag två bilder som det är "något fel"på. Den första: pumporna står fortfarande lika fint därute.
Then I have two pictures where there is "something wrong". The first: the pumpkins are still looking good out there.
Inatt fick vi något vitt som inte alls föll mig i smaken. Mig gör det absolut inget om julen är grön och grann!!! Detta vita däremot gör mig inte glad (en av de få saker som maken och jag är oense om) Ja, jag erkänner jag är ingen vintermänniska! Jag fryser, kroppen kliar av kylan (även utan minusgrader) och man är klumpig som en Michelingubbe när man ska utanför dörren. Nää, vet ni vad jag längtar efter sol och värme (året om)
Last night we've got something white that I don't lika at all. I don't mind a green Christmas!!! But this white stuff doesn't make me happy (one of the few things where me and the carpenter disagree) Yes, I admit I'm not a winterperson! I'm freezing and my skin itches from the cold (even when the temperatures aren't that low) and I feel clupsy as a Michelinman when I'm going outside. Nooo! Do you know what, I long for the sun and the heat (all year long)

Ha en fortsatt skön kväll / gittan

20 kommentarer:

  1. Oj vad mycket gott du gjort! 1000 pepparkakor?! Din mamma måste verkligen ha önskat att ni skulle bli snälla! =) Jag har inte börjat med julgodiset ännu, men jag tror vi kör favoriterna i repris: knäck, rocky road och chokladdoppad lakritskola.
    Tyvärr kan jag inte ge dig några tips på varken chokladdoppning (det bästa är om man har en gaffelliknande grej, men två spetsar som är böjda, oj vilken bra beskrivning det blev...) eller mandelmusslorna.
    Tvärtemot dig så jublar jag när snön kommer! Längtar efter skidåkning och en sparktur!

    SvaraRadera
  2. oj, 1000 pepparkakor...och jag som beklagar mig över de som jag bakade, nu har jag inte räknat dem, men jag vet knappt om jag kommer upp i 100...
    Jag har aldrig haft problem med mina mandelmusslor och de var ju nya när jag fick dem i min ägo, smörja in dem innan bakningen,så skall det nog gå bra. Jag använder heller inget diskmedel. Klenor har jag aldrig bakat så det kan jag inte hjälpa till med.
    Vad mycket gott du gjort! Johannas praliner så väldigt mumsiga ut!

    SvaraRadera
  3. Jisses så mycket godis..... Ska ni ha julmat också? Snygg vinkel på amaryllisen!
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  4. "Ja, se knäck - det tycker jag om! Ja, se knäck - det tycker jag om!!", sa alltid min pappa när han var jultomte. Dessutom försökte han göra ett krumsprång och slå ihop klackarna. Det gick inte alltid så bra. ;-) Det där med ovighet verkar ligga i släkten! /Ruben

    SvaraRadera
  5. Jisses så mycket godis och kakor. Jag har inte ens börjat än - blir nog knäck och kanske nån kaka i början på nästa vecka...
    Jag är inte heller jätteförtjust över vintern, men värre än kyla är mörker och nu har de lovat snö över jul så jag är jätteglad! =)

    SvaraRadera
  6. Oj oj vad du har fixat!!
    Jag har bakat första baket och det är redan slut så nu får jag börja om.
    Mandel musslorna är kvar förstås.
    Stämmer att de skall diskas i endast varmt vatten. Mina är gamla så det där men nya vet jag inte. Men jag brukar slå ett slag med en tesked upp på när de krånglar.
    Lycka till
    Annika

    SvaraRadera
  7. Men oj så mycket godis, jag har ju inte börjat med nåt än. Men knäck och ischoklad ska jag väl försöka "slänga ihop" till helgen.
    Här snöar det för fullt och blåser isbitar. HUU!!
    Ha det bra/ Kram Ylva

    SvaraRadera
  8. Mycket bak och pyssel här.. du har varit flitig som en myra.. ser jag. Så mycket gott godis och kakor, att sporra har jag ingen erfarenhet av skulle gjort det med mina julstjärnor men jag har ingen sporre upptäckte jag.?? men visst har jag haft det.. men inte nu får köpa mig en ny. Nya formar vet jag heller inget om så jag var hopplöst nyttig för dig idag.. Hoppas du får svar från någon smart eller det kanske du fått förresten för jag läste inte vad de andra skrivit.. =). Snö, ja det väntar jag på nu,, kanske kanske imorgon.. har de lovat. Ha en skön kväll och en bra morgondag.. =) Moa

    SvaraRadera
  9. Jag längtar till vi ska börja med julgodiset, här blir det sista veckan annars äts allt upp långt innan jul. Kakor har vi aldrig haft på julen men en mandelmussla tackar jag aldrig nej till....
    Hoppas du får en bra vecka.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Härligt! Vad mycket du har ordnat! Igår gjorde jag lite godis, bakade lussebullar som hamnade i papperskorgen och så bakade vi lite pepparkakor. *ler* Jag tror det luktar godare hos dig!

    SvaraRadera
  11. I bet it does smell like Christmas! All the candy looks so good. My little one and I made Peppermint Bark today, the first of our candy.
    We had a little snow fall on Sunday, but none stuck. I'm ready for warm weather too.

    SvaraRadera
  12. Så lockande dina bak(konst)verk ser ut!
    Så flitig du varit.
    Cookiemonstren har varit här och käkat upp allt jag hade. Ska göra nytt till helgen.
    Kram, Petra B.

    SvaraRadera
  13. Mums, det vattnas i munnen. Min mormor gjorde världens bästa klenor, men de man kan köpa i butik är inte mycket att ha. Vi har inte fått någon snö än, men det känns som det är på väg. Jag gillar inte heller kylan och hade gärna varit utan både höst och vinter, men jag tycker ändå det är skönt att slippa det eviga höstvädret ett tag nu.

    SvaraRadera
  14. Men ÄNTLIGEN!!!! Någon som inte heller gillar snön!!!!Jag började tro att jag var helt ensam om att inte vilja ha snö!
    Jag är verkligen en frusen norrlänning...borde ju vara van med kyla men inte!
    I morse hade vi minus här i Simrishamn för första gången i vinter, och FYYY vad jag vill ha plusgrader igen!!!
    Jaja, det är bara att vänja sig, vi åker till Umeå till helgen och blir borta över jul och nyår, och då får vi nog smaka på minusgrader så det räcker och blir över!
    Åhhhh, vad jag ser fram emot att få uppleva våren här, ska bli helt underbart!

    Mums så mycket gott du gör! 1000 pepparkakor,
    åt ni upp dem????

    Ha en härlig vecka och julhelg om vi inte ses i cyberspace innan dess!
    Kram

    SvaraRadera
  15. Du är flitig som en myra - men så är det med allt man tycker är roligt. Allt mys runt jul med blommor och ljus och dofter är ju underbart. Lite godis brukar vi göra, och dina Johannas praliner skulle sönerna äääälska!
    /Ann Marie

    SvaraRadera
  16. Du har inspirerat mig - måste göra lite godis idag!

    Prova att pensla på chokladen. /MB

    SvaraRadera
  17. Jo då, visst ska vi ha mat också =) Jag har förvisso gjort många sorter men bara lite av varje sort. Ang. mammas pepparkasbak så måste jag säga att hon åt de flesta alldeles själv! En rolig sak var att när de var färdigbakade så tejpade hon igen burkarna med en farlig massa varv tejp för att det inte skulle gå möss i burkarna "fniss" Den största musen att skydda dem ifrån måste ju ha varit hon själv. Sen hör det också till saken att vi var väldigt stor släkt och det dracks massor av julkaffe på den tiden. Mamma hade själv 6 syskon och vi var drygt 20 kusiner så det gick nog åt ganska mycket kakor oavsett hur många hon själv åt =)

    SvaraRadera
  18. mums! vad mycket godsaker smaskens!

    SvaraRadera
  19. Men du vilka fina klenor. Kan inte du lära mig att göra sådana. har länge velat men inte vetat hur man ska göra. Köpte förra året men de var så torra och tråkiga.
    Kram

    SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)