Drama Leaves

fredag 19 december 2008

Julefrid

Juletiden närmar sig med stormsteg och julkänslan har verkligen infunnit sig i år.

Det har inte hänt på väldigt många år måste jag erkänna. När det var som värst hade jag gärna sett att vi ”skrotade” julen, bara struntade i alltsammans.

Naturligtvis fanns det en orsak till dessa känslor. I år är det tio år sedan min mamma dog. Jag var 31 år och inte alls redo för denna förändring, men där har man ju inget att sätta emot. Sjukdomsförloppet gick snabbt och från att ha trott på ett tillfrisknande, fick vi så slutligen veta att detta inte kom att sluta väl.
Tre dagar senare lämnade hon oss, 55 år gammal.


Det kaos som uppstod i mitt och min familjs liv går inte att beskriva. För barnen innebar detta en enorm förlust, deras mormor var allt, fanns alltid där för dem... och nu var hon plötsligt borta.
Denna händelse förändra våra liv på många sätt som vi inte alls var beredda på.
Julen, den högtid som mamma älskade mest av allt, och som för mig alltid kommer vara förknippad med henne, blir sig aldrig mer lik.


Men i år känner jag att det finns hopp om en riktigt god jul igen. En härlig känsla som sprider sig vår lilla familj. Det känns som om vi alla ser fram emot julen med hopp om en skön familjehögtid i år. Detta ger hopp även inför framtiden.


Alla har vi våra favoriter i juletid. Vissa av dem är nyinköpta och andra har varit med sedan många år tillbaka och utan dem är det inte jul.

Jag som normalt sett är väldigt sparsam med utsmyckningarna i hemmet byter totalt skepnad inför julen.

Första advent är en hektiskt dag då allt ska på plats. Tanken att tjuvstarta med något finns inte, utan denna dag är "helig".

Till jul smyckar jag dessutom mitt hem med sådant som aldrig skulle få bo här under någon annan årstid. Då tillåts minsann hus mycket glitter och glamour som helst.

Några av våra favoriter i år är:

Hasse, snögubben som flyttade in förra året. Han pryder vardagsrumsfönstret med sitt isiga sken om kvällarnaDär under står en present från mamma - vår julby. Den har de senaste åren fått sällskap av en stor fiberoptik-gran. Familjen tycker att det ser ut att vara hämtat ur sagan om Grinchen, en film som vi alla tycker mycket om.Scenen byter skepnad varje år och det är lite som att berätta en historia när man ställer upp figurerna. Tyvärr hittade jag inte min snö i år, därför syns de tråkiga sladdarna.En ny favorit för året är detta lilla LuciaföljeSom ni ser tomten är på väg...


Imorgon hoppas jag maken och minstingen hugger gran till oss. Jag längtar efter att få hänga upp alla nyinköpta julgransprydnader....


Som avslutning bjuder jag på en komisk historia som min äldsta dotter berättade häromdagen.

Hon var i år en av tidningen Kvp:s Luciakandidater och under den gångna lucia-veckan lussade du runt Malmö på gator och torg. Malmös brandkår stod någonstans och höll på med någon insamling. S tyckte då att: vi ställer vid brandmännen och sjunger en stund. Vilket det gjorde. Mitt under sångstunden börjar min dotter att skratta hysteriskt. Hon insåg det komiska i vad de sjöng:


Julen är här..... (med refrängen) Låt det brinna... låt det brinna...

Hon fick ta tag i brandmannen sidan om sig och skrattade så tårarna rann.

2 kommentarer:

 1. Hej! Först idag hittade jag din nya blogg. Jag ahr haft stora problem att kolla din andra blogg på senare tid. Så tack för att du gav en vink om denna hos mig.
  Jag ahr njog missat en del, vad är det som gör att du nu känner dig fri mm? Vill du itne berätta så gör du så klart inte det.
  Det du skriver om din mamma kan jag föreställa mig till viss del men inte förstå fullt ut förmodligen. Jag har ännu båda min föräldrar i livet och då tror jag aldrig att man till fullo kan förstå hur det känns, bara föreställa sig. Julen är ju en familljetid för de flesta och då känns det nog extra hårt och tomt. Skönt ändå att du akn känna hopp och att det ska bli mysigt med jul igen.
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 2. Hej vännen! Tack för allt fint du skriver på min blogg och ursäkta mig att jag inte kan var lika flitig tillbaka... det är något jag VILL men inte hinner med när barnen är vakna... nu på nattetimmarna är det min bloggtid och då är jag ju egentligen ganska slut..;O)

  Jag såg din dotter på Kvp hemsida för ett tag sedan... hon är sååå söt och lik sin mor! Ohh, vad jag skrattade när jag läste det du skrev om brandmännen! =OD

  Usch ja, när döden drabbar oss rämnar det mesta. Jag säger som Marina att man aldrig kan förstå den smärta som ni har gått igenom då även jag har båda mina föräldrar i livet... men om jag försöker föreställa mig det så känns det som om allt skulle rämna och det skulle bara bli tomhet kvar... Jag är så glad för er skull att det nu sakteliga håller på att vända till det bättre... Jag önskar er den goaste julglädje och julefrid och skickar en jättekram till hela familjen!

  KRAMIS och ha en fin fjärde advent!

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)