Drama Leaves

tisdag 16 mars 2010

åhåh det ligger i luften, nånting är på gång...

När jag planterar i min trädgård så försöker jag tänka efter var växterna bör placeras. Många av vårlökar planteras t.ex så att man kan njuta av dem inifrån huset.

Här har ni ytan som fram till förra våren huserade en Japansk lönn 'Osakazuki' (som dog) och en del Funkior, Hosta. I somras flyttade jag Klockbusken, Enkianthus campanulatus dit och runt den har jag tänkt fylla ut med Julrosor, Helleborus och Backsippor, Anemone pulsatilla.

Snön har börjat dra sig tillbaka på en del ställen i trädgården (men långt ifrån överallt) och vårblommorna börjar titta fram lite försiktigt. Knoppen på denna vita Julros hade just börjat spricka upp när snön föll i december. Inte trodde jag väl att den kulle se lika välmående ut nu, efter att ha legat gömd under snön i tre månader!

En av de andra har kämpat sig igenom det isiga snötäcket, här pratar vi livskraft!

En röd Julros är också på G och det känns som om våren äntligen är på väg, även om snötäcket fortfarande döljer större delen av min trädgård.


Egentligen hade Julrosorna kommit mer till sin rätt i den upphöjda rabatten. Men jag tycker inte att man ska behöva gå längst ner i trädgården för att titta på dem. Därför står de precis utanför ytterdörren så att man ser dem varje gång man går ut.
Vintertid rör man ju sig inte lika mycket i trädgården och för mig är det då extra viktigt med växternas placering. Vi rör oss mestadels mellan ytterdörren, brevlådan och bilen, och därför har jag lagt krutet på de vårblommande växterna där.
Sjävklart har jag vårblommor på fler ställen men inget gör mig så glad som när jag kommer hem och ser hela garageuppfarten kantad av blommande snödroppar och tidiga röda tulpaner.
Som bonus så ser jag dem inifrån köksfönstret också.
Oftast är det där de är först ut (men inte i år eftersom vi skottat mängder av snö över dem)

Hur tänker du när du planerar/planterar i din trädgård?

10 kommentarer:

 1. I höstas gjorde jag ju "höstrabatten" som ligger precis där vi går in. Satte bla. några vårlökar där och även en julros så att den skulle kunna beskådas varje gång jag går in eller ut. Men nu ligger snön tjock just där! Har itne riktigt tänkt på om snön brukar ligga länge just där eller om det är tillfälligt för i år. Vi har itne skottat dit snö i alla fall, det vet jag. Får väl se....

  Annars ligger ju vårt hus ganska högt (hög grund) så det är lite svårt att se rabatterna tydligt inifrån tycker jag. Tänker nog mer att det ska vara fint där vi passerar ofta.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Du är ju jätteduktig på att planera i din trädgård.
  Vilka fina julrosor . Mina logger fortfarande under minst en halv meter snö.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 3. Står i begrepp att ge mig på "isdrivorna" så jag också kan se julrosorna, De blommade för fullt i somras. Eftersom vi får hjälp med snön, med stora maskiner, så är här gott om snövallar. Skall göra ett försök i alla fall
  kram
  Marianne

  SvaraRadera
 4. Jag tänker nog som du. Nu har jag visserligen bara en julros, men den är placerad vid entrén, eftersom det är där man rör sig mest så här års (nu är den än så länge begravd under snön. Men även vårlökarna och tidigblommande blommor sätter jag där vi är "så års". Tex så satt jag magnolian så att den skall kunna beskådas inifrån vårt matrum som är vid altandörren, så att vi skall kunna se den när den blommar i april(?) när maken fyller år och vi har släktkalas...fiffigt va? (nu skall vi bara hoppas att den överlever...så det är väl bäst att inte ropa hej ännu...)

  SvaraRadera
 5. Nog tycker jag, att den upphöjda rabatten hade varit väldigt passande till julrosor. Men, vill du hellre krypa på marken än att gå några steg för att se blommorna ordentligt så ....
  ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 6. Skicka ett mejl till mig så kan prata där i mellan.
  annika@naturligting.se
  Det ligger vid isstadion.

  Hörs på mejlen
  Annika

  SvaraRadera
 7. Vilken skön filosofi du har. Att kunna njuta av trädgården på olika sätt under året. Så har jag nog aldrig tänkt, plantorna åker ner där det passar bra just för den stunden. Visst är det häftigt med livskraften hos Julrosen. ha det bra. // Peter

  SvaraRadera
 8. Snyggt tänk! Visst vill jag ha både höstkrokus, tidlösor , julrosor o tidiga vårlökar där jag kan se dem....
  Men denna vinter går ju liksom inte o dömma efter.... snön från gången ligger över de tidiga vårlökarna, tröstar mig med att det finns kanske färskt gräs åt hjortarna när tulpanerna tittar upp i år ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 9. Jag tänker precis som du men vår ytterdörr ligger mot öster och skugga och för första gången på många år ligger snön fortfarande djup på den sidan. Annars är det som du säger att man är inte ute i trädgården och går runt på vintern som de övriga årstiderna.
  Dina julrosor är fantastiska!

  SvaraRadera
 10. I'm glad the snow continues to melt. Sorry to hear about your maple dying :( I also plant so we can look out our windows and see the flowers. I used to plant for people walking or driving down our street until I realized since we did all the work we should see the best views.

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)