Drama Leaves

tisdag 14 april 2009

Överraskande upptäckterIbland gör man upptäckter av växter i trädgården som man inte hade en aning om att man hade.
Den ena sorten har följt med Ormbunkarna vi fick av svärfar när vi var vid stugan i skogen för två år sedan. Men det är inte förrän i år som de visat sig. Vi blev glatt överraskade både maken och jag. Ärligt talat visste vi först inte vad det var, inte förrän blommorna slog ut på Påskafton. Men visst är det väl Vitsippor?

Dom får jag flytta bort i Valnötrabatten där de borde trivas i skuggan. För där de står nu ska det sås gräs i år.

Den andra upptäckten vet jag inte riktigt vad det är! Där tänkte jag att ni kanske kunde hjälpa mig.

Är det Violer? Eller är det något ogräs? Maken la sig på alla fyra med ändan i vädret för att känna efter om de hade någon doft, det påstår han att de har.

Påskhelgen har varit helt underbar och vi har varit ute mest hela dagarna. Jag har omskolat massor av plantor. Det mesta av mina sådder är nu utflyttade till växthuset för säsongen och snart kan lysrören i både kök och tvättstuga släckas för denna gången.

En tur till Flyinge Plantshop var ju planerat (som vanligt i påsktider) Lite smått och gott fick följa med hem även denna gång.

Maken köpte Aklejor
Och Violer (de tillhör hans favoritblommor)
Och då var jag ju "tvungen" att ta ett par Dagliljor (de tillhör våra favoriter)
Sen fick jag syn på dessa vita Allium! Tänk så snyggt att blanda in bland alla de blå-lila...
Sen köpte vi faktiskt en till Ros. Jag är ju definitivt ingen Ros-älskare. Jag avskyr taggiga växter och anser att Rosor gör sig bäst i bukett. Men den blå som vi föll för förra våren och som jag släpade med mig genom hela Helsingör kunde behöva ha sällskap... Och denna vita skönhet 'Iceberg' som ska vara så gott som taggfri (det är INTE den blå) fick det bli.


19 kommentarer:

 1. Oj oj vilka inköp du har gjort.
  Jag tror att det är en doftviol.
  Vitsippa absolut rätt.
  Nu är det så spännande varje dag man går ut för man gör nya fynd hela tiden. jag hittade gulsippor och hundtanslilja.
  ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 2. Trevligt med så´n sorts överraskningar!;-)
  Kul växtinköp.

  SvaraRadera
 3. Visst är det doftviol, den lilla söta blålila. Underbaraste doften av alla nästan, ja där finns några till som är med på toplistan. Sprider sig men är lätta att dra bort när det blir för många.
  Vitsippor är det helt klart och dom är ju så fina. Jag trodde min dubbla var försvunnen men nu har jag sett den.
  Trevliga inköp ni gjort. Här är det totalt eko i plånboken efter ett par hemska räkningar vi itne riktigt hade med i planeringen. Usch!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Annika: Då får jag vara rädd om min a små fynd och ta väl hand om dem. Men visst händer det saker hela tiden nu, man hinner nästan inte med från dag till dag.

  Nina: Ja man blir verkligen glad när det poppar upp växter man inte hade en aning om att man hade (trots 17 år här)

  Marina: Då ska jag ta väl hand om dem! Men de står så otroligt dumt nu mellan två pallkragar och naturligtvis ända intill den ena. Mellan dessa är det inte många dm. Men amken har mer stod på näsan med ändan i vädret "fniss" (vilken syn!) fö att försöka komma så pass nöra att han kanske kunde känna doften. Sippor har jag ju aldrig heller haft, vi bor ju inte årecis i någon skog =P Men vid Valnötsplanteringen kommer de nog kunna trivas.

  SvaraRadera
 5. Vitsippor är ju så fina med de sprider sig mycket där de trivs. Men å andra sidan så blommar de tidigt och sen växer det ju upp annat som skymmer! Fina inköp hade ni gjort också.
  Har ni börjat på rabatten ännu? Jag är nyfiken i en strut......
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Fina inköp! Iceberg-rosen har jag, den är ståtlig..! :-) Men har ni börjat med muren än?

  SvaraRadera
 7. Din viol kan vara en skogsviol, men isåfall har den ingen violdoft. Tror nog att även du får ta dig en sniff för att ta reda på det hela ORDENTLIGT!
  Kolla här: http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/skogsviol
  Där finns något liknande.
  Fina inköp, men bara för att din make köper aklejor och violer MÅSTE inte du köpa dagliljor ;-) Hmm här ligger en hund begraven, kvinnans list övergår ....
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Jag ser att du fått reda på att den lilla blå är doftviol.. finns lite varstans i min trädgård och doftar verkligen viol.. en riktig liten tidig sötnos.. Vitsippor är också väldans trevliga så här års.. ha det gott/Monica

  SvaraRadera
 9. Vitsippor har vi massor av här i trädgården. Dom växer där dom trivs så det är inte alltid så lätt att flytta dom.
  Den lila violen är fin så ta inte bort den.
  Trevliga inköp. Jag brukar också fastna för aklejor.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 10. Vad i planteringstagen du var, så roligt se, än dröjer det ett tag innan vi kan gräva i jorden här men det har börjat bli varmare nu och idag har det varit riktigt varmt i solen. En blå ros, det måste vara vackert. Vitsippor är fina, jag har en tuva här med som växer vid rönnbärshäcken, alltid lika roligt varje vår att se när de blommar, den är ju lite ovanlig här i norr. Ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 11. Roligt att se vitsippor. själv har jag sett den första tussilagon och några blåsippor. Men nu går det fort i solen.

  SvaraRadera
 12. Med Vitsippor om våren är ngt alldeles särskilt - tycker jag och jag blev lycklig ägare av min lilla tuva senaste vår från en plantmarknad och visst lever den i vår och har redan sträckt på sig lite grann, men ännu långt till blomning.
  Härliga inköp du gjort, översta liljan var "godis".
  Nu är det verkligen underbart med alla vårens blommor som kommer och man får snart leva ut alla vinterns trädgårdsdrömmar men (kanske lite tjatigt) visst har vi snö kvar på tomten och rätt blött i gräset, men det är på gång - härligt!
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 13. Hi Gittan, what lovely plants you have purchased, and the wildling does look like wood anemone. I have some that were started from seed years ago that look just like that. I have the daylily Pandora's Box too, so will be sure not to save seed from it if it makes any. Not all of them do. It is chilly here, but that makes the flowers last so much longer as long as there is no frost. We are past our last date for frost, but we have learned to not go by that date for some things. Happy Easter and happy bloom day my friend. :-)
  Frances

  SvaraRadera
 14. Anette: Under Valnötsträdet kan de få sprida sig bäst de vill. De är tydligen lätta att dra bort om man skulle tycka att de blir för många dessutom. Nyfiken... kan du vara lite till =P

  André: Fler nyfikna =) mycket grus som ska flyttas innan stenarna kan börja sättas kan jag säga.

  Ruden: MÅSTE JAG JU! "skrattar"

  Moa: jag som inte tycker om vilogodis ska nog inte lukta på den "skrattar" Jag tycker det är räligt (man får ju inte säga äckligt) "ler"

  Vittran: Sippan måste flytta så får det gå hur det vill. I värsta fall får jag köra och hämta nya där de kom ifrån =) Aklejor är fian fast jag tyckte vi hade tillräckligt, det tyckte inte maken.

  Lena: Den blå rosen heter 'Rhapsody in blue' - mkt vacker!

  Wicke: Dikesrenarna är helt gula av Tussilago nu, en vacker syn.

  Bea: Vi blev riktigt uppspelta maken och jag när vi insåg att det var Vitsippor. Skönt att det är på gång även hos dig!

  Frances: Here it's real warm. My Nathalie were in the garden wearing bikini the other day. But the flowers doesn't last for long. Today it's very windy but still warm. I do hope you wont get any frost now!

  SvaraRadera
 15. Inte snällt kalla mig för 'Ruden', misstänker att det är det 'Rudis' på skånska? Aj aj. /Ruben

  SvaraRadera
 16. Svar på fråga: Det har grott en 5,6 stycken Penstemon 'Husker Red', men de växer ju så förtvivlat långsamt. Har inte skolat ut dem ännu. Har du inte haft dina 1 månad i kylskåp ännu? Isåfall ska de ut i rumsvärmen.
  Den rosa violrutan, som jag fick fröer av verkar ha överlevt första vintern. Nu väntar jag på en sky av blommor i sommar! /Ruben

  SvaraRadera
 17. Husker: 1 månad har räckt för mig, men sedan tog det 2 veckor innan de grodde. Vad fick jag 2 månader ifrån? /Ruben

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)