Drama Leaves

måndag 1 augusti 2011

Rönnrabattens make over


Rönnrabatten blev inte riktigt som jag tänkt mig. Den blev plottrig och ganska trist...

På våren när vårlökarna blommar ikapp är den helt underbar


men sen... händelselös!


Tanken på att bredda den hade egentligen inte funnits där, men så blev det, fram med slangen


Jag behöll formen eftersom den går igen i baksidans övriga planteringar


Det tog sin lilla tid! Ullungrönnens rötter är ytliga, väldigt ytliga! Detta gjorde att jag fick skala av gräsmattan försiktigt, men nu är det gjort!


Planteringen före



Efter att ha flyttat de flesta växterna och planterat en del nya så såg planteringen igårkväll ut såhär


Längst bak till vänster planterade jag ett Elefantgräs, Miscanthus sinensis 'Gigantheus' Med Elefantgräset som fond hoppas jag att de tre Höstsilveraxen, Actaea simplex 'Brunette'  framför ska framträda en aning bättre än det gjorde mot grannens Oxel?häck. Framför dem satte jag en ny Funkia, Hosta 'Fire Island' Gulbladig med röda bladskaft, blålila blommor. Höjd ca 30-40cm.  Dagliljan, Hemerocallis 'Arctic Snow' fick stå kvar ett tag till. Ev. kommer jag senare byta ut den mot någon färgrikare. Framför Dagliljan satte jag en liten buske Leucothoe 'Curly Red' Den är helt underbar med sina krulliga, röda och gröna blad! Höjden på den blir ca 50cm.


Vi förflyttar oss en aning åt höger, där satte jag ännu ett nyförvärv Hostan, Funkia 'Dream Weaver' Blådaggig med gul mitt och vita blommor. Blir ca 50-60cm hög. Längstbak skymtar vi den vita Rudbeckian 'White Swan' och runt Ullungrönnens stam fick Ulleternellen, Anaphalis triplinervis stå kvar orörd. Den kommer garanterat bli snygg där! Framför hamnade Lampborstgräset, Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Vi kliver ännu ett steg åt höger och där hittar vi den ynkliga lilla Trädgårdshortensian, bakom står en dubbel gul Daglilja, Hemerocallis 'Condilla', jämte henne fick de vita Löjtnantshjärtat stå orört och framför det sattes ett nyförvärv Hosta, Funkia 'Mama Mia' grönbladig med vita kanter och lavendelblå blomning. Höjden blir ca 35-45cm. Längst till höger i bild syns en Astilbe 'Weisse Gloria' och längst bak till höger ståtar fortfarande Glansmiskantusen, Miscantus sinesis 'Kleine Silberspinne' Sen blir det till att krypa tätt in på för att se vad som finns...

De små ynkliga gröna duttarna är Höstanemonen 'Whirlwind' och marktäckande Revsugan, Ajuga reptans 'Braunherz' samt 'Burgundy Glow' el. man ska kanske säga det som finns kvar av dem efter vintern...

Närmst muren flyttade jag Blodbräkenet, Dryopteris erythrosora 


Den är lite kinkig... tycker inte om torka och tycker inte om vintern. Jag hoppas den ska vara bättre skyddad vintertid intill muren (de får åtminstone mindre sol) och att planteringens övriga växter snart vuxit till sig och skyddar den så som jag tänkt.

Vem kan motstå dessa vackra blad? De nya bladen är vackert bronsfärgade =)

21 kommentarer:

  1. Så fint det blir, gillar verkligen de där runda formerna! Så kul när man kan utöka rabatterna, det är som lördagsgodis när det plötsligt finns plats för nya plantor..:o)

    SvaraRadera
  2. Att utöka rabatten så där har jag också gjort, mycket bra! Bräkenet är mycket snyggt, men kinkig låter inte så bra...
    Ha det bra!
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  3. När det gäller rabatter är större alltid bättre! ;)
    Det låter som att du har tänkt till ordentligt nu, så det blir säkert bra.
    /Caroline

    SvaraRadera
  4. Linda: Mmm...

    Rosor och ruiner: Jag är fast i de rundade formerna och när vi väl får anlagt nya trädgårdsgångar runt huset kommer även de att slingra sig fram och ta ut svängarna rejält =) Planteringsytorna skulle jg behöva än fler, planteringskön ringlar fortfarande lååååååååååååång =P

    Katarina:Sååå kinkig är den väl egentligen inte bara man planterar den på rätt ställe. Vilket jag inte gjort... de har stått för soligt och det gillas inte! Men trots det har de klarat sig en tre/fyra år så... Nu hoppas jag de ska trivas ännu bättre så de växer till sig =)

    Caroline: Skulle det inte bli bra får jag väl göra om det igen =)

    SvaraRadera
  5. Det där tror jag kan bli kanonbra. Ser bra ut redan och ännu bättre blir det säkert sen när det växt till sig lite.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Roligt att gräva ur nytt men rackarns så svettigt. Elefantgräs har jag försökt mej på två gånger men det har bara dött. Nu har jag annat gräs som jag hoppas tar sej. Det är ju såå snyggt med gräs.
    Önskar dej en skön dag. /Knatten

    SvaraRadera
  7. Åh vad roligt med utökad rabatt :-))) Mycket ny lekyta hihi..... Snyggt med rundade former. Smart att använda slangen. Sättena är många :-)) Många läckra växter har du där också. Undrar inte om jag också har det där bräkenet. Ett nyinköp för i år. Måste kolla i lila arkivet (d v s lådan med alla etiketter och fröpåsar haha....).

    Mycket leknöje nu Gittan!!!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  8. Alltid något på gång hos dig.
    Tack för alla fina hälsningar från dig.
    jag har också den där lilla goa tomten visst är den fantastiskt?
    ha det bäst
    Annika

    SvaraRadera
  9. Marina: En KLAR förbättring! Men jag tror jag ska överge att ha den som en vit rabatt, många av blommorna drar åt det gula hållet =(

    Knatten: Jag hoppas innerligt att Elefantgräset tar sig! Jag försöker "plantera ut" grannarna dvs. få tillbaks det insynsskydd som en gång fanns här. Och visst är det snyggt med gräs!!!

    Charlotte: Jag ska försöka få maken att gräva ut och göra damm SEN ska jag göra nya planteringar! =) Det är svårt att inkräkta på gräsytan när man inte vet exakt var och hur stor dammen blir... Me den får gärna bli STOR - gräs kan jag vara utan!

    Annika: Jag gör mitt bästa =) Har även upptäckt det ni andra redan visste, tiden räcker inte till när man jobbar mycket "hahaha" kärt problem. Vinbärstomaten är suverän!!!

    SvaraRadera
  10. Tack snälla för de tröstande orden om buxbomeländet...... Ska absolut prata med plantskolan. Har samlat bevis i små påsar :-)))) Hoppas dina klarar sig!!

    Många kramar
    Charlotte

    SvaraRadera
  11. Jag vill ockå göra fler/större rabatter! Har dock lovat min man att låta gräsmattan vara... Jag smyger till mig lite större ytor i bland när han inte märker det men man får ta det försiktigt! Angående summersnow ser jag den nästan som ett ogräs! mina är inte gamla men har haft enorm växtkraft redan från första året. Undrar just varför din inte växer? Kanske skulle du byta ut den mot en ny?

    Jag vill så gärna till din butik någon dag men lyckas aldrig hitta tiden att ta mig neråt! Har i alla fall som mål att komma innan hösten!

    kram louise

    SvaraRadera
  12. Charlotte: Det ser faktiskt ut som om mina klarat dig (än sålänge iaf)

    Louise: Haha, maken min vet att gräsmattan ligger risigt till =) Men jag måste vänta tills han bestämt var dammen ska grävas innan jag vågar ge mig på den nåt mer. Sen har vi ju en smal remsa gräs på framsidan av huset också - totalt meningslöst! Den smider jag planer för "hihihi" Ang. Summersnow så kan det vara så att apeln tar för mycket kraft ur jorden trots att jag följde planteringsrådet att sätta den i en bottenlös hink så den skulle få "egen näringsrik jord" Att få besök av dig låter härligt, hoppas det blir så! / gittan

    SvaraRadera
  13. Hej!
    TACK för din hälsning inne på min sida! :-)
    Så fint du håller på att göra i din trädgård. Visst är det roligt att anlägga trädgård lite från skratch (på sina håll i alla fall)Inte dåligt av dig att ha fått upp en så vacker solhatt på egen hand. Frösådder är inte min starka sida precis men jag njuter av att titta på vad andra åstadkommer med sådant. Du har också en riktigt härlig butik med så vackert utbud.har jag vägarna förbi måste jag kika in.:-)
    Ha en fortsatt skön sommar!
    / Kram Karin

    SvaraRadera
  14. Hur kan det komma sig att rabatterna aldrig 'räcker till'? Här utökas det också till höger och till vänster - positivt så till vida att det blir något mindre gräsmatta att klippa.
    Din nyutökade rabatt kommer säkert att bli superfin när allting vuxit ihop!
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  15. Vilken inspirerande plats jag kom till här! Jag följer dig.
    Kram
    PS! Du frågade vid något tillfälle var i Skåne jag höll hus. I mitten, skogsbrynet, du vet.

    SvaraRadera
  16. Karin: Min trädgård är en 50-tals trädgård i ny tappning. Vi röjde allt förutom häckarna och två träd för att lägga ner jordvärme. Sen var det till att börja om från början och helt utan kunskap =) Otroligt roligt och jag har lärt mig massor! Välkommen in både hit och till butiken om/när du har lust =)

    Eva: Tomten räcker inte heller till! Man är så otroligt begränsad i sitt växtvalö när man bara har 800 kvm att leka med. Men visst det har (kanske) sina fördelar det med. Jag vet ju att du tycker det är dyrt att anlägga en stor trädgård så där har väl min ett plus. Men ärligt talat så lägger jag hellre pengarna på trädgården än på en massa annat "ler stort"

    Lotta: Du är så välkommen! Mitten var det, där är jag minst en gång i veckan och tränar =)

    SvaraRadera
  17. Roligt med utökning och att få fylla på med nytt:)

    Ha det fint,
    Rebecca

    SvaraRadera
  18. Greеtingѕ fгom Сarolina! ӏ'm bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can't wаit to take a looκ when I
    get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm nοt
    even using WΙFI, just 3G .. Anуways, superb
    site!

    my site - content management systeem.webdesign

    SvaraRadera
  19. Hello! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

    Feel free to surf to my blog - webstore

    SvaraRadera
  20. hеy there and thank you foг your information – Ι've definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon.

    Review my blog - Fare Un Sito

    SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)