Drama Leaves

söndag 17 juli 2011

Magnolians placering...

Jag kom ju, lite oplanerat, hem med en stor Praktmagnolia, Magnolia soulangeana 'Speciosa' efter optikerbesöket i måndags =)
Den var ju billig som sjutton och riktigt stor så vem funderade på VAR den skulle få plats?! Jag var ju glad bara jag fick in den i bilen "lol"

Efter att ha grunnat en del under veckan så kom jag fram till att den nog gör sig bäst här på baksidan. Eftersom den ju blommar tidigt anser jag att man ska kunna se den inifrån huset... Samtidigt får den absolut INTE påverka på den lilla kvällssol trädgården erbjuder och då blir det nog bäst om man gräver ner den ungefär vid den röda markeringen

MEN... maken hade nappat på en av mina andra planteringsförslag, nämligen att sätta den på framsidan. Nu var det ju bara ett problem... den kommer bli för stor för entrérabatten! Så jag föreslog att man skulle ju kunna plantera den i gräset på framsidan så som vi har gjort med Ormhasseln... Men samtidigt så får den nog inte plats där heller?
DÅ sa maken något som fick mig att häpna =P
-Men om man tar bort den yttersta av Tujorna, tror du inte att det går då?
(tuja-giganterna som JAG velat ta bort de senaste 10? åren) Jag svarar lite försiktigt..
- Det räcker nog inte att ta bort den ena tujan... Vi får nog ta minst två av dem!


Sedan spann jag vidare med att vi borde ta bort den lilla gräsmattan och den ynkligt smala (och fula)gången och göra om hela framsidan till något betydligt vackrare än vad vi har i dagsläget... En gång med sjösten/singel med ett litet vattenblänk/fågelbad nedsänkt i gången, planteringsytor på båda sidorna... Skärmväggar för klätterväxter, en pergola vid entrén eller en "rosenbåge" vid grinden... Det finns redan en ritning i mina gömmor på hur det skulle kunna se ut =P Man måste ju vara väl förberedd "blink" Maken verkar inte helt ovillig till detta! Men först får han ta bort Tujorna så vi kan plantera Magnolian - Rom byggdes ju inte på en dag ;-P
Jag tror jag ska åka och köpa hem Roddisjord åt den imorgon så vi är redo för plantering Magnolian och jag !
När jag satt och googlade på Magnolian för att få lite mer info. kom jag fram till att den skulle kunna bo granne med

den röda Japanska lönnen, Acer Palmatum 'O-kagami' som står i en tillfällig krukplantering vid bänken. Kanske med en underplantering av bl.a de Heucharellaplantor som planterats under lönnen i krukan?

Fortsättning följer...
Tills dess, går jag ut och gräver bort den sista gräsremsan i den snart färdigbreddade Rönnrabatten (det tog ovanligt lång tid att gräva bort gräset där?)  Tar upp de flesta av perennerna och planterar dit dem lite snyggare. Fyller ut med lite nytt och lite som redan fanns här. Får kanske (förmodligen) ta en tur till plantskolan (maken är sugen på att åka upp över Hallandsåsen "ler") och köpa fler växter... men det kan jag nog stå ut med =)

Ha en fortsatt härlig söndag / Kram gittan

4 kommentarer:

 1. Tänk vad en impuls kan leda till...det låter som ett stort och roligt projekt är på G på er entrésida.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Anna: Ja, men det lär nog ta lite tid innan vi drar igång med hela framsidan. Som sagt Rom byggdes inte på en dag =) Men börjar man bara så brukar det ena dra med sig det andra... Fast ärligt talat så känns det inte som ett stort projekt "ler" Vårt stora projekt var när vi grävde bort allt i trädgården utom Apeln och Valnötsträdet för att lägga ner jordvärme. Kvar fanns häcken runt tomten och de två träden och två trädgårdsnoviser/okunniga... Är du intresserad kan du läsa om det här:
  http://livetsgladjeamnen.blogspot.com/2009/11/vi-tar-det-fran-borjan-lets-go-back-to.html

  SvaraRadera
 3. Du, den där sista idén om att ta bort gräsmattan och den "fula" gången mm låter helt kanon tycker jag. Singel gör så stor skillnad och det går fort och kostar inte alldeles för mycket.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Klart ni ska göra om framsidan! Kanske inget fel på hur det ser ut nu men vill man få in fler växter och spexa till det lite är det väl en bra idé. Magnolian på framsidan tror jag blir jättefint. Är lite osäker på sorten. Här fanns en gigantisk magnolia när vi flyttade hit. Den var över 10 meter och som ett stort träd i omfång så den fick sågas ner eftersom den tog plats från allt annat. Nu har jag en "susan" och en "leonard messel" och de blir inte alls lika stora. Alunrot är fint under. Det har jag under den ena, under den andra har jag nävan "rozanne". Lycka till med projekten!

  kram louise

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)