Drama Leaves

måndag 12 april 2010

Blandad kompott - Mish mash post

Alla bilder är klickbara.. Don't forget to click the pictures to enlarge.


Helgen, speciellt söndagen, bjöd som bekant på strålande väder. Jag var ute hela dagen och njöt av att få göra det jag älskar mest!


Från Apeln utanför ytterdörren och ut mot gatan ser det ut såhär just nu. Men snart kommer både Tulpaner, Kejsarkronor och Frittelarier att stå i blom, det går alldeles för fort nu när värmen kommit!

This weekende, specially sunday, offered lovely weather. I was out all day doing what I love to do most. This is the view from the Crab appel tree (outside the frontdoor) looking against the street.


I växthuset har det rått en mindre kaotisk ordning. Värmen kom så hastigt att jag bara burit in sådderna för natten en enda gång! Under den tiden då jag brukar få kånka dem fram och tillbaks brukar det inte vara någon vidare ordning utan de får stå där det finns plats helt enkelt. Men jag har ju en odlingsbädd längs husets gavel...

Inside my greenhouse it's been more or less kaos. The nice and worm weather came so fast that I've only carried the seedlings in for the night once! Normaly during the time with worm days and cold nights I use to put them where ever I can find a free spot. But Ido have a bed for cultivation along the gabel.


Tyvärr är den inte så genomtänkt som man hade önskat. Vattnar man i den så rinner vattnet rakt igenom bottnen. Så jag har tagit en bit byggplast och klippt till den så att den passar däri. Den håller i en evighet (om man inte lyckas peta hål i den, vilket jag gjorde i fjor)


Unfortunately they haven't made it waterproof. If you pull water into it it comes out thrue the bottom. So I took some construction plastic (as they use when they build houses) It lasts forever (if your not clumbsy and makes a whole in it, as I did last season)


Ovanpå plasten ligger det en kapilärmatta. Den underlättar betydligt när man vattnar.


On top of the plastic there's a capillary carpet. That makes it so much easier to keep the plants moist.

Svårt att få en rättvis bild av storleken, men odlingsbädden rymmer drygt 150 mindre planteringskrukor.


It's hard to get a fair picture of the size of the bed, but there's room for about 150 smaller pots.


Jag påbörjade igår återerövringen av mitt trädgårdsland. Jag har använt pallkragarna som "barnkammare" åt perenner men nu är det hög tid att få tillbaks det efterlängtade trädgårdslandet.
De tre närmst i bild är fortfarande fyllda med dagliljor, alunrot och buxbom. Men jag har jobbat på det under dagen och krukat perenner för glatta livet.


Tanken är att det ska bli en dubbelkrage den längst bort till vänster. Dit ska hösthallonen flyttas.
I kragen intill har jag satt vitlök (i höstas) och röd lök och i dne högra kragen växer det rabarber.
Nästa rad, där är är det också vitlök men tillsammans med gul lök i den vänstra. Den i mitten ska det planteras två squashen plantor i när de vuxit till sig lite mer. Den högra i mittenraden husar nya, små jordgubbsplantor.
I de tre närmsta ska jag bl.a sätta rädisor, olika sorters sallad, sockerärtor och kronärtskocka (minns inte riktigt vad jag köpt hem för frön...)
Fler pallkragar är beställda och förmodligen kommer pallkrageland att utökas med minst tre kragar till (jag har ju jordgubbar i tre gamla slitna pallkragar utanför växthuset men de ska få bli kompostkragar istället.


I'm trying to recapture my veggie garden. It has become a nursery for perennials lately but now I long to grow vegetables again, I miss that a lot!

The three beds in the front line are still filled with perennials, but I've been working on that the whole day, digging them up and planting them in pots. In this area (starting in the upper left corner) I'm going to grow raspberries, garlic and red unions and on the right rhubarbs. Next row will be garlic and yellow unions, squash and new, tiny strawberry plants. And in the front line for instance radishes, different sorts of lettuce and sweet pies. I've told the Carpenter that I'll need more beds since we have three old ones outside the greenhouse filled with strawberries. The old beds will be used as compostbins instead.

Jag lyckades fånga årets första Påfågelsfjäril på bild =)


Bakom Katsuran är marken fylld av Storrams (Polygatum multiflorum)
Behind the Catsura the ground is filled with Solomons Seal (Polygatum multiflorum)
Lite Kärlek i trädgården
Some Love in the garden
Den fick ligga bland alla vårblommorna vid brunnen - det är kärlek!

Och ett par bilder från Brunnsrabatten (igen)
And a few pictures from the Well bed (again)

16 kommentarer:

 1. Härligt fylligt inläggg, det gillar ja!
  SÅ fint det ser ut med pallkragarna, du måste få massa goa grönsker där:-)!

  Ha en go vecka, och lycka till med dina affärsplaner!

  SvaraRadera
 2. Vilken ordning du har på allt ;)
  Jag önskar jag vore lite mer organiserad ;)
  Fint och praktiskt grönsaksland.

  SvaraRadera
 3. Fint som snus-Lyckans rus. Du har verkligen fått det färgrikt o vårfint.
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 4. Växthuspyssel med sådder...Både trevligt och lite just 'pyssligt' med allt passande. Håller på med samma saker som du i växthuset och det kändes nästan som jag såg mitt eget på dina bilder. Har också ett rött växthus som ser nästan likadant ut som ditt.

  Angående starta företag, så är det verkligen många frågor som dyker upp. Önskar dig lycka till och hoppas du hittar någon i närheten som har de erfarenheter du behöver som kan guida dig lite grann. Lycka till - vad kul!

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Ordning och reda hos dig! Du har det verkligen vårfint!

  Lycka till med egenföretagandet!

  SvaraRadera
 6. Vilka mängder av växter sådder och du verkar ha fullt upp, jag tror att jag skall komma och avlasta dig lite grann:o) Jag har ju inget att göra förnärvarande. Rabatterna ligger under snön.

  Vilken fin anläggning du har vid entren det är verkligen inbjudande, så fint.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 7. Hillevissan: Här hos mig är det ofta väldigt "röriga" inlägg med allt frö många bilder. Jag har oftast så mycket som jag vill dokumentera för det är ju egentligen det bloggandet handlar om, bloggen är min trädgårdsdagbok som jag delar med mig av. Men visst är det kul när även andra uppskattar det =) Jag hoppas innerligt att det ska bli fin skörd i Pallkrageland. Med ny välgödslad jord så ser jag fram emot en god sommar. Affräsplanerna går så sakteligen och hänger mycket på om jag kommer in på skolan eller ej. Kommer jag in så blir jag ju Trädgårdsmästare!

  AnnCharlotte: Jag är en vän av ordning =) Pallkraglandet är en nödvändighet om man inte föredrar att spränga loss skördarna "asg" Vår tunga lera äter upp all jordförbättring i ett nafs och bara att försöka få ett frö att gro där var ju hopplöst. Att odla i pallkragar har många fördelar.

  Ninne: Ja det tar sig so mman säger. Men än finns det mycket bar yta att fylla med fler vårblommor =P

  Charlotte: Kapilärmattan är en suverän uppfinning. Den gör bevattningen så mycket enklare! Håller man den bara fuktig så sköter allt sig på egen hand. Jag har köpt till två brickor med samma bevattningssystem för odlingsbädden räcker inte till när frösådderna börjar bli lite större och mer platskrävande. Företagandet är ju min reserv-plan om jag inte blir antagen till Trädgårdsmästarutbildningen (sökte för fjärde året i år)

  Jord under naglarna: Ja allt arbete man lagt ner under åren börjar visa resultat - härligt!

  Gunilla: Du är så välkommen! När kommer du? Jag kan behöva ett par hjälpande händer =) Mitt huvud är fullt av ideér, men frågan är hur man ska hina med alla "skrattar"

  SvaraRadera
 8. Härligt såg det ut och det börjar allt blir likadant här. Har också burit ut lite plantor i växthuset. Några av varje sort och så har jag några i reserv inne i köksfönstret. I växthuset står de i frigolitlådor med ett lager fiberduk över sig. De har klarat sig bra trots nattfrost. Det är skönt att slippa ha allt inne. Även om jag i år har varit så duktig och inte sått lika mycket som vanligt. Fast jag är ju inte färdig ännu förstås;-)
  Grönsaksodling försökte jag mig på förra året, men i år blir det nog bara blommor i de lådorna. Kanske klämmer jag dit lite lök och rädisor. Får se när det är dags att så.
  Jag köpte ju en jätteramsplanta förra året, men det syns inte ännu. Fast det står ju i woodlandet i norrläge och ganska skuggigt så den kommer säkert. Man är ju lite otålig vid den här tiden och tror att allt har dött :-)
  Kram Anette

  SvaraRadera
 9. Anette: Frigolitlådor måste ju isolera jättebra. Vi funderade på att göra så förra våren men det hann bli varmt innan maken fick letat fram lådorna till mig. Om Ramsen trivs så kommer den att breda ut sig ganska rejält, men den är otroligt vacker även när den blommat över. Min står ju i den soligaste planteringen vi har, men i bakkant, och trivs DET GÖR DEN! (som du ser)

  SvaraRadera
 10. Du ser ut att ha varit flitig i trädgården! Själv längtar jag efter ett växthus men jag får längta ett tag till, det finns mycket annat som måste bli gjort innan dess....

  Louise

  SvaraRadera
 11. Fint hjärta!

  Kul att läsa om dina planer för trädgårdslandet.

  Jag tycker inte att det går så fort fram nu faktiskt. Här är nätterna kalla och jag tror att det gör att det stannar av lite. Förra veckan hade vi fint väder vissa dagar men ofta lovades det bättre väder än det sen blev. Sol på fm och senare grått. Nu har vi andra riktigt soliga dagen på rad, får väl se hur det fortsätter i veckan.

  Kramar!

  SvaraRadera
 12. Hos dig kan man verkligen tala om ordning och reda, snyggt och fint
  Ha det så bra

  SvaraRadera
 13. Hejsan och grattis till dina starta-eget-planer!
  Gå på Skatteverkets Starta Eget-kurser, de är jättenyttiga.
  Till bokföring använder jag VISMAs bokföringsprogram, lätt som en plätt...oftast! :o)
  Lycka till,
  Lydia :o)

  SvaraRadera
 14. Oj oj vad mycket du har hunnit!
  Snyggt och ordning och reda.
  Vad mycket härligt som blommar hos dig.
  Här är fortfarande kaos...
  Hoppas du hittade några fina växter.
  Annika

  SvaraRadera
 15. Härligt att få vara ute i trädgården och röja runt en hel dag, då blir det ju lite gjort! Och i solsken dessutom, kan det bli bättre:)!?

  Rebecca

  SvaraRadera
 16. Jamen vilken helg du haft? Visst e det underbart? Var beställer du pallkragar? Har letat lite, vet ju att man kan köpa på typ granngården men tycker dom e lite dyra..
  Kram!

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)