Drama Leaves

måndag 19 november 2012

Förberedelser inför julen


Ledig måndag
Strålande solsken
Frostnupet nästintill hela dagen
Julkänslan pockade på och jag beslutade mig för att börja med förberedelserna idag.
Snabbt som sjutton ner till affären (hade "sovmorgon" och vaknade först halv tio, hur nu det gick till?)
 Ett stort kålhuvud på ca 4 kg inhandlades (observera att vi är TVÅ personer som äter kål till jul)
 Ett stort huvud är precis vad som ryms i min gamla gjutjärnsgryta!
Undertiden som kålen förväldes och sedan bryntes passade jag på
 att röra ihop och rulla en rejäl laddning köttbullar av 2 kg färs. Köttbullarna styckfryses OSTEKTA och blir därmed nylagade när man väl ska äta dem - det gillar jag!
Brunkålen, drygt en halv gryta blev det i slutänden, är väl avsmakad som sig bör "ler stort" och ska alldeles strax få göra köttbullarna sällskap i frysen!

Ha det gott / Kram gittan

16 kommentarer:

 1. Oj, vad duktig du är, och så ute i god tid! Smart, men kanske nödvändigt när man har egen butik...skall också försöka börja i tid, även fast jag varken gör brunkål eller egna köttbullar till jul, men en hel del annat blir det förstås. Tänkte nog baka lussekatter nu på onsdag, min lediga dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar iofs börja tidigt med kålen men så oplanerat som denna gången har det nog aldrig varit =) Visst krävs det lite mer planering när man har butiken, bara en sån sak som att man jobbar ALLA söndagar i december - det gör att de lediga dagarna minimeras ganska rejält!

   Radera
 2. Oj vad gott att vara ute i god tid. Jag hade faktiskt i tankarna att göra köttbullarna men det har inte blivit av än. Brunkål är jag inte så förtjust i men rödkål vill jag ha till doppet. Mums. /Knatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka baka julkakorna mycket tidigare i år. Ofta sitter vi här med en jädra massa pepparkakor, klenor och mandelmusslor efter helgerna och DÅ är man inte lika sugen på dem(konstigt nog)Då är det bättre att "tjuvstarta" julfikandet och njuta tills julen är slut!

   Radera
 3. Men oh så duktigt gjort Gittan!!! När man lyckas vara ute i god tid och förbereda känns det så bra. Smart med köttbullarna. Hos oss är det alltid farmor eller morfar som fixar dem :-) Insåg igår att det är första advent nästa helg. Gosh. I år går tiden snabbare än någonsin känns det som. Hoppas jag hinner baka lite till dess. Vill gärna ha gofika hela december.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar inte ha julfika förrän efter lucia. Då frossas det i pepparkakor och lussebullar. Resterande kakor tas inte fram förrän på julafton vilket jag tycker är lite dumt. Så det blir (förhoppningsvis)ändring på den fronten i år och njutning i hela december / Kram

   Radera
 4. Åh! Om jag kunde vara så disciplinerad att förbereda i tid! Men det ligger inte riktigt för mig att göra det! Jag tycker att det är roligare när mycket ska göras på en gång :)

  Men det vore ju skönt förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väl alltid tagit itu med förberedelserna när jag känt för det bara det blev klart till julafton. Men att jobba deltid i jämförelse med att ha en egen butik utan anställda är en himla skillnad! Det blir ju långa kvällar i december + söndagsöppet så jag får försöka planera och prioritera min lediga tid på helt annat sätt.

   Radera
 5. Bra att börja i tid med sådant. Kan tro att du har en del att stå i med affären när det närmar sig jul mer och mer.

  Kul att ni funderar på Rom. Det är ingen shoppingstad men är man intresserad av historia är det absolut en stad att resa till. Jag kommer visa och berätta mer.

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mycket att stå i men samtidigt är det otroligt skoj =) Rom står högt upp på listan och vem vet, kanske blir det dit vi åker / Kram

   Radera
 6. va gott att komma igång i god tid..jag inbillar mig det varje år men det hjälper ju inte..
  Och nu har jag sänkt mina "julkrav" nåt kopiöst men jag är ändå alltid för sent ute..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också sänkt kraven och gör bara sånt vi absolut vill ha på julbordet! Städningen är som vilken vecka som helst på året. Nja, på sommaren är det förstås lite dåligt med städandet men som annars då "hahaha"

   Radera
 7. Vad smart att frysa köttbullarna ostekta. Det är ju själva kletandet med smeten som är jobbigt.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag med mig hemifrån. Både mamma och mormor frös in större laddningar med osteka köttbullar året om. Det går så snabbt när man ska laga middag om de är förberedda - något jag verkligen rekomenderar!

   Radera
 8. Önskar jag hade samma energi som du. Brunkålen är absolut ett måste på Julbordet. Tack för kommentaren om "Oskar" min f.d.bil. Kul att nån tonåring gillar den.
  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vi diskuterar just nu vad vi ska ha på vårt "julbord" - gåslever, pata negra, hummer och något annat gott. Allt för att slippa den trista julmaten. Men jag vet hur det blir... lite sill, en skinkbit och någon kålsort. Precis som vanligt.
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)