Drama Leaves

måndag 23 maj 2011

Den upphöjda rabatten - Maj

Jisses vad tiden rinner iväg!

Vi är redan framme vid slutet av maj månad och jag har i princip inte gjort ett skvatt i min trädgård (vilken tur att den klarar sig ganska bra på egen hand numera)

Slutet av månaden innebär att det är tid för en ny "månadsrapport" från den del av trädgården jag valt att följa i år - Den upphöjda rabatten.

I den norra delan gapar ett stort tomrum där den blå Buddlejan (fjärilsbusken) frusit bort


I "spetsen" tar det sig ganska bra. De Heucheror vi ersatte förra vinterns bortfrusna med börjar ta sig och förhoppningsvis är jorden här helt täckt nästa år. Den gula busken som skymtas i mitten (Skäggbuske) har halva frustit bort i vinter men jag hoppas att den ska komma igen i sommar.


Papegojtulpanerna blommar fint (men borde flyttas längre in i planteringen)


Även på insidan av den norra delen saknas en buske, Hibiscusen 'Red Heart' frös ner redan förra vintern och vi har inte lyckats hitta någon ersättare än.


Usch, när man dokumentrar det såhär så framträder förlusterna på ett annat sätt... Här har vi den Japanska Buskroslingen som även den minimerats i vinter! Det är bara den lilla grenen längst ner till vänster i bild som ser välmående ut, resten ter sig ganska eländigt...


Av violerna 'Molly Sanders' och 'Rebecca Cawthorne' som agerade kantväxter här syns inte ett spår!


Här har vi ytterligare två"döingar" Den gula Japanska gyllenlönnen har frusit bort och det har även den stora vita fjärilsbusken (till höger) gjort (jag trodde de var tuffare än så!) Ginkon som växer mellan stolparna är däremot vid liv om än en aning frostskadad i barren av den senaste frostknäppen vi fick


Sen finns det ju växter som är motsatser till det som frusit ner men som tyvärr visar sig vara lite väl invasiva för mitt godtycke, Anisisopen 'Golden jubilee' frösår sig hej vilt! Jag har nog rensat bort minst tusen små plantor (och det finns massor kvar) i vår trots att jag klippte ner det överblommade förra sommaren. Förra våren var det samma visa och jag måste motvilligt erkänna att jag orkar inte hålla på att rensa på det sättet - anisisopen måste bort! Har någon kanske tips på någon annan gulbladig, gärna blommande, växt som skulle kunna ersätta dem här?

"Pinnarna" till höger är en nyplanterad hibiscus 'Hamabo' som ersatt sin nerfrusna namne.


Dammen har satt sig i vinter (vilket var tanken) och kommer att ljusteras i våg och sen ska det sista planteras runt omkring.
Plantor satta på tillfällig övervintring när snön kom och överraskade oss i höstas.


Sprickan/sättningen i muren har repat sig själv även i vår men vi får nog försöka göra något åt marken där ändå...


Det blev lite fler bilder denna gången eftersom jag gärna vill få dokumenterat även den delen vi ännu inte planterat än.

Nu väntar trädgården/växthuset på mig. Tomatplantorna MÅSTE komma i sina spannar idag! De är gigantiska, blommar och är näst intill ohanterbara.

Ha en bra dag!
5 kommentarer:

 1. Gillar din upphöjda rabatt, vet att den är ännu bättre live :=)
  De sista två vintrarna har verkligen skördat växter. Fjärilsbusken i vår trädgård såg död ut så jag klippte ner den och då såg jag att den kom nerifrån, blev så lycklig...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 2. Verkligen snyggt. Denna vintern tog kål på mycket. Vår Ginko hade utspruckna barr när en frostknäpp kom. Får väl avvakta
  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hi Gittan! Your raised bed is beautiful by itself, even without plants. It has a great shape, size an made from nice materials. The plants look also good - fresh! I also lost several plants last winter, which was cool and wet. All the best,
  And thank you for your comment on my blog! I would love to visit Sweden. We plan to go to Northen Europe, but when?

  SvaraRadera
 4. Den där elaka vintern har gått hårt åt en hel del hos mig också....fast naturen är rätt bra på att reparera också.....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 5. Ja, vilken eländesvinter vi har haft. Här har mycket frusit helt eller delvis - nästan lika trist vilket som för en ensidig buske är inte så kul. Jag sörjer särskilt min vingnöt som troligtvis är helt död.
  Jag trodde också att mina Buddlejor hade frusit bort, men både de blå och den vita kommer med fina skott i jordytan så du ska kanske titta en gång extra där även om alla stammar är döda.
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)