Drama Leaves

tisdag 16 juni 2009

Lite nytt - Something new

När man som jag är gift med en egen företagare i byggbranschen, då måste man förstå, och respektera, att han behöver få vila ibland när det är helg, speciellt om han jobbat även på lördagen. Eftersom bygget och planteringen av den upphöjda rabatten är ett gemensamt projekt så innebär det att vi ska göra det tillsammans. Förvisso var det jag som grävde ur i höstas och maken som la hela första lagret mursten, men det spelar liksom ingen roll. Han som är proffs med vattenpasset och med en ängels tålamod var given att ta hand om, och se till, så att det första lagret verkligen blev i våg (överallt) Jag var den som hämtade och körde bort alla stenar till honom så på så sätt hjälptes vi åt ändå. Men även om söndagen bjöd på vackert väder så kom inte en enda toppsten på plats eftersom maken behövde få lite (väl förunnad) vila. Det kliade något så fruktansvärt i planteringsfingrarna må ni tro så jag blev tillsagd att plantera något i rabatten - tjoho! Snabb som en vessla fattade jag grepen och snart stod de på plats. Bergbambun 'Jumbo' som ska ge insynsskydd mellan grannens uterum och vårt kommande trädäck.
When you'r merried to a carpenter with a company of his own you have to understand, and respect, that he sometimes needs to rest in the weekend, specielly if he have worked the saturday to. Since the building of the raised flowerbed is ment to be a common thing, meaning that we shall be doing it togehter. Sure I did all the digging by my self last fall and he did all the hard work with the first brick-layer, but it doesn't really matter. He is the pro with the spirit level and patience as an angel, so letting him taking care of the first layer was natural. I was the one collecting the bricks and bringing them ower there so we did do it together anyway. But even if this sundays weather was sunny and worm we didn't get anything done with that garden wall since the carpenter needed to get some rest . I had a terrible itch in my planting-fingers so finaly he told me to plant something in that bed - YES! Fast as a weasel I headed for the tools and soon they were in place. Fargesia murielae 'Jumbo' ment to give us some privacy between us and our neighbours when we finaly get the deck done by the house.

Humlorna har bråttom nu och är svåra att hinna fånga på bild. Här i Fingerborgsblomman.
The bumblebees are in a hurry and hard to catch. Here I've got one in the Foxglove.

Är dom inte underbara? Här på en Stjärnflocka 'Rubra'
Aren't they sweet? Here on the Astrantia major 'Rubra'
I Rönnrabatten har jag planterat en del Rosenskäror som utfyllnad, de blommar visst redan.
In the Sorbus-bed I've planted a few summerflowers to fill up, they already blooms.

Ganska söta med sina vita blommor till Höstsilveraxens mörka blad.
Pretty against the dark leafs of the Cimicifuga ramosa 'Atrupurpureum'

Jag är väldigt förtjust i Stäppsalvian 'Caradonna' som med sina lila spiror blommar i blått.
I very fond of the Salvia nemorosa 'Caradonna' with the purple sprouts that blooms in blue.
Årets nykomling: Rosen 'Iceberg' (nästan taggfri)
This years Rookie (spelled right?): The Rose 'Iceberg' (with almost no thorns)

En riktigt skönhet!
Such a beauty!

Hoppas den snart slår ut.
I do hope the bud opens soon.

Idag har jag rensat Nathalies buketter från studenten. Tänk så mycket blommor vi köper till dessa tillfällen! Aldrig tidigare har vi haft så mycket blommor på en och samma gång. Snittblommor för mer än tusenlappen - helt vansinnigt! Men vackert! Hela huset doftade som en blomsteraffär... Nu har de stått en vecka och mycket har vissnat. men jag tyckte det var synd att kasta allt på komposten. Fram med saxen och klippte nya snitt i de blommor som fortfarande är fina. Det blev två vaser med blandad kompott som förhoppningsvis glädjer oss ytterligare några dagar.
Today I've been taking care of Nathalies flowers from her graduation. We have never had so many bouquets in the house before. So beautiful! The hole house smelled like a flowerstore! Now it's been a week and a lot of them have faded. But I thought it was a waist to throw them all on the compost. So I took care of the once still looking good, gave them a new cut and fresh water hoping that they will bring us joy for a few moore days.This is what's left.

Idag fick jag en trevlig överraskning med snigelposten - tack Ruben! Som du ser planterades den omågende och jag kommer nu att vårda den ömt! Är den avhärdad måntro? Pestemonen 'Huskers Red'.
Today I did get a pleasent surprise by mail. Blogg-mail from my friend Ruben - thank you! I'll treat it with my silkgloves on! The Pestemon 'Huskers Red'
Igår var jag en sväng till Lomma för att titta (ombedd av maken) på en formgjuten damm maken sett där. Den föll mig inte riktigt i smaken så som "tröst" hamnade jag på två plantskolor på hemvägen. Som "ursäkt" hade jag att vårt Elefantgräs dött och maken bett mig köpa ett nytt! Vilken tur att det finns såna fina undanflykter =) Med mig hem hade jag ett Elefantgräs Miscanthus giganteum, en vit Fjärlisbuske Buddleja, en rödbladig Smällspirea 'Diabolo', en Fjärilslavendel och en Euphorbia 'Diamond Frost'
Yesterday I had to go to and look at a pond the carpenter viewed the other day. I didn't really like it so to comfort myself I ended up at two garden centras on my way back home. As an excuse our Miscanthus giganteus had died and the carpenter told me to bye a new one. Such lucky having that excuse =) I brought home the Miscanthus, a Buddleja, a Spirea Physocarpus opulifolius 'Diabolo', Lavender and Euphorbia 'Diamond Frost'
'Diamond Frost' hamnade längst ner på kökstrappen
'Diamond Frost ended up at the bottom of the kitchen stairway
Mina egenhändigt sticklingsförökade Buxbom fick sig en klippning.
The Buxbom I've "made" myself from cuttings were cut
De större av dem hamnade idag i krukor som också köptes igår.
Some of the bigger ones enden up in the pots I also bought.

Fjärilslavendeln och de små Buxbumskloten fick pryda plattorna som håller parasollen på plats. En liten söderhavsinspirerad vrå.
Lavender and the tiny Buxbom were put on the bricks that keeps the parasollfoot in place.9 kommentarer:

 1. Det måste varit väldigt stort elefantgräs........som fick ersättas med så många växter;-)
  Det var väl tur att du fick plantera lite! Förstår att det kliar i fingrarna och förstår att maken behöves lite vila också.
  Likadant här ibland när jag tycker vi ska åka en "sväng" och kolla lite......maken sitter ju väldigt mycket i bilen och kör runt bland kunder......tänkte inte på det:-) /kram Anette

  SvaraRadera
 2. När du börjar forma buxbomen på detta tidiga stadium, då blir den säkert extra tät och fin!! Men du får ha en ängels tålamod för de växer långsamt, du får inte vara lika otålig som när det gäller den upphöjda bädden! ;-) Det ser ut som du satt bambun väääldigt nära kanten, men det kanske är en synvilla?
  Husker är avhärdad i flera veckor. Du vet väl att den är perenn. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Anette: hihi, åtminstone var det ett dyrt ett som fick ersättas av ett betydligt billigare. Man vill ju inte riskera hur många hundralappar som helst på samma sorts växt. Men då räckte de ju till lite annat smått och gott också =) Samma här, maken spenderar väldigt mycket tid i bilen när han kör mellan kunder. Så när vi ska iväg tillsammans är det alltid jag som kör, vilket jag iofs gillar att göra.

  Ruben: De små kloten har några år på nacken. Det är nog 6 år sedan jag tog sticklingarna av dem. Jag har formklippt dem i flera år redan och vet hur liten tillväxt/hur långsamt det går ;P Bambuns placering är en synvilla. Bilden är lågt tagen för att ge en vision av höjden på bambun. Så du ser både framkant och bakkant på muren om du tittar noga. Visst vet jag att Husker är perenn =)

  SvaraRadera
 4. Visst är det lite tokigt att lägga så mycket pengar på snittblommor.
  Kan tro att det kliar i planteringsfingrarna så det var ju bra att du fick stilla klådan lite lite.
  Det är en fröjd att se alla blommor som slår ut nu på löpnande band, mycket att njuta av.

  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Så mycket fina växter du visar.
  Gillade verkligen dina krukor med buxbomsklot.
  Mmmm.. det skall jag nog ta efter.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Vilken tur att du fick plantera lite, det gör en alltid på gott humör och så mcyket fint du köpte! Tänk jag har inte köpt en planta i år, har ju mina skäl men å andra sidan så har jag så det räcker, i år, men någon ros till hösten blir det alldeles säkert, hur skulle det annars se ut! *ler*
  Så det är "Iceberg" som är den nya rosen? Jag har ingen egen erfarenhet av just den rosen men det är en ros av samma typ som min Astrid Lindgren, som ska beskäras hårt på våren (ner till en tre-fyra dm!). Ge den en näve blåkorn på våren när du beskär, en nu i midsommar och en liten giva i juli sen ska den mogna av inför vintern. Kupa och täck med lite ris efter första frostknäppen i höst. Gör du "bara" det här kommer den att blomma vackert för dig!
  Varma kramar/ Veronica

  SvaraRadera
 7. Vilket fint samarbete ni för! Det är väl A o O om man tänker få uträttat ngt här i världen ;)
  Så mycket fint du visar och jag har nu också fått den äran, att försöka få två Buxbom plantor att överleva våra vintrar...ler! Vi får se hur det går, men jag hade aldrig vågat köpa dom, men min son + sambo gav dom som present :)
  och min uppgift blir att hålla liv i dom!!
  En riktigt skön midsommarhelg till dig! /Bea

  SvaraRadera
 8. Nice photography!Congratulations!

  SvaraRadera
 9. Den rosa violrutan jag fick av dig lever och har hälsan. Jag satte ju även egna vita, och jag vet att jag satte båda på två ställen, men även om jag blandat ihop (det där med att genast sätta skyltar är jag dålig på), så vet jag bergis att den kommer på iallafall ett ställe! Men de växer ju inte så snabbt i början, så jag vet inte om det blir några blommor i år. /Ruben

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)