Drama Leaves

onsdag 10 juni 2009

Det händer mycket nu - It happends a lot

Ojojoj, så mycket som händer, och så vackert det är i min trädgård just nu. Den senaste tiden har jag ju inte hunnit varesig skriva eller läsa speciellt mycket här på grund av alla förberedelser för dotterns examen. Men nu är studentskivan avklarad och jag har all tid till mitt förfogande igen!
Dagens inlägg blir långt och med massor av bilder, hoppas jag inte tröttar ut er =)

Wow, there's so much going on in the garden and I think it looks gorgious now. I haven't had much time for blogging lately since I've had so much to prepare for my doughters graduation. But now when that's done, I've got all the time I want again! Todays post will be a long one and I hope you wont get borred =)
Please use the Google translater since I'm to tired to translate today - hope you'll understand.

Äntligen kom mina efterlängtade fågelburar som jag letat så länge efter! Den lilla ska hänga vid trappan till ovanvåningen med en "Hjärtan på tråd"Studentdagen hade vi strålande solsken, om än lite svalt - vilken tur! Resten av veckan har det varit betydligt smre väder. Hem åkte tjejerna i en Ford Firebird


Buffén föll gästerna väl i smaken och matmängden var lagom! (hur jag nu lyckades med det, jag gör alltid för mycket mat) Så lite det ser ut att vara på bilden, men bordet är två meter långt och en meter brett!


Eftersom vädergudarna verkade ha svårt att bestämma sig för hurdant väder vi skulle ha dukade vi inne. Det medförde en större ommöblering där möbler, tillfälligt, fick flytta upp på ovanvåningen för att ge plats åt borden.


Två mössor var beställda till kaffet


Gästerna var ca 40 till antalet och efter kaffet drog Nathalie vidare till lokalen de hyrt. Där mötte alla vännerna upp för fortsatt firande under natten. Även på hemmaplan hade vi gäster till fram på småtimmarna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Har ni sett! Äntligen en helvit Viol. De andra sådderna skiftade ju i blått och har hamnat på komposten. Dessa behåller jag 'White sensation'

Dagliljan Hemerocallis 'Stella D'Oro' är först att blomma

Alunroten (Heuchera) blommar också allihop. Vackrast i färgen är nog denna

Ännu en Daglilja (Hemerocallis) med knopp


Näva, Geranium pratense 'Midnight Reiter'


Och en näva jag fick av Marina på fjorårets bloggträff Geranium'Splish splash'


Den gula Fingerborgsblomman visade sig vara allt annat än gul!


Buskrosen 'Rhapsody in Blue'


Den gör sig fint tillsamman med Klotlöken och Irisarna i Brunnsrabatten


Stjärnflockan börjar också slå ut


Jag tycker att Brunnsrabatten är vacker nu


Härlig, prunkande grönska


I växthuset har jag lyckats behärska mig i år. Ni minns kanske förra årets 29 odlingshinkar som trängdes härinne. Då liknade det mest en djungel. I år har jag valt att hålla nere antalet hinkar, 6 Cocktailtomater, 2 vanliga, 1 chiliplanta, 1 gurkplanta och 2 plantor physalis. Alla paprikor står utomhus eftersom de fick så otroligt mycket löss i fjor, det vill jag helst undvika här inne. Nytt för i år är att Tomatplantorna har utrustats med spiraler - ser snyggt ut och verkar praktiskt.


Som ni ser får t.o.m stolarna plats! Om någon tycker att golvet ser konstigt ut kan jag berätta att det beror på att jag nyligen fogade om med ny sand. Myrorna har underminerat alla plattor (efter bara två år) och jag sopade/spolade bort all sand jag kunde för att sen lägga på ny sand som ska bli hård när man vattnar på den. Hoppas det stoppar myrorna!


Tomater finns det redan


Physalis-plantorna är frodiga


Ruben: Är detta början till en liten Pestemon 'Huskers Red? Eller är det ogräs =P


Inifrån växthuset ser planteringen ut såhär

I trädgårdslandet (det lilla vi har) blir det gott om Jordgubbar i sommar!


Hallon likaså


Squashen blommar


Körsbärsträdet (som inte växer) har vi beslutat behålla och för första gången verkar vi få en del bär. Tidigare år har vi fått ett bär som maken och jag delade lika


Även Äppelträdet 'Flädie' (min barndoms äpplen)


har en del kart. Förra året blev där två äpplen - så det tar sig!


Valnötsträdet har fruktämnen


Planteringen som kom till förra sommaren - Rönnrabatten, har fått ett par plantor vit Rosenskära som utfyllnad. Än ser det ganska fjuttigt ut men alla växter har inte kommit igång riktigt än


I Valnötsrabatten däremot är det redan trångt! Den kommer att breddas (igen) snarast!


Längre bort i samma plantering ser det ut såhär. Löjtnantshjärtana drunknar i Daggkåpan.


Samma plantering på håll


En annan favorit

Som ni ser är jag svag för att blanda blad i olika färger och former. Att det inte blommar så mycket, bryr jag mig mindre om.

Brunnsrabatten från en annan vinkel. Katsuran Cercidiphyllum japonicum, jämte Rosenflockel Eupatorium purpureum 'Atropurpureum'. Bakom dem ser ni rödbladig Japansk lönn Acer Palmatum Dissectum Atropurpureum 'Garnet' och mörkbladiga Klippstånds Ligularia dentata 'Desdemona', Funkia Hosta 'So Sweet' med vitgul bladkant

Dagliljor (Limegul) Hemerocallis, Bergenia, vit Rosenstav ligularia spicata 'Alba' mm.

Vackra bladkombinationer

Den upphöjda rabatten har stått still. Förhoppnignsvis kommer kanstenen sågas och läggas på plats den kommande helgen.
Sen är det fritt fram att börja plantera! Alla sådder står redo
Nästa gång ska jag visa vilka växter som ska flytta in i den.
Tills dess - ha det gott!

16 kommentarer:

 1. Oj så många fina bilder!
  Jag hoppas verklgien du får se min trädgård igen och jag hoppas så klart att jag får komma till dig någon gång o se din.
  När det är dags för oss att ha student (om fyra år!) hör jag av mig till dig för att få rätt mängd av maten. Det minns du väl då???
  Du har så grönt och fint och jag ser att din mörka näva blommar. Det gör mog itne min ännu tror jag.

  Ha det bäst! Kram!

  SvaraRadera
 2. Massor med fina bilder. Spännande att få skapa en helt ny plantering.
  tack för din kommentar hos mig.
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Marina: klart jag minns! Jag är inte sämre än att jag skrev upp hur mycket jag köpte av varje sort. Förra gången hade mat till ungefär dubbelt så många som vi var. Även då skrev jag upp och det hade jag stor användning för nu. Du vet att du är välkommen när det passar dig! Köpte vi samma mörka näva?

  Birgitta: Skoj att du tittade in! Nya planteringar är något av det bästa man kan få göra. Denna är lite skrämmande storleksmässigt bara.

  SvaraRadera
 4. Oj, så fint du har det i din trädgård, en fröjd att få bjudas på en rund tur en dag när regnet bara öser ner! Mörk näva, den har jag inte sett innan, en riktig raring måste jag säga!
  Jag håller på att lära mig blanda olika bladformer och färger, det går framåt!
  Vad roligt att studentskivan blev lyckad och nu hade ju faktikst tur med vädret!
  Må så gott! Kram/Veronica

  SvaraRadera
 5. Oboy! Ingen risk att man blir trött på att titta på de bilderna. Så fint det är i din trädgård nu! Det syns verkligen att någon har tänkt till när det gäller färger och form och inte bara tryckte ner något där det fanns plats... Finfint!

  (ps. Ruben har ett nytt tips till dig i min blogg!)

  SvaraRadera
 6. Solen tittade fram här idag helt oförhappandes, så jag var tvungen att lämna ditt lång inlägg tills vidare. Måste lästas lungt och metodiskt och kan inte hastas!!!
  Jag har provat FUN light och tycker det fungerar fantastiskt bra på de där små myrorna som nästan är lite ljusbrun. De lite större myrorna, ungefär 0,5 cm stora, fungerar det rätt så bra på också, tycker jag. Men det ska vara outspädd FUN. Prova igen! Ge dem vad de tål!!! Och snåla inte på dropparna, det här är inte myskmadravin! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 7. Nej Gittan, Husker Reds blad är kortare och bredare. Först kommer två och så småningom 2 till så det blir liksom en rosett! Men årets sådder, av allting som ska stratifieras, har varit väldigt lynniga. Vilken tur att jag sparade en liten "uppkomling" utifall att du gick bet. Lämna ett meddelande på min andra blogg så kanske tomten har en försenad julklapp till dig! ;-)
  Väldigt fint överallt i din trädgård! Gillar valnötsrabbatten allra mest. Så snyggt med de olika Hostorna. Och ormbunkar gillar jag skarpt!
  När våra döttrar tog studenten gjorde vi tårtor själva som såg ut presic som din studentmössa. Men skriften blev nog inte lika snygg!
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 8. Ojoj, så mycket härligt du visar! Fingerborgsblomman var ju ursnygg *ler*.
  Sol på studenten - vad härligt. Det lär det inte bli här i morgon. Jag har jobbat idag och storsäljaren har varit regnponchos i vitt! Kul att se din fina trädgård! Ha det så gott. Kram Anette

  SvaraRadera
 9. PPS Jag kan stava till PRECIS!!!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Oj vad det händer massa hos dig...så mycket fint..Här tycker jag det har bromsat ett tag nu..
  Jag var på studentskiva igår..barnens kusin tog studenten..men inte fick vi så fin tårta!
  Skönt att det är över nu så du kan koncentrera dig på de viktiga sakerna i livet..hehe
  Huskers red har jag rätt gott om...jag delade min planta för ett par år sen..ifall du vill ha så kan jag gräva lite

  SvaraRadera
 11. Jättefint har du och så himla mycket.. gillar din stil, det ser läckert och frodigt ut med alla blad, färger och former. Skönt va att studenten är avklarad.. Ha det gott kram/Moa
  ps.. har du fått hjälp med flytt av inlägg?.. skriv om du inte fått så ska jag försöka berätta hur man gör.. ds..=)

  SvaraRadera
 12. Nu har jag suttit här & njutit en lång stund av alla dina bilder av rabatter & växter!! Härligt! Jättefint med alla bladkombinationerna!
  Nathalie verkar ha fått en verkligt fin dag också!;-)

  SvaraRadera
 13. Så fint du gjort buffé bordet och visst brukar även jag ta i så att det räcker, bättre att det blir över, än att det blir för knapert :)

  Vilken härlig trädgård du besitter, Hostorna är underbara, Ormbunkar...ja, allt är så välplanerat och snyggt hos dig. Tack för trädgårdsvisningen, hmm...kanske du brukar ha öppen trädgård också på sommaren?
  Må gott!/Bea

  SvaraRadera
 14. Veronica: Ja, verkligen tur med vädret! Den mörka Nävan var en riktig sötis, även blomman föll mig i smaken.

  André: Om du visste vilka problem jag kan få när jag impulsköpt växter (inträffar allt som oftast) och sen ska få dem att passa in någonstans... Men jag kan inte knö ner där det finns plats utan det måste se bra ut och kännas bra.

  Ruben Jag har använt en hel flaska FUN-light (outspädd) och verkligen inte snålat. Men bona är kanske för stora därunder, Jag anv. tratt för att komma ner i hålen mellan plattorna och kunde nog trattat i en hel flaska i varje myrhål. Kanks evar det fel smak =P De dricker kanske inte päronsaft "LOL"
  Hrm.. ingen Pestemon där inte då får det bli ett ogräs då. Valnötsrabatten är också en favorit. Jag älskar Funkior och Ormbunkar! Men det är för trångt så den måste breddas, då kommer den att bli ännu snyggare!

  Anette: Mmm.. en riktigt snygging =§ Passar ju perfekt hos mig som är så förtjust i "gult"!

  Tesa: JA, nu är det åter til verkligheten och de viktiga sakerna här i livet =P Jag vill bara plantera i den upphöjda rabatten, bredda Valnötsrabatten och sen får jag nog gräva bort lite mer gräs "LOL" När gräsmattan blivit tillräckligt liten kan jag äntligen plocka fram handjagaren igen! Och slippa den brummande, illaluktande motorklipparen. Man ska ha mål här i livet =)

  Moa: Skoj att det är mer än jag som tycker om det. Ni får svänga ner hitom nästa Skånerunda om ni har lust. Det är ju bara ett stenkast från Landskrona. Det är såååå skönt att ha studenten avklarad. Nu är det två år tills nästa gång =) Jag återkommer ang. inläggs-flytten.

  Nina: Jag älskar blad i olika former och färger! För mig är blomningen inte lika intressant och det händer att jag klipper bort blommorna för att de förstör (skäms) istället för att tillföra något. Tex.Daggkåpan och Bergenian är såna växter som jag helst slipper se blomma.

  Bea: Ja, trädgården börjar likna något nu. Det är ju en gammal trädgård fast ändå ny. Vi la jordvärme för ett par år sedan och då skövlades ju allt! Sen har jag försökt skynda långsamt för att få en trädgård som känns rätt för oss. Inte helt enkelt och nästan alla träd vi planterat har blivit flyttade en gång eftersom man kommit till insikt under resans gång. Jag hade ingen kunskap om varesig odling eller trädgårdsväxter när vi började. Även det nya växthuset har fått flytta en gång. Min snälla make som just grävt dit vatten och el gick med på en flytt trots att det innebar väldigt mycket jobb för hans del. Mycket har vi gjort men fortfarande återstår massor. I höst får huset nytt tak och fasaden fogas om - sen kan vi börja lägga nya gångar och göra fint invid huset.

  SvaraRadera
 15. Wow så många foton du visar från trädgården, och den är ju också helt underbar.

  Ha en fin helg
  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 16. Oj vad mycket fint du visar. En riktig rundturi trädgården må jag säga.
  Skönt att ni hade fint väder på studenten. Här regnade det hela dagen hela mitt badkar är fullt.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)