Drama Leaves

onsdag 11 februari 2009

Välkommen till verkligheten

Som en del av er kanske minns kan jag efter avhoppet från skolan numera titulera mig Arbetslös.

Det har jag varit sedan den 9:e december för att var exakt.
Ganska lång tid tycker jag nog. Om man tänker på att min a-kassa inte skickat mig nya kassa kort (har fått och skickat in, för de fyra första veckorna), ingen information om ifall de fått in alla papper de behöver för att behandla mitt ärende och definitivt inga pengar utbetalda!

Med tanke på just kassakorten så kontaktade jag dem i början av veckan. Fick besked om att "mitt ärende inte var behandlat än". Ok, då vet jag åtminstone det.

Fick också veta att det saknades en förfärlig massa papper för att de skulle kunna hantera detta!

Jaha, tyckte jag... och undrade varför de inte hört av sig då?

Neeejjj, jag kom ju nog inte att få någon ersättning eftersom jag inte uppfyllt något arbetskrav (heter det så?) Protesterade gjorde jag minsann då!

Men hallå!!!!

Med fackets hjälp, pga en trist arbetsgivare, då min tjänst drogs in, skickade jag in det arbetsgivarintyget som facktanten efter mycket om och men fick honom att skriva - nu säger a-kassan att de inte fått pappret... Alltså är jag inte berättigad till någon ersättning!

Ibland blir man sååå trött...

Jaja, jag vet att jag har rätt till det och får helt enkelt kontakta min underbara fd arbetsgivare för att be honom skicka ett nytt intyg - tjoho!

Men det jag ville komma till var:
Hur tänker dom egentligen?
Varför får man ingen information?
Har dom inga skyldigheter alls?

Maken och jag diskuterade detta under kvällen och jag menade på att hur vill de att folk ska klara sig ekonomiskt i en sån situation?

Alla har ju inte en äkta hälft att stötta sig på ekonomiskt.

Eller förväntas de som blir arbetslösa ha en slant undanstoppd om i fall att de inte får någon ersättning utbetald på flera månader?

Värsta tänkbara scenario, hur många tvingas vända sig till socialen av den anledningen att pengarna de betalat in till under sin arbetstid, och som de är berättigade till, inte betalas ut i rimlig tid?

Jag klarar mig. Jag hade tom räknat med att det förmodligen skulle ta tid. Men ska det verkligen få lov att ta flera månader?

Ja, det var lite funderingar från min sida om hur verkligheten ser ut för massor av människor i dagsläget. Tänk på alla dem som blivit varslade nu när det är dåliga tider!

11 kommentarer:

 1. Fy sjutton, vad nonchalant av Arbetsförmedlingen. De vet att de sitter på makten. Men, skicka aldrig iväg viktiga papper utan att först ha tagit en kopia (arbetsintyget). Det sparar mycket besvär! Det ordnar sig säkert, men det kanske tar tid. /Ruben

  och verifieringsorder är : minesed - nästan som *my seeds', om man har livlig fantasi förstås!

  SvaraRadera
 2. Jag är ju tyvärr inte förvånad. Enligt dem har vi bara skyldigheter. Ingen info ges den ska man inhämta själv.
  Pengar har ju verkligen inte många så där i överflöd precis så jag vet inte hur dom tänker.
  Kan bara beklaga, det är så trist.

  SvaraRadera
 3. Ruben:
  Arbtesförmedlingen vill jag inte klaga på. Min handläggare där har varit väldigt tillmötesgående, hjälpsam och förstående. A-kassan däremot är det som strular och drar ut på tiden! Kopior har jag på alla papper men tyvärr har fd chefen glömt fylla i ett par detaljer så det var inte bara det att de slarvat bort papperna. klart man tolkar bokstäverna så =)

  SvaraRadera
 4. Marina:
  Nej, jag hade som sagt räknat med att få vänta. Tur att man hoppat in och jobbat en del så att man åtminstone får lön den 25:e =) Jag är väldigt spänd på att få se hur långt tid det tar innan någon a-kassa betalas ut..

  SvaraRadera
 5. Det är bedrövligt att det ska ta sådan tid, och att de ger ett sånt bemötande. Man tänker ju på dem som verkligen står och faller med kronorna från a-kassan... Hur ska de göra? Men helgen ska i varje fall bli fin i Skåne!!! :)

  SvaraRadera
 6. andré:
  precis vad jag menade. Hur går det för de stackars människorna? Helgen verkar lovande minst sagt och även veckan som kommer om jag förstod det rätt. Tittade inte så noga eftersom jag inte är här då =) Jag packar badkläderna och drar iväg ....

  SvaraRadera
 7. Verkar ju konsigt att de inte hör av sig omd et saknas papper för att kunna ta något beslut. Tur att du själv tog tag i att ringa. Jag satt i förra veckan och försökte klura ut om jag möjligtvis kunde ha rätt till nånting från alfa-kassan eller liknande men eftersom jag inte jobbat i 6 mån innan jag började plugga och ej fyllt 25 år har jag inte rätt till ett öre. De tog ju bort "studerandevillkoret" för ett tag sedan. Är väl inte helt ovanligt att det tar ett tag innan man får jobb efter avslutade studier men då är det väl tänkt att man ska vända sig till socialen?!! Tur att jag har en arbetande sambo.

  SvaraRadera
 8. Ja min vän!
  Välkommen till verkligheten! Detta är förskräckligt! Skamligt! Och precis som du säger...Vi är inte människor i dessa lägen, utan endast siffror i statistiken. Utan nån som helst betydelse.
  Visst är Sverige underbart, när man är liten och svag..:)

  Stor varm kram till dig...min kära vän

  SvaraRadera
 9. Alltså, jag blir urförbannad när jag läser detta. Och du är säkert bara en i mängden. Jag förstår bara inte!!!!!

  Ledsen blir jag också, för din skull.

  Jag läste om människor, massor av människor, sjuka människor, lidande människor, som fått vänta på utbet från försäkringskassan. Inte i några dagar utan i månader! Varför? Administrativa problem. Så här får det ju inte bara gå till. Vad gör dem som inte har någon att vända sig till. Jag vågar inte ens tänka på det.

  SvaraRadera
 10. Visste du att det finns en perenn Rudbeckia som heter "Maggan"? Kolla här: http://piasblommor.se/catalog/index.php?cPath=28_32_44&osCsid=9c0ecda72ee4e154fc15338b922812ea

  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Jag blir trött bara jag hör det.
  Det är så jobbigt att ha med dem att göra tycker jag.
  Har kämpa med dem när det gäller min arbetslösa son som inte får något startbidrag för vedfabriken.
  Hoppas alltign ordnar sig på bästa sätt.
  Gå ut och titta på dina snödroppar en stund så kanske du får lite ny energi.
  Kram på dig
  Annika

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)