Drama Leaves

tisdag 27 oktober 2009

Underbara tisdag! Wonderful tuesday!

Idag var det underbart, härligt väder och t.o.m jag lockades ut i trädgården! Jag var i mitt föräldrahem och städade (nästan)färdigt i förmiddags och kunde inte bli klar fort nog för att få komma hem till min trädgård!

Vi denna årstiden är jag ganska svårflörtad att få ut måste jag erkänna, men dagar som denna då går det minsann som en dans =)

Dagens sysslor känns som en repris då jag sopade trapporna och gångarna fria från löv (igen) Gräsmattan fick sig en klippning, nu måste det väl vara den sista? Och där försvann ju alla löven på samma gång. Något som är spårlöst försvunnet är ALLA våra Valnötter! Och i år hade vi mängder! Men jag sörjer inte, jag är inte speciellt förtjust i valnötter, lite synd om maken är det allt eftersom han älskar dem.

Sen rensade jag ur växhuset. Tomatplantorna och gurkorna hamnade på komposten eftersom plantorna hade spår av mögel. Tomaterna hade inte mycket smak och vi har skördat massvis i år så jag känner mig nöjd ändå. Fikonen däremot hoppas jag hinner mogna!

Två hinkar med paprikor fick stå kvar eftersom de ser ganska välmående ut och fortsätter att mogna det kyliga vädret till trots.

Alla säckar med ko-på-påse och planteringsjord som finns kvar bar jag in, Chokladblommorna klipptes ner och golvet sopades av.

Blomstertrappan uttökades med en vit Skimmia förra veckan.

När jag bestämde mig för att det fick räcka för dagen gjorde jag en trevlig upptäckt. Änglatrumpeterna står fortfarande kvar ute, om än under tak. Nästan alla bladen har denna tappat, men knoppar finns det gott om.

Jisses, vad mycket blommor den har! Så mycket har ingen av mina Änglatrumpeter blommat i år, det har varit några enstaka blommor åt gången även om de blommat hela sommaren.

Åh... de är så otroligt vackra! Doften ska vi inte ens tala om...11 kommentarer:

 1. It looks so neat and tidy. I love that feeling of getting things cleaned up and organized. The Angel's Trumpets are really pretty!

  SvaraRadera
 2. Härligt att kunna vara ute och dona även på hösten :) Helgen som var, vart ju regning så inga löv blev krattade. Inatt hade vi lite frost så nu tror jag att alla löv från vår stora ek har fallit ned på marken och jag hoppas på någon torr dag kommande helg, så jag kan kratta runt på löven.
  Jag blir lite osäker när det gäller citrusträd (inköpt på Netto) och Olivträdet. Jag har tagit in dem men läste att de kan stå ute i tex växthus tills frosten kommer - vet inte om jag skall orka bära dem ut och in, beroende på temperatur, Olivträdet har börjat tappa blad. Hur gör du?

  Nu ser jag solen genom jobbfönstret och jag hoppas att ni som är lediga, passar på att vara ute :) Ha en skön onsdag :)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Har du inte haft någon frost än? Jag glömde mina röda änglatrumpeter ute så de frös. Fast de tål mer frost än andra. Jag hoppas att det bara vara bladen som frös. Visst är änglatrumpeter underbara när de blommar. Doftar gör dom också, men det gör inte dom röda.
  Visst är det härligt att få gjort hösten ute.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. catherine: So do I. And since I'm going to put a lot more pots in here during the winter it's neccesary to keep it clean and neat.

  Lotta: Olivträdet brukar få flytta in i växthuset under vintern och då tappar det inte ens bladen, det beror väl på ljuset. Lagertträdet jag köpte i våras kommer också att hamna där. Men citrusträden har jag inne året om. Funderar på att låta dem komma ut på sommaren och sen ta in dem igen. NÄR vi får byggt uterum är tanken att de ska få bo därinne (alla mina "exotiska" växter) under vintermånaderna, men tills dess är det växthuset som gäller. En frostvakt och ett bubbeltält ska införskaffas i år. Mina Fuchior, Kannor mm. klarar inte vintern där utan lite extra värme, det är så trist att behöva kasta alla på komposten varje vår när man inser att de inte klarat sig. Men frostvakten lär nog inte behövas mer än en kort tid för vi har ju sällan någon kyla före nyår. Sol säger du, här är det så dimmigt att man nog får skära sig fram därute =) Men det lättar nog om en stund och då hoppas jag att solen hittar hit.

  SvaraRadera
 5. Hej igen :) Tack för svaret :) Tror jag flyttar ut Olivträdet igen - jag har bett en kompis samla bubbelplast åt mig och har klurat på en frostvakt. De kalla nätter vi haft med -3 som lägst, då har det ju varit +2 i vinkastet. Ja, jag får väl prova mig fram :)

  Förresten - nu är det dimma här med..... solen lyste nog bara när jag körde till jobbet ;)

  SvaraRadera
 6. Var det fåglarna det som tog alla valnötter...i år blev det inga valnötter alls på mitt lilla träd som jag fick i fjol, inte så konstigt kanske, jag hade inte väntat mig det heller, är så glad att det överlevde flytten! Färska valnötter som är så gott! De är ju inte alls så beska som de blir senare, och om man pillar bort "skalet" så är de ljuvliga! Men det har du väl provat förstås.
  Jag har nu också flyttat från TB, det verkar som alla gör det.. Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Visstär det härligt när vädret tillåter en att vara ute så här års.
  Så snyggt och prydligt det ser ut hos dig, en fröjd för ögat!
  Änglatrumpeten blommar i min källare också och de och en stor heliotropplanta sprider härlig doft./Anja

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt att få röjt undan i trädgården och alla förråd. Din änglatrumpet är himmelskt (!) vacker! :o)
  Ha en riktigt go vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 9. Tänk om doften från änglatrumpeterna kunde förmedlas via datorn så kunde du fått skicka hit en doftpust!
  Skönt att ha höststädat i växthuset. Mitt är stängt sedan en tid tillbaka, men jag har ju ett litet också och där har det inte varit någon ordning på hela sommaren, tyvärr. Jag bommar igen det också och förtränger det till våren när växthuslusten är på topp!

  SvaraRadera
 10. Hedera Helix: Igelkotten brukar tycka om Valnötter så kanske var det han som höll kalas =) Ditt träd lär nog inte ge nötter på några år ännu. Jag har för mig att träden börjar ge frukt vid ca 8 års ålder. Färska har jag faktiskt inte provat, får väl göra det nästa år.

  Anja: Jag är ju en pedant, så inget annat att vänta än ordning och reda =) Heliotroperna glömde jag ju spara!

  Lydia: Ja det är gott när det är undanstädat och fint därute. Du kan tro att jag "led" hela förra hösten och vintern när det stod nio pallar med mursten och skräpade därute. Fast ärligt talat led jag nog mesta v att de inte var komna längre =)

  jord under naglarna: VA? Kände du inte doften? Jag som tryckte på doftknappen innan jag skickade inlägget "skrattar" Mitt växthus bommas inte igen utan när solen skiner en kall vinterdag tycker jag det är härligt att smita ut där med en kopp kaffe för en stund.

  SvaraRadera
 11. Ja hos oss kan vi inte ha något ute längre- frost o frost o minusgrader..=) men men det blir vår snart- härligt med änglatrumpeten./ kram åsa

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)