Drama Leaves

onsdag 14 oktober 2009

Mitt i djungeln.... The Lions sleeps tonight...

Det var verkligen djungelkänsla över växthusen maken och jag besökte igår! Vi hade stämt träff inne i stan (Malmö) och körde sedan till Trädgårdspaletten som ligger på Kulladal. (klicka upp bilderna så syns det bättre)
The djungel-feeling was definitely there, in the greenhouses we visited yeasterday me and the Carpenter. We were in Malmoe at a nursery called Trädgårdspaletten or The garden pallet.(click the pictures to enlarge)


Olika sorters Palmer, Bananplantor, Fikusar ovs. Storleken på växterna var svår att fånga på bild och bilderna är inte de bästa eftersom jag bara hade mobilen med mig. Ser ni Väderkvarnspalmen i centrum här? Vill ha!
All different sorts of Palm trees, Banana trees, Ficus and so on. The size of those plants where hard to catch and these pictures aren't the best since I only had my cellphone camera. Do you see that Palm tree in the center? I want that!


Den mörka växter i bild är ett enormt Bougeanvillea träd.
The dark plant in this picture is a hudge Bougeanvillea tree.


Eller vad sägs om Yucca palm giganteus! Den var större än mina bilder ger sken av men ni får kanske ett hum om vilka storlekar det handlar om.
How about a Yucca giganteus! The plant was even bigger than my pictures views but I think you can amagine what sizes we talk about here.

Mina favoriter fanns i det växthus de kallade Ishallen.
I found my favorites in the are they called the Ice-hall.

Här fanns alla exotiska växter; Bananplantor, Kannor, Kallor, Bougeanvillea, Citrus, Olivträd, Lager, Fikon osv.
Rena himmelriket!
In there they had all the exotic plants such as; Banana trees, Canna, Calla, Bougeanvillea, Lager, Figs, Olive trees and so on. This was heaven!
Vi var eniga om att vi måste köra hit fler gånger för även om vi hade båda bilarna så är min kombi för liten för att rymma en sånhär jätte och makens pic-up var full med verktyg.
We agreed that we have to come back soon becaurse even if we had both cars there. My station wagon is way to small and the Carpenters pic up was filled with tools so we didn't have room for any of those giants.
Eniga är vi också om att ett uterum/vinterträdgård står HÖGT på önskelistan och ska förverkligas. Tänk att kunna fylla det med exotiska växter vintertid......... (nu drömde jag mig bort)
We also agree on that an orangeri is HIGH on our "things-we-want" list and will come true. Can you amagine sitting in there surrounded by all sorts of exotic plants.... (now I'm dreaming away)
Den grönbladiga Bananplantan vi fastnade för var denna sorten - Tina, is this the correct one?

Är det någon som vet varför inte alla bilderna blev klickbara?
Do any of you know why I'm just abel to enlarge some of the pictures?

18 kommentarer:

 1. Men Maggan då - finns det ingen gräns för ditt habegär? ;-) Men jag måste ju tillstå att det var vackert! /Ruben

  SvaraRadera
 2. Ruben: VEM är Maggan??? Och vaddå gränser =) Man måste ju får drömma och fantisera eller hur / gittan

  SvaraRadera
 3. Gittan vi har samma dröm! En vinterträdgård! Maken vill ha en inglasad uteplats på baksidan (skuggsidan) och jag en vinterträdgård. Så blir det nåt så blir det en kombinerad historia!
  Djungelbilderna var härliga! Lite såna vore snyggt i vinterträdgården och så ett litet porlande vattenfall i bakgrunden, men inga ormar och andra "hemskheter".......men en lite papegoja kanske *drömmer*...
  Ha en fin dag! Själv håller jag mig inne så mycket jag kan..........det är fortfarande snö här. /Kram Anette

  SvaraRadera
 4. Anette: Här blir det nog en mellanvariant också för en vinterträdgård behövs nog inte med vårt milda klimat. Dessutom är de mycket dyrare än ett mellanting. Högt i taket och glastak åt norr är ett par önskermål, dels för att få rum med stora växter och dels för att kunna sitta där om vinterkvällarna med en brasa tänd, ett glas rött i handen och titta på stjärnhimmelen... drömmar, drömmar... men någon gång =) Jag håller mig också inne för trots strålande solsken är det ruskigt kallt med en bitande vind här idag. Har bara varit ute och hämtat posten.

  SvaraRadera
 5. Trädgårdspaletten den har jag missat när jag var i Malmö.
  Jag är där lite då o då hos dottern så efter att ha sett dina bilder så är det ett måste att åka dit.

  SvaraRadera
 6. Verkligen, en djungel av växter ;) Vilka besök du kan få äran att njuta av och lockas till drömmar och köp. Nu är mina drömmar rätt djupfrysta för tillfället, men snart skall jag flytta in i min Ateljé och spanar på lämplig inredning för tillfället, det värmer ju själen lite grann :) Visar på min sida sen, vintern är ju lång ...!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 7. Dit måste jag åka för att åka skridsko har hört talas om detta nämligen.
  När kan man åka skridsko där vet du det?
  Annika

  SvaraRadera
 8. I've never seen a nursery like that, I can't believe how big so many of the plants are!

  SvaraRadera
 9. Sinneskatten: Det tycker jag absolut att du ska göra!

  Bea: Det fanns så mycket vackert att titta på att vi nästan glömde handla =) Din Ateljé ska det bli spännande att få se.

  Annika: Menar du att det är en riktig ishall? Vi förstod inte varför de kallade den det. Vi kan kanske ta en skridskotur tillsammans? Det hade varit skoj!

  Catherine: Neither have I. Those hudge plants where planted in the ground and have been there for many years. I can asure you that it was very interesting to see and we will go back some day soon. Then I'll bring my camera for some better shots.

  SvaraRadera
 10. Hej Gittan!

  Jag förstår din dröm om en vinterträdgård - bara man är beredd att pröjsa driftskostnaderna...typ;))!
  Själv avveklar jag min 'höstträdgård' (växthuset, vill säga!) och har min vinterträdgård i källaren där jag inte behöver tillskottsvärme.Själv är jag så överlycklig över vår egen Botaniska med fantastiska växtmiljöer. De 20 spänn i inträde jag får pröjsa gör jag mer än gärna!
  Jag har för mig att om man trixar med inlägget efter att man lagt bilderna, alltså tar bort någon bild och sätter ett annat så blir inte bilden klickbar.Då får man sas börja i stället om från början och ta bort alla bilderna och sätta dem dit i rätt ordning utan att ändra på ordningen sedan.
  Jo. Jag försöker övervintra i år 'Diamond Frost' - få se hur det går.
  Trädet bredvid den röda lönnen är trollhassel./Anja

  SvaraRadera
 11. Förlåt GITTAN. Blev bara så chockad att jag inte riktigt vet vad jag skrev! ;-) Ruben

  SvaraRadera
 12. Läckert att få kliva rakt in i "tropikerna" från höstkylan utanför... : )
  /Janne

  SvaraRadera
 13. Vilken härlig djungel och vilket ställe. Alla dessa växter påminner om när jag bodde i Africa, vi hade bananträd utanför tomten, palmer på tomten , bouganvilla eller hibiskushäck som var enorma, ananas i rabatten och zinnia växte som ogräs i grusgångar. Jag förstår att du vill ha tropiska växter de är enorma och detta ställe måste jag bara komma ihåg när jag har vägen förbi Malmö. Skall bli spännande att följa din växt/trädgårdsprojekt.
  Ha en trevlig helg
  Susanne/Manitou

  SvaraRadera
 14. Rena djungelkänslan!
  Hoppas du får en bra helg

  SvaraRadera
 15. Anja: Driftkostnaderna skrämemr mig inte. Vi funderar på att dra golvvärmen ut från köket och sätta en braskamin därute. Vi har ju inte så kalla vintrar, knappt minus över huvudtaget. Då skrämmer byggkostnaderna mer. Men det räcker ev. med ett mellanting mellan vinterträdgård och vanligt uterum. Än är det dock bara på drömstadiet =) Tack för tipset om bilderna. Det kan nog stämma för jag har märkt det tidigare och då har jag nog flytatt runt bilderna efter uppladdning. Får ävä lse till och bestämma mig för ordningen innan jag ladda upp dem =)

  Ruben: Jag som blev rädd att du hade någon annan =( "lol"

  Janne: Ja,det kan du tro. Det var bitande kallt utanför och de växter som fanns där hoppade vi minsann över.

  Susanne: Så spänannde att du bott i Aftrika! Jag får nog nöja mig med att försöka husa växterna =)

  Millan: Ja verkligen. Där fanns så mycket att titta på att vi nästan glömde anlednngine till att vi var där. Det blir inte mycket köpt!

  SvaraRadera
 16. Love it! So many tropicals1 I feel like I am back to Hawaii!

  SvaraRadera
 17. Vinterträdgård!!! Ååååh.... Ja, kanske kan jag övertala maken att glasa in och isolera trädäcket?! Hihi! Trädgårdspaletten påminner lite om Bergianska i Stockholm. Blev sugen på att göra ett nytt besök där när jag såg dina vackra bilder! Deras gigantiska näckrosor är fantastiska!
  Kram
  /Cyrene

  SvaraRadera
 18. Ooo, fint..! Jag har aldrig varit där, men ser nu att det finns många (och stora) skäl att åka dit! (Vad jag förstår så fungerar stället som isbana på vintern.)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)