Drama Leaves

lördag 13 juni 2009

Den upphöjda rabatten - The raised flowerbed

Höjdpunkten för den upphöjda rabatten närmar sig! Kan ni föreställa er vilken underbar känsla det är?


Planeringen för detta bygge har pågått under ganska många år. Det låter vansinnigt, men så är det!

Anledningen till det är att vi visste precis VAD vi ville göra, men när vi bad experterna om råd var de allt annat än positiva till vårt förslag. Jag hittade nyligen en ritning från en rådgivning vi var på 2002. Jag hade gjort en ritning över trädgården som vi lämnat in i förväg. Där hade jag ritat in de få saker som fanns kvar efter det att vi hösten innan grävt upp hela trädgården för att lägga ner jordvärme (att värma upp huset med). Kvar fanns häckarna, Valnötsträdet, brunnen och inget mer. Jag hade ritat in ett växthus, gångar, den upphöjda rabatten (fast då var tanken inte att den skulle vara upphöjd) och byggnaderna på tomten. Det enda de gjorde var att tala om att den upphöjda rabatten var på tok för stor, varpå de krympte ner den. Allt annat tyckte de såg bra ut. Inga förslag därifrån inte! Vi försökte förklara att det inte fanns något annat val om vi ville få en sittplats med kvällssol. I deras krympta version hamnade sittplatsen i skugga.

Eftersom deras förslag inte föll oss i smaken, men samtidigt hade de gjort klart att planteringen var alldeles för stor och kom att bli svårskött, la vi projektet på is. Vi mätte och funderade... mätte och funderade... Vi la ut trädgårdsslangen och grävde ut formen efter den i gräsmattan... och fortsatte klura på om det var genomförbart.

Slutligen bestämde vi oss för att detta var vad vi ville ha oavsett vad experterna hade för åsikt om det hela!

Under tiden hade tanken om att göra en upphöjd rabatt tagit form. Anledningen till det är att trädgården är väldigt platt och tråkig. En mur som denna gör dels att vi får mer höjd på växterna men även får något vackert att vila ögonen på oavsett årstid.

Även växthuset har fått sig en flytt under årens lopp. När vi byggde det placerades det på samma plats som det gamla (uppruttnade) stått på, där vi idag har vårt "pallkrage-land". Konstigt att experterna inte kunde komma med ett bättre förslag på placeringen av växthuset? Man behöver faktiskt ha något som bryter av, så att man inte ser allt på en gång.

Nu började jakten på den sten som skulle få utgöra mur runt planteringen! Eftersom muren svänger ville vi ha en sten som man lätt kunde bygga både konkava och konväxa kurvor med - det var ju inte svårt att hitta.

Men vi ville även ha en snyggt huggen yta - även där fanns ett antal att välja mellan. Det stora bekymret var dock att vi inte ville ha en kant upptill som såg ut såhär


Dvs. vi ville ha en toppsten som gav en jämn kant även på insidan i muren, utan glipor - det var inte helt enkelt att få tag på!

Vi har varit runt och tittat på massor av olika sorters sten, besökt mässor och utställningar, där säljarna har bara virrat på huvet åt oss när vi klargjort vad vi var ute efter och sagt att det finns inte. Men vi gav inte upp! När det kändes som mest hopplöst föreslog jag för maken att vi kulle strunta i muren och bara göra vår plantering. Men han protesterade! VILKEN TUR!!!

Slutligen hittade vi vår sten - från HEDA. Dyrare än många andra vi tittat på, men det får det vara värt när det blir precis så som vi vill ha det! Stenen beställdes i höstas och levererades, lite för sent för att vi skulle hinna bygga innnan vintern.

Så jag började gräva, 47 meter långt, 30 cm djupt och 40 cm brett. Tidpunkten för att gräva var perfekt, det var som att skära i smör. Vi som har styv lerjord är inte direkt bortskämda med att grävandet är enkelt. Så att stenen blev försenad ser jag som ett plus. Hade det varit tidigare under hösten hade grävningen varit mycket svårare och mer tidskrävande. Bilden här är tagen den 11 november

Undertiden årens lopp har jag funderat ut vilka växter som skulle planteras däri. Planteringsytan är stor - riktigt stor, så det krävs en hel del plantor! Och att vara väl förberedd har sina fördelar. Jag har haft möjlighet att dela massor av plantor istället för att köpa så många som krävs. Jag har även frösått en del och bästa av allt: höstens perenna-reor har gett mig drygt hundra plantor för endast 9.90 kr/st.

Alla dessa plantor har stått på tillväxt lite varstans i övriga trädgården där plats funnits. De första inköpen hamnade här, där det senare ska bli en gång. Här står Bergenior, Rosenflockel, Vit Spirstånds, Limegula Dagliljor och Klippstånds

Och nu är vi redo... växterna och jag! Det enda som krävs är att det slutar regna så att vi kan lägga och limma toppstenen på muren. I alla svängar ska stenarna sågas för att få den där fina kanten vi är ute efter. Det kommer alltså att bli lite "pill". Men när det är gjort...
Pallkragarna i trädgårdslandet rymmer bl.a Violruta som jag frösått
Stormhattar, Höstanemon och en Palmlilja

Lavendel

Strutbräken, Akljea. Alunrot och Stockrosor

Näva

Funkia, Fingerborgsblomma, Daglilja, Strandveronika, Akleja

6 olika sorters Alunrot, 6 olika sorters Gräs, 2 Frilandshibiskus, 2 Skäggbuskar, Montbretia

Här stod det tidigare ett murat uterum, med en grund som gick 1.20 meter ner i marken. Efter det att vi rivit och fyllt upp med jord bestämde vi oss för att låta marken sätta sig ordentligt innan vi sår gräs. (i framtiden ska det bli en gång även här) Medan jorden sätter sig så passar jag på att utnyttja ytan som tillfällig bostad åt fler perenner som ska bo innanför muren.
Här har vi 2 Bambu, 2 olika sorets Funkia, Hasselört, Kransveronica, Astilbe

Spirstånds, Stäppsalvia, Dagliljor,

Alunrot 'Frosted Violet', Sockblomma

Violer, Astilbe
Ännu fler Dagliljor, Tulpaner en del andra lökväxter

Koreansk Plymspirea, Iris, Japansk Buskrosling,
Hasselört

Och naturligtvis ett antal Japanska lönnar!

Utöver dem så kommer det att planteras ett flertal Klematis som ska klättra på stöd i planteringen, en del står nu i kruka och andra ska flyttas från sina nuvarande planteringar. Fler buskar ska införskaffas t.ex Syrenbuddlejor.
Just nu är det bara Ginkon som intagit sin plats innanför muren. Som ni kanske minns grävde jag upp Ginkon när vi började bygga muren och än verkar det som att den klarade det bra, att bli uppgrävd, få bo tillfälligt i en stor murarbalja och sen bli planterad i jorden igen.
Ha, nu har det slutat regna och man kan t.o.m se den blå himlen mellan de (vita) molnen. Det verkar lovande! Då kanske det går att börja lägga toppstenarna imorgon som vi hoppats på - håller tummarna!
Oh, där kom solen!!!
Nu ska jag inte trötta/tråka ut er mer utan gå ut i växthuset och titta till odlingarna istället.
Ha en fortsatt underbar helg - Kram gittan
14 kommentarer:

 1. Du har SÅ många växter och jag är SÅ sänd på att se resultatet. Hoppas ni har bra väder för ert jobb. Kram!

  SvaraRadera
 2. Hoppas vädret är på er sida så ni kan fullborda murverket. Ska bli väldigt spännande att se allt då det är klart, för med den samlingen växter kan det ju inte bli annat äv vackert.

  SvaraRadera
 3. Wow, vilken härlig rabatt ni kommer att få där! Lustigt att "experterna" var så emot storleken. Jag är övertygad att det kommer bli bra med dessa fina växter.

  Ha det gott och tack för besöket hos mig (och Blotanical, där jag dock inte är aktiv just nu)!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag blir alldeles pirrig! Vad spännade det är att följa. Så mycket fint som du har samlat på dig. Det verkar ju som om solen är på G, så vi får hoppas ni hinner slutställa muren och sen är det ju bara kul saker kvar *ler*.
  Snart kan ni sitta där och fika!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Riktigt snygg är den, er upphöjda rabatt. Och ännu snyggare lär den bli med alla växterna. Ska bli kul att se när det är "färdigt". Ha en skön trädgårdsdag! Kram Camilla

  SvaraRadera
 6. Tack för alla vackra bilder. Vad är det för näva med den läckra röda färgen?

  SvaraRadera
 7. Vilket projekt och jag blev verkligen impad över hur många plantor du sparat och huserat lite varstans till just den rabatten! Vad aka du ha där istället sen när allt flyttat till sin tänkta plats?
  Ibland är det bra att vänta och ha tålamod med projekten, då blir dom ju faktiskt oftast bäst. Men det är ju inte allt för oftas om man gör så i sin trädgård, inte jag i alla fall! *ler* Ser fram emot att få se allt på plats!
  Kram/Veronica

  SvaraRadera
 8. Det är spännande värre nu! Jag hoppas snart att vi får se översiktsbilder med en massa nyplanteringar..! Idag är det soligt, förresten.

  SvaraRadera
 9. Vilka mängder med växter jag blir alldelens snurrig.

  Bergenian har du Baby Doll? Jag försöker få tag i den men har inte lyckats. Kanske du kan tipsa mig.

  Ha en bra dag här ösregnar det.

  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Oj, vilket arbete ni har lagt ned, och vad många växter som står och väntar nu på att få "komma hem". Det kommer bli väldigt maffigt, det är jag övertygad om!

  SvaraRadera
 11. Vad!!! Har jag inte kommenterat detta inlägg?!?! Tänkte väl göra det senare, och så blev det inte av. Imponerande bädd, och STOR! Tänk om du iallafall råkar ut för platsbrist! Vad gör du då??? ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 12. Men...vilket jobb ni lagt ner för att få den upphöjda rabatten!! Beundransvärd insats för trädgårdsjobbet!
  Rabatterna i smakfulla kombinationer och många underbara växter.

  Usch fy, här regnar det och jag får inte klart det som jag hade tänkt göra på mina lediga dagar, men man får väl lov att ta det som det kommer :)

  Men Gittan, jag är så LEDSEN för din skull som gjort dig besväret och kostnaden med brevportot, MEN jag har inte sett skymten av Änglatrumpeten!! Vad kan ha hänt i postgången? Jag har ju tidigare fått bloggpost utan bekymmer, men, men...man skall aldrig ta ngt för givet här i världen!!
  Men snälla, gör dig inte besväret att ånyo sända mig post, det blir för dyrt för din del!! Kram till dig för din goda tanke och din vänlighet! /Bea

  SvaraRadera
 13. Dear Gittan, you have planned and worked hard for such a long time to see you vision become reality. The time is nearly here, it seems, and your plants are at the ready. Hope the rain stopped and you were able to plant, finally! What a wonderful place to grow the plants you love and also be able to sit on the wall to work there too. It is wonderful, congratulations!
  Kram, Frances

  SvaraRadera
 14. Marina: Jag hoppas du kommer hit och får se den med egna ögon ;P

  Maria: Lite pirrigt att plantera en så stor yta bara. Men i värsta fall får jag väl flytta växterna igen - inget man inte gjort tidigare.

  Karin: På sätt och vis förstår jag dem. Den är omöjlig att nå över men det ska vi lösa på något sätt. Men man tycker nog att de borde lyssna till vilka önskemål och förutsettningar som finns.

  Anette: Lugn =) det tar sin lilla tid. Men du ska få se! Än är det inte mycket planterat.

  Camilla: Ja, du vet ju hur stor den är, du är ju den enda som sett den IRL.

  Wicke: Geranium pratens 'Midnight Reiter' heter den mörkbladiga.

  Veronica: Om du visste som jag slitit med att samla växter "fniss" Där de står nu är det ju egentligen trädgårdsland, makens potatisland och ett par ytor som ska bli gräsmatta och gångar.

  André: Den är garanterat färdig tills du kommer hem igen!

  Gunilla: Jag svarade hos dig.

  Hedera helix: Mmm, minst sagt! Om jag nu lyckas få till en snygg plantering.

  Ruben: Haha.. OM jag skulle få platsbrist blir det ingen damm däri ;P eller så får jag väl gräva bort ytterligare lite gräsmatta. Risken finns!

  Bea: Mycket jobb men ack så skoj! Oroa dig inte för kostnaden - klart du ska ha en Änglatrumpet! Jag postar en ny åt dig efter midsommar (du kan ju försöka stoppa en envis en som jag =D) Tyvärr ser de som är kvar inte lika fina ut, men de brukar ta sig ändå.

  Frances: Yeah, a lot of planning and searching to get it exactly as we wanted. This is really a dream comming true!

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)