Drama Leaves

söndag 30 september 2012

Nästa makeover... vid "lekplatsen"


Klockbusken, Enkianthus campanulatus som jag ersatte Ozakasukilönnen (som vissnade) med för ett par år sedan kommer verkligen inte till sin rätt där den står! Alltså blev det till att starta upp flyttkarusellen ännu en gång =) Vad som hände med Klockbusken kan du läsa om här 
Här ser man ännu bättre att den försvann helt och hållet bland allt det gröna
Så... istället byttes den ut mot den ryska kornellen, Cornus alba 'Elegantissima' i hopp om att den med sina vitbrokiga blad ska liva upp planteringen en aning.


Backsipporna, Pulsatilla vulgaris flyttades från framkant till bakkant
Nu har vi samlat alla? Julrosor till höger om Kornellen med Backsippor i bakkant.
För att få mer liv i denna något något mörka del av planteringen planterades en limegrön Alunrot, Heuchera 'Lime Marmelade' i framkant
Sen grävde jag upp en av de röda dagliljorna (alla ska flyttas) och satte en ny, hög Astilbe japonica 'Montgomery 'där. Dess blommor tar upp färgen i kornellens röda stammar.

 Snett framför, i kanten, planterade jag ännu en Funkia, Hosta 'Cherry Berry'
 Längst bak(den lilla ljusgröna bakom julrosorna) står en av makens barndomshemsväxter.. En i dagsläget liten och ganska ynklig Funkia som är en av de få växter som finns kvar efter det att vi grävt ner jordvärme. I år har den växt till sig ganska bra och blommade faktiskt! Så till våren planerar jag att flytta fram den så den syns bättre, barndomsminnen ska vårdas ömt  =) Jag hade satt en fyra - fem plantor av den runt Ozakasukilönnen men de har tynat bort alla förutom denna..
På närmre håll ser den ut såhär, en ganska anspråkslös och säkerligen väldigt vanlig sort, gissar jag?
För att ge en överblick över det hela så visar jag Entré-rabatten
som sedan övergår i "lekplatsen"

Det är svårt att ge en rättvis bild av en ny plantering men det känns faktiskt som om detta skulle bli riktigt bra!

11 kommentarer:

 1. Hej Gittan!
  Lika entusiastisk som vanligt med dina planteringar - beundransvärt!
  Visst är det trevligt att förändra i rabatterna och förbättra det som inte blev riktigt som man tänkte sig, plantor finns det ju gott om :)
  Hoppas du får en fin höstvecka!
  Kram /bea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bea! Jag ligegr i så gott jag hinner och i år har jag inte varit lika flitig som jag önskat men jag är nöjd ändå. Ännu sämre är det med uppdateringar här på bloggen... Det här inlägget borde gjorts för ett par veckor sedan men å andra sidan har jag något att skriva om nu istället (är sjuk, inne på dag 10 nu vilket börjar bli tufft)
   Kram!

   Radera
 2. Visst kommer det bli riktigt bra, det är jag övertygad om. Jag har en Elegantissima och jag gillar den verkligen! Så tät och fin, och stor har den blivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg din, så stor den blivit på så pass kort tid! Det lät lovande tyckte jag eftersom min står granne med den rödbladiga Perukbusken och den är nog nästan 3,5 m hög =)
   Kram!

   Radera
 3. Verkligen snyggt, men vilket jobb !!
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jobb och jobb.. för mig är det avkopplande att gräva, flytta och plantera. Jag gillar ju att ha fullt upp de dagar jag är hemma och ledig / Kram!

   Radera
 4. Det där med verigierat kan verkligen göra sig bra på rätta stället, som där hos dig.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Jag är egentligen inte så värst förtjust i variegerat men här passar det nog perfekt!
   Kram!

   Radera
 5. Det kommer bli superbra Gittan! Det är nog viktigt att ta en flyttkarusell ibland om man inte är nöjd med helheten... Nu ser det ut som det kommer att bli super och jag tror definitivt att de variegerade kommar att "lyfta" rabatten :)

  SvaraRadera
 6. Your rearrangement of the perennials is looking good. I like the light colur of your Heuchera 'Lime Marmalade. I've been planting some Heuchera snd Tiarella with lighter colours in my shade simce they show up so well in the shadows. I just planted Heuchera Havana, which has very light leaves and bright red flowers, as well as Tiarella 'Neon :ights' which glows with a light green.

  It is a great time to be out redoing the garden, if you have enough light left in the day.

  SvaraRadera
 7. Det blev ett lyft med den vitbrokiga kornellen, något som skiljer åt mot den gröna fonden.
  Visst är det tur att man kan flytta växter ;)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)