Drama Leaves

måndag 30 april 2012

Myrornas krig!


Jag har tröttnat!

Men jag har inte gett upp!

För även om myrorna är "a pain in the ass" och det känns som om jag redan provat alla medel för att få bort dem från växthuset så har jag ändå inte gett upp hoppet än!
Myrorna har underminerat nästan hela växthusets stensättning... Förmodligen är det torrt, varmt och gott för dem där under. Maken isolerade med tjocka frigolitskivor under sanden... och myrorna har sedan dess gjort sitt bästa för att gräva bort sanden och komma upp under spannarna jag odlar i varje år - nu är det sandlöst under många markstenar... Jag ser hur de "hänger i luften" stöttade av varandra


Och jag har provat de flesta sätt för att bli av med myrorna: myrdosor, fun-light, kokande vatten, salt, kanel... Ja, jag minns inte ens alla metoder men jag vet att myrorna de kommer tillbaks lika snabbt om de ens försvann för en kortare tid!

Så i år tänker jag göra livet surt för dem... Jag har bestämt mig för att under stenen ska det minsann INTE vara varmt och TORRT inte!
Så jag har vattnat... och vattnat... och vattnat... och ja, ni förstår själv
Igår verkade det som om sanden där under äntligen blivit mättad på vatten. Det blev t.o.m pölar i växthuset som tog en god stund på sig att rinna undan... 
När sanden är blöt (sand håller fukten ganska bra eller hur?) borde väl myrorna ha ett tufft jobb med att göra nya bon/gångar?
Och jag tänker fortsätta att vattna stenen hela sommaren om det verkar fungera. Stensättningen lär vi ju får göra om men det får vänta..
Min förhoppning är att myror inte gillar att bo i våtsand och väljer att flytta någon annanstans!

Vad tror ni om min teori?
Är jag på rätt spår eller helt ute och cyklar?

11 kommentarer:

 1. Tack för din värmande kommentar, jo jag har tänkt i de banorna också, va har man annars vänner till?? Myror är en förb-else, från parkeringenoch in affären har vi "trekansstenar" som är som om man lägger ihop gatsten. De går alltså in i varandra, där älskar myrorna att va. Vilket jobb att ofta få gräva upp när de underminerar marken.
  Har "fritimmar" när Uno är på analysen, skall köra till en plantskola Köplista: 4 st växter till en trädgårdslampa punkt och slut. Men av erfarenhet vet jag att det blir en massa annat.
  Kram och tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förtjänat hur många plantor som helst efter denna påfrestande tid!
   Sköt om dig / Kram!

   Radera
 2. Försök med stenmjöl i stället för sand under stenarna, men det kräver förstås en del arbete. Lär vara bra.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar för tipset! Vi lär ju få lägga om stenen igen oavsett om myrorna försvinner eller ej... Tanken finns dock att gjuta fast dem i en betongplatta (stenen alltså, inte myrorna "sss") för att slippa den typen av problem i framtiden! Om myrorna sen vill komma in ändå så får dom ju göra det bara stensättningen får vara intakt

   Radera
 3. Myrorna äter inte levande växter, städar och äter skadedjur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, förvisso men det är ju det att de förstör stensättningen som är problemet här! Hade det inte varit för det så hade jag inte brytt mig på dem!

   Radera
 4. Ingen aning men det är ju värt ett försök! Lycka till! (o trevlig Valborg!)

  SvaraRadera
 5. Ojoj, inte kul.
  Vi har inte sättsand i Lugnet men lite myror har vi ändå. Dock inte så det blir något större problem.
  Hoppas din teori funkar!

  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Vad tråkigt med förstörande myror! Ingen aning om din teori stämmer men det är väl en god idé att testa! En del menar ju att myror har sina väga i trädgården oavsett om det så byggs ett hus där, då tar de sig in! Tack för tipset om klotrobinian! Jag visste faktiskt inte att det alltid behövde stöd! Det ska jag komma i håg! Tur man har bloggvärlden att få tips i från!

  kram louise

  SvaraRadera
 7. Tusen tack, för alla Goa kommentarer du lämnat och ursäkta att jag nye har tagit mig tid att svara på dem. Som tur är blir ju allt bättre när man blir farmor, har jag märkt! :)
  Har haft problem med myror och lyckades bli av med dem (till nästa säsong) med myrr

  SvaraRadera
 8. Hoppas o håller tummarna för din teori.. tycker det låter som en bra idé.. kämpa på =)

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)