Drama Leaves

lördag 3 mars 2012

Det var slirigt OCH stenhårt! Tips önskas =)

Först bloggar man knappt alls för att man känner att det inte finns något intressant att skriva om...
SEN kommer solen fram och DÅ går käringen igång på alla cylindrar =)))))

Fyra timmar ute i solen blev det idag och det känns underbart! För även om jag har stängt butiken p.g.a sjukdom så snörvlar jag minsann minst lika bra  ute som inne. Nä... t.o.m bättre ute i friska luften! Det var dessutom så varmt att jag kunde hänga in jackan i växthuset =D

Jag började med att rensa rent i Brunnsrabatten. Sist tog jag bara växterna precis runt brunnen eftersom marken var för blöt att gå på. Nu tog jag mig in bakvägen och nådde det mesta som fanns kvar utan att klampa runt i själva planteringen (där får jag inte ner mina 38:or nu när lökväxterna är påväg upp) Det blev ganska slirigt i leran innan jag var färdig men det växer ju inget där jag gick så det spelar ju mindre roll.
 Jag klippte ner alla Sockblommornas blad för att blommorna ska synas när de letat sig upp ur jorden, rensade bort perennarester, räfsade bort alla löv, sopade tillbaks jorden från kantstenen och krattade fint..
Nu kan vårlökarna få blomma!!! 
 Jag klippte även ner Lavendelhäcken och kunde konstatera att många plantor är döda, vilket jag ju misstänkte. Där fattade jag beslutet om att Lavendelhäcken ska bort!
Jag har funderat på det de senaste åren.. Lavendelhäcken planterades här när växthuset stod längst ner i trädgården, där vi idag har klotlönnen och vårt pallkageland, och har kännts aningen malplacerad sedan växthuset flyttades hit. MEN jag vill ju ha någon form av låg häck som markerar att planteringen tar slut och sen funderar jag på att lägga plattor mellan häcken och själva växthuset. Jag har haft tankar på en häck av buxbom och mina sticklingar har ju vuxit till sig ganska rejält... men att plantera en buxbomshäck nu.. när buxbomsvampen härjar som värst, det känns ju korkat!
Har du nå´t bra tips på en låg häck som skulle kunna passa här?
Ungefär såhär ser det ut när det grönskar, busken som står framför Alliumen är en blåblommig Skäggbuske och sen är det Astrantior längst fram

Bakom garaget krattade jag bara bort löven från Lönnrabatten, här var det ingen sol och inte ett dugg skönt! Men ibland är det det lilla som gör det och visst ser det vårfint ut!
En rensning av Rönnplanteringen, det ser kanske inte mycket ut för världen just nu, men snart så...
Klicka på bilden nedan så ser du hur fullt det är av lökväxter =)
Sen gav jag mig på den upphöjda rabatten men se där gick jag bet ganska snabbt. Marken här var frusen/stenhård, det började blåsa lite och solen nådde inte riktigt dit så det blev bara rensat som hastigast i den norra "flygeln" Men det kommer ju fler dagar för nu är våren äntligen här!

 Trött, skitig, frusen och som vanligt hade jag glömt äta... MEN jag mådde ganska bra av att ha fått tillbringa fyra timmar i vårsolen!
Jag hoppas att det är fler än jag som fått njuta av sol och trädgård idag och önskar att morgondagen blir minst lika underbar!

23 kommentarer:

 1. Åh, det ser så mysigt och välstadat ut hos frun!

  Jahaja, vad är det för häck du vill ha? Blommig, vintergrön? Vad har du i rabatten därinnanför?

  En liten rackare som är så mysig därför att det är den första busken att vegetera på våren, är ju måbär. Och den går att hålla låg och fin. Som exempel. En vintergrön gammeldags växt som jag aldrig ser nånstans nuförtiden är vanlig trädgårdsgamander, som blommar i ljuslila, den är också en superenkel överlevare.

  Krya på sig ordännklickt nu!
  Kramelikramar H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska leta fram min Botanica och kolla upp dina förslag =) Jag gillar ju växter som inte alla andra har... Trädgårdsgamadern låter lite spännande =P

   Radera
 2. Ahaaaa, nu fick jag en bild till att "jobba med"... Jag gillar när man ser hosta på rad, som de där vitkantade som du har där. Möjligen kan man välja en mindre sort, kanske en H. undulatasort. Den lyser upp fint, och tar upp den vita känslan i växthusglaset så här från sidan. Dessutom kan den spegla sig vackert i rutorna. Och hosta är ju perfekt att dölja en härlig rad med allehanda vårlökar av större sort, som du kan njuta av när du jobbar i växthuset på senvåren.

  Kramkram H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gör jag dig väl besviken för hostorna står inte på rad, de står i cirkel runt brunnen, från början med en annan dagg-hosta mellan men det blev TRÅNGT för dom är STORA!!! Jag gillar hostor jättemycket men vill nog ha en häck som syns även under vintern...

   Radera
 3. Jag har också varit ute i många timmar idag och det var så härligt. Jag har inte börjat klippa ner ännu men det kommer nog ganska snart. Har klippt lite buskar och flätat med de rakaste grenarna bla.

  Hoppas du får en fin söndag också.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det underbart ute igår! Buskar att klippa... där fick jag mig en funderare men jag har nog inga buskar att klippa??? Hoppas du också får en fin söndag, sjävl tar jag en vilodag idag. Förkylningen kräver sitt den med =P

   Radera
 4. Oj,vad du har jobbat
  jag har inte städat nått i trädgården
  nu håller jag på och fixar en kompostbehållare
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hinner nog med vårstädningen du med. Kompostbehållare? Snickrar du?

   Radera
 5. Oj jisses att du redan är igång!!! Så kul. Jag vågar inte riktigt börja än för jag är helt säker på att det blir bakslag och massor av frost o snö. Fast nog är jag sååååå sugen.
  Tyvärr har jag inget tips på bra låga häckar. Jag kör helst på höga som syrener och avenbok.
  Ha det gott. /Knatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Och jag har lovat mig själv att ALDRIG mer städa på våren! Allt är ju så himla tidigt att man inte kan sätta enr fötterna någonstans! Höstrensning ska det bli här igen, precis som jag egentligen alltid gjort innan jag började blogga och folk talade om för mig vilket vackert vintervärde/skydd man hade av att låta det vissna stå kvar tills på våren. Jag saknar att enbart kunna njuta och ägna mig åt frösådder på våren <3
   Häcken här ska egentligen bara vara en snygg markering som talar om för mig att DÄR börjar/slutar planteringen.

   Radera
 6. Oj vad du har rensat. Jag spar mig lite med renset. Det skall ju bli kallt igen sägs det.
  Men jag blir sugen är jag ser hur fint du har gjort.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktisk att växterna klarar sig ganska bra även om det kommer en köldknäpp till. Oavsett vilket så var jag i behov av både frisk luft och trädgårdsarbete =)

   Radera
 7. Hej.
  vilken trevlig blogg du har och jag kommer också förlja den men glädje, Rensningen är inte gjord här och det är väl tur det ;) nu när det snöar idag. Jag hoppas jag kanske kan få lite tips av dig ) Jag bor ju i Lund så det är under samma förutsättningar vi odlar.// kramar från jeannette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jeanette! Det är alltid skoj med nya bekanskaper, välkommen hit! Lundabo.. då är vi ju nästan grannar "ler" Jag tror faktiskt inte att växterna tar någon större skada av att jag rensat men vi får väl se. Titta gärna in till mig i butiken via bloggen (länk längst upp till höger) - trädgårdsrelaterat är det garanterat även där! Gör du ett besök irl så tala gärna om vem du är, det är alltid lika skoj att träffa bloggläsare/vänner irl!

   Radera
 8. Vilken tur att du hann med allt det där innan snön kom idag, eller klarade ni er ifrån den?
  Nu kan du bara sitta och njuta av den kommande vårsolen framöver.

  Kram Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det började snöa så snått inatt och imorse vart det vitt =( Men termometern låg redan då på ett par plus så det mesta har töat undan redan =) Jag vill också njuta av vårsol och faktum är att den kikade fram lite försiktigt närmre kväll.

   Radera
 9. Så mycket du hann med på dina fyra soltimmar. Den där lökrabatten ser verkligen lovande ut. Hoppas våren håller sig fast nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solen ger en verkligen energi och då får man undan en hel del =) Lökarna är många här, jag grävde ner ett par hundra nya när vi gjort färdigt den upphöjd rabatten. Våren tror jag vi får behålla nu det känns åtminstone så

   Radera
 10. Hejsan,

  Som svar på din fråga om jag kan surfa :-)...nej, men jag kan kanske lära mig, detta under förutsättning att vattentemperaturen uppnår ca 38 grader, ja, du förstår ju själv.
  Men ditt tips att ha den att sola på tål ju att tänkas på.
  Ha en fin dag
  Kram Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha... ja 38 grader i vattnet här hemma hade väl suttit fint, kanske t.o.m i mesta laget.

   Radera
 11. Måbär är fin och grönskar tidigt, liguster kan vara fin men min och många andras blev angripen av svamp i höstas och alla så kallade vingtergröna blad trillade av! Där är ju kanske lite för trångt för en rosenhäck annars tycker jag det är otroligt fint!

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar för tipset, måbär kommer att kollas upp även den. Det är ingen växt jag känner till så värst bra den heller faktiskt. Men så trist med din liguster... Min häck ska bara vara en smal, låg häck i stil med lavendelhäcken för att markera var planteringen slutar så att jag inte brer ut mig ända inpå växthuset =)

   Radera
 12. Oj, vad du hunnit med mycket! Jag tänte prova isop häck, den lär att klippa också om man vill. Finns ju med både blå, rosa eller vita blommor. Ha det gott!

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)