Drama Leaves

onsdag 9 februari 2011

Rensat rabatterna =)

Yes! I helgen blev det äntligen en stunds trädgårdsarbete för min del.
I söndags var det 7 grader varmt och vindstilla ute vilket fick mig att leta fram mina gamla, varmfodrade skinnhandskar, en sekatör och en murarspann för att rensa bort resterna av fjorårets perenner.
Planteringen längs med husets framsida och entrérabatten ser nu betydligt trevligare ut att komma hem till. Att dessa två dessutom är sprängfyllda med vårlökar gör ju inte saken sämre. Den sistnämnda visar inte så värst många tecken på vårblommor än men där har jag mestadels krokus, påskliljor och tulpaner. Längs med husväggen däremot ser man nästan hur snödropprna sträcker sig u jorden allt mer för varje dag som går! De tre "inkräktarna" (läs vintergäcken) som också tittat upp i den planteringen ser ut att kunna slå ut vilken dag som helst.
Med kameran hemma men ingen dator så blir det tyvärr inga bilder. Men jag ska försöka komma ihåg att ta butikskameran med hem imorgon så jag kan visa mina kära vårtecken =)
I måndags kom fröna jag beställt från Impecta
Det blev faktiskt inte så många påsar trots allt (min lust vill inte infinna sig!) bara tio sorter. Mest grönsaker;
* Växthustgurka 'Max' - "tidig och mycket högavkastande med extra lång skördtid från mitten av juni till hösten" det verkar lovande med tanke på hur gott jag tycker det är med tzaziki

* Salladsgurka 'Beit Alpha' - "För färskkonsumtion. Lång skördetid. För friland och växthus"
* Växthusgurka 'Zeina' - en av familjens favoriter. Storleken på gurkorna gör att både barnen, maken och jag tuggar i oss dem som de är istället för en frukt.
* Vinbärstomat - "Enorm växtkraft. Varje planta kan ge flera hundra körsbärsröda och ett fåtal gula, goda småtomater. Vikten är endast 4gram. Växer som pärlband." En för mig ny sort, spännande!
* Plommontomat 'Principe Borghese' - "En av de bästa italienska tomaterna för torkning" Jag ska absolut testa att soltorka mina egna tomater!
* Plommontomat 'Rio Fuego' - "Speciell italiensk sort med ovala, röda, välsmakand frukter, 7-10 cm långa. Fast fint fruktkött, dekorativt till skivning och god i matlagning.
* Körsbärstomat 'Gardener's Delight' - en trotjänare som jag odlar nästan varje år. Den har fått utmärkelsen"väsldens godaste tomat"

Utöver dem så blev det
* Bukettviol 'White perfection' - jag odlade dem för två år sedan och lyckades till slut få fram tre plantor som var vita! Övriga plantor var blålila och föll mig inte alls i smak så de tre vårdades ömt. Dessvärre klarade inte någon av dem den tuffa vinter vi fick i fjor så det blir till att göra ett nytt försök.
* Björnlilja - en perenn som jag för ovanlighetens skull gillar pga dess blommor eller egentligen tycker jag att den är som vackrast i knoppstadiet. Jag köper gärna Björnlilja som snitt men varför göra det när man kan ha dem som perenner bara att plocka in från trädgården (om det ny blir några plantor vill säga "ler")
* Sommarrudbeckia 'Cappuccino' - "stora, halvdubbla blommor i varma nyanser från brons och eldröd till mörk kakao. Lång blomtid. Vackra välgrenade plantor" Låter underbart i mina öron!
Som bonus fick jag en påse Rävsvans 'Magic Cascade' som jag med glädje ska så tillsammans med de 69? frösorter som redan fanns härhemma.
Har någon av er kanske provat någon av dessa sorter tidigare?

8 kommentarer:

 1. Vad flitig du är redan. Själv fegar jag och har faktiskt täckt över rabatterna utmed huset med buxbomsklipp i dag då de varnar för att mer snö och en ny köldknäpp är på intågande.
  Ha det Så bra.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 2. Jag har med fått känna på jord, idag var en så skön dag att det bara inte gick att låta bli rensa lite.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Jag får återkomma till dig när det är dags för gurksådd (eller så skriver du på bloggen är det är dags :) för i fjol misslyckades jag totalt! De grodde, växte men när de flyttades ut så dog de.... bara blev gula på stammen och dog - felsökning?

  Mysigt inlägg om din tant, ja, tänk vad lite det behövs egentligen, något man borde göra oftare.

  Nä, humöret är inte på topp, har sån sollängtan så jag tror jag skriker om jag inte får sol i helgen! Jag var också ute i söndags och grejade och det var så mysigt :) saknade dock solen :)
  Ha det så gott, kram ♥

  SvaraRadera
 4. Härligt med fröpåsar.
  Nyttiga och goda grönsaker det blir toppen att skörda eget.

  Jag tycks mig läsa att du är ute och rensar rabatterna:o)
  Jag får nog ta fram snöskyffeln om jag skall hitta igen mina. 60 cm snö. Minus 14 idag.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Hej Gittan!
  Jadu, jag hoppas verkligen att hon blir bättre, i annat fall är hennes liv förstört, tragiskt men den bittra sanningen. Bra kommer hon aldrig att bli, men vi hoppas ju att hon blir betydligt bättre än nu, så hon kan leva ett normalt liv!
  Tack och lov så är hon en riktig kämpe!

  Jag önskar jag hade många snödroppar som du har, men jag får plantera lite i taget och hoppas att de sprider sig, tur att gården är liten!
  Jag tror inte att vi kommer att bo här så många år framöver heller, vi vill helst bygga ett nytt hus som vi själva vill ha det.

  Hur går det med butiken? Visst skulle du sälja lite plantor du drivit upp själv?
  Var du på Formexmässan? Många frågor blev det..

  Ha det bra (hoppas du mår bra nu) så hörs vi!
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 6. Så härligt det låter med trädgårdsarbete, och så skönt att kunna vara ute utan att frysa ihjäl! Det är ju så spännande att gå och titta om det har kommit upp något nytt i rabatterna! /Katarina

  SvaraRadera
 7. Så härligt med uteatbete.
  Vissdt är fröpåsar fina? Jag njuter av att titta på dem och sortera dem.

  Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 8. Har precis kommit på att jag nog måste klippa min stora tujahäck innan tulpanerna kommit för långt....något jag inte precis tänkte på när jag petade ner lökar just där ;)))
  Så det får bli en rivstart med trädgårdsarbetet för min del....lite tidigt med häcken kanske men jag vill ju inte bryta tulpanerna....

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)