Drama Leaves

måndag 17 augusti 2009

Hibiscus,fjäril, tomater... - Butterfly, Hibiscus, tomatoes...

Hibiscusarna har äntligen slagit ut! I den vänstra delen av den upphöjda rabatten står denna skönhet, hibiscus syriacus 'Red Heart'
The Hibiscus are finaly blooming! In the left part of the raised bed you'll find this beauty, hibiscus syriacus 'Red Heart'


Den ska vara helt vit med rött hjärta men i år har den fått en stänk av rosa i kronbladens kant.


I den högra delen borta vid dammen står en Hibiscus syriacus 'Hamabo'. Dess blommor är lite mindre och svagt rosa med rött hjärta.
In the rigth part of the same bed you'll see the hibiscus syriacus 'Hamabo'. Hamabos flowers are a bit smaller and pale pink with red heart.

Rabattens höjdare är placerad i hörnet. Rosenflockeln och den vita Kransveronikan 'Album'. Rosenflockeln har några år på nacken och är riktigt stor! Till nästa sommar tror jag att Veronikan också vuxit till sig så pass att de är riktigt snygga tillsammans!
This beds big shots are planted in the corner. Joe Pye and the white Veronicastrum virginicum 'Album'. Joe Pye have been in the garden for a coupleof years and is real big! Next season I think the Veronica has grown so much that they will look real good together!

Klippståndsen 'Desdemona' blommar för första året. En varm gul men ganska obetydlig blomma. Undrar just om den kommer så långt ner i bladverket pga flytten?
The Ligularia dentata 'Desdemona are blooming for the first time. A warm yellow but rather insignificant flower.

Här har vi en ny kärlek! Inköpt i slutet av förra sommaren på Bäckaskog slott. Jag har fullkomligt förälskat mig i blommornas underbara färg!
This is my new love! Bought in the end of last summer. I've completely fallen in love with this tiny flower and the lovely clour it has!

Kärleksörten, Sedum 'Postmans Pride'. Bakom lyser Hostan 'August Moon' och nu förstår jag vilket passande namn den har.
The Sedum 'Postmans Pride'. Behind the postman the Hosta 'August Moon' are shining and now I understand how it got its name.
Alldeles stilla satt den där, en väldigt lång stund och rörde sig inte ur fläcken. Jag stod en stund och beundrade den, beslutade mig för att hämta kameran inne i huset och förvånansvärt nog satt denfortfarande kvar precis likadant när jag kom ut -
Amiralsfjärilen!
Suddenly it was there, for a long moment and didn't move at all. I stod for a while watching and then desided to go inside and get the camera. When I came back it was still there - the Admiral!
Är han inte vacker så säg!
Isn't he beautiful?

Ännu en bild på den nya sammetslena Klematisen 'Rebecca'
Another picture of the new velvet clematis 'Rebecca'

Sen kom vi då till tomaterna... jag/vi har odlat tomater i alla år vi bott här. Dvs för 17:e året i år. Under alla år har de blivit fina, välsmakande tomater. Visst har det hänt att de råkat ut för "skönhetsfel" som sprickor, svarta fläckar osv. även här. Men de åkommorna vet vi anledningen till. De senaste två åren har cocktailtomaterna fått "gula nackar". I år bytte jag därför sort och cocktailtomaterna är röda och goda på alla plantorna i år. Då trodde man ju att det var sorten som inte trivdes här eller nåt sånt. Men nu när de "vanliga" tomaterna mognar ser de ut såhär.

Goda är de inte! De smakar nästan ingenting och är nästan lite mjöliga i den röda delen. Den gula delen däremot är riktigt hård och oätlig. Oavsett hur länge de får sitta kvar så blir de inte rödare. Jag har bara satt två plantor med vanliga tomater i år. Två olika sorter och båda ser ut på detta sättet. Eftersom jag odlar allt i växthuset i hinkar så är det ju inte jorden det felar. Hinkarna diskas mycket noggrannt varje år så det borde inte bero på något sådant heller. Igår komposterade jag hela härligheten.
Så trist att behöva kasta 70-80 tomater på komposten!
Därför vädjar jag nu till er: Vet någon vad dessa "gula nackar" beror på?

Have you ever seen tomatoes looking like this? Why are the yellow at the top? We have grown tomatoes for seveteen years and never had any looking like this! The have new soil every year and the small cocktail tomatoes aren't the same, they are all red as they should be. It's only the big onec that have "yellow necks".
Yesterday I through them all at the compost! About 70-80 tomatoes... didn't feel good at all doing that!
Do you have any idea why they have those "yellow necks"? Please tell me what's wrong!


22 kommentarer:

  1. Så fina hibiscusar! Jag har bara en blå men den är jättefin den ockkså. Funderar på en vit m rött i.
    Så märkligt det där med tomaterna? Du får kanske maila Åke Truedsson om du itne får bra svar här. Jag har ingen aning i alla fall.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Otroligt vacker Hibiscus, så du behöver inte ta in den till vintern?
    Klippstånd har även jag också och den borde komma högre upp på stjälken och beror antagligen på att den är nyplanterad. Mina når upp till ca 1,5 m, men i år ngt lägre pga för slarvig gödsling.
    Rödbladiga Kärlekesörten lever hos mig med och den är jag imponerad över att den klarade min vinter.
    Klematisen ser verkligen ut som sammet och vacker.
    Skall bli spännande att se din fina upphöjda rabatt nästa säsong hur den frodas och tar sig :)
    Kram / Bea

    SvaraRadera
  3. Din hibiskus var verkligen enastående vacker!! Även jag hade en Amiralfjäril på besök idag! Ha det gott! /Ruben

    SvaraRadera
  4. Vackra Hibiskus!
    Och mycket annat fint du visar också!!
    Det där "fenomenet" med tomaterna har jag aldrig sett. Har du dem på friland? Kan det ha med mycket regn & växlingar i väder att göra?

    SvaraRadera
  5. Vilka fina hibiskusar. jag trodde det var bara krukväxter, men har du dem ute på vintern ochså?
    Klippståndsen skall bli högre i blommningen för det är då min men det kan ju vara för att den är flyttad, växter är ju nyckfulla. Jag har en rödbladig kärleksört ochså och den växer jättebra jag har haft den i tre vintrar nu. Jag har köpt en varigerad kärleksört som blommar vitt och det skall bli spännande att se om den klarar sig.Rosenflockel har jag och den brukar bli uppemot två meter.Den har även frösått sig så jag har en planta som är rätt så stor nu.
    Gubben min jobbar väldigt med att rensa bort det gröna grobladet från gräsmattan för gräset dör under bladen och det blir kala fläckar.Mycke jobb det finns ju ett gödselmedel som man skall gödsla ihjäl grobladen med men väldigt odrygt.Och det blir dyrt.
    Ha det gott

    Gunilla
    Vad heter clematisen den var jättefin.

    SvaraRadera
  6. Marina: ett mysterium?

    Bea: Nej, frilandshibiscusarna klarar sig ute året om och blir med tiden små buskar. men oj blir klippståndet så högt - skoj eftersom det är planterat tillsamman med ett par andra "höjdare". Jag längtar redan efter att få se hur det blev nästa säsong =)

    Ruben: Jag gillar Hibiscusar(också) Amiralen är väl lite ovanligare om jag förstått det hela rätt?! Kul är det oavsett vilket med lite olika fjärilar på hemmaplan.

    Nina: Tomaterna odlas inne i växthuset. Jag förstår ingenting!

    SvaraRadera
  7. Gunilla: Frilandshibiscusarna tillhör trädgårdsväxterna och jag tror inte att man kan ha dem inne ens. De blir med tiden 1,5-2 m höga buskar. Klippståndsen är nog som du säger låga pga av flytten Men det gör inget de är vackra ändå. Clematisen har jag äntligen fått tittat efetr namnet på. Den heter 'Rebecca' och är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ snygg!

    SvaraRadera
  8. Hej Gittan, jag är tokig i sedumväxter och gillar din 'Postmans Pride'. Den ska jag lägga in på önskelistan!

    Lika kul som vanligt att botanisera i din trädgård.

    Ha det bra

    /Marit

    SvaraRadera
  9. Marit: TAck för att du lämnade ett "spår". Postmans Pride är riktigt snygg så det tycker jag att du ska göra! Välkommen tillbaka

    SvaraRadera
  10. Postmans Pride, ja den är snygg, satt o förde in mina blommor i Moas Flora och jag hade två namnlappar men bara en röd kärleksört, suck nu när jag ser din tror jag faktiskt jag satte fel namn, det är nog Postmans Pride jag har också, det andra namnet är Purple emperor.. Hibiskusen är superfin, har aldrig försökt med sådant här, jo jag fick ett skott en gång men den fick jag inte att överleva vintern. Ha det gott/Moa

    SvaraRadera
  11. Hi Gittan, some tomatoes just ripen with yellow tops. It doesn't hurt anything at all. I am sorry you through them out, for they were perfectly edible. Some of mine do that too, we eat them anyway. Your new raised bed is looking so good. The hibiscus are lovely but I too am taken with your new love, Postman's Pride. A perfect match with the hosta too. I am excited to see your veronicastrum so tall. We added several this year and want them to be as big as Joe like yours. :-)
    Kram, Frances

    SvaraRadera
  12. Tack för en jätte trevlig rundtur! Berikande!!!!

    Ja det var ju helknäppt med dina tomater. Min enda och kanske helt felaktiga diagnos när tomaterna gulnar och inte vill mogna är att plantorna inte hann med säsongen, säsongen är slut och det finns inget att göra, förutom att plocka av dem och låta dem eftermogna.

    SvaraRadera
  13. Moa: Jag får allt ta mig en titt på Moas flora =)

    Frances: No, I'm sorry to say that they weren't edibel. They were hard at the yellow neck and to soft at the red part. The didn't even have any taste - that's why I true them out. But I still don't understand why they became like that?
    HA, the purple Veronicas are even taller. These white ones are not fully grown yeat, maby next year.

    Njut i din trädgård: Tyvärr måste jag säga att din diagnos kring tomaterna var fel. De som jag låtit sitta länge för att de verkligen ska mogna blir övermogna i den röda delen och fortfarande lika gula och hårda i andra änden.

    SvaraRadera
  14. That hibiscus must be one of the prettiest I've ever seen! The tomato is most pretty too. Not sure why it is growing like that but I like it. I've never seen an admiral before. I think it stayed there especially so you could snap its picture. It is most beautiful!

    SvaraRadera
  15. Skulle vara kul att byta sticklingar från våra hibiscusar. Vi gör ett försök tycker jag. Nu är det dags för mig att jobba (även om jag hellre stannat hemma och jobbat i min trädgård) Kram! /Marina

    SvaraRadera
  16. Stilig hibiskus! Jag har också en liten som blommar nu- den dyker nog upp i min blogg inom kort. Den där kärleksörten var ju inte heller dålig.

    SvaraRadera
  17. Hibiscusen var enastående vacker.
    Ja de andra du visade var för allt i världen inte mindre vackert ;)

    Jag har tyckt att Kärleksörten varit lite tråkig men har förstått på senare tid att det har varit pga dåligt sällskap, för på rätt ställe är den ljuvlig.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Wow! Vilken tjusig hibiskus!!
    Fy så tråkigt med tomaterna. :( Jga skulle gråta om jag var tvungen att slänga mina. Jag hoppas du får reda på varför det är så, så det slipper hända igen.
    /Åsa

    SvaraRadera
  19. Gittan,
    Husband says the tomatoes look like they got blached by the sun.

    Your hibiscus syriacus 'Red Heart'is stunning !
    Never seen one like that before.

    Your Postmans Pride Sedum is being put on my "thinking about" list....It's so different,love it.

    Thanks for the pick at blotanical.
    Glad I found you,
    Patsi

    SvaraRadera
  20. Wow! Your gardens are truly beautiful. The ruffled leaves of the hibiscus is an added surprise and the face is very sweet. You grow some unusual varieties of plants. I like growing unique things too.

    Don't know about your tomatoes but there were sure a bunch of them. Sorry you lost them all.

    SvaraRadera
  21. tina: The tomatoes are pretty but not tasty, that's why they ended up on the compost!

    andré: Kärleksörten gör sig så bra tillsammans med den Funkian dessutom.

    Millan: Ofta är det sällskapet som är avgörande för hur växten ter sig. Att flytta en växt så att den får mer passande grannar är bättre än att gå och tycka att den inte är vacker. I allafall värt ett försök =)

    Åsa: Det känns riktigt trist med alla dessa tomater. Som tur är har vi hu gott om cocktailtomater och dem är det minsann inget fel på =)

    Patsi: Glad I found you to! Hope you'll visit again =)

    flowergardengirl: I like unusual plants. Trying to find something that wont be seen in every garden. And I love different kinds of leaves more than the flowers. The hole garden is planted to look god even if ther's no flowers blooming at all. The flower are a bonus! But sometimes we cut them of since they aren't tha pretty part of the plant.

    SvaraRadera
  22. Regarding the tomato problem, search for Yellow Shoulder Disorder (YSD).

    SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)