Drama Leaves

söndag 18 mars 2012

Vår bästa tid är nu...

Två underbara dagar har jag tillbringat i trädgården!
Jag hade förvisso hoppats på lite sol och värme, så som det sett ut tidigare i veckan, MEN man kan ju inte alltid få som man vill =)
 I "fjuttplanteringen" längs med husets framsida är det verkligen allt på en gång som gäller i år!
Hyacinter (rosa "ryser") och snödroppar,
 Kejsarkronor (de stora bladen till höger), påskliljor
 och krokus..
Jag tycker bäst om dom vita och dom vitlila-randiga!
 Den smått galna kejsarkronan invid husväggen kommer förmodligen att blomma inom kort!
Under Tuja-giganterna sjunger vintergäcken på sista refrängen...
 Och det hoppas jag att Tujorna också gör i år! Jag är sååå trött på dom, vet precis vad jag skulle vilja göra här istället men vet inte hur jag ska få bort dom... Kan man ta död på dom på nå´t sätt?
Igår eftermiddag gick jag ut för att städa växthuset men hamnade här istället =) Allt visset rensades bort i både Entré-rabatten och under Apeln.
 Under arbetets gång lovade jag mig själv att ALDRIG mer spara rensningen tills på våren! Det GÅR INTE att klampa runt med mina 38:or bland alla lökar och perenner som redan är på god väg upp ur jorden!!! Ofrivilligt  trampar jag på dem och krattan river sönder blommor och blad när jag så försiktigt jag bara kan räfsar bort alla vissna löv!
Jag ska återgå till att rensa på hösten så som jag alltid gjorde förr! Då får jag dessutom mer tid för att bara njuta av allt vackert våren har att bjuda på - det gillas!
 En av fjorårets nyförvärv har slagit ut. Namn... inte en aning!
I Brunns-rabatten har krokusen satt fart! (lite väl många gula va?)
 Jag hade gärna sett att här vore fler vita och vitlila-randiga som lyfte fram de blå/lila..

 När vi klev upp imorse såg jag att det regnat under natten vilket innebar att fortsatt rensning blivit i blötaste laget. Så istället satte jag igång med att städa ur växthuset, satte ut trädgårdsmöblerna, lyfte ut makens krukodlade (mögliga) rosor, de japanska lönnarna, min frösådda Catalpa och alla omtåliga perenner som inte kom i jorden förra hösten. Pillade lite försiktigt i krukan med treblad... den svindyra vi (läs maken) köpte på Zetas i somras... för att se om det fanns något liv däri... Och fick se något grönt "ler med hela ansiktet"
Nästan alla växthusets profiler, glasrutor, kanalplast har fått sig en ordentlig rengöring under dagen. Den inre gaveln får jag ta imorgon.. sen är det klart! OCH precis som jag, redo för årets sådder!!! Ikväll när jag tittar ut genom det smutsiga glaset i köksdörren ser det ut såhär - helt normalt, eller hur?
 Jag gjorde även en mindre trevlig upptäckt... jag vinterförvarar varje vinter den krukodlade buxbomen i växthuset. När jag tog ut dem idag såg jag detta, är det vanligt mögel (makens rosor som stod intill hade ju möglat en del) eller är det svamp???


14 kommentarer:

 1. Hej!
  Härliga våren hos dig! Jag får lov att bida min tid ännu ett tag, men det går åt rätt håll :)
  Lite fniss... skillnaderna är påtagliga, din Kejarkrona färdig att slå ut i blom och mina ligger under en halv meter snö fortfarande!
  Hoppas det inte är ngt allvarligt med Buxbom.
  Ha det gott /Bea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej vännen! Jag tittade nyss på bilder från förra våren och då såg det ut såhär en månad senare - det är ganska stor skillnad. Alla mina kejsarkronor är inte lika tokiga som dendär "skrattar" som väl är, jag vill ju hinna njuta av allt vackert också! Och du, du har ju allt kvar. En halv meter är det inte ovanligt lite snö? Buxbomen hoppas jag innerligt bara drababts av vanligt mögel, vintern i växhuset har varit ovanligt fuktig / Kram

   Radera
 2. Åh vad härligt det låter, två dagar ute i det fria! Jag trodde jag skulle ut i helgen, men nej det får bli nästa helg för det är för blött här. Hm, jag har glömt att kolla om min enda Kejsarkrona är på väg, och nu är det för mörkt. Jag har pysslat med inomhusväxter och sådder o sticklingar istället, det var mysigt det med. Ha en skön vecka, snart är det sommartid!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mysigt med trädgårdsrelaterat pyssel oavsett om man är ute eller inne, men visst är det gott när man väl kommer ut!

   Radera
 3. Skönt att kunna vara ute igen, jag skulle med behöva en ordentlig städning i växthuset och hoppas på tid och lust i veckan som kommer.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hejsan !!
  Ang dina Tujor, formklipp dem. Titta på Bloggen Hannele på Hissingen jättefina uppstammde och formklippta Tujor.
  Mvh Tina i Kalmar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jo, jag vet att man kan formklipp/stamma upp dem riktigt snyggt men jag vill inte ha dem kvar! Jag har helt andra planer för den ytan och då finns inte plats för några tuja-giganter. Jag har väntat 20 år på att få ta bort dem och nu när de dessutom blivit i största laget tycker jag at tdet är dags för en förändring, ska baar få maken med på mitt spår =)

   Radera
 5. Stamma upp och formklipp dom och plantera någon marktäckare och massa lökväxter under det kommer att bli kanon fint
  härligt med vår nu
  jag låter mina löv ligga kvar i rabatterna,om det inte ett jätte tjockt lager,som jordförbättring,maskarna gillar att dra ner löven i marken som blir lucker och fin,tycker man att det ser skräpigt ut,bara att strö ut ett tunt lager med billig påsjord över löven annars täcker snart alla växter jorden
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte ha tujorna kvar! Jag vill göra något helt annat där! Idagsläget har jag lökar och marktäckare under men nu ska det bort! ;P

   Radera
 6. Det är så härligt att allt är på gång nu. Inte mycket till sol men uteomhusvistelse trots allt.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desto mer sol idag men som det blåset!!! Det blir inomhusvistelse idag, växthuset först och sen lite fler frösådder =)

   Radera
 7. Ruggigt stora thujor! Vi har en granne som tog bort några gigantiska tallar hos sig. Sågade ner i bitar och sen drog upp hela rotklumpen med en stor kranbil. Såg väldigt smidigt ut men kanske kostar en bra slant.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Vilka underbara thujor! Hade varit överlycklig om jag ägt en sådan, men kan förstå att en hel rad blir lite för mycket. Kan du inte lämna en kvar i alla fall?
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)