Drama Leaves

tisdag 24 maj 2011

En heldag i växthuset

Helgen bjöd på underbart trädgårdsväder och jag var inte sen att ta tillfället i akt och vistas ute så mycket jag bara kunde =)

Under söndagen gjorde jag krukplanteringar av de växter som inhandlades förra helgen, bl.a fick blomlådorna under köksfönstret lite nytt.

Här blev det (hör och häpna) Pelargoner tillsamman med Heliotrop och ett skirt gräs. Pelargoner (tillhör INTE mina favvoväxter) blev det eftersom det i den butiken inte fanns något skoj som kan klara det tuffa söderläget här.


Två sorters hängpelargonier, en vit med röd/rosa strimmor och en mörkare röd med vita strimmor

Även krukorna på grindstolparna planterades (Här vågar man inte plantera allt för snyggt för då stjäler folk rubbet! Det råkade en granne ut för - mitt på ljusa dagen)

Här planteras Heliotroper varje sommar (maken älskar att sticka näsan i dem när han hämtar in morgontidningen) och i år fick de sällskap av vita Afrikanska margueriter, silverek, gräs (ponytail tror jag det är) samt en murgröna - något stadigt, något hängande och något som mjukar upp - precis så som jag gillar det!



Den stora skillnaden är att i år har jag inte frösått en enda av de växterna! Inte ens några silverekar blev det i år - men vad gör väl det, det kommer en ny vår =)



Årets klart bästa investering är den rejäla jordskopan - naturligtvis kommer den från min butik =) och jag fullkomligt älskar den och undrar hur i hela världen jag klarat mig utan den i alla år?



I växthuset var det mest kaos! Tomatplantorna flyttades ut senare än vanligt i år och var redan då ganska stora, sen kom dendär förbaskade sena frosten... plantorna blev ju inte direkt vackrare av den!



Några fula plantor tänker då inte jag sälja utanför min butik! Så igår tog jag tjuren vid hornen... planterade de snyggaste exemplaren i hinkar och kastade resten på komposten - attans vad det sved! I vanlig ordning blev det fler plantor/hinkar än vad som var tanken från början, men finns det hjärterum... och det finns det ju =)



Bordet, stolarna bredvid och bakom, odlingsbrickorna och en del krukor ska ut härifrån snarast möjligt och sen blir det lite mer space - för en stund. Jag vet ju att när utrymmer växer så krymper jag det lika snabbt igen fööööör jag har ju inte "hinkat" alla plantor än "skrattar"







Det bidde en kruka med en Fuchia, som jag tänker stamma upp, och två batata-plantor


Kvar på odlingsbädden (den ska också plockas bort i sommar för att ge mer plats åt grönsaksplantorna) står chiliplantorna




* Hot Lemon


* Brokbladiga Fish Pepper




* Trinidad seasoning




Utöver dem så finns det en del gula och röda paprikaplantor också. Tanken är att jag ska sälja dessa utanför butiken .




Planterat och klart, tre sorters gurka


* Zeina * Beit Alpha * Futura * Max (minns inte vilken av dem som inte grodde, raderar den efter att ha kollat upp det)
Och sex sorters tomater * Gardeners delight * Super Sweet 100 * Gemini * Rio Fuego * Principe Borghese * Vinbärstomat * Gold Nugget samt två gula paprikor


Den gula cocktailtomaten är redan gå G


medan de andra sorterna börjat blomma




Gurkan 'Zeina' är i vanlig ordning först ut bland gurkorna




Snart... kan jag sätta tänderna i årets första egna gurka =P


Idag är jag hemma, förkyld som sjutton och hade inte planteringsjorden tagit slut igår så hade jag nog fortsatt "hinka" grönsakplantor.

Men jag får snällt fortsätta "hinkandet" en kväll efter jobb. Maken, min egen jordgubbe, har rapporterat att han redan varit och hämtat mer jord




Visst är det en vacker syn!

Vad har blogger för problem med radavstånden? Jag får dem sällan som jag vill ha dem! Nu har jag minskat ner dem maximalt men när jag klickar publicera så hoppar dom iväg helt okontrollerat...

5 kommentarer:

  1. Blir alltid så imponerad av ditt växthus och tänker på mina små plantor, men de kommer ju de också. Ha det så gott! Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Sån lyx med egen gurka...
    Jag har svårt att få iväg kommentarena....trist när blogger strular.

    SvaraRadera
  3. Hej Gittan!
    Kul att se att du fått ordning på interneteländet!
    Oj vilken otur, vad mycket som frusit bort.
    Tur att jag vill ha så lättskött som möjligt och mest planterar sådant som är enkelt att sköta...nä just de, det stämde ju inte..de blev ju gigantiska så jag måste ju lik förbaskat hålla på och flytta och dona fniss..

    kram

    SvaraRadera
  4. Hej igen!
    Hahaha, den lilla gräsplätt som du såg på bilden ÄR den enda gräsmatta som finns kvar!!..Nu har jag börjat snegla på grusplätten där vi har örter i en ö, runt den skulle man väl kunna lägga stora stenar och plantera mer....

    Nä, det är inte svårt att göra korv, men man bör ju ha en köksmaskin för att underlätta det.
    Jag står dock bara och fyller skinnen, maken som är mest matlagningsroad sköter resten.
    Jag visste förresten inte att Ingelsta kalkon hade butik i Lund med, va bra!
    Ha de!
    Kram Camilla

    SvaraRadera

Till er som skriver ett par rader vill jag bara säga att det gör mig så glad, och jag besvarar oftast dem alla!
Har du ingen egen blogg, klicka i Anonym så går det bra att lämna en kommentar ändå =)